Krímet támadták meg az ukránok, mindent elsöprő orosz válasz készül

Suburb used by Russian forces as launch point in Ukraine Russia –Ukraine conflict,2023,civilian,damaged,July,Kharkiv,la Horizontal
KHARKIV, UKRAINE - JULY 08: A view of suburb which used by Russian forces as a launch point to fire at the city's civilian infrastructure in Kharkiv, Ukraine on July 08, 2023. Ukrainian forces retook the village from Russian troops on April 29, 2022. The shelling of Ruska Lozova and Pytomnyk is a reminder of the ongoing threat posed by Russian forces to Ukraine's civilian population. Despite the withdrawal of Russian troops from most of Kharkiv Oblast, the shelling of these villages shows that the Russians have target civilians. The mine clearance works that are ongoing in these villages are also a reminder of the long-term impact of the war on Ukraine. Even after the fighting has stopped, there will be a need to clear mines and other explosives from the ground. This will be a slow and painstaking process, but it is essential to the safety of the people who are willing to came back to live in these areas. Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency (Photo by Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 501. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés
08:14
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:18
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Németország blokkolhatja az ukránok NATO-csatlakozását

Ukrán értesülések szerint Németország blokkolni készül Ukrajna NATO-csatlakozását a július 11-12-i vilniusi NATO-csúcson, mivel attól tart, hogy ezzel háborút generál a NATO és Oroszország között.

08:27
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán fegyverraktárat semmisítettek meg orosz vadászgépek Juzsno-Donyeck térségében

Orosz repülőgépek eltalálták az ukrán fegyveres erők lőszerraktárát Juzsno-Donyecknél.

Az orosz légierő eltalálta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) lőszerraktárát Juzsno-Donyeck irányban, Sevcsenko körzetében – közölte Oleg Csehov, a Vosztok csoport sajtóközpontjának vezetője. Emellett tüzérségi támadást hajtottak végre, amelyben megsemmisítettek egy aknavető-legénységet és egy drón parancsnoki állomást Makarovkától keletre és Sztorozsevojétől északnyugatra – mondta Csehov.

09:17
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt több mint 14 ezer ukrán érkezett Magyarországra

Magyarország területére 2023. július 8-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7640 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7247 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 66 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. Az ukrajnai háború elől 2023. július 8-án nem érkeztek Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

12:00
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadja Lyman városát az orosz tüzérség, többen meghaltak a harcokban

Kilenc ember halt meg a Donyeck megyei Lyman elleni orosz támadásban.

Kilencre emelkedett a Donyeck megyei Lyman városa elleni orosz támadás halálos áldozatainak száma, tizenketten pedig megsérültek – jelentette Pavlo Kirilenko kormányzó július 9-én reggel.

12:24
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország: a vilniusi csúcstalálkozón vitassák meg a zaporizzsjai atomerőmű kérdését

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerint a jövő heti vilniusi NATO-csúcson foglalkozni kellene az ukrajnai Zaporizzsjában lévő atomerőmű helyzetével.

A NATO-tagországok vezetői kedden és szerdán a litván fővárosban, Vilniusban találkoznak. Az orosz szóvivő a Telegram üzenetküldő alkalmazásban Ukrajnát a zaporizzsjai atomerőmű rendszeres megrongálásával vádolva azt írta, hogy "a NATO-csúcstalálkozónak kiemelt figyelmet kell szentelnie ennek a kérdésnek". Hozzátette: a szövetség tagjainak túlnyomó többsége a közvetlen hatásövezetben lesz, ha valami történne. Vilnius mintegy ezer kilométerre van a legnagyobb európai atomerőműtől. Oroszország és Ukrajna egyaránt azzal vádolja a másikat, hogy támadást tervez az erőmű ellen, amely az ukrajnai Zaporizzsja régióban, a frontvonal közelében, orosz kézen lévő területen található.

15:18
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint sikeres támadásokat hajtanak végre Bahmutnál

Az ukrán erők "előrenyomulást hajtanak végre" Bahmut közelében, miközben az orosz csapatok "csapdába estek" egyes területeken - közölte július 9-én Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. Részleteket nem közölt - írja a Kyiv Independent.

16:29
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Cirkálórakétát semmisített meg az orosz légvédelem

Az orosz légvédelmi rendszerek lelőttek egy cirkálórakétát Kercs város közelében - közölte Szergej Akszjonov, a Krím-félsziget Oroszország által kinevezett kormányzója.

Az incidens nem okozott károkat, személyi sérülés nem történt- tette hozzá.

Akszjonov nem részletezte, hogy honnan indították a rakétát, amit lelőtt az orosz légvédelem - írja a Sky News.

17:55
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország a fekete-tengeri gabonamegállapodás meghosszabbításán dolgozik

Erdogan török elnök további 3 hónappal megakarja hosszabbítani a fekete-tengeri gabonamegállapodást.

A fekete-tengeri gabonamegállapodás lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy az orosz-ukrán háború alatt továbbra is exportálhasson gabonaféléket a Fekete-tengeren. Az egyezményt május 17-én hosszabbították meg legutóbb a felek és július 18-án jár le - írja a Kyiv Independent.

18:28
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Felvételen a Kercsi-hídon kialakult káosz

19:48
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz ágyúzás Herszonban

Egy 66 éves nő sérült meg orosz ágyúzásban Herszonban, a város egyik lakónegyedét délután 1 óra körül érte a találat - közölte Olekszandr Prokudin kormányzó.

Az asszonynál agyrázkódást és fejsérüléseket diagnosztizáltak, de a sérülései nem életveszélyesek - írja a Sky News.

Az orosz erők folyamatosan ágyúzzák Herszon városát azóta, hogy Ukrajna tavaly novemberben visszafoglalta azt.

21:27
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Kiderült a lengyelek titka

A Wall Street Journal szerint Lengyelország mintegy tucatnyi szovjet gyártmányú Mi-24-es harci helikoptert adott át Ukrajnának.

Az amerikai hírportál névtelen forrásokra hivatkozva közölte az információt, hozzátéve, hogy a helikoptereket "titokban" adták át Ukrajnának.

Lengyelország Ukrajna elkötelezett támogatója, a háború kezdete óta folyamatosan katonai segélyeket szállít az országnak - írja a Sky News.

22:28
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas robbanás történt Melitopolnál

Melitopol ukrán polgármestere arról számolt be, hogy a helyi lakosok ma "hatalmas robbanást" hallottak a város északi részén.

Ivan Fedorov a Telegramon írta, hogy "Melitopol régióban egy robbanással fejeződik be a hét", úgy tűnik, "valami történt" a közeli Zaricsne faluban lévő orosz támaszponton.

Az ukrajnai Zaporizzsja régióban található Melitopol városa tavaly március óta orosz ellenőrzés alatt áll - írja a Sky News.

22:48
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ekkor vetné be Oroszország az atombombát

Július 9-én a Mash csatorna arról számolt be, hogy ukrán csapatok megpróbálták megtámadni a szmolenszki atomerőművet. A Telegram csatorna szerint a csapást állítólag brit Storm Shadow cirkálórakétákkal hajtották végre.

"Ha beigazolódik a szmolenszki térségben lévő desznogorszki atomerőmű elleni NATO-rakétatámadási kísérlet, akkor számolni kell egy olyan forgatókönyvvel, amely szerint az orosz erők csapást mérnek több ukrajnai és kelet-európai nukleáris létesítményre" - mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese.

A politikus az ukrán rivnei és a hmelnickiji atomerőműveket említette - írja a lenta.ru.

23:26
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb német provokáció

Frank-Walter Steinmeier német elnök vasárnap kijelentette: a jelenlegi helyzetben nem szabad akadályozni az Egyesült Államokat abban, hogy kazettás lőszereket szállítson az ukrán hadseregnek.

A német vezető a ZDF német tévécsatornának adott interjúban egyúttal védelmébe vette hazája hivatalos álláspontját, miszerint nem támogatja a szóban forgó fegyverek leszállítását.

Steinmeier leszögezte: Ha Ukrajnának többé nem lesznek eszközei ahhoz, hogy megvédje magát, vagy ha azok, akik segítik őt abban, hogy megvédje magát, felhagynak ezzel a segítséggel, az Ukrajna végét jelenti".

Az Egyesült Államok pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, egyebek között kazettás bombákkal. A kazettás lőszer a bevetéskor számos apró robbanóeszközt bocsát ki magából, megsokszorozva ezzel a pusztító hatást és a járulékos veszteségeket. Washington döntése heves nemzetközi vitát váltott ki.

Az ENSZ 2008-ban betiltotta a kazettás lőszerek használatát, és a vonatkozó egyezményhez a világ több mint 110 országa csatlakozott. Az aláírók között viszont nem szerepel az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és Kína.

23:56
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai bejelentés az ukrán NATO-csatlakozásról

Joe Biden szerint Ukrajna nem áll készen a NATO-tagságra, és a háborúnak le kell zárulnia, mielőtt a szövetség döntést hozna ebben a kérdésben - az amerikai elnök erről Európába utazása előtt beszélt egy vasárnap sugárzott televízióinterjúban.

Forrás: MTI/EPA/Michael Reynolds
06:29
július 10, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.