Drónokkal támadnak az ukránok, bombáznak az oroszok

Ukrajna, 2023. július 19.
Az orosz védelmi minisztérium által 2023. július 19-én közreadott videófelvételről készített képen 152 milliméteres önjáró lövegek tüzelnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai helyen.
MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Ukrajna, 2023. július 19. Az orosz védelmi minisztérium által 2023. július 19-én közreadott videófelvételről készített képen 152 milliméteres önjáró lövegek tüzelnek ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai helyen. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 511. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül16 bejegyzés
06:45
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:50
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Bármilyen ukrán kikötőbe tartó hajót kilőhetnek az oroszok

Oroszország civil hajókat támadhat a Fekete-tengeren, majd az ukránokra háríthatja a felelősséget - mondta a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője, órákkal azután, hogy Moszkva figyelmeztetett, hogy a térségben az ukrán kikötőkbe tartó minden hajót potenciális katonai célpontnak tekint - írta a The Guardian.

Részleteket ITT olvashat!

06:56
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Új országba készül a Wagner-zsoldoscsapat

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldosok főnöke egy videón üzent a harcosainak, ebben szégyennek nevezi az ukrajnai orosz háborús erőfeszítéseket. Ez az első felvétel, amely az orosz zsoldosvezérről készült a múlt hónapban történt lázadása óta - írta a The Guardian. 

Prigozsin arról is beszél, hogy a Wagner nem harcol tovább Ukrajnában, és Afrikába megy. "Ami most a fronton történik, az egy szégyen, amiben nekünk nem kell részt vennünk. Megvárjuk azt a pillanatot, amikor teljes mértékben bizonyíthatunk" - mondta a Fehéroroszországban készült felvételen.

07:06
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 13 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7346 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6066 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

07:50
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Drónokkal támadták az ukránok a Krímet

Egy ember meghalt, négy épület megrongálódott miután az ukránok drónokkal támadták az orosz ellenőrzésű Krímet - közölték helyi tisztségviselők. A RIA orosz hírügynökség szerint a támadás csütörtökön történt a félsziget északnyugati részén. (Sky News)

08:48
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Odesszát és Mikolajivot érte légicsapás

Legalább kilenc ember megsérült a Mikolajiv kikötővárosra mért orosz légicsapásokban - közölték tisztviselők. A támadásnak nem számszerűsített áldozatai is vannak, erről azután számoltak be, hogy a város központjában egy háromemeletes lakóépületet találat ért.

Közben a szintén Ukrajna déli partvidékén fekvő Odesszában két embert kórházba szállítottak egy ottani légicsapás után.

11:54
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

19 cirkálórakétával és drónnal támadtak az oroszok

Ezekből az ukrán légvédelem lelőtt öt cirkálórakétát és 13 drónt, a többi károkat okozott Mikolajivban és Odesszában is, előbbi városban tizennyolc ember sérült meg.

18:37
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

A Wagner-zsoldosok megkezdték fehérorosz katonák kiképzését

A Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai megkezdték a fehérorosz különleges erők kiképzését, alig néhány kilométerre a fehérorosz-lengyel határtól - derült ki a minszki védelmi minisztérium csütörtöki, Telegramon közzétett bejelentéséből.

A tárca tájékoztatása szerint a kiképzés a breszti régió egyik katonai lőterén zajlik, alig három kilométerre az ország Lengyelországgal közös határától. A közleményhez fotókat is csatoltak, melyeken a Wagner-zsoldosok - a náluk szokásos fekete arcmaszkban - páncélozott járművekkel és vélhetően dróntávirányítókkal láthatók.

Egy szerdán, szintén a Telegramon közzétett videófelvételen a magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin üdvözli a zsoldosokat Fehéroroszországban, és közli velük, hogy többé nem vesznek részt az Ukrajnában dúló harcokban.

19:21
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb nagy összegű katonai segélyt jelentett be az Egyesült Államok Ukrajna számára

Újabb nagy összegű katonai segélyt jelentett be szerdán az Egyesült Államok Ukrajna számára.

A védelmi minisztérium (Pentagon) közlése szerint az 1,3 milliárd dolláros (433 milliárd forint) segélyt különösen az ukrán légtér védelmére, valamint a lőszerigények fedezésére szánják.

A tájékoztatás szerint a felszerelést a hadiipari vállalatoktól szerzik be, nem az amerikai hadsereg készleteiről vételezik.

A beszerzések között négy NASAMS-légvédelmi rendszer, drónok, illetve a pilóta nélküli repülőeszközök elhárítását szolgáló felszerelések, valamint 150 tartálykocsi, 115 szállítójármű és lőszerek is szerepelnek.

20:39
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Halálos áldozatai is vannak az újabb dél-ukrajnai orosz csapásnak

Odesszában és Mikolajivben is meghalt egy-egy helyi lakos az orosz erők dél-ukrajnai régiókat ért támadásában - közölték csütörtökön megyei és városi közigazgatási vezetők.

Oleh Kiper, Odessza megye kormányzója arról számolt be a Telegram közösségi oldalon, hogy Odesszában egy polgári épület biztonsági őre meghalt a támadás miatt, nyolcan megsebesültek, köztük a katasztrófavédelem három munkatársa.

A kormányzó közölte, hogy Odesszában megrongálódott a kínai főkonzulátus épülete az orosz támadás következtében, kitörtek az épület ablakai.

Anatolij Petrov, Mikolajiv polgármesterének tájékoztatása szerint Mikolajivban egy halálos áldozata volt a támadásnak, és a mentést végzők nap közben emeltek ki egy újabb sebesült férfit a romok alól.

Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzójának korábbi közlése szerint a megyeszékhelyen 19-en sebesültek meg, köztük öt gyermek. Károk keletkeztek legalább öt többszintes lakóépületben és mintegy 15 garázsban.

21:31
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió hat hónappal meghosszabbította az Oroszországgal szembeni szankciókat

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön bejelentette, hogy további hat hónappal, jövő év január 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket.

A szankciókat, amelyeket először 2014-ben vezettek be válaszul Oroszországnak az ukrajnai helyzetet destabilizáló intézkedéseire, 2022 februárjától jelentősen kibővítették, válaszlépésként Moszkva Ukrajnával szembeni "indokolatlan" katonai agressziójára.

A meghosszabbított gazdasági szankciók a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre, az iparra, a közlekedésre és a luxuscikkekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak.

Az intézkedések kiterjednek továbbá a tengeri nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalának vagy szállításának tilalmára, több orosz bank SWIFT-rendszerből való kizárására, valamint több, a Kreml által támogatott dezinformációs csatorna műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére.

22:49
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU 20 milliárd eurós különtámogatást javasol Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítésére

Az EU egy külön szekció létrehozását javasolja az Európai Békefenntartási eszköz keretében, amely évente akár 5 milliárd eurót biztosítana a következő négy évben Ukrajna védelmi szükségleteinek kielégítésére - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagállamok külügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

"Ugyanarról az európai békeeszközről van szó, amely nagyon jól működött, és továbbra is használni fogjuk, de egy külön szekció jön létre konkrét finanszírozással, amelyet számításaim alapján 5 milliárd euró lenne évente a következő 4 évre - magyarázta a főképviselő.

Hozzátette, hogy a külügyminiszterek erről a tanácskozás folyamán véleményt cseréltek, és a kérdést augusztus végén a spanyolországi Toledóban megrendezendő informális miniszteri találkozón vitatják meg részletesen.

23:14
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán elnök: Kína nem kapott meg hatvanezer tonna ukrán agrárterméket

Az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszország az odesszai régió elleni támadásával meghiúsította hatvanezer tonnányi mezőgazdasági termék Kínába szállítását - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram közösségi oldalon közzétett legutóbbi videóüzenetében.

"A terroristák ezen csapása azt bizonyítja, hogy nem csak Ukrajna és nem csak népünk élete a célpontjuk. Körülbelül egymillió tonna élelmiszert tároltak a megtámadott kikötőkben. Pontosan annyit, amennyit már régen el kellett volna szállítani afrikai és ázsiai országokba. Az orosz terrort aznap éjjel leginkább megszenvedő kikötői terminálban 60 ezer tonna mezőgazdasági terméket tároltak, amelyet Kínába szántak. Tehát ez mindenkit érint" - fejtette ki az államfő.

Ukrán beszámolók szerint a szerdára virradó éjjel indított orosz támadások következtében hatvanezer tonna gabona pusztult el Csornomorszk kikötőjében. Az orosz erők minden nap támadják a térséget hétfő óta, miután Moszkva egyoldalúan kilépett a gabonaegyezségből.

23:37
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország még nem engedett ENSZ-szakembereket a zaporizzsjai reaktorok tetőszerkezetéhez

Oroszország még nem engedett hozzáférést az ENSZ-szakembereknek az ellenőrzése alatt álló zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak tetőszerkezetéhez - közölte csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ).

"A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői további vizsgálatokat és szemléket tartottak Ukrajna zaporizzsjai atomerőművében az utóbbi héten, eddig nem figyeltek meg nehézfegyverzetet, robbanóanyagot, vagy aknákat, viszont még engedélyre várnak, hogy hozzáférhessenek a reaktorok tetőszerkezetéhez" - ismertette a bécsi székhelyű szervezet.

01:00
július 20, 2023
Vágólapra másolva!

Légiriadó miatt lezárták a krími hidat

A krími hidat ideiglenesen lezárták, légiriadót rendeltek el – közölte a regionális parancsnokság .

"A híd átmenetileg le van zárva. Megszólal a légiriadó jelzés. Mindenki hagyja el a hidat" – áll a Telegram csatorna bejegyzésében.

02:07
július 21, 2023
Vágólapra másolva!

Újraindult a forgalom a krími hídon

Korábban a hadműveleti parancsnokság a krími híd ideiglenes lezárásáról számolt be légiriadó miatt.
A krími híd forgalmát újraindították- áll a főhadiszállás közleményében.