Sosem voltak még ilyen véres harcok Bahmutnál, az oroszok több várost is rakétáznak

conflict Horizontal
Ukrainian servicemen ride on a tank in Donetsk region on June 28, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Genya SAVILOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 500. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
07:53
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:25
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Nagy erőkkel támadta csütörtök éjszaka az orosz tüzérség Szumi megyét

Tíz települést támadott az orosz tüzérség július 7-én éjszaka - állítják az ukránok. Az orosz erők tíz települést lőttek Szumi megyében július 7-én, és több mint 111 tüzérségi lövést hajtottak végre különféle típusú fegyverekből - jelentette a Sumy Oblast Katonai Adminisztráció a Telegramon.

08:28
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás érte az orosz Belgorod megyei Sebekino városát

Belgorod megye kormányzója azt állítja, hogy a várost lebombázták.

Belgorod megye kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt állítja, hogy az orosz határ menti Sebekino városátt július 8-án a hajnali órákban lebombázták.

10:36
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tizenötezren érkeztek Ukrajnából pénteken Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 7512-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 7496-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t. 

A beléptetettek közül a rendőrség 94 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - jelezték.

11:44
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ ellenőrizte a zaporizzsjai atomerőművet

Az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője közölte, hogy haladást értek el a zaporizzsja atomerőmű több területének ellenőrzése terén, miután Ukrajna azt állította, hogy „robbanószerkezetekhez hasonló külső tárgyakat" helyeztek el a helyszín háztetőin. Az ENSZ-tisztviselők azt mondták, hogy „nem láttak semmiféle robbanóanyagra vagy aknára utaló jelet", miközben a hűtőtavakban és más területeken jártak, de még nem látogatták meg a létesítmény háztetőit.

12:25
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna taktikailag jelentős eredményeket ért el Bahmutban

Egy amerikai agytröszt szerint Ukrajna ellentámadása „taktikailag jelentős" eredményeket ért el Bahmut térségében, és folytatta a műveleteket a frontvonal legalább három másik szektorában.

Az Institue for the Study of War szerint a geopolitikai felvételek azt mutatják, hogy az ukrán erők jelentős teret hódítottak Bahmut északi és déli részén fekvő falvak közelében, és visszaszerezték az irányítást a térségben korábban elvesztett pozíciók felett. Katonai tisztviselők megerősítették, hogy folytatódnak az offenzív műveletek Zaporizzsja nyugati részén, valamint a Zaporizzsja és a Donyeck megyék közötti határ mentén.

Az orosz védelmi minisztérium és más orosz források azt állították, hogy az ukrán erők támadó hadműveleteket hajtottak végre Kreminna irányában a Harkov-Luhanszk határ mentén.

13:09
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Joe Bident elítélték az emberi jogi csoportok

Miután Joe Biden jóváhagyta a széles körben betiltott kazettás lőszerek Ukrajnába küldését, az egyik demokrata párt pedig „szükségtelennek és szörnyű hibának" minősítette a döntést.

A Pentagon új, 800 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely kazettás lőszert is tartalmaz. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta:

Tisztában vagyunk azzal, hogy a kazettás lőszerek polgári károk kockázatát hordozzák magukban a fel nem robbant töltények miatt.

A Fehér Ház megvédte a „nagyon nehéz" döntést, mondván, hogy az ukrán erők kifogyóban vannak a tüzérségből.

A kazettás lőszerek használatát több mint 100 országban tiltják, és jellemzően számos kisebb bombát szórnak szét széles területen, néha akár egy futballpálya méretűek is, és válogatás nélkül ölhetnek meg embereket. Azok, amelyek nem tudnak felrobbanni, a konfliktus befejezése után évtizedekig fenyegetik a civileket, különösen a gyerekeket.

13:40
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Éjszaka az oroszok drónokkal támadták Kirovohrad régiót

Július 8-án reggel az orosz hadsereg "Shahed-136/131" drónokkal megtámadta Kirovohrad régiót. A légvéddelem működésbe lépett a régióban - írja a Suspilne.

Nincsenek sérültek és az infrastruktúra is sértetlen.

A Kirovohrad megyében a riasztás csaknem öt órán át tartott – helyi idő szerint 01:28-tól 06:23-ig.

2023. július 8-án éjjel az ellenség a „Shahed-136/131" iráni rohamrepülőgépekkel támadott délkeleti irányból, Primorsko-Ahtarsk, Krasznodar Terület felől. Erről a „Déli" légiparancsnokság számolt be. Az ukrán védelmi erők légvédelmi egységei öt támadó UAV-t semmisítettek meg. A támadó UAV-ok egy részét nem lehetett elfogni. A "Shahedy" ipari létesítményeket és infrastrukturális létesítményeket talált Dnipropetrovsk és Kirovohrad régiókban.

14:38
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Sojgu ellenőrzi az új formációk kiképzését a Déli Katonai Körzet lőterein

Az orosz védelmi minisztérium vezetője, Szergej Sojgu hadseregtábornok ellenőrizte az új alakulatokat alkotó katonák harci kiképzésének megszervezését a Déli Katonai Körzet (Déli Katonai Körzet) gyakorlóterein. Erről a minisztérium sajtószolgálata számolt be, jelentette a RIA Novosztyi.

Jelentették, hogy a Déli Katonai Körzet katonái a gyakorlótereken taktikai és speciális kiképzés, egészségügyi és tűzgyakorlatokat végeznek. A szerződéses katonákat harci és speciális járművek vezetésére is kiképzik. Az intenzív kiképzés 38 napig tart - áll a jelentésben.

Korábban arról számoltak be, hogy a Tu-160 és Tu-95MS stratégiai bombázók-rakétahordozók nagy hatótávolságú repülőgépek legénységei repülési-taktikai gyakorlatokat kezdtek Irkutszk és Murmanszk térségében.

15:35
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ilyen az élet az ukrán seregben, és alig van utánpótlás

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonai morálja alacsony, utánpótlás pedig alig van, és a parancsnokok úgy kezelik a katonákat, mint egy feláldozható dolgot. Erről az orosz védelmi minisztérium által július 8-án közzétett videóban beszéltek az elfogott ukrán harcosok.

Alekszandr Himics elmondása szerint a munkahelyén adták át számára az idézést, és behívták a hadseregbe, annak ellenére, hogy egészségügyi okok miatt eddig nem tudta teljesíteni a behívót. A férfit egy pincébe vitték, ahol körülbelül 300 ember volt, és ott tartották egy hónapig, majd az első védelmi vonalba vitték.

A katonáknak az első vonalban csak kézifegyvereik, géppisztolyaik és automata puskáik voltak.

A parancsnokok rosszul bántak a katonákkal, és az egységekben nagyon alacsony volt a morál. A zászlóalj, ahol a fogoly szolgált, veszteségeket szenvedett.

A második fogoly, Volodimir Vlagyinszkij elmondta, hogy nem volt katonai szolgálatra alkalmas, de besorozták a hadseregbe. Ő és harcostársai kézifegyvereket és automata puskákat kaptak.

A lőszer kevés volt. Kevés volt a víz, kifogytak az élelmiszerből, és nyilvánvaló volt, hogy nem sokáig tudnak kitartani.

Végül az Orosz Fegyveres Erők (AF) támadó repülőgépei elfogták őket. Az ukrán foglyokat orvosi ellátásban részesítették - írta az iz.ru.

16:12
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások voltak két ukrán régióban

Különösen "Dnyipropetrovszk és Kirovohrad régiók ipari létesítményei és infrastruktúrája" szenvedett károkat.

A Suspilne szerint ezekben a régiókban az éjszaka folyamán légiriadót rendeltek el.

16:57
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Két drónt lőttek le Voronyezsben

Két drónt lőttek le a Voronyezsi területen a légvédelmi eszközök segítségével. A baleset következtében sem áldozatok, sem károk nem keletkeztek. Ezt Alekszandr Guszev, a Voronyezsi terület kormányzója közölte Telegram-csatornáján szombaton.

17:46
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Több száz orosz sportoló az Ázsia Játékokon

Mintegy 500 orosz és fehérorosz sportoló vesz részt az Ázsiai Játékokon. Erről az Inside The Games, az olimpiai sportágakkal foglalkozó profilkiadvány számolt be.

Az oroszok és fehéroroszok részvételéről az Ázsiai Játékokat rendező Ázsiai Olimpiai Bizottság közgyűlésének ülésén született döntés.

Az orosz és fehérorosz sportolók semleges sportolóként, nemzeti jelvény nélkül versenyeznek majd, és eredményeik nem számítanak bele az érmek számába.

Az Ázsiai Játékokon, a legnagyobb nemzetközi versenyen való szereplés lehetővé teszi az orosz és fehérorosz sportolók számára, hogy a 2024-es párizsi olimpiai játékokra való kijutáshoz szükséges kvalifikációs eredményeket mutassanak fel.

A NOB még nem hozott végleges döntést arról, hogy Oroszország és Fehéroroszország képviselői részt vehetnek-e az olimpián.

18:19
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Itt a litván lépés

Lezárták a litván-fehérorosz határt Medininkánál, valamint több termék tranzitját is megakadályozták Fehéroroszországba és Oroszországba. Ezt július 8-án jelentette be a fehérorosz határbizottság - írja az Izvesztyija.

Ezt megelőzően, július 3-án a litván kormány korlátozta 57 árucsoport Oroszországon és Fehéroroszországon keresztüli tranzitját. A listán főleg mikroelektronikai és félvezető alkatrészeket tartalmazó termékek szerepelnek, a korlátozás körülbelül jővő évig lesz érvényben.

18:56
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Zakharova kommentálta az USA döntését a kazettás bombák átadásáról

A kazettás lőszerek Ukrajnának történő átadásáról szóló amerikai döntéssel kapcsolatban Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő emlékeztetett Jen Psaki volt fehér házi sajtótitkár szavaira, miszerint ezek használata háborús bűncselekmény.

"Másfél évvel később [Joe] Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan egy tájékoztatón a Fehér Házban azt mondta, hogy a kazettás lőszereket át kívánja adni Ukrajnának. Várjuk, hogy Biden sajtótitkára, Carine Jean-Pierre is előálljon" - írta pénteken Zakharova.

Korábban Anthony Blinken amerikai külügyminiszter közölte, hogy Washington újabb, 800 millió dollár értékű katonai segélycsomagot ad Ukrajnának, amely kazettás lőszereket is tartalmaz. Korábban António Guterres ENSZ-főtitkár helyettes szóvivője, Farhan Haq az amerikai médiajelentéseket kommentálva, amelyek szerint az USA kazettás lőszereket szállítana Ukrajnának, azt mondta, hogy a világszervezet vezetője támogatja a kazettás lőszerekről szóló egyezményt, és ellenzi az ilyen típusú fegyverek harctéri alkalmazását.

19:26
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Kezd kifogyni az USA a lőszerből

A hagyományos lőszerek hiánya miatt küld az Egyesült Államok Ukrajna számára ENSZ-egyezmény által tiltott kazettás lőszereket - nyilatkozta Joe Biden elnök pénteken, miután kormánya újabb, ezúttal 800 millió dollár (mintegy 480 milliárd forint) értékű katonai segítséget jelentett be.

Joe Biden nehéz döntésnek nevezte a hozzájárulás megadását a vitatott eszközök szállításához, de hozzátette, hogy meggyőzték őt ennek szükségességéről, mert Ukrajnának szüksége van lőszerre az orosz erők elleni támadáshoz.

Az ukrán erők "kifogyóban vannak a tüzérségi eszközökből, és nekünk is alacsonyak a készleteink" - magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy átmeneti időszakra fogadta el a védelmi minisztérium javaslatát a kazettás eszközök ukrajnai szállítására, ameddig az Egyesült Államok nem lesz képes több 155 milliméteres lőszert legyártani.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékese pénteken azt mondta, hogy a vitatott lőszerek szállításának elsődleges oka, hogy segítsenek az ukrán erők számára áttörni az orosz védelmi vonalakon.

20:11
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Hat ember meghalt és öten megsebesültek Limanban

Legalább hat ember meghalt és öten megsebesültek amikor orosz tüzérségi támadás érte Liman városát.

Az ágyúzás a kelet-ukrajnai város egyik lakónegyedét sújtotta, a rendőrség még mindig a helyszínen van – mondta Pavlo Kirilenko, Donyeck régió kormányzója.

A támadásban egy ház, egy üzlet és több autó is megrongálódott.

"Délelőtt 10 óra körül az oroszok több rakétavetővel csaptak le a városra" - mondta a kormányzó.

21:02
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma Limanban

Orosz támadás érte a kelet-ukrajnai Limant szombaton, legalább nyolcan meghaltak és 13-an megsebesültek - közölte az ukrán belügyminisztérium és Pavlo Kirilenko, Donyeck megye ukrán kormányzója.

A csapások egy lakóépületet és egy nyomdai komplexumot értek. Mindkettőben tűz is keletkezett, de már sikerült eloltani - tette hozzá közleményében a tárca.

Liman fontos vasúti csomópont, a háború kezdete után négy hónappal orosz kézre került, de tavaly ősszel az ukrán hadsereg visszafoglalta. Az elmúlt napokban ukrán részről többször közölték, hogy újabb orosz offenzíva indult a térségben.

21:56
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Üzentek az oroszok az Azovval kapcsolatban

Oroszország szerint az öt ukrán parancsnok, köztük az Azov tagjainak Törökországból való hazatérése az Ankara által tavaly közvetített fogolycsere megállapodás "közvetlen megsértése" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A dél-ukrajna Mariupol város elfoglalása után elfogadott fogolycsere feltételei szerint a harcokban részt vevő katonák egy részét később szabadon engedték egy fogolycsere keretében, de parancsnokaiknak a háború végéig Törökországba kellett menniük.

"Az azoviták vezetőinek Törökországból Ukrajnába való visszatérése nem más, mint a fennálló megállapodások közvetlen megsértése" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyinak.

"Ráadásul ebben az esetben a feltételeket mind az ukrán, mind a török fél megsértette".

22:27
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin Törökországba látogat

Vlagyimir Putyin Törökországba látogat – közölte Recep Tayyip Erdogan, török elnök.

Hozzátette, Putyin látogatása várhatóan augusztusban lesz, de a Kreml szerint még nem tűzték ki a pontos dátumot.

Az orosz elnök ritkán hagyta el az országot Ukrajna orosz inváziója óta, különösen azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűnökkel kapcsolatos vádak miatt.

22:53
július 08, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány megerősítette Ukrajna melletti elkötelezettségét a háború 500. napján

Az amerikai külügyminisztérium közleményben erősítette meg támogatását Ukrajna iránt szombaton, 500 nappal az Ukrajna elleni orosz háború megkezdése után.

Az Egyesült Államok szerint az "igazságos és tartós béke" előtt az orosz kormány jelenti az egyetlen akadályt - áll a dokumentumban, amely szerint Washington tovább folytatja az orosz kormány számára sokba kerülő nyomásgyakorlást szankciók, exportkorlátozások és egyéb intézkedések formájában annak érdekében, hogy korlátozza a Kreml képességét a háború folytatására.

A külügyminisztérium közleménye megerősíti, hogy az Egyesült Államok - "tartson, ameddig tart" - folytatja Ukrajna biztonsági, gazdasági és egyéb támogatását annak érdekében, hogy Kijev képes legyen megvédeni magát, valamint a lehető legerősebb helyzetben legyen a tárgyalóasztalnál, amikor eljön az ideje.

08:33
július 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Ez az élő közvetítés véget ért, az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.