Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elképesztő fordulat: Oroszországot támadták meg az ukránok, új szintre lépett a háború

Események

drón, rakéta, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, Kijev
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 463. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
06:32
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:35
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz csapás Kijevre, három halott

Orosz csapás érte kora reggel Kijevet, a támadásban három ember halt meg, közöttük két gyerek - jelentette Vitalij Klicsko polgármester.

06:42
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatörmelék zuhant a csúcsforgalomban egy kijevi autóútra - videó

Egy autó fedélzeti kamerája kamerája rögzítette, ahogy rakétatörmelék esik egy forgalmas útra, május 29-én hétfőn. Oroszország aznap reggel tizenegy ballisztikus és cirkálórakétát lőtt ki Ukrajna fővárosára.

07:25
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz települést ért támadás az éjjel

A belgorodi régióban Szebekino városát érte az éjszaka folyamán támadás - állítja Vjacseszlav Gladkov kormányzó. A Telegramon azt írta, a támadásban két civil megsérült, őket egy helyi kórházban ápolják.

07:56
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5835 fő , a román-magyar határszakaszon belépők közül 6196 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

09:26
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ötre emelkedett a sérültek száma Belgorod ágyúzása során

Ötre emelkedett a sérültek száma, az ukrán fegyveres erők (AFU) által a Belgorodi területen fekvő Szebekin városának ágyúzása során. Erről a régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov számolt be csütörtökön Telegram-csatornáján.

10:00
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők csapást mértek ukrán állásokra Zaporizzsja területén

Az orosz Vosztok fegyveres erők csoportjának Smerch többszörös rakétarendszere csapást mért egy ukrán ellenőrző pontra a Zaporizzsja irányában lévő Trudovojéban - közölte a csoport sajtóközpontjának vezetője, Oleg Csehov.

Szintén ebben az irányban motorizált lövészek fedeztek fel és semmisítettek meg egy ukrán felderítő csoportot Lobkove északi részén.

Ezenkívül a Gvozdika önjáró tüzérségi egységei csapást mértek az ellenség ideiglenes telepítési pontjaira Poltavkában és Malaja Tokmacskában.

10:44
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Egy újabb fontos város felszabadítása a cél

A Donyecki Népköztársaság számára fontos, hogy "belátható időn belül" felszabadítsa Marinkát a további fejlődés érdekében - mondta a donyecki népköztársaság megbízott vezetője, Denisz Pusilin a RIA Novosztyinak.

"Marinka irányában most elég feszült a helyzet, (...) belátható időn belül fel kell szabadítanunk a területet. Az előrenyomulás ott szó szerint napi szintű, de nem olyan gyors. A város felszabadítása stratégiailag nagyon fontos, a következő települések felé való előrenyomulás szempontjából" - hangsúlyozta Pusilin.

Elmondása szerint a köztársaság szorosan együtt kíván működni a csecsen katonai egységekkel.

11:13
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Új, még pontosabb rakétatüzérségi fegyvert fejlesztenek Oroszországban

Egy új, 300 mm-es, fokozott mobilitású, irányított lövedékek kilövésére alkalmas Sarma MLRS rakéta sorozatvető rendszer készül Oroszországban - közölte a RIA Novosztyi egy jól értesült forrás.

"Az orosz védelmi-ipari vállalkozásai egy fejlett, 300 milliméteres kaliberű Sarma MLRS-t fejlesztenek. Az új MLRS fokozott mobilitással és védelemmel fog rendelkezni, és többek között képes lesz irányított, nagy pontosságú lőszerek alkalmazására" - mondta a forrás.

11:45
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újra utazik

Volodimir Zelenszkij az Európai Politikai Közösség moldovai csúcstalálkozójára érkezett csütörtök reggel, az ukrán elnök 46 másik ország vezetőjével egyebek között az Oroszország indította ukrajnai háború fejleményeit vitatja meg.

Zelenszkijt az értekezlet házigazdája, Maia Sandu moldovai elnök fogadta a Chisinauhoz közeli Bulboaca kastélyában. Az ukrán elnök köszönetet mondott neki Kijev támogatásáért és az ukrán menekültek befogadásáért.

12:14
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

A svédek a NATO-csatlakozásról beszéltek

A NATO-tagállamok külügyi vezetőinek norvégiai informális tanácskozásának zárónapján Tobias Billström svéd külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a NATO-csatlakozás nem sprinttáv, hanem maratoni futás, és már látszik a cél.

Észtország külügyminisztere a csütörtöki megbeszélések előtt arról beszélt, hogy Svédország minden feltételt teljesített, készen áll a NATO-tagságra, és nincs oka annak, hogy ne lehessen a szövetség tagja.

A litván diplomácia vezetője reményét fejezte ki, hogy a nyári vilniusi NATO-csúcson felhúzhatják a svéd lobogót a többi tagállam zászlaja mellé.

13:22
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevet támadják az oroszok

Ismét légitámadás érte az ukrán fővárost, Kijevet csütörtökön kora reggel, három ember, köztük két gyermek meghalt - jelentette be Vitalij Klicsko kijevi polgármester és a katonai hatóságok.

Három ember meghalt, tíz pedig megsebesült a Desznyanszkij kerületben - írta a kijevi katonai közigazgatás a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A csütörtöki támadás helyi idő szerint három óra (magyar idő szerint két óra) körül kezdődött - számolt be a kijevi katonai közigazgatás, amely szerint minden észlelt légi célpontot a légvédelem megsemmisített. Ugyanakkor a lehulló törmelékek emberéleteket követeltek és pusztítást okoztak. A támadást robotrepülőgépkekkel és ballisztikus rakétákkal hajtották végre.

14:25
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán invázió Belgorodban

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint az ukránok egy csapata Belgorod térségben intézett támadást, amit az orosz hadsereg sikeresen visszavert. A jelentés szerint heves tüzérségi csapásokat követően két motorizált egység tankokkal támogatva intézett támadást az orosz térségben. Az oroszok szerint még a határ átlépése előtt megállították az ukránokat, összesen 30 katona halt meg az összecsapás következtében.

14:45
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Leleplezték az amerikaiakat

Amerikai hírszerző szolgálatok több ezer iPhone-t fertőztek meg rosszindulatú szoftverrel Oroszországban, köztük olyanokat is, amelyeket külföldi nagykövetségek használnak - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB által kiadott tájékoztatás szerint az orosz távközlési infrastruktúra biztonságának vizsgálata olyan anomáliákat tárt fel, amelyek csak az Apple mobiltelefonok felhasználóira jellemzők, és amelyeket olyan, eddig ismeretlen rosszindulatú szoftverek működése okozott, amelyek "kihasználták a gyártó által előirányzott szoftveres sebezhetőségeket".

Az FSZB azt állította, hogy megszerzett információk "szoros együttműködésre utalnak az Apple és a nemzeti (amerikai) hírszerzési közösség, különösen az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) között". A közlemény értelmében "a vállalat által meghirdetett személyes adatadatvédelmi politika nem fedi a valóságot".

Az orosz szolgálat szerint a megfigyelés nemcsak orosz felhasználókra terjedt ki, hanem külföldi számokra és olyan SIM-kártyákra is, amelyeket oroszországi diplomáciai képviseletek használtak. Utóbbiak között voltak NATO- és posztszovjet országok, de az FSZB megemlítette Izraelt, Szíriát és Kínát is.

16:51
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Svájc belép a háborúba

Régebbi típusú, Leopard 1 harckocsik exportálását indítványozta a svájci állami kézben lévő RUAG fegyveripari konszern csütörtökön, ám a harckocsik a megállapodás értelmében végső soron várhatóan Ukrajnában kötnének ki, ezzel megbolygatva Svájc semlegességét.

A kormány gazdasági államtitkársága (SECO) csütörtökön megerősítette, hogy a RUAG benyújtotta kérvényét a harckocsik külföldi eladására.

A 96 darab Leopard 1-et a RUAG még évekkel ezelőtt vásárolta meg Olaszországtól, hogy alkatrészként használják vagy előbb-utóbb eladják őket valamely más országnak. A használaton kívüli páncélos járművek jelenleg is Olaszországban vannak.

17:39
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Nem kerülhet napirendre Ukrajna NATO-csatlakozása

Nem kerülhet napirendre egy háborúban álló ország csatlakozása a NATO vilniusi csúcstalálkozóján, az észak-atlanti szövetség nem válhat az ukrajnai konfliktus részesévé, az ugyanis a harmadik világháború kockázatával járna - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Oslóban.

Forrás: ALL_RIGHTS_RESERVED/Marton_Kiraly

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a NATO informális külügyminiszteri ülését követően arról számolt be, hogy szomszédos államként hazánkban hatványozottan jelentkeznek a háború negatív hatásai, ezért a kormány mielőbb békét szeretne, azonban ez az álláspont továbbra is kisebbségben van a transzatlanti térségben.

18:06
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán bejelentés a háborúról

Megváltozott a Donyeck megyei Bahmut városánál a hadművelet formátuma, ezért átmenetileg szünetelnek a harcok - jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők szárazföldi erőinek parancsnoka csütörtökön az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában.

Forrás: MTI/AP/Libkos

"A helyzet Bahmut irányában megváltozott. Jelentősen csökkentek az orosz erők rohamai. Első pillantásra úgy tűnik, hogy az ellenség felhagyott a támadó hadműveletek folytatásával a térségben, de ez nem felel meg a valóságnak. Átmenetileg megváltozott a hadművelet formátuma a Wagner orosz zsoldoscsoport alakulatainak kivonása, orosz reguláris, köztük légideszant alakulatokkal való felváltása nyomán. Ezért a jelenlegi helyzet a nyugodtság benyomását keltheti" - magyarázta a katonai vezető, aki jelenleg a harcok övezetében tartózkodik. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az orosz erők igyekeznek magukhoz ragadni a kezdeményezést, tartva az ukrán ellentámadástól.

19:29
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

A brit miniszterelnök szerint Ukrajna jogos helye a NATO-ban van

Rishi Sunak brit miniszterelnök kijelentette, hogy Ukrajna „jogos helye a NATO-ban van", amikor részt vett az európai vezetők moldovai csúcstalálkozóján.

Az Európai Politikai Közösség összejövetelén a műsorszolgáltatóknak nyilatkozva a következőket mondta: „Egyetértek a NATO főtitkárával abban, hogy Ukrajna jogos helye a NATO-ban van, és amiről most Ukrajnával is beszélünk az az, hogy minden támogatást megkapjanak, amire szükségük van a sikeres ellentámadáshoz."

20:10
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Dél-Afrika jogi lehetőségeket fontolgat Putyin elfogatóparancsával kapcsolatban

„Dél-Afrika jogi lehetőségeket fontolgat, ha Vlagyimir Putyin, aki ellen háborús bűnök miatt elfogatóparancsot adtak ki, részt vesz a BRICS feltörekvő gazdaságok csúcstalálkozóján augusztusban Johannesburgban” – mondta ma Naledi Pandor külügyminiszter.

A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen az ukrajnai orosz invázió miatt, és Dél-Afrikának mint ICC-tagnak elméletileg le kellene tartóztatnia, ha részt vesz a BRICS-csúcson

20:50
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Pentagon megvásárolja a Starlink szolgáltatását Ukrajnának

A Starlink, a milliárdos Elon Musk által elindított műholdas kommunikációs szolgáltatás most már szerződést kötött a Védelmi Minisztériummal, hogy megvásárolja ezeket a műholdas szolgáltatásokat Ukrajna számára – jelentette be ma a Pentagon.

 

Továbbra is együttműködünk számos globális partnerrel annak érdekében, hogy Ukrajna rendelkezzen a szükséges műholdas és kommunikációs képességekkel  

– áll a Pentagon közleményében.

21:41
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Macron a jövő héten Németországba látogat az Ukrajnával kapcsolatos biztonsági kérdések miatt

Emmanuel Macron jövő kedden Németországba utazik, ahol szorosan együttműködik az országgal Ukrajna biztonsági garanciáinak kérdésében.

A francia elnök ma Moldovában, más politikai vezetőktől körülvéve jelentette be látogatását.

22:34
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij részt vesz az Európai Politikai Közösség bulboacai ülésén

Volodimir Zelenszkij más európai vezetőkkel együtt jelen lesz a mai moldovai csúcstalálkozón.

Zelenszkij szorgalmazta, hogy Ukrajna része legyen a NATO katonai szövetségnek, és kijelentette, hogy biztos abban, hogy olyan országkoalíció jön létre,

amely nyugati vadászgépekkel és Patriot rakétavédelmi rendszerekkel látja el Kijevet.

23:30
június 01, 2023
Vágólapra másolva!

A katonák és önkéntesek a nemzeti gárda egységénél képeznek ki Harkivban

Az újonnan létrehozott Nemzeti Gárda egység katonái ma az ukrajnai Kharkiv régióban edzenek.

Az offenzív gárda kezdeményezés részeként a kiképzésen mind a tapasztalt katonák, mind a mozgósított önkéntesek vesznek részt, akik Harkiv megye felszabadításában, valamint a Szvatove fronton és Bahmut város közelében harcoltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről