Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A palota előtt összegyűlt tömeggel gyászolt a királyi család - kideültek a temetés részletei is

Események

II. Erzsébet, brit uralkodó, brit, királynő, uralkodó, gyász, gyászolók, elhunyt, emberek
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 08: A person walks by an image of Queen Elizabeth II displayed on Times Square digital billboard on September 08, 2022 in New York City. Queen Elizabeth II Britain longest-serving monarch passed away at the age of 96. David Dee Delgado/Getty Images/AFP (Photo by David Dee Delgado / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtökön 96 éves korában meghalt II. Erzsébet angol királynő. A trónon fia, III. Károly követi, aki péntek este szólt előszőr a népéhez uralkodóként.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
09:33
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ilyen volt az első királyi audiencia - fotó

London, 2022. szeptember 9. III. Károly brit király első királyi kihallgatásán Liz Truss miniszterelnököt fogadja a londoni uralkodói rezidencián, a Buckingham-palotában 2022. szeptember 9-én. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő az előző nap, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt. MTI/AP/PA pool/Yui Mok Forrás: MTI/AP/PA pool/Yui Mok
09:35
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

A monarchia szerepe és kötelességei is megmaradnak - mondta III. Károly első királyi beszédében

Péntek este megtartotta első uralkodói beszédét III. Károly angol király. A beszédről bővebben itt olvashat.

09:39
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történik szombaton

Ugyan édesanyja halálát követően automatikusan fiára, III. Károlyra szállt a trón, de hivatalosan csak ma nevezi ki az új uralkodót az öröklési tanács. Ezt általában az előző uralkodó halálának másnapján szokták megtenni, de a királynő késő csütörtöki halála után nem volt idő péntekre megszervezni a tanácskozást.

A tanács délelőtt 10 órakor ül össze a londoni Szent Jakab-palotában, majd a Titkos tanács – amely politikusokat, a papság magas rangú tagjait és a Legfelsőbb Bíróság bíráit foglalja magában – a király nélkül összegyűlik, hogy kihirdesse az új uralkodót, és intézkedjen a kikiáltással kapcsolatos ügyekről.

Ezután a király megtartja első titkos tanácsát, és esküt tesz. Vilmos herceg és Katalin hercegnő várhatóan jelen lesznek az ülésen, ugyanis mindketten a tanács tagjai. 

Az új uralkodó első nyilvános kiáltványát  Szent Jakab-palota erkélyéről olvassák fel. A kiáltvány felolvasása után fegyveres tisztelgés lesz a Hyde Parkban. A zászlók 13 órakor ismét teljes árbocra emelkednek, és 24 órán át ott maradnak.

10:29
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

A japán császár is részt vesz a királynő temetésén

Várhatóan Naruhito japán császár is részt fog venni II. Erzsébet temetésén. A császárnak ez lesz az első külföldi útja, mióta 2019-ben trónra került. 2020-ban a királynőt is meghívta Japánba, de az utazás a pandémia miatt elmaradt.

10:43
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Jacinda Ardern részvétet nyilvánított III. Károlynak

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke is kinyilvánította részvétét III. Károly királynak.

"Az új-zélandi kormány nevében fogadja őszinte részvétemet Őfelsége, a királynő, édesanyja halála miatt. Új-Zéland uralkodójaként Őfelségét szerettük méltóságáért, nyugodtságáért, elhivatottságáért, és azért, ahogyan a közt szolgálta. Szeretete Új-Zéland iránt nyilvánvaló és kölcsönös volt számunkra. Őfelsége mindannyiunk életében fontos szerepet játszott uralkodása alatt - de elsősorban lány, nővér, anya és nagymama volt" - írta a miniszterelnök.

11:04
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez volt II. Erzsébet uralkodásának egyik leghíresebb pillanata

A királynő Diana hercegnő temetésekor, 1997. szeptember 5-én megszegte a királyi protokollt. A protokoll szerint ugyanis II. Erzsébet királynő előtt azok hajolnak meg, akik köszöntik, és ő maga nem hajol meg senki előtt. Az uralkodó ennek ellenére fejet hajtott Diana koporsója előtt, majd nem sokkal ezután a királyi család többi tagja is követte példáját - írja a Ripost.

II. Erzsébet királynő, Fülöp edinburghi herceg és Erzsébet királyné, az anyakirályné Diana hercegnő temetésén a westminsteri apátságban, 1997. szeptember 5-én Forrás: AFP/Johnny Eggitt
11:17
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Így őrizte meg egészségét a királynő

A Ripost szerint II. Erzsébet az elméjét és a testét is „edzette" egészen utolsó hónapjaiig. Az uralkodó minden nap órákat töltött olvasással és tanulással, és nagyrészt ugyanazt a kiegyensúlyozott étrendet követte.

A királynő szeretett a szabad levegőn lenni, így corgi fajtájú kutyáit napi kétszer elvitte sétálni egészen múlt évig, emellett gyakran lovagolt - még néhány héttel a halála előtt is. Ezek megadták neki az egészséges mennyiségű testmozgást, amire szüksége volt a szervezetének.

A királynő egészségi állapota csak Fülöp herceg 2021 áprilisában történt halála után kezdett gyorsan romlani.

11:41
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Így nevettette meg II. Erzsébet a világot

A csütörtökön meghalt brit királynő a mindennapok során szinte mindvégig komoly arcát mutatta, időnként azonban megcsillogtatta kiváló humorérzékét. Összeállításunkat itt találja.

11:59
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Kedden viszik el a királynő koporsóját Skóciából

Lezárták az utakat és sorompókat emelnek a skót Edinburghban a királynő koporsójának érkezése előtt. II. Erzsébet testét várhatóan vasárnap szállítják át a Balmoral-kastélyból az edinburghi Holyroodhouse-palotába, majd a St Giles-székesegyházban helyezik el, végül kedden viszik Londonba.

12:09
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Egyre többen róják le tiszteletüket II. Erzsébet előtt

Csütörtök óta emberek ezrei keresték fel valamelyik királyi rezidenciát, hogy virágokat, emlékkártyákat és gyertyákat helyezzenek el a 70 évnyi uralkodás után, 96 éves korában távozott uralkodó emlékére. A Buckingham-palota előtt hagyott tárgyakat a személyzet a Green Parkba viszi át.

12:14
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Közös imát tartottak II. Erzsébet tiszteletére a londoni Szent Pál-székesegyházban - képgaléria

A helyszín megtelt a királynőtől búcsúzó tömeggel.

---- separator ----gallery-content-type:4c2c7234-8f29-45a0-bee2-939c383b7148---- separator ----

12:30
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Gyülekeznek Károly hivatalos kiáltványára

Délelőtt 10 órakor kezdődik a ceremónia t a St James' Parkban, amelyre a "Trónutódlási Tanács" tagjai hivatalosak. Az alsóház elnöke, Rowan Williams volt érsek, Justin Welby érsek, David Lammy, Ed Miliband, Kemi Badenoch és Penny Mordaunt politikusok már megérkeztek. 

12:54
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Először láthatjuk színesben, tévében a királyi ceremóniát

III. Károly király ma "elhúzza a királyi függönyt", amit először közvetít a televízió is. Ráadásul először láthatjuk egy brit uralkodó koronázásának eseményeit színesben, hetven évvel ezelőtt ugyanis csak fekete-fehér felvétel készült II. Erzsébet megkoronázásáról. A kiáltványt hamarosan egy erkélyről olvassák fel.

15:29
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Bankszünnap, hivatalos munkaszüneti nap lesz a királynő temetésének napja

II. Erzsébet királynő 96 éves korában, csütörtökön halt meg. Bár trónja automatikusan elsőszülött fiára szállt, szombat délelőtt a londoni Szent Jakab-palotában, a televízióban először közvetített történelmi ünnepségen hivatalosan is III. Károly királlyá nyilvánították. Aztán megerősítették, hogy a királynő temetésének napja úgynevezett bank holiday, banszünnap, vagyis hivatalosan nemzeti munkaszüneti nap lesz. Bár II. Erzsébet állami temetésének időpontját még nem erősítették meg, várhatóan szeptember 19-én, hétfőn helyezik örök nyugalomra a londoni Westminster Apátságban. Ezen a napon a pénzintézetek mellett az iskolák és több üzlet is zárva lehet.

Tegnap kezdődött az Egyesült Királyságban a királynő halála alkalmából meghirdetett tíznapos, nemzeti gyász, amelynek része a temetés napja is. Amint eltemetik, megkezdődik a királyi gyász időszaka, ami a Buckingham-palota bejelentése szerint még hét napig fog tartani. Ezt a királyi család minden tagja, a háztartási alkalmazottaik és a királyi háztartás hivatalos feladatokat ellátó képviselői is betartják.

15:39
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

A 19 éves Hannah Carroll előre megjósolta II. Erzsébet halálát

Hannah Carrollt sokan a híres jósnőhöz, Baba Vangához hasonlítják- írja a Ripost.

Erre az évre a 19 éves nő 28 jóslatot jegyzett le, amiből eddig 10 meg is valósult, köztük az, hogy Harry Stylesnak és Beyoncénak új albumai lesznek, Rihanna teherbe esett, Nick Jonas és Priyanka Chopra pedig gyermeket köszöntött a családban. A múlt héten pedig az a jóslat is bekövetkezett, hogy

még idén meg fog halni II. Erzsébet királynő

 - írja a Daily Star cikkére hivatkozva a lap.

15:43
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin gratulált az új királynak

Sok sikert kívánt III. Károly királynak trónra lépése alkalmából az orosz elnök.

15:50
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Itt az első drámai fotó a királynőt gyászoló Katalin hercegnéről

Az új brit trónörökös felesége nem állt a királynő halálos ágya mellett csütörtökön, mert az iskolából hazaérkező gyerekeivel maradt. Tegnap hozták nyilvánosságra az első olyan fotót róla, ami már II. Erzsébet halála után készült. Ezen

copfba fogott hajjal, fekete ruhában és sötét napszemüvegben van, és látszik, hogy a néhai királynő kedvenc gyöngy fülbevalóit viseli.

17:02
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

A brit postahivatalok bezárnak a temetés napjára

Miután megerősítették, hogy II. Erzsébet királynő temetésének napja munkaszüneti nap lesz, a brit posta, a Royal Mail bejelentette, hogy ezen a napon szünetelteti a szolgáltatásait. A temetés időpontját ugyan még nem tűzték ki, de várhatóan a következő hétre szervezik. A SkyNews közzétette a Royal Mail közleményét, amelyben ez áll:

II. Erzsébet királnyő a Royal Mail egyik bélyegén Forrás: liveblog.digitalimages.sky

Simon Thompson, a Royal Mail vezérigazgatója pedig arról beszélt, büszkék arra, hogy a következő napokban a brit posta fontos szerepet fog játszani, hiszen sokan, a világ minden tájáról részvéttáviratokat küldenek majd a királyi családnak és ezeket ők fogják nekik kézbesíteni.

17:52
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Istentiszteleten vannak a királyi család tagjai

A királynő rokonai Balmoralból a közeli Crathie Kirkbe utaztak, hogy részt vegyenek azon az istentiszteleten, amit a csütörtökön meghalt, néhai uralkodó, az anglikán egyház fejének tiszteletére tartanak. II. Erzsébet gyakran megfordult a kis templomban, amikor a nyári rezidencián töltötte az időt. Most a királynő négy gyermeke közül három, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduard wessexi gróf imádkozik édesanyja lelki üdvéért.

18:03
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Megemlékezőkkel találkoztak a királyi család tagjai

A Crathie Kirkben rendezett istentisztelet után II. Erzsébet királynő három gyereke és több unokája is Skóciában maradt. Az emberekkel, a tiszteletüket leróvó britekkel találkoztak. András yorki herceg és a Timothy Lawrence parancsnok, vagyis a férje mellett sétáló Anna királyi hercegnő is beszélt az emberekkel, miközben Anna gyermekei, Peter Phillips és Zara Tindall a nagymamájuk tiszteletére elhelyezett virágokat figyelték. York hercege feltette a szemüvegét, mielőtt lehajolt, hogy elolvasson néhány üzenetet, aztán átkarolta a lányát, Eugéniát. A hercegnő könnyes szemekkel a virágokat figyelte, aztán átölelte az édesapját.

18:50
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Találkozókkal tölti a délutánt az új brit király

Több fontos emberrel, többek között Justin Welby canterburyi érsekkel is beszélgetett ma délután III. Károly király, aki VIII. Henrik király anglikán egyházának feje lett a trónra kerülése pillanatában. Vele volt a felesége is. A gyülekezetek a Trónutódlási Tanács gyűlése után megkongatták a harangokat, hogy részvétüket fejezzék ki II. Erzsébet királynő halála miatt, a holnapi istentiszteleteken pedig az új uralkodóért imádkoznak majd. A király megígérte, hogy a skót egyház biztonságát is fenntartja. Az egyházi előkelőkkel folyatott megbeszélések után III. Károlyt vezető politikusok várják. Liz Truss brit miniszterelnökkel és a Munkáspárt vezetőjével, Sir Keir Starmerrel is találkozik.

19:57
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

A legtöbb üzlet bezár a királynő temetésének napján

Még nem erősítették meg, melyik útvonalon halad majd egy a királynő gyászkocsija a temetés napján,
de ott majd néhány kiskereskedés nyitva maradhat.
John Lewis brit kiskereskedő azt nyilatkozta, hogy minden üzletét és áruházát bezárja.
Andrew Murphy, a John Lewis Partnership operatív igazgatója is hasonlóképp jár el:Mély megrendüléssel fogadtuk Őfelsége, a királynő halálhírét.Temetése napján üzleteinket bezárjuk a tisztelet jeléül és mert így tartjuk helyesnek.

21:22
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Szerdán szállítják át a királynő koporsóját a Westminsteri palotába

A királynő koporsóját - ami most a Balmoral kastély báltermében van - vasárnap az edinburgh-i Holyroodhouse palotába viszik. Szeptember 14-én kerül fel rá a császári államkorona, valamint a virágkoszorú. Szerdán délután 14:22-kor fegyverszállító kocsi viszi fel a Buckingham-palotától a Westminsteri palotáig. Mögötte haladnak majd III. Károly király és a királyi család tagjai.

21:49
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Négy napig lesz érintetlen a királynő koporsója Westmisterben

Szerdán szállítják a Westmisteri palotába a királynő koporsóját, ahol 15 órától Canterbury érseke tart rövid istentiszteletet. Ezt követően négy napig érintetlen marad a kegyhely, ahol a nyilvánosság tagjai is leróhatják tiszteletüket.

22:05
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Szeptember 19-én temetik a királynőt Westminster Abbey-ben.

Szeptember 19-én vesznek végső búcsút II. Erzsébet királynőtől. A gyászmenet a koporsót a Westmisteri palotából a Westmister Abbey-be kíséri, ahol 11 órai kezdettel kerül sor az állami temetésre.

22:15
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Vilmos és Katalin, valamint Harry és Meghan is a gyászoló tömeggel van

A mai nap egyik legmegrendítőbb pillanata az volt, hogy a walesi herceg és hercegnő váratlanul csatlakozott Sussex hercegével és hercegnőjével a gyászoló tömeghez.

Utoljára tavaly áprilisban, Edinburgh hercegének temetésén csatlakozott Vilmos herceghez a nyilvánosság előtt bátyja a windsori kastélyban.

Közel egy órát töltöttek a jóakarók tömegeinek köszöntésével majd közösen távoztak.

22:39
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

III. Károly király és felesége is kiment a gyászoló tömeghez

III. Károly király egy fekete Rolls-Royce-szal hagyta el a Buckingham-palotát, majd az autó megállt, kiszállt az autóból és köszöntötte a gyászoló tömeget. Feleségével, Kamillával a Clarence House előtt szólt a nyilvánossághoz.

23:10
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

III. Károly király és Kamilla útiterve a következő napokra

Szeptember 11-én, vasárnap a király és hitvese találkozik a Nemzetközösség főtitkárával a Buckingham-palotában.

Szeptember 12-én, hétfőn III. Károly és Kamilla a Westminster Hallba utazik, ahol a Parlament mindkét háza összeül, hogy részvétet nyilvánítsanak, ezután a Holyroodhouse palotába utaznak és még aznap a skót parlamentbe is látogatást tesznek.

Szeptember 13-án, kedden Belfastba repülnek, ahol az észak-írországi állami vezetők is kifejezik részvétüket. Egy rövid Hillsborough-i fogadás után a Szent Anna-székesegyházba találkoznak majd magas rangú vallási vezetőkkel és egy közös istentiszteleten vesznek részt.

Szeptember 14-én, szerdán a király az Őfelsége koporsóját szállító kocsi mögött vezeti majd a menetet a Westminster Hallba.

Szeptember 16-án, péntek III. Károly és Kamilla Walesbe utazik, de ottni tartózkodásuk célja még iseretlen.

23:32
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

A brit miniszterelnök is elkíséri III. Károlyt királyi körútjára

Liz Truss elkíséri III. Károly királyt Nagy-Britannia négy nemzetébe vezető királyi körútjára, hogy nemzeti gyásznapokat tartson édesanyja, II. Erzsébet királynő halála miatt.A miniszterelnök csatlakozik a királyhoz, hétfőn délután Skóciában, kedden Észak-Írországban, pénteken pedig Walesben vesz részt az istentiszteleten- tette hozzá a miniszterelnök szóvivője.

00:34
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

A királynő temetéséig zárva tart a látogatók előtt a Westminster Apátság

Az uralkodó gyászszertartására szeptember 19-én 11 órakor kerül sor. A templom volt az a hely, ahol a királynő 1947-ben feleségül ment Fülöp herceghez, és ahol 1953-ban megkoronázták.

01:06
szeptember 10, 2022
Vágólapra másolva!

Hétfőn 17 órától tekinthetik meg a gyászolók a királynő koporsóját Edinburgh-ban

II. Erzsébet királynő virrasztása az edinburgh-i High Streeten, a St Giles-székesegyházban lesz, hétfő este 19:20-tól. A hagyományok szerint család is ott lesz az egykori uralkodó koporsója mellett. A király szeptember 13-án kíséri el a királynő koporsóját Londonba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről