Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

II. Erzsébet koporsója elindult London felé, óriási tömeg kíséri, lánya, Anna hercegnő összetört

Események

Queen Elizabeth II’s coffin travels from Balmoral Castle to the Palace of Holyroodhouse in Edinburgh coffin,cortage,Edinburgh,funeral,procassion,queen,Queen Elizabet Horizontal
ABERDEEN, SCOTLAND - SEPTEMBER 11: The funeral cortege carrying the coffin of Queen Elizabeth II leaves Balmoral Castle before arriving at the Palace of Holyroodhouse in Edinburgh on September 11, 2022 in Aberdeen, Scotland, United Kingdom. The state funeral of Queen Elizabeth II will be held at Westminster Abbey on Monday, September 19, Buckingham Palace announced on Saturday. The queen’s coffin is being transported to the Palace of Holyroodhouse in Edinburgh, the Scottish capital, where staff there will also be allowed to pay their respects. The journey is expected to take around six hours. Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency (Photo by Rasid Necati Aslim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Szombaton hivatalosan is III. Károly lett a brit uralkodó. Édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtökön halt meg, 96 éves korában. A temetés szeptember 19-én lesz.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
08:41
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előz napi közvetítésünket itt olvashatja.

08:49
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ma várható események

A protokoll szerint délelőtt 10 órakor a királynő koporsóját elszállítják Balmoralból, ahol az urolkodó csütörtökön meghalt. Innen először a szomszédos Ballater településre viszik, majd Aberdeenbe, délután kettőre pedig Dundee-be. Várhatóan délután négy órára érkezik meg a brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciájára, az edinburghi Holyroodhouse-palotába.

Innen hétfőn átviszik a skót főváros St. Giles székesegyházába, ahol 24 órára felravatalozzák.

08:53
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Szeptember 22-e nemzeti gyásznap lesz Ausztráliában

Ausztráliában is kikiáltották III. Károlyt uralkodóként. Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök szeptember 22-ét nemzeti gyásznappá kiáltotta ki, ami egyben munkaszüneti nap is lesz.

09:38
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Új-Zélandon is kikiáltották az új uralkodót

Új-Zélandon is hivatalosan is elismerték III. Károlyt mint II. Erzsébet utódját. "Őfelsége III. Károly mindig is tanújelét adta annak, hogy mennyire fontos számára az országunk" - mondta Jacinda Ardern miniszterelnök a wellingtoni ceremónián.

10:40
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Vilmos és Katalin, Harry és Meghan az újságok címlapján

Több lap is Vilmost, Katalint, Harryt és Meghant tette a címlapjára, azt kiemelve, hogy a gyász újra összehozta a testvérpárt. Vilmos herceg és Harry herceg között az utóbbi időben köztudottan feszült a kapcsolat, ám a királynő halála után Vilmos megkereste öccsét, és megkérte őt és Meghant, hogy vegyenek részt egy sétán Windsorban.

Forrás: SkyNews

Forrás: SkyNews

Forrás: SkyNews

Forrás: SkyNews

Forrás: SkyNews
11:26
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

III. Károly még nem foglalta el a Buckingham-palotát

A király mai programja szerint a Nemzetközösség vezetőivel találkozik, a BBC szerint egyelőre nem tudni, hogy ő és hitvese mikor költöznek a Buckingham-palotába.

11:46
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ez várható még a hét folyamán

Ma: A királynő koporsója elindul Balmoralból, és több mint 175 mérföldet tesz meg Aberdeen és Dundee városokon keresztül, Perth mellett, mielőtt megérkezik a Holyroodhouse-palotába.

Hétfő: Délután a királynő koporsója a király és a királyi család tagjai kíséretében a Szent Giles-székesegyházba vonul.

Kedd: Anna hercegnő elkíséri édesanyja koporsóját a Londonba tartó repülőjáraton. Onnan a Buckingham-palotába utazik, ahol csatalkozik Károly királyhoz és hitveséhez.

Szerda: A koporsót nyilvános körmenetben viszik végig London belvárosán, majd a Westminster Hallban helyezik végső nyugalomra. Ott marad a következő négy napban.

Szeptember 19., hétfő: A királynő koporsóját elviszik a Westminster Hallból, és temetésére a Westminster-apátságban kerül sor.

11:58
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Daniel Craig II. Erzsébetről

"Soha többé nem fogunk hozzá hasonlót látni, az ő uralkodása alatt élni, az valami más volt." - mondta a színész a torontói filmfesztiválon. Mint megírtuk, a Daniel Craig alakította James Bond és II. Erzsébet a 2012-es londoni olimpia megnyitójára készített filmben szerepelnek. A filmet itt nézheti meg: Amikor II. Erzsébet saját magát játszotta James Bond mellett - videó

12:19
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Próbák Edinburgh-ban a királynő koporsójának érkezésére - videó

A királynő koporsóját szállító halottaskocsi a Holyroodhouse-palotához érkezik. Egész éjszaka próbáltak a katonák, hogy minden tökéletes legyen. A királynő koporsója ma délelőtt hagyja el Balmoralt - írta a BBC.

12:30
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Istentiszteletek a királynő emlékére

A királynő halálát követő első vasárnapon szerte az Egyesült Királyságban megemlékezéseket tartanak a királynő tiszteletére.

Az anglikán egyház külön útmutatást adott a gyászidőszakban tartandó istentiszteletekre vonatkozóan a gyülekezeteknek.

A szervezet felszólította a templomokat, hogy a királynő halálának csütörtöki bejelentése után harangozzanak, imádkozzanak és tartsanak különleges istentiszteleteket. A királynő hivatalosan a hit védelmezője és az anglikán egyház vezetője volt, ez a cím most III. Károlyra száll.

13:09
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

A királynő koporsója elhagyta a Balmoralt - videó

A temetési menet elhagyja Balmoralt Ballater falu felé. Ez a királynő utolsó útjának kezdete, amely a szeptember 19-i állami temetéssel ér véget.

13:29
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Százak várják a temetési menetet Ballaterben - fotó

Több száz ember sorakozott fel Ballater utcáin, hogy megvárja a királynő temetési menetét - írja Sky News. Az aberdeenshire-i falu az egyik első hely, amelyen a koporsó áthalad, miután elhagyta Balmoralt.

13:58
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Élőben a temetési menet haladása Edinburghba

Mint írtuk, a temetési menet elhagyta a skóciai Balmoral kastély, a menet első állomása Ballater faluja, ahol több százan várják a menet áthaladását, innen Edinburghba tartanak.

14:34
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Aboyne településnél a temetési menet

Itt is több százan várták a királynő koporsóját, a menet ezután Aberdeen felé halad.

14:55
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Gyásznapot tart India

Gyásznapot tartanak ma Indiában a néhai II. Erzsébet emlékére. Indiában nem tartják meg a hivatalos szórakoztató rendezvényeket sem "az elhunyt uralkodó iránti tisztelet jeléül" - közölte az indiai belügyminisztérium.

Az indiai parlament, az elnöki rezidencia, a Vörös Erőd és más kormányhivatalok zászlóit félárbocra engedték. Narendra Modi miniszterelnök II. Erzsébetet "korunk elszánt harcosának" nevezte csütörtökön. Az angol gyarmati uralom 1947-ben ért véget az indiai szubkontinensen.

15:09
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kikiáltási ünnepségek az Egyesült Királyságban

Miközben a királynő temetési menete Balmoraltól Holyroodhouse-ig halad, Walesben, Skóciában és Észak-Írországban különleges eseményekre és felvonulásokra kerül sor III. Károly király kikiáltása alkalmából, és tisztelegnek a királynő előtt. Cardiffban, Edinburghban és Belfastban felolvassák a kihirdetési közleményeket. Ezt követően 21 ágyúlövéssel tisztelegnek majd az edinburghi kastély, a cardiffi kastély és a belfasti Hillsborough kastély előtt.

Mindhárom helyszínen több ezren gyűlnek össze, hogy tanúi legyenek a pillanatnak, amely az Egyesült Királyság új államfőjének trónra lépését jelzi.

15:26
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Aberdeenbe érkezett a temetési menet - videó

Áthaladt a temetési menet Aberdeenen, a városban hatalmas tömeg gyűlt össze a Holborn Street-en, a Duthie Parknál és a királynő apjáról elnevezett VI. György király híd mentén. A hídnál a tömeg körülbelül 10 percre elhallgatott, mielőtt a koporsó elhaladt.

15:49
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Emlékezetes helyeken halad át a temetési menet

A temetési menet hamarosan megkerüli az Angus állambeli Forfar városát, majd elhalad a Glamis kastély mellett, amely a néhai királynő anyai nagyszüleinek ősi otthona, és ahol állítólag sok boldog gyermekkori vakációt töltött.

Itt töltötték nászútjukat a szülei, és itt hozta világra édesanyja, Erzsébet királynő a királynő húgát, Margit hercegnőt 1930-ban.

16:16
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Fokozott biztonsági intézkedések, extra rendőri jelenlét Londonban

Több száz rendőrt hívtak be pluszban, mivel az uralkodó halála után ezrek érkeznek a fővárosba – mondta Stuart Cundy rendőrfőnök-helyettes

A rendőröknek valószínűleg a tömegek irányításával kell majd foglalkozniuk, mivel a gyászolóknak több órán át kell majd sorban állni, hogy leróhassák kegyeletüket a királynő előtt.

A hétfői állami temetésre a világ vezetői is az Egyesült Királyságba utaznak, ami azt jelenti, hogy a biztonság fokozottan fontos lesz.

A mi feladatunk az, hogy biztosítsuk, hogy ez az eseménysorozat biztonságos és védett legyen – mondta a rendőri vezető. „Tudjuk, hogy nem csak az Egyesült Királyság, hanem az egész világ szeme Londonra szegeződik ebben a pillanatban."

16:20
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

III. Károly megérkezett a Buckingham-palotába

A király megérkezett a Buckingham-palotába, ahol találkozik Patricia Scotland nemzetközösségi főtitkárral.

Tömegek integettek Károly királynak, amint végighajtott a Mallon és áthajtott a palota kapuján.

16:42
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Kifütyülték a királyt Edinburghban

Miközben tömeg gyűlt össze Edinburgh-ban az új király ünnepélyes kihirdetésére, egy tüntető kifütyülte a királyt és köztársaságot követelt. A tüntetőt a rendőrség eltávolította.

A tömegben lévők vegyes véleménnyel voltak a rendbontásról. "Ez nagyon tiszteletlen" - mondta egyikük . "Megvan a helye és ideje, ha tüntetni akarsz, de ez nem az".

Egy másik, magát megnevezni nem kívánó személy azt mondta: "Ez egy nyilvános esemény. Mindig lesz valaki, aki csinál valamit".

Hatalmas tömeg gyűlt össze Edinburgh-ban a kihirdetésre és a királynő koporsójának későbbi felvonulására is.

17:18
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Hogyan és hol lehet látni a királynőt?

A hagyományoknak megfelelően a királynő szeptember 19-i, hétfői temetése előtt díszfekvőhelyen fog nyugodni, így a nyilvánosság tagjai is leróhatják tiszteletüket – írja a Sky News.

Mivel II. Erzsébet a skóciai Balmoral kastélyban halt meg, ezért hétfőn először az edinburghi St Giles' katedrálisban lesz majd látható, azt követően szeptember 14-én Londonban, a Westminster Hallban, a parlament legrégebbi épületében helyezik el. Itt, az uralkodó lezárt koporsója előtt a nyilvánosság a temetési szertartás előtt leróhatja kegyeletét az azt követő öt napban. Több százezer embert várnak az eseményre.

Ez idő alatt a koporsó egy megemelt emelvényen - az úgynevezett katafalkon - nyugszik, és a nap 24 órájában őrzik. A koporsót királyi zászlóval borítják be, és a koporsó tetejére hagyományosan koronát helyeznek.

17:34
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

A skóciai Dundee-ban a temetési menet

A királynő gyászkísérete most érkezik Dundee-ba. A királynő 2016-ban a városba tett látogatása során találkozott a Michelin gumiabroncsgyár tanulóival az iskolában és a műhelyben.

Már csak kevesebb mint három óra van hátra az Edinburgh-ig tartó útból.

17:54
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Vilmos herceg szolgálni fog

Vilmos, immár Wales hercegeként azt mondta, „alázattal és tisztelettel" szolgálja majd a walesi népet.

Vilmos herceg ma telefonon beszélt Mark Drakeford walesi miniszterelnökkel, ezen mondta azt is, hogy megtiszteltetésnek érzi, hogy őt és Katalint kérték fel az új szerepek betöltésére, és "az előttük álló hónapokat és éveket a Wales-szerte élő közösségekkel való kapcsolatuk elmélyítésével fogják tölteni" - áll a Kensington-palota közleményében.

Vilmos herceg elmondta, hogy ő és Katalin mélyen ragaszkodnak Waleshez, mivel Anglesey-ben alakították ki első családi otthonukat.

18:28
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Katonai parádé Gibraltáron

Több százan gyűltek össze, hogy végignézzék a katonai parádét, majd Gibraltár kormányzója, Sir David Steel felolvasta a kiáltványt rezidenciájának erkélyéről.

Sir David, a Királyi Haditengerészet nyugalmazott főtisztje korábban a királynő tábornoki segédtisztjeként szolgált. A BBC-nek nyilatkozva felidézte Őfelsége "méltóságát, kötelességtudatát, humorérzékét és szeretetét a munkája iránt".

A Szikla, ahogyan gyakran nevezik, az Ibériai-félsziget déli csücskénél fekszik. Spanyolország régóta igényt tart a területre, de a helyiek kétszer is elsöprő többséggel szavaztak arra, hogy maradjanak britek.

18:44
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét emlékezetes hely mellett halad el a temetési menet

A menet Perth mellett elhaladt, és hamarosan Fife-on keresztül halad - egy rövid útra St Andrews-tól, ahol a királynő unokája, Vilmos egyetemre járt, és ahol megismerkedett későbbi feleségével, Katalinnal.

Fülöp herceghez, fiához, Károlyhoz és annak feleségéhez, Camillához csatlakozott a diplomaosztó ünnepségen 2005 júniusában.

19:06
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

A temetési menet közel Edinburgh-hoz

A temetési menet közeledik a skót fővároshoz, ezzel végéhez ér a Balmoralból megtett mintegy 175 mérföldes, nagyjából 300 kilométeres út, amely csaknem hat órát vett igénybe.

Ezrek sorakoztak az utcákon, hogy megpillanthassák az elhaladó menetet, amelyet Károly király úgy jellemzett, mint édesanyja "utolsó nagy útját".

A temetési menet mostanra elérte Edinburgh külvárosát.

19:43
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

A királynő koporsója megérkezett Edinburgh-ba

A királynő koporsóját szállító halottaskocsi már megérkezett Edinburgh központjába, és tovább halad a Royal Mile-on a Holyroodhouse-ba tartva. A környéken több ezer ember gyűlt össze, hogy láthassák a koporsót. A gyászolók szinte teljes csendben várták a halottaskocsit. Ahogy a kocsi elhaladt, óriási tapsvihar tört ki.

19:45
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

A királynő holtteste megérkezett a Holyroodhouse-ba

A II. Erzsébet királynő koporsóját szállító konvoj megérkezett az edinburghi Holyroodhouse-ba, ahonnan ma már nem indul tovább. Ma délelőtt helyi idő szerint 10 órakor indultak el, és 16:20-kor érkeztek meg. Anna hercegnő, András és Edward herceg végignézte, ahogy kiemelik a koporsót a halottaskocsiból.

A néhai uralkodó a Holyroodhouse palotában marad éjszakára.

21:07
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

III. Károly király elhagyta a Buckingham-palotát

Birodalmi főbiztosokkal vesz részt egy fogadáson III. Károly király, ezért elhagyta a Buckingham-palotát. Az emberek éljenezni kezdtek, amikor a konvoj kihajtott a kapun. Látható volt, ahogy a király visszainteget az embereknek.

21:55
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Virágtenger a Green Parkban

Több száz ember ment ki a Buckingham-palota melletti Green Parkba, hogy virágokat és üzeneteket hagyjanak ott II. Erzsébet emlékére.

23:12
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

Indiában állami gyásznapot tartottak

A nemzeti lobogókat az országban az összes kormányzati épületen félig leengedték.

India brit gyarmat volt az 1947-es függetlenedése előtt.

00:27
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

A londoni szállodákban nőtt a foglalások száma a királynő temetése előtt

A Travelodge, amelynek közel 80 szállodája van a városban, megerősítette, hogy nőtt a kereslet a szobák iránt.

London egyik legnagyobb szállodaláncaként az Egyesült Királyság minden szegletéből érkező londoni foglalások számának növekedését tapasztaljuk. A 78 londoni szállodánk csapatai éjjel-nappal dolgoznak, és mozgalmas időszakra készülnek a királynő állami temetéséig" - mondta a szóvivő.

A Westminster Halltól kevesebb mint félórányi sétára lévő Southwark-i The Bridge Hotel munkatársa azt mondta: Mióta bejelentették a dátumot, egyre több a foglásunk.

01:40
szeptember 11, 2022
Vágólapra másolva!

A királynő temetésén tilos lesz helikopterrel közlekedni

A POLITICO birtokába került dokumentumok szerint a királynő temetésén részt vevő külföldi előkelőségeknek megtiltották, hogy helikopterekkel utazzanak az Egyesült Királyságba.

A szeptember 19-i temetésre Londonba készülőket a hírek szerint kereskedelmi járatokat vehetik igénybe. Azt is közölték velük, hogy busszal viszik őket a Westminster Abbey-be, és ne használják a saját autóikat.

A Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (FCDO) szigorú jegyzőkönyvét tegnap este küldték meg a tengerentúli nagykövetségeknek – írja a POLITICO.

06:31
szeptember 12, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításukat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről