Megállapodás Brüsszelben, megvédtük a rezsicsökkentést

Események

Európai Bizottság épülete, Berlaymont, Brüsszel
Az Európai Bizottság épülete, Brüsszelben.
Vágólapra másolva!
A ma kezdődő uniós csúcson Ukrajna, az energia- és élelmiszerválság a fő téma. Az olajembargó kérdése továbbra is vitás ügy, a magyar álláspont világos: Magyarország nem támogat olyan javaslatokat, amelyek veszélyeztetnék az ország energiaellátását, a gazdaságot, és amelyek miatt a magyar embereknek kellene megfizetniük a háború árát. Éjfél körül derült ki, hogy megszületett a megállapodás, több mint kétharmadával csökkentik az orosz kőolajbehozatalt, de Magyarország mentesítést kapott, és ahogy Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazott: megvédtük a rezsicsökkentést. Mutatjuk a fontos fejleményeket, kövesse a történéseket az Origón!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül47 bejegyzés
10:00
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

A javasolt szankciók az elfogadásuk esetén azonnal súlyos ellátási zavarokat okoznának

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét kedden, az Európai Tanács (ET) elnökének, Charles Michelnek írt levelében azt írta, a javasolt szankciók az elfogadásuk esetén azonnal súlyos ellátási zavarokat okoznának Magyarországon, és aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeinket. Hozzávetőlegesen 55-60 százalékkal emelnék az üzemanyagárakat egy olyan időszakban, amikor az energiaárak már így is 40 éves csúcson vannak. Sem a magyar háztartások, sem pedig a magyar gazdaság egésze nem tud elviselni egy ekkora ársokkot.

10:07
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Nem lett vasárnap megegyezés

Charles Michel szerdán bejelentette, hogy már vasárnap megállapodás születhet az olajembargó kérdéséről a vasárnapi nagyköveti ülésen. A Politico az ET-elnök közeléből úgy értesült, hogy több tagállam is hajlandó lenne alkura úgy, hogy a vezetékes kőolajimportra egyelőre nem vonatkozik az embargó, ez a megállapodás azonban végül nem született meg, így a kérdés továbbra is nyitott.

10:11
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország álláspontja egyértelmű

Mindaddig, amíg a Magyarország számára okozott problémát az Európai Bizottság nem oldja meg, nem szavazzuk meg az olajembargóra vonatkozó javaslatot, mert azt nem engedhetjük, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát - ez Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány álláspontja a csúcson.

10:27
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Charles Michel így üzent

„Meg kell maradnia az európai egységnek, de az eddiginél nagyobb nyomást kell gyakorolni Oroszországra" – ezzel az üzenettel hívta találkozóra az állam- és kormányfőket Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, írta a Híradó.hu

10:33
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő az ukrán fenyegetőzés

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára azt a nyilatkozatot, amelyben az ukrán energetikai miniszter tanácsadója arról beszélt, hogy bármi történhet a Barátság kőolajvezetékkel, amelyen keresztül az orosz kőolaj Magyarországra érkezik.

A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában az államtitkár kifejtette: különösen megdöbbentő ez a nyilatkozat annak fényében, hogy Magyarország minden erejével segít a bajban lévőknek. Már több mint 730 ezer ember érkezett ide Ukrajnából, és Magyarország számtalan felajánlást tett az ország, illetve azok megsegítésére, akik továbbra is ott vannak.

10:57
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Téma lesz a csúcson az élelmiszerválság is

A második világháború óta nem látott áruhiány és áremelkedések vannak az elhúzódó orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt. Erről itt írtunk bővebben.

11:10
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Hortay: Ukrajna ugyanúgy orosz energiát használ, mint sok uniós ország

Ukrajna ugyanúgy orosz energiát használ, mint az Európai Unió országainak többsége, csak azt külföldi (részben magyar) kereskedőkön keresztül vásárolja meg - mondta Hortay Olivér. A Századvég energetikai szakértője szerint ezért visszás, amikor Ukrajna azzal érvel az EU embargója mellett, hogy ő már évek óta nem vesz orosz energiát.

11:30
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Brutális gázáremelés jön Romániában

Két és félszeresére, háromszorosára emelik a földgáz árát júliustól a legnagyobb romániai energiaszolgáltatók, többnyire az ukrajnai háborúval indokolva a drágítást. Ágazati illetékesek szerint lehetetlen megjósolni, miként alakul az energiahordozók ára a következő hónapokban - írta az erdélyi Krónika.

11:44
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

120 dollár fölé emelkedett az olajár

Emelkedik az olajár hétfő reggel a kétnapos uniós csúcs előtt, ahol az olajembargó kérdése lehet elsősorban a terítéken. A Brent árfolyama hétfő reggel 120 dollár fölé emelkedett, a WTI pedig 116 dolláron áll, ami 0,5, illetve 0,8 százalékos emelkedésnek felel meg.

A Brent múlt héten 6 százalékot emelkedett, amivel két hónapos csúcsra erősödött.

A háborús események mellett az is felfelé hajtotta az olajárat az elmúlt hetekben, hogy az Egyesült Államokban elindult a nyári utazási szezon, aminek következtében az üzemanyagárak rekordszintre emelkedtek - írta a Bloomberg.

Tovább emelkedett az olajár Forrás: shutterstock
11:51
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Így alakult tavaly hazánk energiatermelése

Forrás: MTI
12:01
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Varga Judit: Kulcsfontosságú nap!

12:22
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Kormányszóvivő: Nem a magyar embereknek kell megfizetniük a háború, a szankciók árát

A rezsicsökkentéssel megvédjük a magyar embereket! - írja közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra. Részletek itt.

12:29
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

A New York Times Orbán Viktor sikeres ellenállásáról ír

Orbán Viktor továbbra is blokkolja az Európai Unió orosz kőolaj elleni embargóját – írta meg a New York Times. A lap szerint - szemlézi a Mandiner - így védekezik Magyarország az emelkedő energiaárak ellen. A cikk beszámolt róla, hogy most, május 30-31-én tartják az Európai Unió vezetőinek csúcstalálkozóját, ahol az Ukrajna újjáépítéséhez szükséges finanszírozásról és a háború globális gazdasági hatásairól fognak tanácskozni a jelenlévők. A remény, hogy végre megoldódhat a szembenállás Magyarországgal az orosz kőolajembargó ügyében, elhalványult, írja a lap. Vagyis, a miniszterelnök sikeresen védekezik az ellen, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború és a szankciók árát.

13:07
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

A Politico szerint nem tudják megtörni Magyarországot

Folyamatosan próbálkoznak, de nem sikerült áttörést elérniük azoknak a kísérleteknek, amelyek arra irányulnak, hogy Magyarország támogassa az orosz olajjal szembeni szankciókat - írja a Politico európai kiadása. A brüsszeli székhelyű portál szerint az EU vezetőinek hétfői csúcstalálkozója előtt az utolsó pillanatig győzködték - sikertelenül - Magyarországot, hogy támogassa az orosz olajembargó tervét. A Politico szerint "Magyarország hetek óta a leghangosabb ország, amely blokkolja a Vlagyimir Putyin olajiparára vonatkozó uniós szintű szankciókat az energiaellátás miatti félelmekre hivatkozva." Hozzáteszik: más országok is aggodalmukat fejezték ki a szankciócsomaggal kapcsolatban, bár Brüsszelben továbbra is arra számítanak, hogy végül megállapodás születik.

Egy előzetes kompromisszum sajtóhírek szerint felhígítaná az eredeti javaslatot azzal, hogy ideiglenes mentességet biztosítana Magyarországnak és néhány más országnak (amelyeknek nincs kapcsolódása tengerrel) a vezetékes ellátás kapcsán. Néhány ország aggodalmát fejezte ki az újraértékesítés kérdésével kapcsolatos tárgyalások során: azt akarják elérni, hogy azt az olcsóbb vezetékes olajat, amelyet Magyarország kapna a mentesség alkalmazásakor, ne lehessen más EU-országokba értékesíteni. Ha hétfőn nem születik megegyezés, a kérdést valószínűleg az Európai Tanács vezetői tárgyalják majd, amit több uniós ország el akart kerülni - teszik hozzá. A Politico arra is emlékeztet, hogy a magyar kormány többször is szorgalmazta, hogy a vezetékes szállításokat hagyják ki az importtilalomból.

13:19
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

A tét a rezsicsökkentés

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő a Facebookon megerősítette, Magyarország nem fogad el olyan javaslatot, ami a magyar emberekkel fizettetné meg a háború árát.

13:47
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Dömötör Csaba: Láttunk mi már karón varjút!

Láttunk mi már karón varjút, tehát kicsit hasonló az embargó ügye, mint a betelepítési kvótás vita volt, ott is ment az altatás - mondta el a Bayer show-ban Dömötör Csaba az olajembargó terve kapcsán. Az államtitkár szerint óvatosnak kell lenni, mert voltak olyan ötletek, amelyek szerint Magyarország nélkül is életbe lehet léptetni az embargót, tehát meg lehet vele kerülni a magyarokat. Dömötör szerint ébernek kell lenni. Leszögezte: "A legfontosabb tényező valóban az, hogy nincsen tengerünk, és 64 százalékban függünk. Ezt a függést nem lehet egyik napról a másikra csökkenteni, bár elkötelezettek vagyunk abban, hogy csökkentsük." Az uniós források kapcsán azt is mondta, hogy Brüsszel szerint az uniós forrásokat lehet az energetikai átállásra fordítani, de emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt döntés született a helyreállítási alapról is, viszont a mai napig nem adták oda azokat a forrásokat.

14:35
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Márki-Zay rátámadt az extraprofitadóra és a benzinárstopra - videó

A bankok, a multik és a nagy energiacégek mellé állt Márki-Zay Péter, bukott baloldali kormányfőjelölt. A hódmezővásárhelyi polgármester legújabb bejelentkezésében élesen támadta az extraprofitadót és a benzinársapkát. Részletek itt>>>

14:53
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Hollik: A baloldal az olajembargós vitában a magyar emberek helyett ismét Brüsszel mellé állt

A Fidesz szerint a baloldal az olajembargós vitában a magyar emberek helyett ismét Brüsszel oldalára állt. Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója hétfői videónyilatkozatában azt mondta: baloldali országgyűlési képviselők és európai parlamenti képviselők is megerősítették, ha rajtuk múlna, támogatnák és megszavaznák az uniós javaslatot.

Ezzel szemben - hangsúlyozta - a Fidesz-KDNP nem fogja hagyni, hogy "Brüsszel a magyar baloldallal karöltve" veszélybe sodorja a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat, és romba döntsék mindazt, amit az elmúlt 12 évben elért a kormány.

Továbbra is kitartunk Magyarország és a magyar emberek érdekei mellett, megvédjük a rezsicsökkentést, hiszen nem fordulhat elő, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg a háború árát - jelentette ki Hollik István, aki arra kérte a miniszterelnököt, hogy továbbra is tartson ki a Fidesz-KDNP álláspontja mellett, és mondjon nemet Brüsszel olajembargós javaslatára.
Jelezte: hétfőn kezdődik az Európai Tanács ülése, ahol komoly csaták várhatók ebben az ügyben. Hollik István úgy értékelt: a brüsszeli olajembargós javaslat egyértelmű támadás a magyar gazdaság és a rezsicsökkentés ellen, bevezetése pedig "felérne egy magyar gazdaságra ledobott atombombával". Az árak azonnal emelkedésnek indulnának, a benzin legalább 700, a gázolaj legalább 800 forintra nőne, áruhiány lépne fel - tette hozzá. (MTI)

14:56
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Financial Times: Egy cérnaszálon lóg az embargó terve

Orbán Viktor elzárkózik attól, hogy az uniós csúcstalálkozón megvitassák az EU által javasolt olajembargót - írja a Financial Times. A portál arról ír, hogy a miniszterelnök nem hajlandó megvitatni a csomagot, és "egy cérnaszálon lógnak" az olajembargós brüsszeli tervek. Az FT szerint az Európai Bizottság május nagy részét azzal töltötte, hogy megnyerje a tagállamokat, de nem tudta meggyőzni Magyarországot a csomag támogatásáról, valamint más, az orosz olajtól erősen függő, tengerparttal nem rendelkező államokat, például Szlovákiát és Csehországot.

15:52
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Fidesz: Ez most az ország és a rezsicsökkentés védelmének ideje

"A baloldalon tényleg semmi sem változik, a baloldalra eddig sem lehetett számítani a magyar emberek védelmében és háború idején is csak üres, komolytalan politikai lózungokra képesek. Ez most nem az összevissza beszéd ideje, ez most az ország és a rezsicsökkentés védelmének ideje. A magyar lakosságot és a magyar gazdaságot meg kell védeni a háborútól, az áremelkedésektől és a káros brüsszeli szankcióktól. A baloldal is nyugodtan kiveheti ebből a részét. Járuljanak hozzá a rezsivédelmi alaphoz, ahelyett, hogy a frakciópénzeken trükköznek és milliárdokat nyerészkednek!" - zárul a Fidesz közleménye.

16:02
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Továbbra sem sikerült megkötni az olajszankciókra vonatkozó megállapodást

Diplomáciai források szerint az EU nagykövetei ismét nem jutottak megállapodásra az orosz olajimportra vonatkozó szankciókról, írja a Mandiner. Hétfő reggel Brüsszelben tartottak megbeszélést, miután vasárnap este nem sikerült megegyezniük a hatodik szankciócsomagról.

Az elmúlt hetekben különböző lehetőségeket vitattak meg –

a legutóbbi kompromisszumos terv szerint először a tengeri szállítású olajat kellene megszankciózni, a csővezetékeket pedig későbbre hagyni.

A tisztviselők remélték, hogy hétfő délutánra sikerül megegyezniük, amikor az EU vezetői rendkívüli csúcstalálkozóra gyűlnek össze Brüsszelben.

Bár a vezetők valószínűleg nem fognak előrelépést elérni a javaslatok nagyon részletes, technikai aspektusait illetően – és ez még csak nem is szerepel kifejezetten a napirenden –, egyes tagállamok felvethetik a kérdést, akár a teremben, akár kétoldalúan.

Zelenszkij is hozzászólt

Ukrajna elnöke, Zelenszkij is be fog jelentkezni a csúcstalálkozóra. A múlt héten csalódottságának adott hangot a késedelmek miatt: "De honnan van ennyi hatalmuk azoknak, akik blokkolják a hatodik csomagot?"

Míg az olyan tengerparttal nem rendelkező országok, mint Szlovákia és a Cseh Köztársaság hosszabb kivonási időszakot kértek az orosz vezetékes olajtól való függőségük miatt, Magyarországot széles körben a megállapodás legfőbb akadályának tekintik.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a múlt héten levélben fordult az Európai Tanácshoz, amelyben azt írta, hogy szerinte az olajszankciókat nem is kellene megvitatniuk a vezetőknek, mivel az csak a megosztottságot hangsúlyozná.

A magyar kormány az olajtilalmat ahhoz hasonlította, mintha atombombát dobnának a gazdaságára, írja a lap.

16:18
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Sokan egyetértenek a magyar állásponttal, csak nem merik kimondani

A Politico a magyar álláspont kapcsán arról ír, számos uniós tisztviselő és diplomata szerint sok más ország valójában csendben helyesli azt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök az olajembargó fokozatos – így több időt igénybe vevő – bevezetése mellett érvelt, valamint amellett, hogy jelentős pénzügyi kompenzáció szükséges az alternatív energiaforrásokra való áttérés elősegítéséhez, írja a Magyar Nemzet.

16:54
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Manfred Weber: Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet

Az Európai Unió tagországainak a közösségi szint helyett a kormányközi együttműködés keretében kell bevezetniük embargót az orosz kőolajra, ha Magyarország nem hajlandó csatlakozni - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy hétfői interjúban.

A német politikus az ntv német hírtelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a tagországi állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács hétfőn kezdődő tanácskozásán megállapodásra kell jutni az orosz kőolajra kivetendő embargóról, mert Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt "erkölcsileg vállalhatatlan", hogy naponta eurószázmilliós nagyságrendű összegek vándorolnak az EU-ból Moszkvába.

Manfred Weber ezzel összefüggésben kifogásolta a magyar kormány álláspontját.
"Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet" - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Ha a magyar kormány "nem hajlandó felhagyni a blokáddal", akkor el kell érni, hogy az EU a "leglassabbakat" hátrahagyva haladhasson előre - tette hozzá.
Mint mondta, "Orbán nem játszadozhat velünk", szükség esetén közös, egységesen meghozott, EU-s szintű döntés nélkül is lehetséges az előrelépés, mert a tagállamok külön-külön, kormányközi megállapodások alapján is bevezethetik az embargót.

Hozzátette: az embargó körüli vita azt jelzi, hogy az EU-nak a cselekvőképesség megőrzése érdekében el kell távolodnia a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatali mechanizmustól.
Manfred Weber többek között arról is szólt, hogy helyesnek tartja a CSU és a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) megegyezését a német kormánypártokkal - szociáldemokraták, Zöldek, liberálisok - a tervezett százmilliárd eurós haderőfejlesztési alapról. Kiemelte: "erős jelzés" a világnak, hogy Németország hajlandó beruházni a védelembe, de nem szabad megfeledkezni az európai perspektíváról, a nemzeti haderő erősítése mellett a közös európai védelmi képességek fejlesztéséről sem.

A koalíciós pártok és a szövetségi parlament alsóháza (Bundestag) legnagyobb ellenzéki erejét alkotó CDU/CSU pártszövetség vezetőinek vasárnap késő esti megegyezése szerint a kormánypártok vállalják, hogy a 100 milliárd eurót teljes egészében a hadsereg (Bundeswehr) fejlesztésére fordítják. A CDU/CSU cserébe vállalja, hogy biztosítja az új állami pénzügyi alap felállításához elengedhetetlen alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget a Bundestagban. (MTI)

17:29
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Bizakodó a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár jelezte, hogy az uniós csúcstalálkozón megállapodás születhet az orosz olajembargóról.

mondta a csúcsra érkezve a kancellár.

Olaf Scholz szerint lehet megegyezés az olajembargóról Forrás: AFP/John Thys
17:55
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

A finn kormányfő hatásos szankciókat akar

mondta Sanna Marin finn miniszterelnök a brüsszeli csúcsra érkezve. Arra a kérdésre, hogy támogatja-e a csővezetékeken keresztül érkező olajra vonatkozó szankciómentességet, azt mondta:

Sanna Marin finn miniszterelnök Forrás: AFP/John Thys
18:02
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Von der Leyen nem bízik a megállapodásban

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós csúcsra érkezve kijelentette, hogy "alacsonyak a várakozásai" azzal kapcsolatban, hogy az uniós vezetők végleges megállapodásra jutnak az orosz olajembargóról.

- mondta von der Leyen.

Ursula von der Leyennek alacsonyak a várakozásai Forrás: AFP/Geert Vanden Wijngaaert
18:14
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ez a garancia ami nekünk kell

jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők soron kívüli, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve hétfőn. Orbán Viktor kijelentette: Magyarországnak ez jó megoldás, ami azt jelentené, hogy nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra, hanem tud működni továbbra is, ahogy eddig.

Orbán Viktor: Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kijelentette:

Ez a garancia ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk - fogalmazott a kormányfő.

18:28
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Hortay: Nagy problémákat okozna az olajembargó

Egy rövid távon bevezetett olajembargó észszerűtlen és morálisan is korlátozottan indokolható intézkedés, amely Magyarország számára különösen nagy problémákat okozna - írta legújabb bejegyzésében Hortay Olivér, a Századvég energetikai szakértője.

18:42
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Csata indul

A tét Magyarország energiaellátása és a magyar családok jövője - írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

18:52
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az EU-csúcs

Hivatalosan is megkezdődött az EU-csúcs. Elsőként az ukrajnai háborúról tárgyalnak, majd Volodimir Zelenszkij elnök jelentkezik be videón.

19:53
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ezzel a feltétellel támogatja az embargót Szlovákia

Eduard Heger szlovák miniszterelnök az uniós csúcson kijelentette, hogy támogatná az EU orosz olajembargót, ha Szlovákia az ellátási zavarok esetén a szomszédos országoktól is kaphatna olajat.

mondta az Európai Tanács hétfői csúcstalálkozójára érkezve.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök (jobboldal) csak akkor támogatjuk az embargót, ha a szomszédoktól érkezhet olaj Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Mindig is megbízható partnerek voltunk az olaj és a gáz tranzitjában" - tette hozzá.

20:12
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

A lengyelek szerint nem lehetetlen speciális megoldások kidolgozása

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő továbbra is azt szeretné elérni, hogy egyetlen EU-tagország se vásároljon olajat Oroszországtól. Azon tagországokra, akiknek nincsen tengerpartja, azok számára speciális megoldásokat kell kidolgoznunk. Az utóbbi szerinte nem lehetetlen.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az olajembargó mellett áll Forrás: AFP/John Thys
20:19
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs: Áprilisban ismét Magyarországon voltak a legalacsonyabb energiaárak az EU-ban

Miért kell megvédeni a magyar rezsicsökkentést Brüsszelben? Ezért! – írta közösségi oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki bejegyzésében kihangsúlyozta, hogy áprilisban ismét Magyarországon voltak a legalacsonyabb energiaárak az EU-ban.

Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb.

A magyar fogyasztók pedig több mint 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Ezzel szemben az év első hónapjának áraihoz viszonyítva Bécsben 53 százalékkal, Koppenhágában 15 százalékkal, Londonban 39 százalékkal és Amszterdamban is 51 százalékkal növekedett a lakossági villamos energia ára.

Budapesten a földgáz lakossági átlagára a felmérésben szereplő fővárosok között a legalacsonyabb.

A vizsgált uniós tagállamok fővárosaiban a lakosság által fizetendő földgázárak átlaga áprilisban négy és félszerese volt a magyarénak.

Ezzel szemben az év első hónapjának áraihoz viszonyítva Londonban csaknem 90 százalékkal, Bécsben 40 százalékkal, Rómában közel 15 százalékkal növekedett a lakossági földgáz ára.

20:38
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A brüsszeli tervek tovább emelnék a benzin és a gázolaj árát

20:52
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

A holland gázcég nem fizet rubelben

A holland gázkereskedő GasTerra bejelentette, hogy nem hajlandó eleget tenni annak az orosz rendeletnek, amely előírja, hogy a gázfizetéseket rubelben, orosz bankszámlákon keresztül kell átutalni. A GasTerra döntésére válaszul a Gazprom kijelentette, hogy 2022. május 31-i hatállyal megszünteti a szállítást. A Gazprom általi beszállítás megszüntetése azt jelenti, hogy 2022. október 1-jéig, a szerződés lejártának időpontjáig körülbelül 2 milliárd [köbméter] szerződéses gázmennyiséget nem szállítanak le.

21:05
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Hétfőn háttérben lesz a klíma

Az uniós vezetők csúcstalálkozójukon nem fognak sokat beszélni az éghajlatról, de az orosz energia kiváltására vonatkozó döntéseiknek rövid és hosszú távú hatásai lesznek az EU éghajlati céljaira. Ezt világossá tették az Európai Bizottság által ebben a hónapban kidolgozott REPowerEU javaslatok, amelyek részletesen ismertetik az orosz fosszilis tüzelőanyagok elhagyására vonatkozó terveket.

21:28
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a szankciós csomag elfogadását kérte

Volodimir Zelenszkij videoüzenete is elhangzott a csúcson. Sürgette az Unió kormányfőit, hogy fogadják el a hatodik szankciós csomagot.

Volodimir Zelenszkij is üzent az uniós kormányfőknek Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
21:44
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Írország azonnali szankciót akar

Micheál Martin Írország kormányfője egyértelműen az orosz olajembargó mellett áll, és felszólította Magyarországot, fogadja el a csomagot. A miniszterelnök szerint Oroszország a kőolaj exportjából finanszírozza a háborút Ukrajna ellen, és ezért kell elrendelni az importtilalmat az EU-ban az orosz nyersolajra.

Micheal Martin ír kormányfő a szankciók mellett áll Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard
22:07
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Dánia sem fizet rubelben, szerződésszegésről beszélnek

Az Orsted dán energetikai vállalat hétfőn közölte, hogy a következő orosz gázszámlájának fizetése kedden esedékes, és nem tervezi, hogy a Moszkva által követelt rubelben tegye. "A szerződés értelmében erre nincs jogi kötelezettségünk, és többször is tájékoztattuk a Gazpromot, hogy nem fogjuk ezt megtenni" - áll a vállalat közleményében. "Azért fennáll a veszélye annak, hogy a Gazprom leállítja a gázszállítást az Orstednek. Az Orsted véleménye szerint ez szerződésszegésnek minősül.

A dán energiahivatal közölte, hogy "nem számít gázellátási problémákra", mivel az ország "készen áll egy vészhelyzeti tervvel gázhiány esetére". Dánia nem közvetlenül Oroszországból kapja a gázt, hanem Észak-Németországból importálja.

22:27
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs: Ekkor vétót kell emelni

A magyar miniszterelnök világos állásponttal érkezett a brüsszeli EU-csúcsra: Magyarország egyetlen megoldást sem tud támogatni, amely a magyar családokkal fizettetné meg a háború árát, veszélybe sodorná a rezsicsökkentést, és atombombát dobna a gazdaságra - írta közösségi oldalán Orbán Balázs.

A kormányfő politikai igazgatója szerint a képlet egyszerű:



22:53
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Az osztrák kancellár támogatást ígért Magyarországnak az olajembargó ügyében

Karl Nehammer osztrák kancellár támogatásáról biztosította Magyarországot az orosz olajra vonatkozó uniós embargó körüli vitában – olvasható az orf.at cikkében. „Ausztria támogatja Magyarország kártérítési követelését az embargó bevezetése esetén" – mondta Nehammer a rendkívüli brüsszeli EU-csúcs előtt. „Ez Ausztria számára is fontos kérdés" - írta a Mandiner.

Nehammer meggyőződésének adott hangot, hogy az uniós csúcson megoldást találnak a felmerülő kérdésekre, egyúttal az Európai Bizottságot hibáztatta az olajembargó körüli heves vitákért. „Nagyon meglepett, ahogy az Európai Bizottság ezt a nehéz témát a Tanács elé terjesztette" – fejtette ki a kancellár. Szerinte ez „Ausztria számára is fontos kérdés", hiszen Ausztriának is szüksége van a tagországok szolidaritására – vélekedett Karl Nehammer.

23:13
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Varga Judit: A jelenlegi brüsszeli tervek csak tovább emelnék a benzin és a gázolaj árát

23:18
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

A cseh kormányfő is elutasítja az olajembargót

„A cseh miniszterelnök is elutasítja a hatodik szankciós csomagot – erősítették meg brüsszeli forrásaim. Petr Fiala arról beszélt az EU-csúcson, hogy ebben a formában nem tud zöld utat adni az olajembargónak” – olvasható Bohár Dániel Facebook-bejegyzésében. Az újságíró szerint ez azt jelenti, hogy alakul az olajembargó elleni frakció.

23:48
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Menczer Tamás: Zajlik a csata Brüsszelben!

00:26
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Új javaslat

A Politico információi szerint az orosz olajembargót érintően egy új javaslattal élt a bizottság. Az új  javaslat érdekessége, hogy "az Európai Tanács a lehető leghamarabb visszatér a csővezetéken szállított nyersolajra vonatkozó átmeneti kivétel kérdésére". Egyelőre megállapodás nem született erről a erveztről sem.

01:01
május 30, 2022
Vágólapra másolva!

Így áll a harc Brüsszelben!

03:19
május 31, 2022
Vágólapra másolva!

Charles Michel szerint megállapodtak az orosz szankciókról, több mint kétharmadával csökkenti az Unió az olajbehozatalt

Megállapodás született az európai uniós tagállamok között az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásáról, az EU ezzel a lehető legnagyobb nyomást gyakorolja Oroszországra az Ukrajna elleni háborújának befejezése érdekében - jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében a soron kívüli, kétnaposra tervezett EU-csúcstalálkozó első munkanapján, kedd hajnalban - írja az MTI.

Charles Michel tájékoztatása szerint az olajembargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára. Az orosz olaj kivitelének tilalma "hatalmas finanszírozási forrást vág el" Moszkva hadigépezetétől - húzta alá.

A tanácsi elnök arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unió új szankciós csomagja "más kemény intézkedéseket is tartalmaz", köztük a Sberbankot, Oroszország legnagyobb bankját kizárja a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből, három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltató uniós szolgáltatásának betiltásáról rendelkezik, továbbá az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért felelősöket von a megszorító intézkedések hatálya alá.
Charles Michel üzenetében Vlagyimir Putyin orosz elnököt megszólítva azt írta: nem a szankciók, hanem az Ukrajna elleni orosz háború akadályozza az élelmiszerek szállítását - mint írta -, veszélyeztetve ezzel az élelmiszer-biztonságot. Több mint 20 millió tonna gabona vesztegel Ukrajnában Oroszország aknái és háborúja miatt - emelte ki.

"Meg kell állítanunk a háborút, és helyre kell állítanunk a globális élelmiszer-ellátási láncokat" - fogalmazott a tanácsi elnök, és felszólította a Kremlt, hogy hagyjon fel a hírek hamisításával.
Michel kijelentette azt is: az Európai Tanács, valamint a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) továbbra is segíti Ukrajnát azonnali likviditási szükségleteinek kielégítésében. A tagállami vezetőket tömörítő tanács továbbá készen áll arra, hogy 9 milliárd eurós támogatást nyújtson Kijevnek. "Erős és konkrét támogatást jelent ez Ukrajna újjáépítéséhez" - tette hozzá.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében üdvözölte az olajszállításra is vonatkozó szankciós csomagról szóló megállapodást. A megszorító intézkedések az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni - közölte.