Kiderül, miről tárgyalt Orbán és Putyin

Orbán Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2016. február 17. Vlagyimir Putyin orosz államfő (j) fogadja a hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján 2016. február 17-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket – mondta Vlagyimir Putyin Orbán Viktorral folytatott novo-ogarjovói tárgyalásai után. Az orosz elnök megerősítette, hogy nem állnak el a paksi bővítéstől és minden pénzügyi kötelezettséget teljesítenek. A felek abban is egyetértettek, hogy a migráció megállítását a kibocsátó országok stabilizálásával lehet elérni. Orbán Viktor szerint pedig az Oroszországot érintő gazdasági szankciókat nem lehet automatikusan meghosszabbítani. Az Origo percről percre közvetítette a találkozó utáni sajtótájékoztatót. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
14:19
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin elégedett

Magyarország az európai–orosz és a magyar–orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, amikor Vlagyimir Putyin fogadta őt Moszkva melletti, novo-ogarjovói rezidenciáján. Az orosz elnök elégedettségét fejezte ki az orosz–magyar kapcsolatok minőségéről szólva.

14:22
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Régi partnerek

Az orosz elnök Magyarországot hazája „régi és megbízható partnerének” nevezte. „Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé” – mondta. A megbeszélés ezt követően zárt körben folytatódott. A szűk körű egyeztetést plenáris tárgyalás követi, majd sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja a hivatalos moszkvai látogatáson tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
14:24
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Erről beszélhetnek

A Kreml előzetes tájékoztatása szerint a felek megvitatják a kétoldalú együttműködés erősítésének lehetőségeit: a napirenden a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fejlesztésének lehetőségei, az energetika és a magasan fejlett technológia alkalmazása terén megvalósítandó közös projektek előmozdítása, a kulturális együttműködés szerepel.

14:45
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

RIA Novosztyi: Orbánék több intézkedést is elleneztek

A magyar kormány euroszkepticizmusáról cikkezett a RIA Novosztyi Orbán Viktor moszkvai útja előtt. Pavel Kanyevszkij, a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) politológiaprofesszora az orosz hírügynökségnek azt mondta: EU-s ország lévén Magyarországnak – formálisan – nem túl jó a kapcsolata Oroszországgal,

az utóbbi időben azonban kritikus az unióval szemben,

és szuverén országként próbálja bemutatni magát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezletét tartja Moszkvában 2015. december 17-én Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

„Az elmúlt években az Orbán vezette magyar kormány több uniós intézkedést is ellenzett, köztük az Oroszország elleni szankciókat (...), amelyekre a magyar üzleti körök általában negatívan tekintenek” – vélekedett Kanyevszkij. A RIA megszólaltatta Balla János moszkvai magyar nagykövetet is, aki ugyancsak a szankciók hátrányairól – köztük a nagymértékű piacvesztésről – beszélt.

14:48
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Tavaly nagy volt az egyetértés

Rugalmasabbak lettek a magyar–orosz gázszerződés feltételei, de nem tudjuk pontosan, hogy Moszkva ezért mit kap cserébe. Az viszont kiderült a két ország vezetőjének beszámolójából, hogy

nagy az egyetértés Budapest és Moszkva között,

miközben hazánk nem bontja meg az európai egységet. Bővebben itt olvashat az orosz elnök tavalyi budapesti látogatásáról.

Putyin egy évvel ezelőtt járt Budapesten Forrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin
15:16
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Helikoptermegállapodás is születhet

Ugyan a Putyin–Orbán-találkozóra kiadott Kreml-közlemény nem említi, de az orosz sajtó még január végén cikkezett arról, hogy a szerdai megbeszélésen szóba kerülhet: Magyarország 30 darab harci szállító helikoptert venne Oroszországtól, mintegy 490 millió dollár (136 milliárd forint) értékben. A magyar légierő helikopterflottájának modernizálása évek óta napirenden van, de végleges döntés még nem született róla.

16:44
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin: Konstruktív volt a tárgyalás

Konstruktív hangulatban zajlottak a megbeszélések – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Magyarország a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére törekszik – mondta. 

16:45
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Bízik a fellendülésben az orosz elnök

Putyin azt mondta, több megállapodást írtak alá. 40 százalékkal csökkent a kétoldalú áruforgalom, ami konjunkturális okra vezethető vissza. Az orosz államfő bízik benne, hogy a magyar–orosz kereskedelem növekvő pályára áll. 

16:46
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Az energia területén jó az együttműködés

Kétmilliárd dollár értékű beruházás zajlik magyar részről Oroszországban, míg magyar részről egymilliárd Oroszországban. Az energiaipar területén a legszorosabb az együttműködés a két fél között - mondta az orosz elnök. 

16:47
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin kiállt a paksi bővítés mellett

Putyin elmondta, hogy a paksi bővítés továbbra is napirenden van, ami több ezer munkahelyet hoz létre, és javítja Magyarország energiabiztonságát. Az orosz elnök arról is beszélt, hogy a tudományos együttműködést tovább kell bővíteni a két ország között. 

16:49
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Terítéken a menekültválság

Putyin azt mondta, hogy a két nép tanulmányozza egymás kultúráját. A nemzetközi politikai helyzetről is tárgyalt egymással az orosz elnök és a magyar miniszterelnök. A menekültügyet csak akkor lehet rendezni, ha a kibocsátó országokban normalizálják a helyzetet – mondta Putyin. 

16:50
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Értékes tárgyalás volt

Orbán Viktor azt mondta, hogy hosszú és értékes tárgyaláson vannak túl. "Kapcsolataink jól fejlődnek, és ez kész csoda, mivel kedvezőtlen nemzetközi környezetben kell javítani az orosz–magyar kapcsolatokat" – mondta a miniszterelnök. 

16:51
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Oroszország nem fenyegetés

Jó orosz-magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar ipar működésképtelen lenne - mondta a magyar kormányfő. Orbán elmondta, hogy Oroszország nem fenyegeti Magyarországot, hanem partneri együttműködést kínál. 

16:53
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Nagyra értékeljük az erőfeszítéseket

A világpolitika nagy kérdéseiben Oroszország megkerülhetetlen – mondta Orbán. "Nagyra értékeljük azokat az erőfeszítéseket, amelyek a válságtérségek stabilizálását biztosítják" - mondta a miniszterelnök.  

16:55
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Ez az évszázad üzlete

Magyarország továbbra is az évszázad üzletének tartja a paksi bővítésről szóló megállapodást - mondta Orbán. A miniszterelnök szerint egy 1960-as években megkötött szerződés meghosszabbítását jelenti a paksi bővítés. A magyar állam egy 200 fős ösztöndíjas kvótát állított föl, hogy ismerjék meg egymást a fiatalok.  

16:57
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Magyar cégek építhetnek

Putyin egy kérdésre azt mondta, hogy beszéltek a felek arról, hogy magyar cégek részt vehetnek a 2018-as labdarúgó-világbajnokság létesítményeinek az építésében. "Olyan döntést hoztunk, hogy a már megkötött szerződéseket nem bontjuk fel, de az infrastruktúra fejlesztésében szükségünk van újabb beruházásokra" - mondta az orosz elnök.  

16:58
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin: Orbán álláspontja szimpatikus

Vlagyimir Putyin egy másik kérdésre azt mondta, a menekültügyben a magyar és az orosz álláspont közel van egymáshoz. Az unión belül is viták vannak erről a kérdésről, Orbán álláspontja szimpatikus a számunkra, mivel az európai identitás védelméről beszél. 

17:00
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem adja föl a reményt Orbán

Orbán Viktor a menekültügyről azt mondta, nem adja föl a reményt az európai dimenziót illetően: az európai biztonság romlása miatt az európai polgárok egyre nagyobb része lesz megértő a magyar álláspont irányába. A miniszterelnök szerint általános európai vélemény, hogy a migráció jó dolog, míg a magyar álláspont az, hogy ez rossz dolog.

17:02
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Megvédjük a határokat

A magyar kormányfő szerint egyes vélemények szerint nem érték a nemzetek szuverenitásának a megőrzése, míg a magyarok szerint igen. A magyar kormánynak be kell tartania a schengeni szerződést - mondta a miniszterelnök. 

17:03
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nagy vita van Európában

"Ma egy nagy vita zajlik Európában arról, hogy bárki eldöntheti-e azt, hogy mi, magyarok kivel akarunk együtt élni" - mondta a miniszterelnök. A keresztény és a nemzeti értékek a jövőben is fontos értékek lesznek, míg az ellenőrizetlen migráció nagy veszélyekkel jár - mondta a politikus.  

17:05
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin: A terrorizmust meg kell semmisíteni

Putyin szerint a migráció egyik legfőbb oka, hogy destabilizálódtak azok az államok (Líbia, Afganisztán, Szíria), amik korábban stabil államok voltak. A terrorizmust meg kell semmisíteni - tette hozzá. 

17:06
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Oroszország csak válaszolt

Putyin szerint ők csak válaszlépéseket fogadtak el az uniós szankciókra, nem tőlük függ, hogyan dönt erről majd Brüsszel. Az orosz elnök azt mondta, hogy a minszki megállapodások betartásától függ a szankciók jövője, de most a labda az ukrán térfélen pattog. 

17:08
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin: Ukrajna több kérdést nem oldott meg

Az orosz elnök azt mondta, több kérdést nem tudott megoldani Ukrajna. Bízik benne, hogy az ukrán politikai erők találnak akkora támogatottságot, hogy megoldják a problémákat. 

17:10
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Orbán: Együtt nyerünk, vagy veszítünk

Orbán Viktor azt mondta, hogy aki a mai világban több regionális megállapodást köt, az versenyképesebb lesz. Ha az EU és Oroszország nem tud gazdasági megállapodást kötni, akkor együttesen veszítünk a versenyképességünkből – mondta a politikus. Az unió gazdasági növekedése nagyon lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt azokkal, akik dinamizmust adhatnak. 

17:11
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Nem hosszabbítják meg a szankciókat?

Idén nem lesz lehetséges, hogy az orosz gazdasági szankciókat automatikusan meghosszabbítsuk - mondta Orbán. Szerinte egyeztetni kell arról, hogy fenntartsák-e a szankciókat. 

17:13
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin megérti Magyarországot

Putyin egy kérdésre azt mondta, hogy Magyarország a kulcskérdésekben az uniós vonalat képviseli, amit ők megértenek. Az orosz elnök szerint a kereskedelmi visszaesések ellenére a két ország közötti együttműködés javul.  

17:14
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Bizalom és oktatás

Az orosz elnök szerint nagyon fontos a bizalom építése, ami egyre nő, és ez erősíti a kapcsolatokat a kultúra és az oktatás területén. Látják a magyar partnerek érdeklődését. 

17:16
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

A 14 pont nagy része teljesült

Orbán Viktor elmondta, hogy 14 pontban állapodott meg Magyarország Oroszországgal. Ezek közül több teljes mértékben teljesült, így például a hosszú távú gázszerződés meghosszabbítása vagy a kulturális együttműködések. "A viták ellenére továbbra is kiállunk a paksi bővítés mellett" - mondta a kormányfő. 

17:17
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Putyin a paksi bővítésről: mindent teljesítünk

Putyin a paksi bővítésről azt mondta, hogy az orosz fél teljesen készen áll arra, hogy teljesítse a kötelességeit. 

17:20
február 17, 2016
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató

Véget ért Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatója.