Bekeményít a francia légierő

Események

Abdelhamid Abaaoud
Belgium, 2015. november 18. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet angol nyelvű, Dabik magazinjában megjelent, ismeretlen helyszínen készült, dátumozatlan kép a belga állampolgárságú Abdelhamid Abaaudról, a november 13-i párizsi terrocselekmények feltételezett fő szervezőjéről. (MTI/AP)
Vágólapra másolva!
Európában továbbra is nagy a készültség. A franciák vegyi fegyver bevetésétől tartanak, a németek többsége fenyegetve érzi magát. Hollande parancsot adott a légitámadások fokozására A miniszterelnök szerint a menekültválságot is kihasználták a terroristák A merényletek kitervelője a nemzetközi körözés ellenére jutott be Európába  Szigorítanák az útlevél-ellenőrzést a schengeni övezet külső határán. A francia miniszterelnök szerint nem zárható ki, hogy vegyi fegyvert is bevetnek a terroristák. A Lőkösházán elfogadott dzsihádistát Nagy-Britanniába viszik. Az Iszlám Állam Rómában is robbantott volna, az FBI öt terrorgyanús személyt azonosított. Abdelhamid Abaaoudot megölték Kövesse velünk az eseményeket élőben!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül129 bejegyzés
08:27
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hősként gyászolják a lelőtt rendőrkutyát

Hősnek kijáró tisztelettel gyászolják a világhálón a Diesel nevű rendőrkutyát, amelyet terroristák lőttek le az antiterrorista akció során. A francia rendőrség a Twitteren jelentette a Raid elitkommandó hétéves kutyájának, a Diesel nevű belga juhásznak a halálát, közzétéve a csapat tagját alkotó állat fotóját is.

A támadásra és robbanóanyagok kiszagolására kiképzett kutyák nélkülözhetetlenek az elitalakulat műveleteiben - hangsúlyozta a rendőrség. Órákon belül sok ezren fejezték ki együttérzésüket.

08:28
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Mozognak a terrorturisták

A legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező német rendőrségi szerv vezetője szerint nem szabad a terrorizmust és a menekültválságot összekeverni. Mint mondta, már 120-nál is több "tipp" érkezett menekültektől és külföldi partnerszervezetektől arról, hogy az Iszlám Állam, vagy más terrorszervezetek emberei szivároghatnak be Németországba a menekülthullámmal, de eddig a feltárt adatok egy esetben sem támasztották alá a feltételezéseket.

Az ellentétes irányú mozgásról, a Németországból Szíriába vagy Irakba utazó úgynevezett terrorturistákról - valamely terrorszervezethez csatlakozó németországi radikális iszlamistákról - elmondta, hogy 750 ilyen emberről tudnak, és közülük nagyjából 250-en már visszatértek.

08:30
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Támadások Marseille-ben

Egy lefátyolozott nőt és egy zsidó iskola tanárát támadták meg szerdán Marseille-ben. A támadók mindkét helyszínről elmenekültek.

A francia belügyminiszter elítélte a két bűncselekményt, de nem hozta őket összefüggésbe a múlt héten elkövetett párizsi terrortámadással.

08:32
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorveszély Rómában

Öt terrorgyanús személyt azonosított Olaszországban az FBI, akik a Szent Péter-bazilika, a milánói dóm és a milánói Scala ellen akartak merényleteket elkövetni.

Az amerikai külügyminisztérium arra figyelmeztette az Egyesült Államok állampolgárait, hogy ezen három nevezetesség, illetve általában véve

a római és milánói templomok, zsinagógák, éttermek, színházak és szállodák potenciális terrorista célpontok lehetnek.

08:53
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szavaznak a szükségállapotról

Ma szavaz a francia nemzetgyűlés arról, hogy meghosszabbítsák-e februárig a múlt heti támadás után elrendelt szükségállapotot. 

08:55
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

New York nincs veszélyben

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a helyi rendőrség szerint nem jelent fenyegetést New Yorkra az Iszlám Állam.

A dzsihádista szervezet egy videoüzenetében azzal fenyegetőzött, hogy a párizsihoz hasonló terrorakciót hajthat végre az Egyesült Államok legnépesebb városában.

09:22
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Végzett magával a bosnyák támadó

Végzett magával az a fegyveres támadó, aki szerda este megölt két boszniai katonát Szarajevó egy külvárosi fogadóirodájában. 

A helyszínről elmenekült támadóról szemtanúk azt mondták, hogy az ultrakonzervatív, Szalafi Muszlim nevű mozgalom követőjének tűnt, Irfan Nefic rendőrségi szóvivő azonban ezt nem erősítette meg.

A biztonsági intézkedéseket a legmagasabb szintre fogjuk emelni, hogy a jövőben ne történhessen ilyen incidens - mondta Denis Zvizdic miniszterelnök.

09:28
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szakmai terrorelhárítási testület áll fel

Nem politikai, hanem szakmai szintű szervezet lesz a terrorelhárítási koordinációs bizottság, amelynek felállításáról szerdán számolt be Kovács Zoltán kormányszóvivő - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Bakondi György Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
09:30
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Blokkolják a dzsihádista propagandát

A Telegram üzenetváltás-szolgáltató létrehozói bejelentették, hogy lehetőségünk szerint blokkolják az Iszlám Állam minden olyan propagandaüzenetét, amelyet szolgáltatásukon keresztül tud eljuttatni széles közönségéhez a dzsihádista szervezet.

Saját csatornájuk volt Forrás: AFP/DPA/Armin Weigel

A Telegram idén szeptemberben vezette be azt az új eszközét, az úgynevezett csatornákat, amelyeket az Iszlám Állam előszeretettel használ szöveges és hangüzenetei, videói továbbítására.

10:05
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kényszerleszállás Burgaszban

Kényszerleszállást hajtott végre egy Varsóból Hurghadába tartó repülő Bulgáriában, miután az egyik utas azt állította, hogy bomba van nála. 

A gép Burgaszban szállt le, a 161 utas a landolás után elhagyta a repülőt, a gépet átvizsgálták, de nem találtak robbanószert. A helyi rendőrség szóvivője szerint a 64 éves lengyel férfi később elismerte, hogy alkoholt fogyasztott. 

10:39
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudni, meghalt-e Abdelhamid Abaaoud

Továbbra sem tudni, hogy Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merényletek kitervelője meghalt-e a tegnapi razzia során. A francia igazságügyi szakértőknek nagyon nehéz dolguk van, a ház ugyanis az összedőlés szélén van. A hivatalos információk egyelőre arról szóltak, hogy nincs a letartóztatottak között, azt viszont nem állították, hogy nincs a meghalt terroristák között. 

10:46
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs rendben az európai ellenőrzési rendszer

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint, ha Abdelhamid Abaaoudnak valóban sikerült visszatérnie Szíriából Franciaországba, akkor nem működik rendesen az európai ellenőrzési rendszer. Egyelőre az sem tisztázott, hogy ha valóban a merényletek kitervelője az egyik halott, akkor hogyan vesztette életét. Nem tudni tehát, hogy gránát, lövés vagy a testére erősített bomba végzett vele.

10:55
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Más tervük is volt a terroristáknak

Azok a terroristák, akik túszokat ejtettek a Bataclan koncertteremben, kapcsolatba léptek volna a helyi televíziós csatornával - állítja az egyik túsz. "A terroristák azt parancsolták, hogy a túszok lépjenek kapcsolatba a BFM TV-vel és az iTele-vel, de ez nem sikerült. Egyértelmű volt, hogy azért jöttek, hogy megöljék a túszokat, de annak alapján, hogy egyáltalán túszokat is ejtettek, úgy tűnt, mintha nem tudnák pontosan, mikor robbantják fel magukat" - tette hozzá. 

10:55
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vegyi fegyvert vethetnek be

Semmi nem zárható ki, és a szükséges óvatossággal mondom, de tudjuk, gondolunk rá, fennáll annak a vegyi és bakteriológiai fegyverek veszélye - jelentette ki csütörtökön Manuel Valls francia miniszterelnök a rendkívüli állapot három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezet vitában.

10:59
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Határzárakra számítanak a szerbek

Ausztriától Macedóniáig minden ország lezárhatja a határát, erről egy héten belül dönthet az Európai Unió - közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva a Danas című szerbiai napilap. Információik szerint a határzár csak akkor valósítható meg, ha Törökország is hajlandó az együttműködésre.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Ujvári Sándor
11:03
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Rátámadtak egy tévés stábra

Orosz tévésekre támadt egy 10 főből álló csoport Brüsszelben. A sajtósok az egyik párizsi merényletben részt vevő öngyilkos merénylő kapcsolatait kutatták, amikor rájuk támadtak, hátizsákjukat, laptopjukat, pénzüket és irataikat is ellopták. A rendőrség a támadók közül néhányat később letartóztatott.  

11:12
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Származás szerint szűrik a migránsokat

Szerbia és Macedónia korlátozta a beáramló migránsáradatot, és csak a szíriai, iraki és afgán bevándorlókat engedi át - közölte csütörtökön az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának belgrádi irodája.

Részleteket itt olvashat.

11:18
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Börtönbe zárnák a visszatérő dzsihádistákat

Börtönbe zárná, elektronikusan nyomon követné és megfigyelné az országba visszatérő dzsihádistákat Belgium - jelentette be a szövetségi parlament alsóházában csütörtökön elmondott beszédében Charles Michel belga miniszterelnök.

Charles Michel szerint határozottan kell felépni a terrorizmus ellen Forrás: AFP/Belga Photo/Nicolas Maeterlinck

A kormányfő a javaslat ismertetése mellett hangsúlyozta, hogy

Charles Michel bejelentette, hogy a kormány 400 millió eurót javasol elkülöníteni a terrorizmus elleni harcra, ezért a jövő héten a költségvetés módosítását is előterjeszti.

11:19
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ez volt a terroristák titkos célja

A német lapok által bemutatott titkos dokumentumok szerint a terroristák a hannoveri stadionnál, a város egy másik pontján, valamint a központi vasútállomásnál is robbantottak volna kedden, miközben zajlik a Németország-Hollandia barátságos mérkőzés. A meccset végül nem tartották meg, mert a titkosszolgálatok értesültek a tervekről és két órával a kezdés előtt törölték a találkozót. A dokumentumok szerint a terroristák célja az volt, hogy a tévé élőben közvetítse a robbanást. A robbanószereket egy mentőautóban csempészték volna be, a hivatalos információk szerint azonban nem találtak semmilyen bombát a stadion környékén. 

11:25
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Razziáznak a belga rendőrök

Összesen hét helyszínen kezdtek razziázni a belga rendőrök - írja a The Guardian. Az AP hírügynökség úgy tudja, hogy hat akcióval Bilal Hadfi kapcsolataira csapnának le. A terrorista volt a három öngyilkos merénylő egyike a Stade de France stadionnál. Egy további, közvetlenül a párizsi terrorakcióval kapcsolatos művelet során Laeken városrészben őrizetbe vettek és kihallgattak egy embert.

11:29
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szolgálaton kívül is használhatják fegyverüket a rendőrök

A francia rendőrfőnök közölte, hogy az állományban lévők akkor is használhatják lőfegyverüket, ha nincsenek szolgálatban, illetve nincs rajtuk golyóálló mellény. 

11:37
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Vegyi fegyverekkel is támadhatnak a terroristák

A francia miniszterelnök szerint az Iszlám Állam terroristái a jövőben akár biológiai és vegyi fegyverekkel is támadhatnak. Manuel Valls, a rendkívüli állapot kiterjesztéséről szóló vitában azt mondta, mindent megtesznek a támadások megakadályozásának érdekében, de "nem zárhatunk ki semmit".

Manuel Valls minden eshetőségre felkészül Forrás: AFP//Ian Langsdon
11:45
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Obama: Választani kell

Oroszországnak és Iránnak döntenie kell, hogy továbbra is Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja-e, vagy kész megmenteni a szíriai államot azáltal, hogy egy új, legitim szíriai vezetés mögé áll - közölte Barack Obama amerikai elnök csütörtökön Manilában.

Barack Obama Forrás: MTI/EPA/Pool/Aaron Favila
11:52
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Belga hadihajók segítenek

Belgium kísérőhajókat küld a Charles De Gaulle francia atommeghajtású repülőgép-hordozó mellé - közölte Charles Michel.

A Charles De Gaulle repülőgép-hordozóról hétfő óta támadják az Iszlám Állam állásait Forrás: AFP/Patrick Baz

A belga kormányfő az Iszlám Állammal kapcsolatban azt mondta, hogy azt

nem visszaszorítani, hanem megsemmisíteni kell.

Azt is hozzátette, hogy egy nemzetközi koalíció létrehozását szorgalmazza, amelyben az Egyesült Államok, Oroszország és Irán részvétele is elengedhetetlen.

12:21
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorcselekménynek minősítették a boszniai lövöldözést

Terrorcselekménynek minősítette a szarajevói lövöldözést a boszniai ügyészség, és átvette a nyomozás irányítását, mondta Boris Grubesic, az ügyészség szóvivője. Enes Omeragic két boszniai katonát ölt meg, majd egy gránáttal magával is végzett. A támadóról feltételezik, hogy a szalafisták követője volt.

12:22
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Putyin Aszadot is bevetné az Iszlám Állam ellen

Oroszország Bassár el-Aszad szír elnököt is bevonná az iszlamista terrorszervezet elleni támadásokba. A Kreml ENSZ-hez benyújtott javaslata heves tiltakozást váltott ki az Egyesült Államokban. Barack Obama amerikai elnök továbbra is ragaszkodik a szír diktátor eltávolításához a hatalomból.

12:24
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Példátlan biztonság az El Clásicón

Példátlan biztonsági intézkedéseket vezetnek be a Real Madrid és az FC Barcelona labdarúgócsapatának szombati rangadóján.

Spanyolország biztonságért felelős államtitkára, Francisco Martinez szerdán közölte, hogy a múlt pénteki, párizsi merényletek miatt a rangadót kiemelt kockázatú mérkőzésnek nyilvánították,  ezért a megszokotthoz képest megduplázzák a rendőri létszámot.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 1500 biztonsági ember, illetve legalább 1000 rendőr tevékenykedik majd a stadionban és környékén. 

12:29
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Feladta magát a bombagyáros

Feladta magát a rendőrségen Mohamed K., akit Franciaországban és Belgiumban is köröztek, és azzal gyanúsították, hogy ő készítette a párizsi merénylet során használt bombákat. A lakásán detonátorokat és C4-es robbanóanyagot is találtak, de egyelőre nem biztos, hogy köze volt a pénteki eseményekhez. 

12:30
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Egy hotelt akartak megtámadni októberben

Október végén egy szálloda elleni terrortámadást akadályoztak meg a boszniai hatóságok.

Az ország főként szerbek lakta részében, a kelet-boszniai Janja településen a rendőrök a Dallas nevű hotelben nagy mennyiségű gyúlékony folyadékot, robbanóanyagot és pirotechnikai eszközt találtak.

12:30
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Áprilisban is volt már támadás Boszniában

Április végén is történt terrortámadás Boszniában: a 24 éves Nerdin Ibric megtámadta a zvorniki rendőrőrsöt. Megölt egy rendőrt, egy másikat pedig megsebesített, mielőtt őt is megölték. A nemzetbiztonsági miniszter elismerte, hogy a hírszerzés három nappal korábban figyelmeztetett a tervezett támadásra. A helyi lapok szerint Ibric a radikális muszlim vahabita mozgalom tagja volt.

12:32
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kétszázan csatlakoztak az Iszlám Államhoz

A 3,8 milliós Boszniában a muzulmánok alkotják a legnagyobb közösséget, arányuk 40 százalék. A lakosság többi részét az ortodox szerbek és a katolikus horvátok teszik ki. Szakértők szerint eddig mintegy kétszáz boszniai állampolgár utazott Szíriába az ottani polgárháború 2011-es kitörése óta, hogy csatlakozzon az iszlamista erőkhöz.

12:32
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Visszafordítják a gazdasági migránsokat

Visszafordítja a gazdasági migránsokat Szlovénia a horvát határról - közölte csütörtökön a szlovén rendőrség.

A rendőrség egyik szóvivője a Reuters brit hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Szlovénia mostantól csak olyan országokból fogad migránsokat, ahol fegyveres harcok folynak.A lépésről tájékoztatták Horvátországot, de még nem kaptak választ a horvát féltől.

12:37
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Már korábban is felfigyeltek Bilal Hadfira

A belga hatóságok megerősítették a molenbeeki razzia hírét, de - mint közölték - a párizsi merényletektől függetlenül is keresték a férfit. "Az akciót már terveztük egy ideje" - mondták.

12:43
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Terrorizmusra utaló elemek

Terrorizmusra utaló elemei is vannak a szarajevói lövöldözésnek, amelynek során egy fegyveres támadó megölt két boszniai katonát - közölte csütörtökön a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA) a klix.ba című szarajevói hírportállal.

Vannak arra utaló jelek, hogy az elkövető összeköthető vallási szélsőséggel kapcsolatba hozható csoportokkal - mondta Emir Suljagic boszniai védelmiminiszter-helyettes az N1 regionális televízióban.

12:45
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Már korábban is voltak női öngyilkos merénylők

Az Independent összeállításából kiderül, hogy nem a szerda reggeli volt az első eset, amikor egy nő robbantotta fel magát. Korábban már volt erre példa, Afganisztánban, Irakban, Libanonban, valamint Nigériában is. Európában még nem történt ilyen.

12:48
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Négy éve az USA szarajevói követségét is támadás érte

Fegyveresek támadtak rá négy éve az Egyesült Államok szarajevói nagykövetségére. Két biztonsági őr megsérült, amikor egy férfi rálőtt az épületre. A fegyverest a lövöldözés után letartóztatták. A férfi egy villamosról szállt le, előkapta a Kalasnyikovját, majd lőni kezdte a külképviselet épületét.

A szemtanúk szerint a járókelőknek azt mondta, menjenek arrébb, ő csak a nagykövetségre akar lőni. A támadóról készült fényképen barna kabátos, magas, hosszú szakállú férfi látható, akiről azt feltételezték, hogy a vahabita mozgalom tagja.

Az ISIS szimpatizánsai Szerbia, Bosznia, Macedónia és Koszovó elszegényedett térségeiben is toboroznak, a helyi hatóságok tartanak a szíriai polgárháborúból visszatérő veteránoktól.

12:52
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs információ vegyi támadás előkészítéséről

A francia miniszterelnök hivatala finomítja Manuel Valls nyilatkozatát, amely arról szólt, hogy nem lehet kizárni a vegyi és biológiai támadásokat sem. Ez csak egy lehetőség, semmilyen információnk nincs arról, hogy ilyen jellegű támadásra készülnek a terroristák. 

12:56
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem repül a Wizz Air Hurghadába

November 28-ától határozatlan időre felfüggeszti Budapest és az egyiptomi Hurghada közötti járatát a Wizz Air - közölte a légitársaság.

Az után döntöttek így, hogy az Orosz Biztonsági Szolgálat kedden bejelentette: terrortámadás miatt zuhant le október 31-én a Kogalymaviaja orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből indult járata.

12:57
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Dzsihádisták a bíróságon

Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az egyik Lőkösházán elfogott dzsihádista kiadatási tárgyalása. Társa sorsáról délután 2-kor döntenek.

13:05
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A milánói dómot is megtámadták volna

A The Guardian írása szerint a Szent Péter-bazilikán kívül a milánói dóm és a Scala operaház ellen is támadást indított volna az az öt terrorista, akikről az FBI adott információkat az olasz hatóságoknak. A turistákat figyelmeztették, hogy legyenek óvatosak a közterületeken, de azt nem tanácsolták, hogy kerüljék el Olaszországot. "Nem lehetünk rabok a terrorveszély miatt" - mondta Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter.

13:07
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Állig felfegyverzett rendőrök a bíróságon

Komoly biztonsági intézkedések mellett zajlik a Lőkösházán elfogott dzsihádista kiadatási tárgyalása a bíróságon. A dzsihádista férfi nem engedte, hogy a tárgyalóteremben kép- és hangfelvétel készüljön róla.

A készenléti rendőrök a tárgyalóterem előtt Forrás: Origo
13:11
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Videón a támadás

A Daily Mail közétett egy videót, amely abban a párizsi étteremben készült, amelyet pénteken a terroristák megtámadtak.

13:12
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A németek többsége fenyegetve érzi magát

Németország lakosságának 59 százaléka tart attól, hogy a jövő héten rájuk is lecsaphat az Iszlám Állam, derül ki a YouGov felméréséből. A megkérdezett 1000 ember 61 százaléka nem érzi biztonságban magát a párizsi merényletsorozat után. A németek 69 százaléka támogatja minden jármű átvizsgálását határátlépéskor.

13:23
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az Arsenal edzője is Párizsban volt pénteken

Arsene Wenger, az Arsenal edzője a Twitteren osztotta meg gondolatait a pénteki terrorcselekményekről. Szerinte a pozitív dolgok irányába kell fordulni, és bízni kell abban, hogy a politikusok jó döntést hoznak. Az edző egyébként Párizsban volt a terrortámadások idején.

13:25
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

600 millió euróval több biztonsági kiadásokra

Közel 185 milliárd forintnak megfelelő összeggel fordítana többet biztonsági kiadásokra Michel Sapin francia pénzügyminiszter 2016-ban. A francia kormány jövő évi tervei között szerepel a belügy-, az igazságügyi és a honvédelmi minisztérium létszámának a felduzzasztása is.

13:37
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A nemzetgyűlés rábólintott a rendkívüli állapot meghosszabbítására

A francia nemzetgyűlés megszavazta a rendkívüli állapot három hónappal való meghosszabbítását. A javaslatot pénteken még a felsőháznak is el kell fogadnia, hogy életbe lépjen. 

13:40
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A módosítókat elvetették

A két módosító indítványt, amely az időtartam változtatására vonatkozott, elvetette a nemzetgyűlés. A zöldpárti politikusok azt kezdeményezték, hogy csak két hónapig tartson, Eric Ciotti republikánus politikus pedig azt indítványozta, hogy hat hónapig legyen érvényben a rendkívüli állapot.  

13:43
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megsértődött a belga miniszterelnök

Charles Michel kormányfő kategorikusan visszautasította a belga hatóságok munkáját becsmérlő kijelentéseket a mai parlamenti ülésen Brüsszelben.

„Nem vagyok hajlandó semmilyen kritikát elfogadni, amik a titkosszolgálatunkat gyalázzák” – jelentette ki a belga miniszterelnök.

13:43
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nyitva a karácsonyi vásár

A francia hatóságok nem tiltották be a kulturális rendezvényeket, de arra kérték az ezernél több ember befogadására alkalmas színházak és koncerttermek működtetőit, hogy

erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket,

például a belépők teljes átvizsgálásával.

Francia katonák járőröznek a párizsi karácsonyi vásáron Forrás: AFP/GU/Bertrand Guay

A kulturális intézmények, mozik, színházak, múzeumok szombaton zárva tartottak Párizsban, de a hét elején minden intézmény újranyitott. Szerda óta a párizsi karácsonyi vásár is nyitva van a Champs-Élysées sugárúton.

13:49
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Marie Le Pen kiviharzott a stúdióból

Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus korábban azt követelte, hogy mondjon le az igazságügyi miniszter, amiért azt mondta, hogy "meg kell érteni a Szíriába távozó fiatalokat". Egy rádióinterjúban azonban lejátszották neki Christiane Taubira nyilatkozatát, aki viszont azt mondta, hogy "fontos, hogy megértsük, miért mennek el a fiatalok". Le Pen kiviharzott a stúdióból, mondván, a rádió bíróságot játszik. 

13:53
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Gyülekezési tilalom Párizsban

Vasárnapig meghosszabbították a gyülekezési tilalmat, de a rendőrség jelezte, hogy "a merényletek helyszínein megemlékezési jelleggel továbbra is engedélyezett a gyülekezés". A gyülekezési tilalomról a támadások másnapján döntött a párizsi prefektúra. Ennek ellenére már szombat este ezrek emlékeztek meg a támadások helyszínén, a Stade de France nemzeti stadion előtt, a Bataclan koncertterem előtt és további öt belvárosi étterem és kávéház előtt. A helyszínek között azóta is zarándokolnak a párizsiak, virágokat, üzeneteket helyeznek el, gyertyákat gyújtanak, sokan a La Marseillaise-t, a nemzeti himnuszt éneklik, amely a terroristákkal szembeni nemzeti ellenállás egyik szimbóluma lett. 

13:57
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Sírt a dzsihádista a bíróságon

Az ügyésszel beszélve elsírta magát a Lőkösházán elfogott brit dzsihádista férfi, akit tíz napon belül elszállítanak Angliába. Beleegyezett a gyorsított eljárásba, így legkésőbb november 29-ig átadják a brit hatóságoknak.

- mondta a 44 éves K. Simon Jonathan a bíróságon. Elszállításáig a fővárosi BV intézetben tartják fogva.

A családjához utazott Forrás: Origo
14:03
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

35 célpontot semmisítettek meg

A pénteki merényletek óta 35, az Iszlám Államhoz tartozó célpontot semmisített meg a francia hadsereg az Independent információi szerint. A támadásokban 60 bombát dobtak le. 

14:03
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szíriában harcolt a szarajevói merénylő

Börtönviselt volt, és Szíriában is harcolt a szarajevói merénylő, írja a Nezavisne novine. A szomszédok úgy emlékeznek rá, mint csendes, visszahúzódó emberre, és nem vették észre, hogy radikális eszméket vallana. Enes Omeragic a boszniai hadsereg két katonáját ölte meg szerda éjjel, utána pedig magával is végzett.

14:05
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lemondták a Fények ünnepét

Lemondta a lyoni önkormányzat a Fete des Lumieres, vagyis a Fények ünnepe nevű rendezvényt, helyette egynapos megemlékezést rendeznek a párizsi merényletek áldozatainak tiszteletére.

A Fények ünnepe helyet idén megemlékezést tartanak Forrás: hemis.fr/JACQUES Pierre / hemis.fr/Jacques Pierre

A rendezvény két-három millió látogatót vonz, idén december 5. és 8 között tartották volna.

Gérard Collomb polgármester szerint az, hogy nem teszik ki veszélynek a lyoniakat, nem jelenti azt, hogy a terroristáknak adnak igazat.

Az esemény lemondását a helyi rendőri szakszervezet kezdeményezte, mert úgy érezte, hogy óriási nehézséget jelenete a helyszín biztosítása akár egy, csak petárda miatt bekövetkező pánik esetén is.

14:05
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem működött a terrorista fegyvere, így menekült meg

Újabb videofelvétel került elő a párizsi terrorakcióról. A dzsihadista támadó egy kávéház vendégeire rontott rá. A támadó fegyvere azonban besült, így menekült meg egy párizsi nő a pénteki mészárlásban.

14:10
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

"Amint belépett, azonnal lőni kezdett"

A szarajevói merénylő egy fogadóirodában ölte meg a boszniai hadsereg két katonáját. „Öten voltunk, és amint belépett, azonnal lőni kezdett", mondta Murat Halilovic, az egyik túlélő. „Köztem és a barátom között állt, és valahogy sikerült kimenekülnünk. Amikor visszajöttünk, borzasztó látvány fogadott." A túlélő azt mondta, hogy ismerte a támadót, aki korábban nem járt a fogadóirodában.

14:10
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lezárják a határt a gazdasági migránsok előtt

Horvátország lezárja határait a gazdasági migránsok előtt, mostantól csak Szíriából, Afganisztánból és Irakból fogad menekülteket - jelentette be csütörtökön Ranko Ostojic horvát ügyvezető belügyminiszter.

14:14
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Gyerekeket tanítanak lőni az ISIS katonái

Az al-Dzsazíra riporterét elvitték Afganisztánba, az Iszlám Állam egyik iskolájába, ahol fiatal gyerekeket tanítottak lőni.

School of ISIS

A rare and shocking look at how ISIS fighters are infiltrating some areas of Afghanistan and taking over every aspect of local life. They even run the local schools. Watch as children as young as three learn about machine guns, grenades and jihad. (Learn more: www.pbs.org/frontline)

Szerző: FRONTLINE, 2015. november 16.
14:29
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szigorítják a határellenőrzést

A Reuters szerint az Európai Unió belügyminiszterei várhatóan pénteken megállapodnak arról, hogy szigorítják az útlevél-ellenőrzést a schengeni övezet külső határán a párizsi terrorista merényletek miatt.

14:30
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Komolyan vesszük a terror elleni harcot

Magyarország komolyan veszi a terror elleni harcot - mondta Orbán Viktor Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján.

A kormányfő szerint tudomásul kell venni, hogy sok menekült  háborús területről érkezik, ezért pontosan tudnunk kell, kik és miért jönnek hozzánk.

A magyar miniszterelnök szerint ezért elengedhetetlen az ország biztonságának növelése. 

14:33
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Meghalt Abdelhamid Abaaoud

A szerdai razzia halálos áldozatai között van Abdelhamid Abaaoud, aki a gyanú szerint a párizsi merényletek szervezője volt. A sajtóértesülést hivatalosan is megerősítették.

Abdelhamid Abaaoud Forrás: MTI/AP/Militant/Uncredited
14:50
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Egyiptomi lap: a franciák az ISIS módszereit alkalmazzák

A franciák a párizsi vérengzés után az Iszlám Állam terrorszervezet módszereivel lépnek fel az ottani muzulmánokkal szemben - olvasható az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi napilap csütörtöki számában. A szerző szerint a múlt pénteki merényletsorozat óta "minden Európában élő muzulmánt terroristának tartanak, és a velük szembeni megtorlás az európaiak, kiváltképp a franciák nemzeti kötelességévé vált".

14:58
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb bombariadó volt Rómában

Rómában rövid időre leállt a metróközlekedés csütörtökön egy újabb bombariadó miatt. A helyszínre kivonult tűzszerészek ellenőrzése után kiderült, hogy csak egy hulladékkal teli zacskóról volt szó.

15:00
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Darabokra szakadt Abaaoud teste

Azonosították Abdelhamid Abaaoud-t, a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjét a Saint-Denis-ben megölt terroristák között - közölte Francois Molins párizsi ügyész csütörtökön. A közlemény szerint "az épületben talált, egyik darabokra szakadt holttestről van szó". A belga állampolgárságú dzsihádistát DNS-minták alapján azonosították, amely szerepelt az európai titkosszolgálatok nyilvántartásában.

15:05
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ausztria nem szűri nemzetiség alapján a menekülteket

Ausztria nem szűri nemzetiség alapján a menekülteket, az országba való beengedés ugyanúgy működik, mint az elmúlt hetekben - közölte a stájerországi rendőrség csütörtökön. Csütörtökön Szerbia és Macedónia is bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába, valamint Szlovénia is közölte, hogy korlátozza a beáramló migránsáradatot, és visszafordítja a gazdasági menekülteket a horvát határról.

15:12
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültáradat kezelhető mértékű

A menekültáradat kezelhető mértékű Johannes Wonisch, a stájerországi rendőrség szóvivője szerint. Az osztrák-szlovén határ menti spielfeldi átkelőnél egyelőre nem lehet érzékelni a balkáni országok intézkedéseinek hatását, azonban az elkövetkezendő napokban változhat a helyzet - mondta Wonisch.

Az osztrák hatóságok továbbra is átengedik a határon a migránsokat, akik továbbutaznak más tartományi befogadóhelyekre, és menekültkérelmet is benyújthatnak Ausztriában. Szerda délután 2300 menekült gyűlt össze Spielfeldnél, és várta, hogy továbbutazhasson. Sentiljnél kétezren voltak, Bad Radkersburgnál szerda délután 630 menekült volt. A szerda éjszaka nyugodtan telt Spielfeldnél, este 11 órakor 800 menekültet vittek tovább buszokkal és egy különvonattal a tartományi befogadóhelyekre. Huszonnégy óra leforgása alatt csaknem hatezer migránst szállítottak az osztrák-szlovén határról különböző szálláshelyekre.

15:16
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: Átkozottak a fegyverkereskedők

A Vatikánban csütörtökön bemutatott misén Ferenc pápa átkozottaknak nevezte a fegyverkereskedőket és mindazokat, akik anyagi előnyből háborúkat robbantanak ki.

- fogalmazott a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa Forrás: Getty - Alberto Pizzoli/AFP
15:19
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Elkezdődött Abu Izzadin tárgyalása

Elkezdődött Abu Izzadin tárgyalása is a Fővárosi Törvényszéken. Izzadin Nagy-Britanniában állandó főszereplője és szónoka a szélsőséges dzsihádista megmozdulásoknak. Rendszeres nyilatkozó, közismerten remek rétor.

Abu Izzadint kísérik a Fővárosi Törvényszékre Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Többször is összetűzésbe került a brit rendőrséggel, de más iszlamista szónokokkal is. Hobbija a kungfu, és saját bevallása szerint minden vágya, hogy egyszer öngyilkos merénylő lehessen.

15:24
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Késelés Tel-Avivban

Késsel támadt egy férfi a Russia Today tel-avivi irodájának dolgozóira. Egy ember meghalt, három megsebesült. A rendőrség és a mentők már kint vannak a helyszínen. A Sputniknews szerint nem kizárt, hogy a támadó még mindig az épületben van.

15:28
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Felrobbanthatta magát

Nem világos, hogy Abdelhamid Abaaoud felrobbantotta-e magát a saint-denisi lakásban - mondta a párizsi főügyész a BBC szerint.

15:30
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Bevethetik a különleges kommandót a franciák

Különleges alakulatot küldhet Franciaország Szíriába az Iszlám Állam ellen - írja a Sputniknews. Az ország védelmi minisztériuma egy olyan különleges kommandó bevetését fontolgatja, amilyet az Egyesült Államok is Szíriába küldött. 

15:35
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Wilders lezárná Hollandia határait

Hollandia határainak lezárását sürgeti a párizsi merényletekről szóló vitán Hágában Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) vezetője.

Geert Wilders lezárná országa határait Forrás: EPA/Bart Maat
15:41
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megköszönte a szolidaritást

Az Arsenal labdarúgócsapatának francia vezetőedzője, Arséne Wenger csütörtökön megköszönte az angol szurkolók szolidaritását.

A londoni csapat szombati, West Bromwich Albion elleni bajnoki mérkőzését felvezető sajtótájékoztatón szóba került, hogy a múlt pénteki párizsi merényletekre reagálva az angol és francia szurkolók együtt énekelték el a francia himnuszt kedden a Wembley Stadionban az Anglia-Franciaország barátságos mérkőzés előtt.

15:42
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Abu Izzadin: Szeretem Magyarországot

Szeretem Magyarországot - mondta bírósági meghallgatásán Abu Izzadin. A 40 éves londoni férfit Lőkösházán fogták el. A dzsihádisták támogatása miatt Angliában körözött férfi ellen a schengeni szabályok megsértése miatt járnak el Magyarországon. Ő maga is azt kérte a bíróságtól, hogy vigyék haza Angliába. Társához hasonlóan tíz napon belül megtörténhet a kiadása. A férfi addig is szeretne saját pénzéből ennivalót venni, mert a fogdán kapott koszttal elégedetlen.

A bíró azt mondta, hogy kívánságait rendelvénybe foglalják majd.

Abu Izzadint Nagy-Britanniában mindenki ismeri. Állandó főszereplője és szónoka a szélsőséges dzsihádista megmozdulásoknak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
15:50
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Őrizetben a menekülteket lehúzó szerb határrendész

Őrizetbe vették a határrendészt, aki a menekültektől 50 eurót kért a menekült-igazolásokért és a szállításuk megszervezéséért. A gyanú szerint összesen 1500 eurót szedett össze. A rendőr a surdulicai kirendeltség parancsnoka volt, és a szerb-bolgár határon szolgált. Egy hónapra előzetesbe került.

15:54
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Fokozni kell a biztonságot

A franciák elleni támadás minden magyar elleni támadást jelent - mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint fokozni kell a biztonsági szintet.

15:58
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megható videó Párizsból

Bekötött szemmel állt ki Párizs utcáira néhány nappal a merényletek után egy muszlim fiatalember. A srác a videón azt mondja, hogy ő is muzulmán, de nem terrorista, és mélyen együtt érez az áldozatok családtagjaival.

16:04
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Saint-Denis-ben vizsgálódnak a rendőrök

Francia rendőrök vizsgálódnak a szerdai rendőrségi akció helyszínén a Párizs északi részén található Saint-Denis-ben, ahol a pénteki merényletek értelmi szerzőjét, Abdelhamid Abaaoud-t is lelőtték.

Vizsgálódnak a francia rendőrök Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
16:04
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb késelés Tel-Avivban

Két izraelit megölt, egyet pedig megsebesített egy palesztin késelő Tel-Avivban csütörtök délután - jelentette a tízes izraeli tévécsatorna. A késelő a Panoráma Ház nevű iroda- és üzletközpontban az ottani zsinagógából kijövőket támadta meg.


A támadót az ott lévő civilek fogták el, majd átadták a kiérkező rendőröknek. Az egyik áldozat már a helyszínen életét vesztette, a másik a kórházban halt meg.

16:12
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nőket akart beszervezni Abaaoud

Nőket akart beszervezni a terroristák közé Spanyolországból Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteki párizsi merényletek feltételezett fő szervezője - közölte a spanyol belügyminiszter csütörtökön az Antenna3 televíziós csatorna egyik műsorában. A belga állampolgárságú férfi - akit szerdán Párizs elővárosában, Saint-Denisben megöltek a francia rendőrök - az internetes közösségi oldalakon próbált nőket toborozni az Iszlám Állam számára, hogy csatlakozzanak a terroristákhoz Szíriában és Irakban. 

A nőket nem harcolni hívják a konfliktusövezetbe, hanem hogy benépesítsék az Iszlám Állam kalifátusát - tette hozzá. A miniszter szerint az utóbbi időben egyre több fiatal nőt fogtak el a spanyol hatóságok, akik már utazásra készültek. Legutóbb október végén vettek őrizetbe egy 22 éves nőt a madridi Barajas repülőtéren, aki Törökországon át akart eljutni Szíriába.

16:13
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Újranyit a Bataclan

"Nem kérdés, hogy kinyitunk. Hónapokig, talán évekig nehéz szívvel élünk majd, de kinyitjuk a helyet. Nem adjuk fel." Ezeket a mondatokat Dominique Revert, a múlt pénteki vérengzés egyik helyszínének, a Bataclan koncertteremnek a vezetője mondta az NME zenei, művészeti magazinnak. Azt, hogy mikortól várják újra a vendégeket, még nem tudják.

16:14
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Négy gyanús külföldit vett őrizetbe a szlovák rendőrség

Közel húsz külföldit előállított, s közülük négyet őrizetbe vett a szlovák rendőrség a múlt pénteki párizsi merényletekkel összefüggésben bevezetett szigorított biztonsági ellenőrzések keretében - jelentette be az ország belügyminisztere csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján. Az előállítottak túlnyomó többsége illegális bevándorló volt, négyük esetében azonban mások voltak a körülmények - közölte Robert Kalinák.

 

A négy őrizetbe vett ember közül kettőnek nem ismerik a személyazonosságát. Kalinák szerint Franciaországból érkeztek Szlovákiába, és akkor fogták el őket, amikor elhagyni készültek az országot, de kiderült, hogy hamis bolgár útlevelük van. A pozsonyi Pravda értesülései szerint két férfiról van szó, akiknél nagyobb mennyiségű készpénzt is találtak. A szlovák belügyminiszter elmondta: e két őrizetbe vett nem hajlandó együttműködni a rendőrséggel.

16:19
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem tudták, hogy Abaaoud Franciaországban van

Nem kaptunk arra vonatkozó információt más európai országokból, hogy a párizsi merényletek főszervezője, Abdelhamid Abaaoud Franciaországban van - mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. A hatóságok korábban azt feltételezték, hogy Abaaoud Szíriában van, és a merényleteket is onnan szervezte.

16:24
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Bosnyák nyelven fenyeget az Iszlám Állam

„Figyelmeztettünk benneteket, hogy Európában és Boszniában vér fog folyni, és még szörnyűbb és keserűbb dolgok jönnek. És tessék, megtörtént, megöltek két tisztátalan katonát” - ez az üzenet olvasható az Iszlám Állam bosnyák nyelvű weboldalán. A közlemény szerint ez még csak a vérontás kezdete. Az oldal készítői azt állítják, hogy üzeneteiket az Iszlám Állam nevében teszik közzé. Ezen az oldalon már a párizsi terrortámadások után is megfenyegették a boszniai kormányt. Szerda este Szarajevóban követtek el merényletet.

16:31
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Kiadják Abu Izzadint

A Lőkösházán elfogott férfit legkésőbb 10 nap múlva kiadják a brit hatóságoknak, a bűnügyi költségeket a magyar állam viseli - mondta a tárgyaláson a bíró. Abu Izzadin magyarul mondta, hogy igen, amikor megkérdezték, hogy érti-e az elmondottakat. Korábban azt is mondta, hogy turistaként szívesen visszajönne Magyarországra.

16:39
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Abaaoud-nak korábbi merényletkísérletekhez is köze volt

Tavaly áprilisban egy templomot akartak felrobbantani, Abaaoud ebben a kísérletben is részt vett. A 2015 áprilisa óta meghiúsított hat merényletből négy megszervezésében szerepet vállalt volna a férfi - mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter. Abaaoud ellen nemzetközi és európai elfogatóparancs is érvényben volt. Belgiumban terroristák toborzásáért távollétében 20 év börtönre ítélték.

16:45
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A merénylet után szóltak, hogy Abaaoud Európában lehet

A francia titkosszolgálatok csak három teljes nappal a múlt pénteki támadások után kaptak arról információt, hogy a merénylet kitervelője, Abdelhamid Abaaoud Görögországban bukkanhatott fel korábban. Az információ egy Európán kívüli titkosszolgálattól érkezett, mondta a francia belügyminiszter.

Abdelhamid Abaaoud Forrás: AFP/-
16:51
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem vaktában lövöldözött a szarajevói merénylő

A 34 éves férfi a fogadóirodában csak a katonákra lőtt, ezért élte túl a támadást a többi ott tartózkodó ember. A merénylő Franciaországban született.

17:01
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A terroristákat az iPad is segítheti

Az Apple online áruházában megjelent egy MBC (Mortar Ballistic Computer) nevű applikáció, amely az aknavető gránátok és egyéb lövedékek röppályáját számolja ki. A programot akár iPaddel felszerelt terroristák is használhatják: kiszámolhatják aknagránátjuk röppályáját. Az applikációban az időjárási adatokon kívül a felhasználó képzettségét, tapasztalatát is meg lehet adni a minél pontosabb találat érdekében. A furcsa applikációról a Techbázis cikkéből tudhat meg többet.

17:18
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Egyre többet tudni az öngyilkos terroristanőről

Az AP hírügynökségnek három rendőrségi forrás is megerősítette, hogy a nőt Aitboulahcennek hívják. Korábbi jelentések szerint az öngyilkos robbantó teljes neve Hasna Aitboulahcen. Állítólag a Abdelhamid Abaaoud unokatestvére.

A hírügynökségnek arról is beszámoltak a rendőrök, hogy beszéltek a nővel, mielőtt felrobbantotta magát, erről állítólag hangfelvétel is van. A felvételen hallatszik, hogy egy rendőr azt kérdezi a nőtől, hogy hol van a párja. A nő mérgesen válaszol, hogy "ő nem a párom", majd robbanások zaját lehet hallani.

17:33
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesz tüntetés

Mégsem tartják meg terrorellenes tüntetésüket a francia muzulmán szervezetek - értesült a France Info rádió. A demonstrációt a párizsi nagymecset elé szervezték péntekre. A szervezők azt mondták, hogy biztonsági okokból nem tartják meg a rendezvényt.

17:44
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Erősítené a határokat Cazeneuve

Európának össze kell szednie magát - mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter azután, hogy kiderült, Abdelhamid Abaaoud ellen európai és nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, mégis eljutott Franciaországba. A belügyminiszter szerint a múlt pénteki terrortámadás áldozatai iránti tiszteletből is gyorsan, és határozottan kell erősíteni a biztonsági intézkedéseket Európában. Cazeneuve szerint sürgősen be kell vezetni a repülővel utazók szűrésére használható utaslisták rendszerét, meg kell erősíteni a külső határokat, és határozottabban fel kell lépni a fegyverkereskedelem ellen. Pénteken az EU belügyminiszterei is tanácskoznak.

Bernard Cazeneuve Forrás: AFP/Stephane De Sakutin
17:53
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Cirkálórakétával támadtak az oroszok

Orosz Tu-95-ös stratégiai bombázók 12 cirkálórakétát lőttek ki az Iszlám Állam állásaira a szíriai Idlibben. A gépekkel a terrorszervezet üzemanyagraktárait támadták a katonák. A támadásról Andrej Kartaplov, az orosz hadsereg szíriai műveleteket irányító tábornoka beszélt. Pontos számokat is mondott: az orosz gépek 206 célpontot semmisítettek meg 126 lövéssel csütörtökön.

18:08
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb razzia Párizsban

A rendőrség újabb razziába kezdett Párizs elővárosában, ahol az a nő élt az anyjával, aki szerdán felrobbantotta magát. A francia média szerint tucatnyi rendőrautó jelent meg Aulnay-sous-Bois-ban, és a környező utcákat is lezárták.

18:15
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Egyeztetett a francia és orosz vezérkari főnök

Az ukrán válság kezdete óta először beszélt egymással telefonon az orosz és a francia vezérkar főnöke: Valerij Geraszimov és Pierre de Villiers a Szíriában harcoló terroristák elleni közös katonai fellépésről folytatott eszmecserét. Orosz hírügynökségi jelentések szerint mindenekelőtt arról tárgyaltak, hogy a két ország hadihajói miként működnek majd együtt a Földközi-tenger keleti medencéjében, ahol jelenleg a Moszkva nevű cirkáló és más orosz hadihajók állomásoznak, és már a térségbe tart a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó vezette hajóraj.

18:25
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Francia himnusz lesz minden angol bajnoki előtt

Ezen a hétvégén minden Premiere League meccs kezdete előtt lejátsszák a francia himnuszt - írja a BBC. Jelenleg 72 francia futballista játszik az angol első osztályban. 

18:30
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Spanyol nőt szervezett volna be Abdelhamid Abaaoud

Jorge Fernandez Diaz spanyol belügyminiszter azt mondta az egyik spanyol tévének, hogy Abdelhamid Abaaoud megpróbált beszervezni egy spanyol nőt is. Az Iszlám Állam egyik kampánya ugyanis arra irányul, hogy nőket szerveznek be, akikkel benépesítenék az Iszlám Állam által elfoglalt területeket.   

18:40
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Szíriáról egyeztetett Obama és Hollande

A múlt pénteki, 129 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek utáni nyomozásról és Szíriáról egyeztetett Francois Hollande francia államfő és Barack Obama amerikai elnök telefonon - közölte a francia elnöki hivatal. A két ország vezetője november 24-én találkozik Washingtonban. A francia és az amerikai elnök a szíriai katonai együttműködésről tárgyalt, és megvizsgálták "egy előrehaladott tárgyalás feltételeit a szíriai helyzet gyors rendezése érdekében" - közölte az Élysée-palota, amely azt is jelezte, hogy a személyes találkozót megelőző telefonos egyeztetést Barack Obama kezdeményezte.

18:46
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Francia bomba kerülhetett az Iszlám Államhoz

Az Iszlám Állam kezébe kerülhetett egy francia légierő által ledobott és fel nem robbant bomba - közölte a francia média.  

18:59
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Robbanást hallottak Charlevilleben

Terrorellenes művelet zajlik Charlevilleben, ahol az Independent szerint egy embert őrizetbe is vettek. Meg nem erősített információk szerint robbanás is volt, amikor a rendőrök kinyitották egy ház ajtaját.

19:12
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrségi mozgolódás Észak-Párizsban

Rendőrségi akciót látott a BBC tudósítója Párizs egyik északkeleti kerületében, Aulnay-sous-Bois-ban. Itt lakik a tegnapi saint-denis-i rajtaütésben önmagát felrobbantó Hasna Aitboulahcen anyja.

19:14
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A rendőrök robbantottak

A belga határnál lévő Charleville-ben egy ajtót robbantottak be a rendőrök, legalábbis a helyi médiára hivatkozva ezt írja az Independent.

19:20
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Hallani a robbantó hangját

Megjelent az interneten egy hangfelvétel arról, ahogy a rendőrök megpróbálnak beszélni Hasna Aitboulahcennel. A nő a kiabálás után felrobbantotta magát.

19:25
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Charleville a térképen

Charleville (Egészen pontosan: Charleville-Mezieres) a francia-belga határon fekszik. A múlt pénteki párizsi támadás elkövetői közül ketten Belgiumból érkeztek a francia fővárosba. Brüsszelben, a belga főváros Molenbeek negyede az európai dzsihadisták egyik központja. Itt fél óra alatt katonai fegyvert is lehet szerezni.

19:28
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Útzár a városban

A rendőrök két autóval is keresztbe álltak az úton Charleville egyik utcáján.

19:49
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Üzentek a túlélők

A Le Carillon étterem dolgozói egy kézzel írt üzenetben fejezték ki részvétüket az ott lemészárolt áldozatok hozzátartozóinak. Azt is írják, hogy idáig azért nem szólaltak meg, mert a sokktól nem találtak szavakat érzéseik kifejezésére. "Együtt kell maradnunk a bánatban, de a boldogabb jövőbe vetett hitben is" - írják üzenetük végén. A fegyveresek egyszerre nyitottak tüzet a Le Carillon étteremben és a közeli Le Petit Cambodge bárnál, a két helyszínen 15 emberrel végeztek.

19:52
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Átvizsgálták a merénylő anyjának lakását

A rendőrök befejezték a kutatást a testére erősített robbanószerkezetet tegnap felrobbantó Hasna Aitboulahcen anyjánál - írja a francia médiára hivatkozva a The Guardian.

20:02
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megemlékezés a stadionnál

A pénteki terrortámadás áldozataira emlékeznek a Stadede France stadion épületénél. A tömegben ott van Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere, és Didier Paillard, Saint-Denis kerület polgármestere is. A főpolgármester Twitter-oldalán fotók is közölt a megemlékezésről.

20:21
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Obama felhívta az elnököt

Telefonon beszélt egymással Francois Hollande francia elnök és Barack Obama az USA elnöke. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök ismét részvétet nyilvánított. Egyetértettek abban is, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet el kell pusztítani - olvasható az amerikai elnöki hivatal közleményében.

20:32
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Görögországnak nincsenek bizonyítékai

A görög belügyminiszter nem tud róla, hogy a múlt pénteki párizsi merényletek kitervelésével gyanúsított Abdelhamid Abaaoud valaha is Görögországban járt volna. A minisztérium szerint erre nincs bizonyíték. Charles Cazeneuve mai sajtótájékoztatóján mondta azt, hogy a pénteki támadás után kaptak értesítést a francia titkosszolgálatok arról, hogy a terrorista Európában van, és felbukkanhatott Görögországban. A francia hatóságok korábban azt hitték, hogy Abaaoud Szíriában van.

21:05
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan vágynak a seregbe

Franciaországban megugrott a hadseregbe jelentkezők száma - írja a Le Monde. A múlt pénteki támadások előtt naponta nagyjából ötszázan adták be felvételi kérelmüket, azóta ez a szám 1500-ra nőtt. Hollande elnök már a Charlie Hebdo című szatirikus lap szerkesztőségének januári megtámadása után eldöntötte, hogy növeli a hadsereg létszámát. A tavalyi 10 ezerhez képest idén 15 ezer új katona felvétele volt a cél, jövőre pedig 16 ezer újoncot akartak felvenni az eredeti tervek szerint.

Katonák is voltak tegnap a Saint-Denis kerületben végrehajtott akció helyszínén Forrás: AFP/Thomas Samson
21:24
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Korlátoznák a menekültek befogadását

Az amerikai képviselőház elfogadta a szíriai menekültek befogadásának korlátozásáról szóló törvényt. A képviselők közül 298-an szavaztak arra, hogy szigorított ellenőrzés nélkül nem szabad Szíriából érkező menekülteket beengedni az Egyesült Államokba, és csak 137-en mondták azt, hogy nem kell változtatni a rendszeren. Obama elnök pártjából is sokan a republikánusok mellett szavaztak a szigorítás érdekében. Jonathan Karl, az amerikai ABC News tudósítója szerint ez "vétóbiztos" többség. A törvénynek még át kell mennie a szenátuson - itt a republikánusok vannak többségben, szóval valószínűleg meglesz a többség. Obama elnök többször mondta már azt, hogy ha elé kerül a törvény, azt nem írja alá.

22:00
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Semmit sem tudnak Abdeslamról

A francia hatóságok nem tudják, hogy a múlt pénteki, párizsi támadások még szökésben lévő elkövetője Franciaországban van, vagy esetleg Belgiumban. Erről Manuel Valls miniszterelnök beszélt. Azt sem tudni, hogy Salah Abdeslam más csoportokkal is kapcsolatban állt-e azon kívül, amelyik a pénteki merényletet elkövette. 

22:04
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültáradatot használták

Manuel Valls francia miniszterelnök a BBC tudósítása szerint arról beszélt, hogy a támadók közül néhányan a menekültválságot használták arra, hogy "beszivárogjanak" Franciaországba. "A fenyegetés valós" - fogalmazott a BBC szerint Manuel Valls.

22:09
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A külügy nem változtatna az eljáráson

Az amerikai külügyminisztérium egyik munkatársa videóüzenetben magyarázza, hogy szerintük miért hatásos a szíriai menekültek ellenőrzése. A háborús övezetből az Egyesült Államokba érkezőket az összes belépőnél szigorúbban ellenőrzik már most is - mondja Simon Henshaw a videóban. Az amerikai képviselőház több kormánypárti képviselő támogatásával megszavazta a további szigorításokat, de Obama elnök korábban kijelentette, hogy vétózni fog.

22:23
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A francia gépek belehúznak

Francois Hollande az Iszlám Állam szíriai állásainak intenzívebb bombázását rendelte el - közölte a francia elnöki hivatal. Az Elysée-palota hivatalos Twitterén is beszámoltak a döntésről.

22:37
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Megszólalt Houellebecq

A botrányhős francia író, Michel Houellebecq szerint a francia kormány nem tudta teljesíteni legalapvetőbb kötelességét, a francia állampolgárok megvédését. Szerinte nem csak Francois Hollande és kormánya követett el hibákat, hanem

évtizedek rossz döntései vezettek a katasztrófához.

A rendőrség költségvetésének csökkentése, a határok elvault szimbólumként való kezelése szerinte mind hozzájárult a terroristák sikeréhez. Arról is beszélt a Guardian tudósítójának, hogy tisztelni kell a francia fegyveres erőket, és "le kell nézni" a "balos morális példabeszédeket" a menekültek befogadásáról. Szerinte a problémákat közvetlen demokrácia bevezetésével kell megoldani.

Az író nemrég pont egy Guardian-interjúban vallotta azt, hogy nem gyűlöli az iszlámot, de fél tőle. Az írónak nemrég jelent meg egy botrányt kavaró, Behódolás című könyve arról, hogyan kebelezi be az iszlám vallás Franciaországot.

Michel Houellebecq Forrás: AFP/Gabriel Bouys
22:44
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Maradnak a gépfegyveres rendőrök

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerint hozzá kell szokniuk az embereknek Magyarországon a megerősített rendőri jelenléthez. A gépfegyverrel felszerelt rendőrök "hosszabb ideig" az utcákon maradhatnak. a TEK főigazgatója az ATV-n beszélt arról is, hogy A magyar muszlimok közössége "higgadt, nyugodt" nincs jele a radikális eszméknek.

23:09
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

A marokkói titkosszolgálat segített

Marokkóból érkezett használható információ Franciaországba arról, hogy a múlt pénteki merényletek főszervezője még Párizsban lehet - írja rendőrségi forrásokra hivatkozva az AFP hírügynökség. A francia hatóságok egészen november 16-ig azt hitték, hogy Abdelhamid Abaaoud Szíriában van.

23:35
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Az FBI nem tart új Párizstól

Egyelőre nincs információ arról, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a párizsihoz hasonló terrortámadást készítenének elő szélsőségesek - mondta James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója. Ettől függetlenül az FBI emelte a készültség szintjét. 

00:06
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Csöndben voltak a Bataclan sérültjei

A földi pokolba érkeztek a kommandósok, amikor bejutottak múlt pénteken a Bataclan koncertterembe - mondta az NBC amerikai hírtelevíziónak az akciót vezető rendőr. A férfit Jeremy álnéven említik a riportban. A kommandós elmondta, hogy kísérteties csönd fogadta őket, mikor behatoltak a koncertterembe, mert aki még élt, az sem mert megszólalni. A terroristák ezután elbarikádozták magukat egy szobában, túszaik is voltak. A koncertteremben fekvő sérültek egy idő után segítséget kértek a kommandósoktól, akik viszont nem láthatták el a sérülteket, amíg a terroristák a teremben voltak. "Ez nehéz helyzet volt" - mondta parancsnok. Arról is beszélt, hogy tárgyalni próbáltak a terroristákkal, de azok csak Franciaország szíriai beavatkozását emleették. A kommandósok végül betörték az ajtót, egy páncélozott pajzs mögött. A terroristák látták, hogy nem menekülhetnek. Ekkor egyikük felrobbantotta magát, a másik pedig ugyanerre készült, de még időben lelőtték.

Sebesült férfi a kimenekített emberek között a párizsi Bataclan koncertterem közelében Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat
00:43
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Csak arabul beszéltek, ezért lettek gyanúsak

Osztrák és norvég útlevéllel érkeztek, de csak arabul beszéltek azok a férfiak, akiket tegnap tartóztattak le az olasz rendőrök az észak-olaszországi Bergamo repülőterén. Később kiderült, hogy a 19 és a 30 éves férfiak szír állampolgárok, és hamis útleveleket használtak. Máltára akartak utazni. Olasz sajtóhírek szerint egyikük mobilján tegy fotót is találtak, amin egy harminc év körüli férfi látható géppuskával a kezében. A Guardian tudósítója rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy más, az Iszlám Állammal kapcsolatba hozható fotókat is találtak a telefonon a rendőrök.

00:54
november 19, 2015
Vágólapra másolva!

Robbanás volt Londonban

Egy elhagyott, gyanús jármű közelében robbantottak a rendőrök. A rendőrség "ellenőrzött robbantásról" beszél. Előtte egy metróállomást is kiürítettek. 

01:00
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Már nyitva a metróállomás

A Baker Street metróállomás közelében tettek ártalmatlanná kontrollált robbantásal egy elhagyott, gyanús járművet a rendőrök. Az állomást az akció idejére kiürítették, de azóta már újra használhatják a közlekedők - mondta az AFP-nek a metrót üzemeltető cég szóvivője.

01:08
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Nem régóta hívő az önrobbantó nő

Hasna Aitboulahcen alig egy hónapja viselt muzulmán kendőt, azt megelőzően kifejezetten világi életet élt - írja a Daily Mail. A lap egy olyan fotót is talált a nőről, amelynek eredetijén látszik a mellbimbója (a közzétett fotón kitakarták ezt a testrészét).

01:19
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Vaklárma volt a riasztás

A rendőrség saját Twitterén erősítette meg, hogy végül nem találtak semmit az elhagyott autóban a Baker Street metrómegállónál Londonban.

07:13
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Elfogtak egy terrortámadást tervező férfit

A svéd rendőrség csütörtökön egy menekültközpontban őrizetbe vett egy terrortámadást tervező iraki férfit, akit már két napja kerestek országszerte, nem sokkal a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényleteket követően.

07:49
november 20, 2015
Vágólapra másolva!

Keményen beszólt a menekülteknek Ben Carson

Veszett kutyákhoz hasonlította csütörtökön a szíriai menekülteket az amerikai Alabama állambeli Mobile-ben egy kampányrendezvényen Ben Carson, aki a felmérések szerint az egyik legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns.