Újra összeül a NATO - percről percre az ukrán válságról

Események

Ukrán válság, Krím félsziget, selfie páncélossal, Ukrajna
A woman takes photos in front of armed servicemen and their armoured personnel carrier in the eastern Crimea's port city of Feodosiya on March 2, 2014. Witnesses said Russian soldiers had blocked about 400 Ukrainian marines at a base in the eastern port city of Feodosiya and were calling on them to surrender and give up their arms. AFP PHOTO / VIKTOR DRACHEV
Vágólapra másolva!
Hétfő délután elterjedt a hír, hogy az orosz hadsereg ultimátumot adott a Krímben levő ukrán katonáknak: vagy megadják magukat kedd hajnali négyig, vagy támadást indítanak ellenük. Egyelőre úgy tűnik, az ultimátum nem volt valós. Közben az oroszok újabb krími állomást foglaltak el, a NATO-t ismét összehívták keddre, és előkerült egy levél is, ami szerint a menesztett ukrán elnök kérte Putyint a katonai beavatkozásra. A hétfői nap történései.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül143 bejegyzés
01:25
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nem vihetnek ételt a feleségek

Nem engedik az ukrán katonák feleségeinek, hogy ételt vigyenek férjüknek a krími katonai bázisra - írja a Guardian egy helyszínen levő szemtanúra hivatkozva. 

01:27
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Provokálják a katonákat

Az orosz katonák blokád alatt tartják az ukrán hadsereg krími laktanyáinak többségét - közölte hétfő este Ihor Tenjuh ügyvezető ukrán védelmi miniszter az Inter kijevi televíziónak adott nyilatkozatában. Tenjuh szerint az oroszok a laktanyák blokádjával próbálják provokálni az ukrán katonákat. Azt akarják elérni, hogy az ukrán katonák reagáljanak a provokációra, és mihelyt ezt megtörtént, végrehajtják rég kitervelt hadműveletüket.

01:43
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Obama megbeszélést tart

A Reuters úgy tudja, hogy Barack Obama jelenleg is megbeszélést folytat Ukrajna ügyében. A Fehér Házban tartott egyeztetésen az elnökön kívül magasrangú katonai és nemzetbiztonsági tanácsadók vesznek részt.

01:59
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Érkeznek az orosz harckocsik

Orosz haditechnikai eszközök felhalmozódása figyelhető meg az orosz-ukrán határnál Oroszország területén - közölte keddre virradóra az ukrán külügyminisztérium. A határőrség a Harkivi, a Luhanszki és a Donecki területek és Oroszország határánál figyelt fel orosz harckocsik és páncélozott katonai járművek érkezésére.

02:28
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak kimaradnának

A Huffington Post ismerteti egy felmérés eredményét, ami szerint az amerikaiak többsége azt szeretné, ha az USA kimaradna az ukrajnai válságból.

02:43
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A focimeccs is elmarad

A kialakult helyzet miatt az ukrán nemzeti labdarúgó-válogatott úgy döntött, hogy nem utazik Ciprusra, és nem vesz részt az Egyesült Államokkal szembeni szerdai barátságos mérkőzésen.

02:51
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Egy szankció a sok közül

Az Egyesült Államok felfüggeszti az Oroszországgal kötött katonai megbízásait, többek között a közös
hadgyakorlatokat, valamint a kétoldalú tárgyalásokat - jelentette be a Pentagon.

03:13
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Mindenkinek a legjobb megoldás

Az ENSZ korábbi brit nagykövete, Jeremy Greenstock a BBC-nek arról beszélt, hogy milyen módokon lehetne
nyomást gyakorolni Moszkvára. "Vannak olyan dolgok, amelyek képesek ártani az oroszoknak, az oroszok
pedig képesek ártani a Nyugatnak" - mondta. Meg kell nézni, hogyan tudunk segíteni Ukrajnának, hogy minden kisebbsége számára - beleérte az oroszokat is - megfelelő megoldás szülessen. "Ez a legjobb dolog, amit tehetünk".

04:31
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Kerry Kijevbe utazik

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Kijevbe utazik, hogy támogatásáról biztosítsa az új ukrán kormányt - írja a New York Times. A lap szerint a látogatás része annak az amerikai kormányzati stratégiának, hogy növeljék a gazdasági és politikai nyomást Oroszországon.

A vasárnapi eseményekről szóló tudósításunk itt található.

 

05:01
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin óriási hibát követ el?

"Amikor az ellenség elkövet egy hibát, akkor nagyon gondosan ügyelnünk kell arra, hogy ne zavarjuk meg őt ebben" - idézi Napóleont David Ignatius, a Washington Post publicistája. A külpolitikai szakértő szerint most Vlagyimir Putyin az, aki súlyos hibát követ el akkor, amikor azt hiszi, hogy vissza tudja forgatni az időt, és helyre tudja állítani az egykori szovjet birodalmat.

05:35
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna az Oscar-díjátadón

Jared Leto a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj elfogadásakor üzent Ukrajnának (és Venezuelának is, ahol szintén tüntetések vannak a kormány ellen). Tudósításunkat az Oscarról itt követheti.

06:03
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Bevetik az oligarchákat

Az ukrán elnök hivatala vasárnap bejelentette, hogy új vezetőket neveztek ki két keleti tartomány élére. Mindketten milliárdos üzletemberek, aminek a New York Times szerint azért van jelentősége, mert az ukrán vezetés így próbálja stabilizálni a helyzetet az ország keleti részében. A lap szerint a kinevezés azt jelzi, hogy Kijevben felismerték, szükségük van a befolyásos oligarchákra ahhoz, hogy csillapítsák az elszakadási törekvéseket. Több kelet-ukrajnai városban oroszbarát tüntetések kezdődtek, és sokan azt mondják, szívesebben tartoznának Oroszországhoz, mint hogy maradjanak az új vezetés alatt álló Ukrajnában.

06:32
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Félnek a keleti betöréstől

Nyugati források szerint tovább folytatódott az orosz haderő létszámának növelése a Krím-félszigeten, amely ugyan hivatalosan Ukrajna része, de jelenleg orosz ellenőrzés alatt van. A New York Times szerint az ukrán vezetés attól tart, hogy az orosz hadsereg benyomul majd más keleti területekre is.

07:34
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Elfoglaltak egy laktanyát az oroszok

Orosz katonák szinte teljes ellenőrzésük alá vontak egy ukrán katonai laktanyát a szevasztopoli Belbek nemzetközi repülőtér közelében. A történtekről az alakulat egyik katonája számolt be az Ukrajinszka Pravda című kijevi napilapnak. Azt mondta: az orosz katonák először elfoglaltak egy épületet, amelyben aztán a repülőtérre érkező küldöttségeket fogadták. Másnap elfoglalták azt a helyiséget, ahol a repülőgépek voltak, majd körbevették az őrséget, a következő napon megostromolták az őrséget, fény- és hanggránátokat hajigáltak. "Elvették a fegyvereinket. Nem kaptunk parancsot arra, hogy harcba bocsátkozzunk. Nem válaszoltunk a provokációkra. Feladtuk az őrséget, feladtuk a raktárakat" - mondta a katona.

08:50
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Kína szerint érthető Putyin reakciója

A Nyugatnak nem Oroszország ellen, hanem Moszkvával együtt kellene az ukrán válság kezelésén munkálkodnia - írta a Hszinhua kínai állami hírügynökség hétfői kommentárjában. A cikk szerint a 2001-es ukrán népszámlálás megállapította, hogy a terület lakosságának 58,3 százaléka orosz, és többségük orosz útlevél birtokosa. Teljes mértékben érthető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök fenntartja a jogot Oroszország, illetve az Ukrajnában élő oroszul beszélők védelmére – írja a kínai hírügynökség. A cikk szerint az ukrán gazdasági helyzetre nem fognak gyógyírt hozni az ország nyugati szomszédjai, hiszen az EU maga is nehézségekkel küzd. Az orosz gazdasági együttműködés és támogatás Ukrajna számára életbevágó.

09:18
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Mélyponton a rubel

A rubel árfolyama történelmi mélyponton kezdett hétfőn az euróhoz és a dollárhoz képest. Fél 8 előtt a rubel 2,5 százalékkal 36,60-ra esett a dollárhoz és 1,5 százalékkal 50,30-ra az euróhoz képest. A moszkvai értéktőzsdék is komoly veszteséggel indítottak azt követően, hogy az orosz elnök szombaton felhatalmazást kapott a parlamenttől arra, hogy katonai erőt alkalmazzon Ukrajna területén. 

09:20
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Objektív tudósítást!

Az ukrán médiakonszernek vezetői nyílt levélben kérték az orosz országos tévéállomások vezetőit, hogy tudósítsanak objektíven az ukrajnai eseményekről. Az ukrán médiakonszernek vezetői meggyőződésüket fejezték ki, hogy hozzájuk hasonlóan az orosz médiai vezetői "sem akarnak háborút" a két baráti nép, az orosz és ukrán között.

09:22
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ez már a háborús alapkamat?

Az orosz központi bank 5,5 százalékról 7 százalékra emelte ideiglenesen az alapkamatot hétfőn. A jegybank szűkszavú közleményében az állt, hogy az utóbbi időszakban megnőtt a bizonytalanság a pénzpiacokon, és az aktuális helyzet sem segíti a pénzügyi stabilitást.

09:31
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Jönnek a behívók

A BBC kijevi tudósítója szerint Ukrajnában egyre több férfi kap behívót a hadseregtől egy tíznapos kiképzésre. Nagy a düh az ukrán emberekben Oroszország miatt, és egyre többen hangoztatják, hogy készen állnak a harcra.

09:36
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Egy ukrán Putyin mellett

A BBC idéz egy Csehországban élő ukrán nőt is, aki szerint teljes mellszélességgel ki kell állni Putyin mellett. "Nem értek egyet azokkal a banditákkal, akik elfoglalták Kijevet. Ukrajna sosem egyesült valójában, ezért fel kell osztani az országot a keleti és a nyugati részre.

09:42
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nem jönnek ezrek Magyarországra

Nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeznek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt - amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában - valóban elindult több száz fiatal - jelentette ki Németh Zsolt hétfőn, az M1 Ma Reggel című műsorában.

A Külügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, csupán készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket.

09:55
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Selfie páncélossal?

Forrás: AFP/Viktor Drachev

10:07
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Csak 31 menekült jött

Kisebb pánikot okozott a mozgósítás híre Kárpátalján. Menekültek tömegeiről terjedtek a hírek, de a tiszabecsi polgármester csak 31 emberről tud. Részletek itt.

10:09
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Átlagos vasárnap volt a határon

Az ukrán-magyar határszakasz teljes hosszán nyugalom van, senki nem kért menedékjogot, határsértés nem történt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság hétfő reggel. Az elmúlt huszonnégy órában a személy- és a gépjárműforgalomban kiugró változás nem volt tapasztalható, a forgalom egy átlagos vasárnapinak volt megfelelő - közölte a főkapitányság.

10:23
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Blokkolt telefonok

A BBC szevasztopoli tudósítója szerint az ukrán határőrök a Krím félszigeten arról panaszkodnak, hogy az orosz hadsereg blokkolja a telefonokat bizonyos területeken. Az orosz hadsereg létszáma sokszorosa az ukránénak a környéken.

10:33
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin a világ vezetője

Többféleképp interpretálják Oroszország és Vlagyimir Putyin lépéseit az orosz lapok. Van, olyan, amely szerint Putyin egy lépésre van attól, hogy a világ vezetője legyen, és megtörje az amerikai hegemóniát, míg mások háború provokálásával vádolják Oroszországot. A gazdasági lapok a politikai retorikán túl inkább a küszöbön álló harcok orosz gazdaságra gyakorolt hatásával foglalkoznak, és úgy vélik, hogy a krími konfliktus lefékezheti az orosz gazdaságot.

10:35
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A nagyhatalmak egyetértenek

Széles körű a nézetazonosság az ukrán válsággal kapcsolatban Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter között - közölte az orosz külügyminisztérium Moszkvában a két tárcavezető hétfői telefonbeszélgetése után.

10:45
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Merkel: Putyin más világban él

A New York Times szerint Angela Merkel vasárnap telefonon egyeztetett Barack Obamával a krími helyzetről, és a német kancellár azt mondta, egyáltalán nem biztos, hogy Vlagyimir Putyin tisztában van a realitásokkal. Merkel állítólag úgy fogalmazott, hogy Putyin más világban él.

10:53
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Átálltak az ukrán katonák?

Már több mint háromezer ukrán katona esküdött hűséget a Krímben élők szolgálatára az elmúlt napokban - közölte a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság új kormánya.

A szimferopoli tájékoztatás szerint - írja az orosz állami hírügynökség - Krímben állomásozó ukrán belügyi erők több mint 1500 katonája, valamint a határőrség mintegy 1700 munkatársa tett esküt.
Az új, oroszbarát kormány nevében nyilatkozó tisztségviselő szerint az átállás rendkívül békésen zajlott.

 

11:03
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ez a 21. század krízise

A Kijevben tartózkodó brit külügyminiszter, William Hague szerint jelenleg a 21. század legnagyobb európai krízisét éljük, miután Oroszország átvette az uralmat a Krím félszigeten. Hague szerint nem ez a megfelelő módja a nemzetközi kapcsolatok intézésének, és ennek mindenki meg fogja fizetni az árát.

11:07
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az orosz emberi jogi tanács nem ért egyet Putyinnal

Az orosz elnök mellett működő emberi jogi tanács vasárnapi közleményében leszögezte, hogy az orosz katonai erő alkalmazása a Krímben egyáltalán nem áll arányban az ottani orosz állampolgárok emberi jogainak tényleges megsértésével, egyúttal hangsúlyozta, hogy Ukrajna problémáit politikai eszközökkel, nem pedig a hadsereg bevetésével kell megoldani.

 

11:13
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A NATO nem fog közbelépni

A NATO a Krím miatt nem fog katonailag fellépni Oroszország ellen - véli egybehangzóan a hétfői cseh sajtó. "Vlagyimir Putyin elnök tudja, hogy az USA és a NATO a Krím miatt nem fog katonai erőt alkalmazni. Erről 2008 augusztusában győződött meg, amikor az oroszok megtámadták Grúziát" - írja a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap.

Kifejti: ahogy több okból elképzelhetetlen volt egy NATO-Oroszország konfliktus Grúzia miatt, úgy most sem lehet ezt komolyan mérlegelni.

"A háborús konfliktus kirobbantásának ára nem felelne meg a vita nemzetközi jelentőségének, még akkor sem, ha az drasztikus következményekkel jár Ukrajna számára. Ezt a hűvös igazságot a Nyugat és Moszkva is tudatosítják" - írja az újság. Megjegyzi: Moszkva kihasználja a demokrácia gyengeségeit.

11:16
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A gázüzlet nem áll le

Ukrajna növelte gázimportját Oroszországból az elmúlt napokban. A Reuters két orosz forrás alapján azt közölte, hogy a Naftogaz ukrán állami gázipari cég február 26-án 27,6 millió köbméter, 27-én 45,8 millió köbméter, 28-án 60 millió köbméter, március 1-jén 44,5 millió köbméter földgázt vásárolt az orosz Gazpromtól. Ugyancsak hétfő délelőtt az Ukrtranszgaz ukrán gázvezeték-üzemeltető azt közölte, hogy nincs fennakadás az Ukrajnán át Európába irányuló orosz gázszállításokban.

11:20
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Perevalnoje az első helyszín?

Több tucat orosz katonai jármű várakozik Perevalnoje közelében a Krím félszigeten. A Szimferopol közelében lévő városban ukrán katonai bázis működik.

11:27
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrán segítségkérés

Egy független ukrán parlamenti képviselő szerint Ukrajnának szüksége van a nyugati segítségre, és a Nyugatnak is szüksége van Ukrajnára. Lesja Oroberts szerint az orosz beavatkozás destabilizálja a régiót, ami komoly problémákat szülhet, ezért ez nem csak Ukrajna és Oroszország ügye, mert ezek az események az EU és a NATO határainál történnek. (BBC)

11:40
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Eljárás a Jobboldali Szektor vezetője ellen

Büntetőeljárást indítottak Oroszországban Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor nevű ukrán radikális szervezet vezetője ellen - jelentette be hétfőn Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője. Az eljárást szélsőséges cselekményekre és terrorizmusra való nyilvános felszólítás gyanújával indították Jaros ellen.

Az orosz hatóság ezt arra alapozta, hogy szombaton a VKontaktye orosz közösségi portálon, a Jobboldali Szektor vezetőjének oldalán megjelent egy Doku Umarov csecsen hadúrhoz intézett felhívás, hogy a több oroszországi terrorakciót is magára vállaló kaukázusi lázadóvezér támogassa Ukrajnát, és hívei fokozzák tevékenységüket Oroszország ellen.

11:42
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkezett az IMF Ukrajnába

Hétfőn Kijevbe érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek küldöttsége, amely keddtől kezd tárgyalásokat ukrán kormányzati illetékese. Az ukrán pénzügyminisztérium csütörtökön kérte fel az IMF-et arra, hogy küldjön mihamarabb szakértőket az országba egy legalább 15 milliárd dolláros hitelmegállapodás előkészítésére. Ukrajna vezetői a napokban azt mondták, hogy mintegy 35 milliárd dollár támogatásra van szükség a csőd elkerülésére a következő két évben.

11:52
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Törökországnak sem mindegy

Aggodalommal tölti el Törökországot a Krími Autonóm Köztársaságban élő török etnikumú tatár kisebbség sorsa, ezért Ankara "feszült figyelemmel" követi az ukrajnai fejleményeket.

A hét végén Törökországban élő tatárok tüntettek Ankarában, Isztambulban és a közép-törökországi Konya városban, hogy elítéljék az oroszok krími beavatkozását. "Nem Oroszországra, a Krím maradjon ukrán" - skandálták a tiltakozók vasárnap Oroszország ankarai nagykövetsége előtt.

A Krím félsziget lakosságának 12 százaléka tatár, akik - Törökország népességének többségéhez hasonlóan - török etnikumúak, szunnita muszlim vallásúak. Törökország széles körű kulturális kapcsolatokat ápol a krími tatár közösséggel.

12:01
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Megemelhetik a gáz árát

A Gazprom figyelmeztette Ukrajnát, hogy megemelheti a gáz árát az első negyedév után, írja a Reuters. A Gazprom szerint erre azért van szükség, mert Ukrajna fizetési hajlandósága hagy maga után kivetnivalót.

12:12
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Elfoglalt egy kompkikötőt Oroszország

Oroszbarát katonák vették át az irányítást a szűk Kercsi-szoros krími oldalán lévő kompkikötő fölött. A kercsi kompkikötőt hétfő reggel óta irányító katonák nem voltak hajlandók azonosítani magukat, de oroszul beszéltek, és az őket szállító járműveknek orosz rendszámuk volt - írta az AP.

12:17
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Tüntetés Donyeckben

Oroszbarát tüntetés zajlik éppen a donyecki polgármesteri hivatal előtt Kelet-Ukrajnában. A tüntetők elutasítják a kijevi vezetést, és ezt várják a helyi hatóságoktól is - jelentette egy orosz hírügynökség.

12:19
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Körözik Janukovicsot

Az ukrán belügyminisztérium körözést adott ki Viktor Janukovics volt elnök ellen. Azt írják róla, hogy Janukovics bujkál az igazságügyi szervek elől. 

12:20
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Legyen az ukránoknak jó!

Az orosz külügyminisztérium azt kéri a nyugati országoktól, hogy ne a geopolitikai megfontolások vezessék őket, hanem az ukrán emberek érdekeit vegyék figyelembe.

12:22
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

675 ezer menekült?

A BBC harkovi tudósítója idézi az orosz határőrség közleményét, amely szerint eddig 675 ezer ukrajnai menekült lépett be Oroszország területére. A tudósító szerint túlzó lehet ez a szám, de az igaz, hogy sorok vannak a határon.

12:26
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Deutsch: Ruszkik haza

Deutsch Tamás is megszólalt a Twitteren, betűhív idézet jön: "Lassan mondom, hogy Putyin is megértse: R U S Z K I K H A Z A!"

12:30
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Brit bojkott a paralimpián

Az ukrán válság miatt nem látogat el a pénteken kezdődő szocsi téli paralimpiára Eduárd herceg, II. Erzsébet brit uralkodó legfiatalabb fia. A 49 éves herceg, a Brit Paralimpiai Bizottság védnöke, hétfőn azt közölte, hogy "a kormány kérésére" törölte oroszországi útját.

12:35
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Jön az orosz pénz

Pénzügyi segítséget nyújtana Oroszország a Krím félszigetnek. Az orosz pénzügyminiszter szerint még a mai napon döntés születhet az ügyben.

12:41
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Junta

Egy volt orosz parlamenti képviselő szerint Vlagyimir Putyin nem akar háborút Ukrajnában, csak az ott élő orosz kisebbség érdekeit akarja megvédeni. Szergej Markovot a jelenlegi kijevi vezetés egy juntára emlékezteti.

12:46
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint ők csak válaszoltak

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov Genfben tartott sajtótájékoztatót, ahol megvédte Oroszország ukrajnai akcióit. Lavrov szerint a problémát az ultranacionalista, antiszemita, radikális nézetek erősödése jelenti Ukrajnában, és Oroszország pusztán azért avatkozott be a Krím félszigeten, hogy megvédje az ott élő orosz kisebbséget. Lavrov azt mondta, addig maradnak az oroszok Krímben, amíg szükséges.

12:49
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna engedne

Angela Merkel szóvivője szerint még nem késő politikai úton megoldani az ukrán krízist. Az ukrán miniszterelnök állítólag azt ígérte Merkelnek, hogy tiszteletben fogják tartani a Krímen élő orosz többség jogait.

12:52
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Mi lesz a washingtoni nagykövettel?

Az orosz parlament felsőháza azt javasolta Vlagyimir Putyinnak, hogy hívja vissza a washingtoni orosz nagykövetet, miután Barack Obama burkoltan megfenyegette Oroszországot az ukrajnai katonai beavatkozás miatt.

12:55
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Jacenyuk: A Krím a miénk

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy országa soha nem fog lemondani a Krím félszigetről.

12:59
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin mint vámpír - fotó

Tüntetés Kijevben. Forrás: AFP/Yuriy Dyachyshyn

13:03
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nem várható háború

Nem valószínű, hogy háború törne ki Ukrajnában, az országból pedig várhatóan lassan az EU perifériája lesz - hangzott el a Magyar Külügyi Intézet (MKI) Egy válság anatómiája: Ukrajna című rendezvényén hétfőn.

Rácz András, az MKI külső munkatársa azt mondta, nagyobb háború nem várható, hiszen a mozgósított orosz erők nem alkalmasak arra, hogy lerohanják Ukrajnát. Nem látszik, hogy Oroszország támadni készülne, úgy tűnik, az orosz erők folyamatosan, de békésen haladnak előre, és ügyelnek arra, hogy emberéletben ne essen kár, miközben az ukrán erőket óvatos kiszorítják a Krímből - magyarázta.

Úgy látja, Ukrajna sem lőhet az oroszokra, nehogy Moszkva emiatt támadásba lendüljön. De lesz egy pont, ahonnan az ukrán erők már nem vonulnak vissza tovább, hanem ellenállnak, és kérdés, hogy Oroszország hogyan reagál majd erre - vélekedett. Hozzátette: úgy tűnik, a Krím határán az oroszok elkezdték beásni magukat, így talán ott megáll az előrenyomulás.

13:08
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az EU vagy Oroszország perifériája?

Póti László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa kiemelte: a Krímben talán nyerhet Oroszország, de azt a hosszú távú célját, hogy megszerezze Ukrajnát, "már most elbukta". Bármi legyen is a végkifejlete a jelenlegi ukrajnai helyzetnek, az már biztos, hogy az országból Oroszország perifériája helyett lassan az EU perifériája lesz - jelentette ki.

Póti szerint a válság megerősíti az ukrán oligarchákat, mert miután kihátráltak Janukovics mögül, az új hatalom a saját oligarcháinak ad most posztokat. "Az utca népe nem biztos, hogy ezt akarta" - fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy Ukrajna aszimmetrikus helyzetben van az EU és Oroszország között, mert amíg Brüsszel az eurokonform intézményrendszer kiépítéséért cserébe legfeljebb európai perspektívát kínál az országnak, Moszkva azonnal adna olcsó hitelt és gázt.

A magyar állásponttal kapcsolatban a szakértő elmondta: általában csak a Külügyminisztérium nyilatkozik, nem nagyon volt magasabb szintű politikai megszólalás. Magyarországnak dilemmát okozott, hogy nehéz volt eldöntenie, melyik félnek kedvezzen: az azóta hatalomra kerülteknek, akik nem nagyon empatikusak a kisebbségekkel vagy a másik oldalnak, amely empatikusabb volt a kisebbségekkel.

13:11
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Beavatkozik az orosz jegybank

Az orosz jegybank közel 10 milliárd dollárnyi valutatartalékot adott el, hogy segítse az orosz rubel zuhanásának megállítását, jelentette a Reuters.

13:18
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Felfegyverzett katonák nyomulnak előre

Jelzés nélküli katonaruhát viselő, felfegyverzett katonák vettek körül két haditengerészeti támaszpontot is a Krím félszigeten. A BBC szerint egyelőre nincsenek harcok a környéken, miközben ukrán források szerint a támaszponton dolgozó ukránok nem hajlandóak elhagyni a támaszpontot.

13:20
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ma még ez Ukrajna - fotó

Ukrajna ma. Forrás: Google

13:25
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko is indulhat

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő aláírta az utóbbi években elítéltek rehabilitálásáról szóló új törvényt, így lehetővé válik, hogy Julija Timosenko volt miniszterelnök és Jurij Lucenko korábbi belügyminiszter induljon a május 25-i elnökválasztáson.

13:28
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A pillanat

Egy elismert Oroszország-szakértő, Dmitrij Terenin szerint ez a legveszélyesebb pillanat Európában a hidegháború vége óta. (BBC)

13:29
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán mond valamit

Orbán Viktor eddig nem nyilatkozott az ukrán válságról. Hétfőn délelőtt Kőszárhegyen avatott új üzemcsarnokot, a kormányszóvivői iroda az Origónak azt mondta, hogy a beszéde végén Orbán újságíróknak nyilatkozott az ukrán válságról is. A HírTV és az MTI egyelőre csak arról számolt be, hogy mit mondott Orbán a gyáravató beszédében.

13:35
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Mi Ukrajnával vagyunk

Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett, amelynek megsértését elítéljük - jelentette ki a külügyminiszterek rendkívüli tanácskozására érkezve Martonyi János.

A magyar diplomácia vezetője újságírók kérdéseire úgy nyilatkozott, nem tudja megerősíteni, hogy a külügyi tanács kilátásba helyez-e majd uniós szankciókat Oroszországgal szemben, vagy tárgyalnak-e egyáltalán ilyesmiről. Ezt mind alaposan és mélységében meg kell vitatni délután - fogalmazott Martonyi János.

13:38
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Internetes humor

A Twitteren terjed egy kép Vlagyimir Putyin februárjáról és márciusáról. Így lesz az öt karikából lánctalpas.

13:44
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Jön a rendkívüli EU-csúcs

"Nagyon rövid időn belül" rendkívüli EU-csúcsot tartanak Ukrajna ügyében - közölte José Manuel Barroso. Brüsszelben ismertetett nyilatkozata szerint a helyzet nem javult, ezért a tagállamok állam-, illetve kormányfőinek össze kell ülniük, hogy "közös választ" adjanak a fejleményekre, és "rendkívüli intézkedéseket" hozzanak. Barroso közölte, hogy eközben az unió a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együtt dolgozik az Ukrajna megsegítését célzó csomagon.

13:54
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Eddig vártak az oroszok

A francia külügyminiszter szerint elfogadhatatlanok Oroszország lépései. "Oroszország úgy gondolja, hogy azok az országok, amelyek valaha a birodalom részei voltak, nem kerülhetnek ki teljesen sosem az irányításuk alól. A Krím félszigeten már évek óta van katonai bázisuk, és onnan szemlélték eddig az ukrán eseményeket, majd döntöttek úgy most, hogy igényt tartanak a félszigetre" - mondta Laurent Fabius.

14:00
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nincs ukrán hadsereg, így nincs háború sem

Az orosz katonaság vérontás nélkül fogja elérni célját a Krím félszigeten, mert az ukrán hadsereg szétesett - vélte egy orosz katonai szakértő a Vedomosztyi című orosz napilapnak nyilatkozva, amely a Kreml krími katonai beavatkozását bíráló kommentárokat is közölt.    

Mihail Barabanov, a Moscow Defense Brief című lap szerkesztője a Vedomosztyinak azt mondta, hogy szerinte az ukrán hadsereg nem harcképes, az orosz államfőnek pedig nem célja a Krím félsziget jogi értelemben vett elszakítása Ukrajnától, mert az "túlságosan nehézkes lenne nemzetközi szempontból". Inkább arról lehet szó, hogy a terület de facto átkerülne Oroszország protektorátusa alá. A katonai szakíró szerint Moszkva most azt is elérheti, hogy az orosz fekete-tengeri hadiflotta krími tartózkodásának ne szabjanak időhatárt és ne korlátozzák a flotta ottani ténykedését.

14:02
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Eközben a Függetlenség téren - fotó

Idős nő ukrán nemzetiszínű zászlóval az áldozatok emlékére elhelyezett virágok előtt a rohamrendőrök és a kormányellenes tüntetők közötti összecsapások fő helyszínén, a kijevi Függetlenség terén 2014. március 3-án. Forrás: MTI/AP/Emilio Morenatti

14:10
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Két újabb orosz hadihajó érkezett

Az ukrán hatóságok szerint vasárnap két orosz deszanthajó érkezett illegálisan Szevasztopol közelébe. 

14:12
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Orbán: Biztonságban vagyunk

A magyarok biztonságban vannak Magyarországon és Kárpátalján is, és a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak - mondta Orbán Viktor Kőszárhegyen. A kormányfő kijelentette, Magyarország nem része a konfliktusnak, de a kárpátaljai magyarok számíthatnak ránk.

14:17
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Tanácskozás után - fotó

Arszenij Jacenyuk (jobbra) és William Hague brit külügyminiszter. Forrás: AFP/Andrew Kravchenko

14:22
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Fricska ez, nem szankció

David Cameron és Nagy-Britannia az orosz agresszióra válaszul gazdasági szankciók bevezetését tervezi Oroszország ellen, ilyen lenne például, hogy az orosz üzletemberek lassabban jutnának brit vízumhoz - írja a Guardian. Délután születhet döntés az ügyben.

14:29
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Támadnak az oroszbarát tüntetők

Oroszbarát tüntetők állami intézményekre támadtak Donyeckben és Odesszában is. Előbbit a Reuters is megerősítette.

14:35
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az orosz zászló sem volt elég

A Reuters tudósítója szerint az egyik megtámadott donyecki épületben az oroszbarát tüntetők megrekedtek az első emeleten, miután az ott dolgozók lezárták a lifteket, és a lépcsőházat. A 11 emeletes épületre az elmúlt három napban már így is orosz zászlót függesztettek ki.

14:36
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna 1918-ban - fotó

A New York Times 1918. február 17-i cikkében mutatta be a születő Ukrajnát. A térkép még az Osztrák-Magyar Monarchia területei nélkül mutatja az új országot. Forrás: Wikimedia Commons

14:44
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A britek nem küldenek katonákat

A Guardian szerint a brit kormány jelenleg is zajló tanácskozásán kizárta, hogy katonákat küldjenek a Krím félszigetre. David Cameron Vlagyimir Putyinhoz és Angela Merkelhez hasonlóan egy kontaktcsoport felállítását szorgalmazza.

14:45
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Szerdáig nem kell izgulniuk az oroszoknak

Brit források szerint a hét második felében hívhatják össze a rendkívüli EU-csúcsot. Itt dönthetnek az Oroszországot sújtó szankciókról is.

14:52
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Lavrov nem javasolja Oroszország megbüntetését

Oroszországnak már kész a válasza az esetleges gazdasági szankciókra. Szergej Lavrov külügyminiszter Brüsszelben óva intette a nyugati országokat, hogy így büntessék Oroszországot, és úgy vélte visszás egy ilyen helyzetben olyantól büntetést kapni, aki a mostani helyzetet okozta Ukrajnában. Lavrov szerint az orosz katonai előrenyomulás célja kizárólag a civilek védelme.

14:55
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Hidat épít Oroszország Krímre

A Kercsi-szoroson átvezető, Oroszországot a Krímmel összekötő híd építését rendelte el az orosz kormányfő. A krími kompkikötőt már az orosz katonák uraják.

15:02
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Lengyelország komolyan megbüntetné az oroszokat

Lengyelországra hárul az a szerep, hogy rámutasson a Krím félszigetre vonatkozó nemzetközi jogok és kötelezettségek normáinak Oroszország általi megsértéseire, és igyekezzen határozott lépésekre rávenni a Nyugatot - jelentette ki hétfőn Bronislaw Komorowski lengyel elnök. Komorowski a lengyel nemzetbiztonsági tanács Ukrajnával foglalkozó ülése után mondta ezt. Hangsúlyozta, hogy minden résztvevő osztotta véleményét. Hozzátette, hogy az Európai Uniónak nagyon határozott magatartást kell tanúsítania a szankciók ügyében.

15:07
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Zuhan az orosz tőzsde

Reggel óta több mint 13 százalékkal esett a moszkvai tőzsde árfolyama.

15:15
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Tárgyalni akar az EU az oroszokkal

A nap folyamán várhatóan közös közleményt adnak ki az EU külügyminiszterei, amelyben kijelentik, hogy politikai úton kell megoldani a krími válságot. A német, a francia és a brit kormány is egyetért abban, hogy először tárgyalni kell Oroszországgal, és ha Moszkva nem hajlandó együttműködni, akkor gazdasági szankciókat kell bevetni - írja a Reuters. A német külügyminiszter szerint a tárgyalások nem az EU gyengeségét jelentik, hanem az európai konfliktusok kezelésének jövőbeni útját.

15:18
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Már az orosz időszámítás bevezetésén gondolkodnak Krímen

A krími parlament elnökhelyettese, Szergej Cekov javasolta, hogy térjenek át a moszkvai időre. A házelnök, Vlagyimir Konsztantyinov megbízott egy munkacsoportot, hogy térképezze fel a félsziget lakosságának véleményét óraátállítás ügyében. Szavai szerint a döntés nem kizárt, hogy népszavazáson születik meg.

15:21
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Jacenyuk bármit megadna az IMF-hitelért

Az ukrajnai katonai konfliktus veszélybe sodorja az egész régió stabilitását - figyelmeztetett Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök. "Mindig azt mondtam, és most is azt mondom, hogy diplomáciai úton kell megoldani a válságot, mert ha már konfliktussá fajul, akkor az szétrombolhatja az egész térség stabilitásának alapjait" - jelentette ki a kormányfő egy üzletemberekkel tartott találkozóján.

Ismét elmondta, a kormány kész volna bármilyen feltételt teljesíteni, amelyet a Nemzetközi Valutaalap szabna az országnak a pénzügyi segítségnyújtáshoz. Cáfolta, hogy az új kijevi kormány, amelyet Viktor Janukovics volt elnök hatalomból való eltávolítása után alakítottak meg, államosítani akarná a magánszektort.

 

15:27
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

William Hague-nak nem szólt senki

Miközben az EU vezető hatalmai lassan megállapodnak abban, hogy legfeljebb gazdasági szankciókkal sújtják Oroszországot, a brit külügyminiszter még egy régi forgatókönyv szerint dolgozik Kijevben. William Hague azt mondta, az egész világ kiáll Ukrajna mellett, és ami a Krím félszigeten történik, durván megsérti Ukrajna területi függetlenségét, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

15:30
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Japánnak sem tetszenek az oroszok

Japán is aggodalmát fejezte ki a krími válság miatt. Tokió reményének adott hangot, hogy az ukrajnai helyzet békés úton rendeződik. Japán józan és felelősségteljes lépésekre, Ukrajna szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartására, valamint a nemzetközi jogszabályok, köztük az Ukrajna területén működő orosz fekete-tengeri flotta jelenlétét szabályozó megállapodás betartására szólította fel az érintett feleket.

15:36
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Mennek az európai megfigyelők az ukrán választásra

Megfigyelőket küld a május 25-i előre hozott ukrajnai elnökválasztásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), amely az ukrán kormánytól megkapta az erre vonatkozó felkérést. A szakértők feladata annak ellenőrzése, hogy a választásokat demokratikusan, a nemzetközi és az ukrán normák szerint bonyolítják-e le. 

15:46
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A Ban Ki Mun-Lavrov-csúcs előtt

Az ENSZ főtitkára Ukrajna függetlenségének tiszteletben tartására szólított fel hétfőn, és figyelmeztette Oroszországot, hogy tartózkodjon minden olyan lépéstől, amely tovább mélyítheti a válságot.

Ban Ki Mun genfi sajtótájékoztatóján, röviddel Szergej Lavrovval tartandó megbeszélése előtt elmondta: arra fogja kérni az orosz külügyminisztert, hogy a konfliktus kiterjesztése helyett próbáljanak párbeszédet kezdeni a kijevi hatóságokkal.

A főtitkár hozzátette, hogy helyettese, Jan Eliasson, aki nemrég érkezett meg Kijevbe, ugyanezt az üzenetet fogja továbbítani az ukrán hatóságoknak.

15:52
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz katona krími kisfiúval - fotó

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

15:56
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A Gazpromtól mentenék Ukrajnát

A német kormány szerint a hét vezető ipari hatalom (G7) segíthet Ukrajnának a Gazprom orosz gázipari vállalattal szemben fennálló számlatartozás kiegyenlítésében.

16:06
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nem akarunk még egy Majdant

A Reuters megszólaltatott néhány helyit Perevalnojéban, ahol a legegyértelműbb az orosz katonák jelenléte. Egy 50 éves könyvtáros szerint a lakosság nagyjából fele orosz, az ő nagyapja is orosz katona volt, akárcsak az apja, míg a férje az ukrán hadseregben szolgált, és azt mondta, nehéz eldönteni, hogy ki az orosz, és ki az ukrán, mert olyan sok az összefonódás.

A nő szerint örömmel látják errefelé a vendégeket, de ha katonai bakancs van rajtuk, az mindenkit feldühít. A társaságában lévő többi nő azonban egyértelműen örült az orosz hadsereg jelenlétének, és szerintük azért lepték el a környéket az orosz katonák, hogy megvédjék a lakosságot. "Nem akarunk még egy Majdant" - mondták.

16:15
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Azok nem is orosz katonák

Tagadta Oroszországnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mellé rendelt nagykövete hétfőn, hogy orosz katonák szállták meg a Krím félszigetet, és szkeptikusan nyilatkozott egy esetleges EBESZ megfigyelői misszió felállításáról.

"Nincsenek arra vonatkozó információim, hogy orosz katonák állomásoznának (a Krím félszigeten) a (fekete-tengeri) flotta tagjain kívül, akik egy Ukrajnával kötött megállapodás értelmében vannak ott" - közölte Andrej Kelin nagykövet.

 

16:20
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Neonáci és oroszellenes

Elfogadhatatlannak tartja Oroszország, hogy az amerikai külügyminiszter komoly szankciókkal fenyegette meg Oroszországot a krími bevonulás miatt. Az orosz külügy szerint az Egyesült Államok és szövetségeseik nem hajlandóak észrevenni, hogy a Majdanon neonáci, oroszellenes és antiszemita milíciák pusztítottak, akik megfélemlítették a lakosságot. 

16:23
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Fegyveresek a laktanya körül - fotó

Forrás: AFP/Genya Savilov

16:29
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Jacenyuk: Megállítjuk az oroszokat

Arszenij Jacenyuk szerint Ukrajna nem engedi be az orosz hadsereget Ukrajna keleti részébe.

16:34
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Mélyponton a rubel

Sosem volt ilyen gyenge a rubel. Az orosz fizetőeszköz az amerikai dollárral és az euróval szemben is történelmi mélypontra süllyedt.

16:39
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Leminősíthetik Oroszországot

Oroszország leminősítéséhez vezethetnek az ukrajnai katonai beavatkozás adóskockázati következményei - jósolták hétfőn londoni pénzügyi elemzők. Citybeli értékelések szerint az orosz jegybank hétfőn bejelentett váratlan, 1,50 százalékpontos kamatemelése is azt mutatja, hogy az orosz gazdaság nem tudja magát elszigetelni a külső sokkoktól.

16:48
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Kisebb csetepaték Odesszában

Odesszában is oroszbarát tüntetők próbálták meg elfoglalni a városházat, de a Guardian szerint Kijevbarát tüntetőkbe botlottak, és kisebb csetepaték robbantak ki.

16:55
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszbarát tüntetők Donyeckben

Forrás: AFP/Alexander Khudoteply

17:02
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az oroszoknak nem tetszik a G8 döntése

Moszkva indokolatlannak tartja a G8 országcsoport júniusra tervezett szocsi csúcstalálkozója előkészületeinek leállítását és politikailag károsnak ítéli meg a világ hét vezető ipari hatalmának döntését.

Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok (G7) vezetői vasárnap közölték, hogy Oroszország krími lépései megsértik azokat az elveket és értékeket, amelyek alapján a G7, illetve a hét vezető ipari hatalmat és Oroszországot tömörítő G8 országcsoport működik.

17:08
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna esélytelen lenne a háborúban

Ha háborúra kerülne sor Ukrajnában, az ukrán haderők létszámban reménytelenül alulmaradnának az orosszal szemben - írja az AFP francia hírügynökség.

Az orosz haderő 845 ezer katonával, valamint modern helikopterekkel és vadászgépekkel rendelkezik.
Az ukrán fegyveres erők létszáma ezzel szemben 130 ezer fő, felerészben sorkatona, akik még soha nem harcoltak. A hadsereg felszerelése túlnyomórészt a szovjet időkből származik, karbantartásuk nem megfelelő, a repülőgépek pedig csak kevés időt töltöttek a levegőben eddig.

 

17:10
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Csökkenő ukrán morál

A morál ellensúlyozhatja az ukrán csapatok alacsonyabb létszámát - vélekedik Valentin Badrak, a kijevi Katonai Tanulmányok és Leszerelési Kérdések Központjának szakértője. Ha az ukrán katonák elszántnak mutatkoznak az ellenállásban, akkor visszaszoríthatják az oroszokat - mondta Badrak.

Anatolij Gricenko volt ukrán védelmi miniszter - a Haza párt volt parlamenti képviselője, jelenleg párton kívüli politikus - ezzel szemben nem látja ennek jelét, különösen a Krímben történtek fényében. Gricenko "megalázónak" tartja, hogy orosz félkatonai egységek a kaszárnyáikba szorítottak be ukrán katonákat. Ha nem kapnak hamarosan pontos utasításokat Kijevből, akkor "harci moráljuk összeomlik, mert azt hiszik majd, hogy sorsukra hagyták őket" - vélekedett Gricenko. Csapást jelent a jelenlegi helyzetben az is, hogy a frissen kinevezett flottaparancsnok, Gyenyisz Berezovszkij ellentengernagy vasárnap átállt az oroszbarát krími kormányhoz.

17:17
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az oroszok erre készültek

Az ukrán főügyész szerint Oroszország régóta készítgette a forgatókönyvet, amely alapján jelenleg a krími események zajlanak, és az elmúlt években az ukrán biztonsági szolgálatnál (SZBU) ezzel a céllal dolgoztak az orosz titkosszolgálat ügynökei. Oleh Mahnickij szerint az ukrán hatalom négy éven át sorra feladott nemzeti érdekeket, és olyan bűnöket követett el, amelyek fokozatosan megsemmisítették az ukrán hadsereget és az SZBU-t is. Mahnickij azt mondta, hogy az ügyészség felelősségre vonja a vétkeseket és bejelentette azt is: Viktor Janukovics ellen újabb bűnvádi eljárást indít az ukrán alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlet és felbujtás címén.

17:22
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Itt az orosz ultimátum

Ultimátumot adott a Krímen lévő orosz hadsereg az ukránnak. A felszólítás értelmében kedden hajnali négyig kell elhagyniuk állásaikat, ha ezt nem teszik meg, az orosz hadsereg támadni fog. Az ukrán védelmi minisztériumtól származó információt egyelőre mások nem erősítették meg.

17:27
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrajna provokációtól tart

Az ukrán belügyminisztérium állítása szerint provokációt készítenek elő a Krímben: keddre virradóra ukránoknak álcázott elkövetők meg fognak gyilkolni három-négy orosz katonát. A provokáció célja Kijev szerint az, hogy legyen indok az orosz csapatok Ukrajnába küldésére.

17:33
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Még nincs megerősítés

Egyelőre még mindig csak egy forrásból származik az információ, hogy az orosz hadsereg ultimátumot adott az ukránnak. Hajnali négykor támadás indulhat.

17:36
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Már nem tárgyalnak Oroszországgal a vízumokról

Az Európai Unió külügyminiszterei Brüsszelben úgy döntöttek, hogy az EU felfüggeszti a tárgyalásokat Oroszországgal a vízumkönnyítés témaköréről.

17:41
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Fűzik az ukrán katonákat

Az orosz katonák közben puhítják az ukránokat, állítólag nem arra kérik őket, hogy disszidáljanak az ukrán hadseregből, hanem, hogy csatlakozzanak a megalakuló krími haderőhöz.

17:48
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy mégsem lesz támadás?

A Guardian krími tudósítója szerint csínján kell bánni az ultimátummal, mert nem biztos, hogy igaz. Shaun Walker beszélt az egyik ukrán katonai bázison lévő védelmi minisztériumi alkalmazottal, aki szerint sem ő, sem a felettesei nem hallottak semmilyen ultimátumról. Egy ukrán hírügynökség szerint hajnali négyig kaptak lehetőséget a szabad elvonulásra a Krímben lévő ukrán katonák.

17:54
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Medvegyev-Biden-csúcs

Az amerikai alelnök, Joe Biden és az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev telefonon egyeztettek. Medvegyev szerint fontos megvédeni az ukrán állampolgárok jogait, és ebbe beletartoznak a Krímen élő oroszok is.

18:00
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Orosz katonák vonulnak - fotó

Forrás: AFP/Alexander Nemenov

18:02
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Zuhant a moszkvai tőzsde

Jelentős gyengüléssel zárta a hétfői kereskedési napot a moszkvai tőzsde. Az ukrajnai helyzet miatt az oroszországi befektetők komoly részvényeladásba kezdtek. A moszkvai tőzsdén dollárban jegyzett részvények kereskedését mutató RTS index 12,7 százalékot veszített értékéből és 1106 pontra csökkent, a rubelkereskedésű MICEX tőzsdemutató 11,5 százalékos veszteséggel 1280 pontra gyengült hétfőn.

18:15
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Egyelőre nincs megerősítés

A BBC azt írja, hogy az orosz hadsereg szóvivője nem adott semmilyen információt arról, hogy valóban adtak-e ultimátumot az ukrán haderőnek. A BBC tudósítója szerint ebben semmi meglepő nincs, ugyanis, ha tényleg megtörtént a fenyegetés, az orosz hadsereg akkor sem mondana még semmit. 

18:24
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nem az orosz atomerőműre

Nehéz elképzelni, hogy az orosz hadsereg Krím félszigeti beavatkozása után az orosz cégek építhetnék meg a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű tervezett két új energiablokkját - ezt Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter mondta.

A Temelíni Atomerőmű kibővítésére kiírt pályázat utolsó fordulójában az amerikai-japán Westinghouse és az orosz-cseh MIR.1200 konzorcium verseng a mintegy 250 milliárd korona értékű megrendelésért. A pályázatot a Cseh Energetikai Művek írta ki, amely részvényeinek több mint 70 százaléka a cseh állam kezében van. A pályázat sorsáról az év végéig kell döntenie a cseh kormánynak.

18:34
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A NATO bírálata nem segítség

Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO-tanács vasárnapi bíráló nyilatkozata nem segíti elő a helyzet stabilizálását Ukrajnában. Az az álláspont, hogy Oroszország veszélyezteti Európa békéjét és biztonságát, "a véleményünk szerint nem segíti elő az ukrajnai helyzet stabilizálását, és csak azokat az erőket bátorítja fel, amelyek az eseményeket a saját felelőtlen politikai céljuk elérésére szeretnék kihasználni" - hangoztatta a minisztérium egy hétfői közleményben. A dokumentum szerint "az orosz flotta Krím területén lévő alakulatai nem avatkoznak be az ukrán belpolitika eseményeibe".

18:42
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Ukrán páncélozott jármű - fotó

Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

18:46
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Hodorkovszkij is aggódik

A börtönből tavaly decemberben kiengedett Mihail Hodorkovszkij azt mondta: kész rá, hogy személyesen utazzon Ukrajnába, segíteni megakadályozni a vérontást. Közleményében azt írta, bízik benne, hogy sikerül megakadályozni a helyzet eszkalálódását a térségben.

19:04
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nem adtak ultimátumot az oroszok

Az orosz Vedemosztyi hírügynökség jelentése szerint az orosz védelmi minisztérium tagadta, és nonszensznek nevezte, hogy ultimátumot adott volna az ukrán hadseregnek. 

19:11
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Két ukrán hadihajó megadta magát

Az ukrán védelmi minisztérium közlése szerint a krími orosz erők megadásra szólították fel két ukrán hadihajó legénységét hétfőn. A védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy négy orosz hadihajó a szevasztopoli hadikikötőben elzárta az ukrán Ternopil tengeralattjáró-elhárító hadihajó és a Szlavutics zászlóshajó útját, és felszólította a legénységet, hogy egy órán belül adja meg magát, vagy megrohamozzák a hajókat.

19:34
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az EU elítéli az orosz agressziót

Az Európai Unió erőteljesen elítéli, hogy az orosz fegyveres erők agressziója nyilvánvalóan megsértette Ukrajna területi egységét és szuverenitását - írta hétfőn a Twitteren Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása után.

19:48
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

"Nem vagyunk rosszfiúk"

A BBC tudósítója Twitter-üzenetében idézi Andrej Klimov orosz honatyát. "Nem akarunk egyre nagyobb és nagyobb Oroszországot építeni. Nem vagyunk rosszfiúk, normál európai emberek vagyunk" –mondta Klimov.

19:52
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Lázár: Amit a NATO mond, azt mondjuk mi is

A kormány mindent megtesz, hogy segítse a Kárpátalján élő magyarokat, garantálja biztonságukat – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn. Lázár hangsúlyozta, Magyarország az EU és a NATO tagja, így, amit az EU és a NATO mond, azt Magyarország is mondja. Magyarország abban érdekelt, hogy a válság lehetőség szerint békés úton rendeződjön, a helyzet ugyanakkor egyáltalán nem könnyű, súlyos válsággal fenyeget – tudatta az államtitkár.

20:13
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszország vonja vissza csapatait!

Oroszország nyilvánvalóan megsértette nemzetközi kötelezettségeit - jelentette ki hétfőn Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását követően. Az EU ezért felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait a fekete-tengeri flotta működését szabályozó orosz-ukrán megállapodás által meghatározott támaszpontokra - közölte Ashton.

A külügyi főképviselő azt is elmondta, hogy az EU azt is elvárja, hogy Moszkva kezdjen egyeztetéseket az ukrán kormánnyal és az amerikai–brit–orosz 1994-es budapesti memorandum többi aláírójával.

Közben az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy március 6-ára rendkívüli ülésre hívta össze az Európai Unió állam- és kormányfőit.

20:23
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Sürgetik az ukrán társulást

A lehető leghamarabb alá kell írni az EU és Ukrajna társulási szerződését - mondta Martonyi János külügyminiszter hétfő este újságíróknak Brüsszelben, az Ukrajna ügyében összehívott rendkívüli EU-külügyminiszteri tanácskozás után.

20:32
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Oroszbarát zászlólengető - fotó

Egy oroszbarát férfi orosz zászlót és az orosz haditengerészet lobogóját lengeti az ukrán haditengerészet szevasztopoli bázisának bejáratánál az ukrajnai Krím félszigeten. Forrás: MTI/AP/Andrev Lubimov

20:48
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Az USA szankciókat mérlegel

Joe Biden amerikai alelnök telefonon arra figyelmeztette Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt, hogy Oroszország politikailag és gazdaságilag egyre jobban elszigetelődik, ha nem vonja ki erőit Ukrajnából - közölte hétfőn a Fehér Ház egyik tisztségviselője. "Az alelnök világossá tette, hogy amennyiben nem oldódik meg az ukrajnai helyzet, akkor Oroszország növekvő politikai és gazdasági elszigetelődéssel fog szembenézni" - jelentette ki a neve elhallgatását kérő illetékes.

Chris Murphy demokrata szenátor ugyancsak hétfőn bejelentette, hogy az amerikai felsőház az ukrajnai intervenció miatt Oroszország elleni szankciókat mérlegel, amelyek az orosz bankokkal szembeni büntetőintézkedéseket, számlák befagyasztását és beutazási korlátozásokat foglalhatnak magukba.

20:54
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Minden a szokásos az ukrán határon

A szokásosnak megfelelő a nyugat-ukrajnai határátkelők forgalma, nincsenek sorok vagy fennakadás Magyarország és Szlovákia irányában - jelentette az ukrán határőrségre hivatkozva hétfőn az Ukrinform ukrán híriroda.

21:08
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A brit-orosz kereskedelem marad

A BBC politikai szerkesztője azt írja, hogy a brit kormány nem készül rá, hogy visszafogja az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolatait. Brit miniszterek jobbnak látnák elkerülni a katonai előkészületeket.

21:12
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Putyin manővereket figyel - fotó

Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

21:29
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Betörtek több állami hivatalba

Az ukrajnai Luhanszkban és Donyeckben több százan ostromolták meg hétfőn a helyi közigazgatás épületét. Többen az épület tetejére másztak, és orosz zászlókat lengettek.

21:39
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Obamának nem tetszik, ami történik

Benjamin Netanjahu izrali miniszterelnök és Barack Obama találkozott hétfőn a Fehér Házban. A Guardian szerint az USA elnöke a találkozó előtt azt mondta: a nemzetközi jogot és az ukrán szuverenitást sérti meg Oroszország. Obama azt szeretné, ha az ukrán nép saját maga dönthetne a sorsáról. "Oroszország a történelem rossz oldalán áll" - mondta több riporter szerint is az elnök.

21:44
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Készül az új nyelvtörvény

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő hétfői kijevi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem írja alá a kisebbségi nyelvtörvény eltörléséről hozott parlamenti határozatot. Helyette egy olyan új nyelvtörvénytervezet dolgoznak ki, amely lehetőséget teremt minden Ukrajnában használatos nyelv fejlődésére.

22:16
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Nyugat által támogatott puccs?

Élesen megosztják a krími események az oroszokat - írja a Guardian a Moszkvában
tartózkodó Alec Luhn-ra hivatkozva, aki a közösségi oldalakon zajló éles vitákra alapozza véleményét. A szakértők szerint azonban a legtöbb orosz valószínálűleg támogtja Putyint, hiszen a többségi vélemény az, hogy a Krím Oroszország része, és az ukrajnai vezetés elkergetése nem volt más, mint a Nyugat által támogatott puccs.

22:26
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Kedden újra ülésezik a NATO

Lengyelország kérésére a NATO-főtitkár ismét összehívta a NATO Észak-atlanti Tanácsát, a szervezet legfőbb döntéshozó testületét - közölte hétfőn este az észak-atlanti katonai szövetség. Varsó a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés negyedik cikkére hivatkozva kérte a tagállamok nagyköveteinek összehívását, amely azt teszi lehetővé, hogy egy tagállam egyeztetéseket kérjen a többi szövetségessel, ha fenyegetve érzi területi integritását, politikai függetlenségét, vagy biztonságát. A testület 48 órán belül másodszor ül majd össze kedden délelőtt.

"Az Ukrajnában és környékén zajló fejlemények fenyegetést jelenthetnek a szomszédos szövetséges országokra, és közvetlen és komoly következményekkel lehetnek az euro-atlanti térség stabilitására és biztonságára'" - írja közleményében a NATO.

22:50
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

16 ezer orosz katona Ukrajnában

Jelenleg 16 ezer orosz katona tartózkodik ukrán területeken - közölte az ügyvivő ukrán védelmi miniszter az Interfax ukrán hírügynökség jelentése szerint. A miniszter úgy tudja: nagyjából 5500 különleges rendeltetésű katonai csapatot helyeztek eddig az oroszok Ukrajnába. 

22:55
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Amerikai segély Ukrajnának

Az Egyesült Államok olyan diplomáciai és gazdasági lépéseket mérlegel, amelyek elszigetelik Oroszországot, negatív hatással lesznek annak gazdaságára, valamint a világban elfoglalt pozíciójára - közölte hétfőn Barack Obama.

Az amerikai elnök sürgeti, hogy a kongresszus dolgozzon ki egy segélycsomagot Ukrajna számára. Hangsúlyozta, hogy egységnek kell lenni a demokraták és a republikánusok között, amikor annak az alapelvnek a megőrzéséről van szó, miszerint "egyetlen országnak sincs jogában indokolatlanul csapatokat küldeni egy másikba". Szerinte az ukrajnai katonai akciók folytatása "idővel költséges ügy lesz" Oroszország számára.

23:15
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A franciák sem engednek

Francois Hollande francia államfő David Cameron brit miniszterelnökkel és Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt hangsúlyozta, hogy Oroszországnak el kell fogadnia egy, a nemzetközi jognak megfelelő megoldást az ukrán válságban - közölte hétfő este a francia elnöki hivatal.

A közlemény szerint a francia elnök és a brit kormányfő kiemelte az uniós országok által elfogadott határozott álláspontot, különösen a célzott intézkedések fontolóra vételét az Európai Unió és Oroszország közti kapcsolatokban, abban az esetben, ha nem történik meg a csapatok visszavonása.

23:18
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Janukovics kérte az orosz katonákat

A menesztett ukrán elnök, Viktor Janukovics kérte meg Putyint, hogy Oroszország küldjön katonákat Ukrajnába - írja a BBC az orosz ENSZ-követre hivatkozva.

23:23
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Timosenko is megszólalt

Megszólalt az ukrán forradalom hevében a börtönből kiengedett Julija Timosenko, Ukrajna korábbi miniszterelnöke is, aki felszólította a világot: mindent tegyenek meg azért, nehogy Ukrajna elveszítse a Krímet.

23:42
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

A kercsi határőrség is orosz kézen

Orosz fegyveresek érkeztek kompon Kercsbe, és hatalmukba kerítették a határőrség állomáshelyét - közölte hétfő este az ukrán határőrség szóvivője. A jelentés szerint előbb két mikrobusz érkezett fegyveresekkel a kompon, és áttört a határátkelőhelyen. Később egy másik komppal már három teherautónyi fegyveres jutott be a Krím félszigetre. A határőrség állítása szerint a második komp útját az fekete-tengeri orosz flotta hajói fedezték.

00:13
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Blokkolják az oroszok a mobilhálózatot

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Samantha Powers szerint tény, hogy:
- az orosz haderő átlépte az ukrán határt
- az orosz haderő elfoglalta a kercsi kompállomást
- orosz hadihajók mozognak Szevasztopol környékén
- az orosz hadsereg blokkolja egyes területeken a mobilhálózatot
- Oroszország gyakorlatilag átvette az összes ukrán katonai létesítmény felett az uralmat a Krím
félszigeten
- végül pedig az is tény a nagykövet szerint, hogy hétfőn orosz sugárhajtású gépek léptek be az ukrán
légtérbe.

00:39
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Fico is elítéli, ami történik

A szlovák kormány a nemzetközi jog megsértésének tartja egy idegen hadsereg felhatalmazás nélküli beavatkozását egy független állam területén - jelentette ki Robert Fico a szlovák kormány biztonsági tanácsának rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn éjjel. A találkozó résztvevői Oroszország ukrajnai beavatkozását elítélő nyilatkozatot fogadtak el.

00:47
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Berekesztették az ENSZ ülését

Éjfél előtt nem sokkal berekesztették az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését - írja a BBC. A délután óta tartó ülésen Oroszország ENSZ-nagykövete visszautasította annak lehetőségét, hogy EBESZ nemzetközi megfigyelőket küldjön a Krímbe.

00:55
március 03, 2014
Vágólapra másolva!

Moszkva mossa kezeit

"Moszkva nem tekinti saját felelősségének, ha Janukovics visszatér a hatalomba" - mondta a BBC szerint Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete.