Az ellenzékkel tárgyal a kormány Egyiptomban - az egyiptomi forrongás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Békésen, énekelve tüntetnek a kormány ellen vasárnap Kairó főterén a kormány leváltását követelve muszlimok és keresztények. A bankok és néhány bolt egyhetes szünet után újra kinyitott, a kormány pedig tárgyalóasztalhoz ült az ellenzéki Muszlim Testvériség képviselőivel. Tudósítás az egyiptomi tüntetések 13. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül306 bejegyzés
01:00
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egy líbiai tudósítás szerint letartóztattak hat külföldit pénteken

A BBC jelentése szerint a térség országaiban az egyiptomi tüntetésekről szóló televíziós tudósításokat figyelő arab szakértők érdekes megfigyelést tettek. Egy pénteki líbiai beszámoló alapján hat, a Tahrír térrre igyekvő külföldit tartóztattak le. A líbiai tudósítás egy kínai hírügynökséget idézve azt állítja, hogy a hat letartóztatott külföldiből három holland származású amerikai állampolgár, akiknél izraeli fizetőeszköz volt.

01:03
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton tárgyalásokat sürget

"Mielőbb meg kell kezdeni a békés átmenetet biztosító tárgyalásokat Egyiptomban" - jelentette ki csütörtökön Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki szerint alapvető elvárás, hogy szabad választások legyenek. Az amerikai külügyminiszter több vezető diplomatához, köztük Ban Ki-moon ENSZ-főtitkárhoz hasonlóan elfogadhatatlannak nevezte az Egyiptomban dolgozó újságírókat ért támadásokat.

01:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Amerika lassan ébredezik

Fokozatosan keményedik az Obama-adminisztráció hozzállása az egyiptomi tüntetésekhez. A Guardian szerint egy amerikai tisztségviselő azt nyilatkozta, hogy Mubaraknak "kevés ideje" van hátra. A BBC-nek több amerikai diplomata is azt mondta, arra gyanakszanak, hogy az egyiptomi kormány áll a kairói összecsapások mögött, de a nyugati hatalmak egyelőre nem akarják nyíltan megvádolni Mubarak elnököt.

01:10
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"A Tahrír tér Kairó legbiztonságosabb helye"

A Kairó központjában lévő Tahrír téren, ahol csütörtökön véres összecsapásokra került sor, a BBC tudósítása szerint este a nyugalom lett az úr. Az egyik szemtanú egyenesen azt mondta: jelenleg ez a tér a legbiztonságosabb hely Kairóban.

01:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Meghalt a meglőtt egyiptomi újságíró

Ahmed Mohammed Mahmoud 36 éves egyiptomi riporter az első újságíró halottja az összecsapásoknak - közölte az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. Az újságírót a hét elején lőtték meg a forrongásokban, pénteken halt bele sérüléseibe a kórházban. Mahmoud lakásának erkélyéről fotózta az összecsapásokat, amikor valószínűleg egy orvlövész golyója eltalálta.

01:17
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egy hídról dobálják a kormányellenes tüntetőket a Mubarak-pártiak

Mubarak elnök támogatói visszavonultak egy hídra, amely közel helyezkedik el a Tahrír térhez, és onnan dobálják az alattuk lévő kormányellenes tüntetőket Molotov-koktélokkal. Az al-Dzsazíra szerint a katonák most sem avatkoznak közbe.

01:41
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az amerikai alelnök tárgyalások megkezdésére kérte egyiptomi kollégáját

Joe Biden amerikai alelnök csütörtökön felhívta egyiptomi kollégáját, és a külföldi országok vezetőihez hasonlóan azt kérte, hogy az egyiptomi kormány mielőbb kezdjen tárgyalásokatt annak érdekében, hogy végrehajtható legyen a nép által követelt demokratikus átmenet.

02:00
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Közvetlen közelről látta az egyiptomi titkos rendőrség módszereit két újságíró

A New York Times két letartóztatott újságírója beszámolóját közölte. Az újságírókat egy napig tartotta fogva az egyiptomi titkos rendőrség embertelen körülmények között, fizikailag azonban nem bántalmazták őket. A börtönben nemcsak a sérült újságíró kollégáikat látták, hanem hallották, ahogy a fogva tartott egyiptomiakat kínozzák.

07:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Újságírók ellen fordultak Mubarak hívei

A Tahrír téri erőszakos eseményekről tudósító riporterek, fotósok és operatőrök arról számoltak be, hogy Mubarak hívei megvertek vagy megfenyegettek számos külföldi újságírót Kairó belvárosában. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet azt állítja, hogy civil ruhás rendőrök is voltak a támadók között. Több újságírót katonák mentettek ki a térről.

07:20
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A hadsereg megpróbálja szűkíteni a kairói tüntetők mozgásterét

Szűkíteni akarja az egyiptomi hadsereg a kormányellenes tüntetők mozgásterét, el akarják érni, hogy a demonstrálók elhagyják a kairói Tahrír teret. A hadsereg már szombaton megszigorította az emberek belépését a központi városrészbe, hogy megnehezítse a tüntetők összegyűlését. Kordonnal sikerült elszakítaniuk az Egyiptomi Múzeum környékén tábort verőket a többiektől. A múzeum közelében lévők azonban nem engedik tovább haladni a járműveket. A harckocsik hernyótalpára vagy a járművek elé feküdnek. Szemtanúk szerint a katonák vasárnap a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg elhessegetni a tömeget járműveik mellől.

07:20
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hackerek támadtak meg kormányzati portálokat

Az egyiptomi tájékoztatási minisztérium és a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt weboldalát hackerek támadták meg szerdán rögtön az után, hogy az afrikai országban helyreállították az internetszolgáltatást. A Twitteren közzétett üzenetében az önmagát Anonymusnak nevező hackerek laza csoportja vállalta a felelősséget az akcióért, és közölte, azért akadályozzák a honlapok működését, hogy így fejezzék ki támogatásukat az egyiptomi kormányellenes tüntetőknek.

07:25
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hazafias zenével éjszakáznak a Tahrír téren

Régi, hazafias egyiptomi zene szólt késő éjjel a kairói Tahrír tér hangszóróiból, ahol a kormányellenes tüntetők elbarikádozták magukat - írja az al-Dzsazíra. Az arab hírtelevízió szerint az éjszaka folyamán az egyiptomi állami tévé arról számolt be, hogy sok tüntető el akarja hagyni a teret, a hadsereg pedig segítséget ígért ehhez. A téren táborozó tüntetők ugyanakkor tagadták, hogy bárki ilyesmire készülne.

07:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Heves lövöldözés tört ki csütörtök hajnalban

Az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevízió tudósítása szerint legalább négy kormányellenes tüntető vesztette életét, 13-an pedig megsebesültek a Tahrír téren. Hajnali négy óra körül kezdődött a lövöldözés, és egy órával később még mindig ropogtak a fegyverek. Szemtanúk szerint az Október nevet viselő híd irányából jöttek a lövések, onnan, ahol a kormánypárti tüntetők tartózkodnak.

A hadsereg nagy erőkkel van jelen az utcákon, körülfogta a Tahrír teret is, de eddig nem avatkozott be a két tábor közötti véres összecsapásokba a tudósítás szerint. A kora reggeli órákban azonban a tér szélein álló páncélozott katonai járművek meglódultak és a tüntetők közé hajtottak. A hírtelevíziók felvételei szerint a kormányellenes és a kormánypárti erők ismét összeverekedtek.

07:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

NYT: Mubarak azonnali távozásáról tárgyal az USA

A New York Times jelentése szerint az amerikai kormányzat tárgyalásokat kezdett az egyiptomi vezetéssel Mubarak elnök azonnali lemondásának lehetőségéről. A lap szerint az USA azt javasolja, hogy Mubarak adja át a hatalmat egy átmeneti kormánynak, az országot pedig a hétvégén titkosszolgálati vezetőből alelnökké kinevezett Omar Szulájmán vezesse tovább (Szulejmánról itt olvashat bővebben). A Fehér Ház nem erősítette meg a lap információit.

07:36
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A "távozás napjára" készülnek a tüntetők

Helyi idő szerint reggel 7-kor nyugalom volt a Kairó központjában lévő Tahrír téren - jelentette az al-Dzsazíra tudósítója. A tüntetők azt mondják, pénteken is folytatják a tüntetést, szerintük ez lesz Mubarak elnök számára "a távozás napja". Az arab hírtelevízió szerint a tér körül felfejlődtek a rendfenntartó erők is, a csapatok rohamfelszerelésben sorakoznak a tankok mellett a tér külső pereménél.

07:49
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Izraeli ügynököknek állítják be a letartóztatott újságírókat

Több tucat újságírót tartóztattak le csütörtök délután az egyiptomi tüntetéseken - összegezte a sajtó elleni újabb támadás eredményeit a Guardian. A lap szerint csak Kairóban legalább 20 külföldi újságírót vettek őrizetbe. Alexandriában a helyiek szerint az állami tévé azt harsogja, hogy izraeli ügynökök álcázzák magukat újságíróknak, és az a céljuk, hogy rontsák az ország megítélését és a nemzet érdekét. Közben az MTI szerint súlyosan megsebesült Kairóban az STV svéd közszolgálati televízió újságírója, akit a Tahrír téren késeltek meg. A tévé közölte, hogy a munkatársa telefonját egy arabul beszélő férfi vette fel, aki azt kiabálta, hogy az egyiptomi kormány letartóztatta az újságírót. A riportert kórházban ápolják, az állapota súlyos.

08:10
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Vége a kijárási tilalomnak

Helyi idő szerint reggel 8-kor véget ért a kijárási tilalom, amelyet csütörtök éjjel sem tartottak be a tüntetők Egyiptomban. Az al-Dzsazíra szerint a kormányellenes tömegek azt tervezik, hogy a pénteki ima után, dél körül kezdik meg az újabb nagy tüntetéseket.

08:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tömegek virrasztottak a Tahrír téren - kép

Forrás: AFP/Khaled Desouki
08:50
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Obama "helyes döntést" vár Mubaraktól

"A helyes döntés" meghozatalára szólította fel Hoszni Mubarakot Barack Obama amerikai elnök, aki egy washingtoni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Egyiptomban meg kell kezdődnie "a hatalom rendezett áradásának". Obama ugyanakkor nem mondta ki nyíltan, hogy Mubaraknak azonnal le kellene mondania, ahogyan ezt a tüntetők és a helyi ellenzék követeli. Korábban az amerikai elnök arra szólította fel a 82 éves Mubarakot, hogy ne induljon a szeptemberben esedékes elnökválasztáson. Ezt az egyiptomi államfő kedden késő este be is jelentette az állami tévében.

Forrás: AFP

09:10
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nyugodt éjszaka puskaropogással

Több ezer ember töltötte az éjszakát a kairói Tahrír téren, az elnök lemondását követelő tüntetések központi helyszínén. A BBC tudósítója szerint az éjszaka viszonylag nyugodtan telt, bár szórványosan puskaropogást lehetett hallani.

Forrás: AFP
Kattintson a tüntetésekről készült galériákért!

09:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Minden korábbi reggelnél hangosabbak a tüntetők

A kairói Tahrír téren a tüntetők lelkesedése nagy, a hangulat vidám, és a tér egy fesztiválra hasonlít - mondta az al-Dzsazírának egy a helyszínen tartózkodó tüntető. Szalma el-Tarzi szerint már kora reggel ezrek érkeztek a térre. Az al-Dzsazíra helyi tudósítója azt jelentette, hogy a "Takarodj!" - kiáltások a téren péntek reggel sokkal hangosabbak voltak, mint bármelyik korábbi reggelen.

09:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Öten haltak meg a miniszter szerint

Öt halálos áldozata van a szerda óta tartó heves összecsapásoknak Kairóban az egyiptomi egészségügyi miniszter szerint. A miniszter azt is hozzátette, hogy 836 embert vittek kórházba, közülük 86-ot még mindig kezelnek."A legtöbb sérülés a kődobálások és a fémrudak miatt van" - mondta a miniszter a Reuters szerint.

09:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem pályázik az elnöki címre a Muszlim Testvériség

A Muszlim Testvériség ellenzéki szervezet egyik vezetője az al-Dzsazírának azt mondta, hogy a mozgalom nem akar jelöltet indítani az egyiptomi elnökválasztáson.

09:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A hídról dobálták egymást éjszaka a tüntetők - kép

Forrás: AFP

Éjszaka a felüljáróról dobálták a kormányellenes tüntetőket a Mubarak-pártiak

09:22
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Több tucat rendőrautó az elnöki palotánál

Nem sokkal 8 óra előtt több tucat rendőrségi teherautó jelent meg az egyiptomi elnöki palota körül - jelentette az al-Dzsazíra egyik tudósítója. "Igen, rendőrök! Nem láttuk őket egy jó ideje már!" - mondta a tudósító.

09:26
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Mubarak-pártiak tömegesen terveznek visszatérni a Tahrír térre

Az al-Dzsazíra helyszíni tudósítója szerint Hoszni Mubarak elnök támogatói csütörtökön nagyobb számban terveznek visszatérni a Tahrír térre.

09:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Járdákat törnek fel a kormányellenes tüntetők - kép

Forrás: AFP

Kormányellenes tüntetők feltörnek egy járdát, hogy legyen mivel dobálni

09:33
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak felakasztásáról énekelnek a kormányellenes tüntetők

"Azt akarjuk, hogy akasszák fel Mubarakot, vagy tárgyalás elé állítsák" - éneklik a kormányellenes tüntetők az al-Dzsazíra szerint.

09:40
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Reggelit osztanak a virrasztó tüntetőknek

Reggel 8 óra körül a tüntetőknek reggelit osztottak a kairói Tahrír téren - írja a BBC egy Twitter-üzenetre hivatkozva. Az üzenetet küldő tüntető szerint a Tahrír téren lakó családok "lenyűgöző munkát végeznek".

Forrás: AFP/
Sokan a téren maradtak

09:50
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Felrobbantottak egy gázvezetéket

Ismeretlenek felrobbantottak egy Izraelbe vezető földgázvezetéket a Sínai-félsziget északi részén - jelentette szombaton az egyiptomi állami televízió. A tudósító szerint "terroristák" hajtották végre a merényletet, kihasználva a jelenlegi zűrzavaros helyzetet. A támadás tényét több nyugati hírügynökség is megerősítette. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó helyi lakosok arról számoltak be, hogy előbb egy robbanás hangját hallották, majd hatalmas lángok csaptak fel.

09:57
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kordonokkal számolná fel a káoszt a hadsereg

A BBC helyszíni tudósítója szerint péntek reggel a hadsereg hatalmas erőkkel vonult ki a Tahrír térhet, Mubarak-párti ellentüntetőket viszont sehol nem látni. Az egész környéket kormányellenes tüntetők foglalják el, de a hadsereg ura a helyzetnek. A katonák kordonokat állítottak fel a környéken, és láthatóan némi rendszert próbálnak vinni a téren korábban uralkodó káoszba.

10:00
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lefújták a palota ostromát

A BBC szerint a kairói tüntetők eredetileg azt tervezték, hogy pénteken megostromolják az elnöki palotát, de ez valószínűleg nem fog bekövetkezni. A Channel 4 brit televízió tudósítója egy Twitter-üzenetben azt írja, hogy a palota elleni menetet a tüntetők egyik vezetője szerint lefújták, és inkább arra koncentrálnak, hogy a téren gyűljön össze hatalmas tömeg.

10:04
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Még több tüntető érkezett a Tahrír térre

A BBC szerint a Mubarak-pártiak többsége nem hagyta el a Tahrír teret, és most több kormányellenes tüntető is érkezett a térre. A hírprotál tudósítója szerint abban reménykednek, hogy még többen csatlakoznak majd hozzájuk, és így az ellenőrzésük alatt tarthatják a teret.

10:04
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem engedik át a tüntetőket a provokátoroktól tartó katonák

A Tahrír tér szinte teljesen le van zárva, csak egyetlen bejárat nyitott - mondta a BBC-nek Wael Hasszán, egy kairói fogorvos, aki orvosi felszerelést vitt a tüntetőknek. A férfi szerint az emberek hosszú sorokban várakoznak a téren kívül, és szeretnének bejutni, de a hadsereg nem engedi be őket. Hasszán szerint azért, mert nem tudni, hogy ki ellentüntető, és ki Mubarak-párti provokátor. A demokráciáért tüntető tömegek pénteken attól tartanak, hogy kormánypárti provokátorok szivárognak közéjük a téren, és belülről kezdenek majd összecsapásokat napközben.

10:09
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak lesz a felelős a mészárlásért El-Baradei pártja szerint

Az El-Baradei által vezetett Nemzeti Szövetség a Változásért nevű ellenzéki párt szóvivője szerint Mubarak lesz a felelős azért, ha újra "mészárlás" alakul ki a Tahrír téren.

10:12
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Visszautasítja az USA tanácsait egy kormánypárti elemző

Egy az egyiptomi kormánypárthoz kötődő elemzőintézet vezetője a BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy az USA egyre nagyobb nyomást helyez Egyiptomra. Abdel-Monem Szaid Ali szerint Amerika azt akarja, hogy végbemenjen a tüntetők által követelt átalakulás, de "Washington az utolsó, aki bárkinek is tanácsot adhatna politikai változásokkal kapcsolatban". Az elemző szerint Irak és Afganisztán példája bizonyítja ezt. "Egyiptom meg fog változni, demokratizálódni fog néhány hónapon belül" - mondta.

10:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A jordániai gázvezeték robbant fel

Az izraeli rádió szerint a robbanás a gázvezetéknek nem a zsidó államba, hanem a Jordániába vezető ágát érintette. Az egyiptomi hadsereg a jelentések szerint elzárta a gázvezetéket, elővigyázatosságból Izrael gázellátása is szünetel.

Forrás: AFP
Az égő gázvezeték egy helyi tévé felvételén

10:16
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

McCarthy-féle gyanakvás ül Egyiptomon

Egy Sandmonkey nevű blogger szerint Egyiptomon az amerikai McCarthy-korszakot idéző gyanakvás lett úrrá: "mindenki lehet kém, és minden külföldit annak is tartanak" - írta a BBC szerint.

10:20
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Agresszívabb a tömeg, mint szerdán egy újságíró szerint

Kést fogtak a Mubarak-párti tüntetők az al-Dzsazíra tudósítójára, amikor megpróbált bemenni a Tahrír térre. Szerinte a tömeg agresszívabb, mint szerdán.

10:21
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Külföldi tüntetésekre szólítanak a Tahrír tériek

A Tahrír téri tüntetők egy honlapon (World Wide Tahrír) arra hívják fel az embereket, hogy pénteken este 8 órakor kezdjenek ülő tüntetéseket a világ országaiban található egyiptomi nagykövetségek előtt.

10:25
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kinyithatnak a bankok és a tőzsde

Az egyiptom pénzügyminiszter, Szamir Radvan a BBC-nek adott telefonos interjúban azt mondta: a bankok várhatóan már vasárnap kinyitnak, a tőzsdén pedig hétfőtől lesz ismét kereskedés.

10:27
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az alelnök szerint Mubarak "Egyiptomban akar meghalni"

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter nem kérte lemondásra Hoszni Mubarak elnököt - közölte Omár Szulejmán egyiptomi alelnök egy az ABC Newsnak adott interjúban. Az alig egy hete kinevezett alelnök szerint Mubarak "egy harcos", aki "Egyiptomi földön élt, és Egyiptomi földön is akar meghalni". Szulejmán azután adott interjút az ABC-nek, hogy a tévé riportere Mubarak elnökkel is interjút készített az elnöki palotában. A Mubarak-interjúról itt olvashat részletesen.

10:28
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Fogy a hadsereg türelme egy nyugdíjas tábornok szerint

"Kikényszeríthetik a hadsereg beavatkozását a Mubarak-párti tüntetők, ha tovább folytatják a lövöldözést" - mondta egy visszavonult egyiptomi tábornok a BBC tudósítójának. A tábornok szerint a hadseregnek fogy a türelme.

10:31
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Békés tüntetésre készülnek a Tahrír téren a 13. napon

Vasárnap reggel, a Mubarak elnök elleni tüntetések 13. napján békés demonstrációra gyűlnek az emberek a kairói Tahrír téren - jelentette a BBC. A

10:32
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tankok állnak a tüntetőkkel szemben

Tankok állnak a tüntetőkkel szemben a Tahrír téren azon a felüljárón, ahonnan az éjszaka még a Mubarak-párti tüntetők dobálták a kormányellenes tüntetőket. A tankokkal szemben még mindig állnak a tüntetők által tegnap éjszaka összetákolt fémpajzsok, amelyek mögött jelenleg nyugodtan sétálgatnak az emberek, egyesek egy kocsira felmászva egy transzparenst mutatnak a tankok felé.

10:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tankok alatt aludtak a tüntetők

A BBC tudósítója szerint sok tüntető a téren, a tankok alatt töltötte az éjszakát, ott aludtak. Jim Muir jelentése szerint továbbra is jó a kapcsolat a tüntetők és a hadsereg között. "Az emberek a téren biztosak benne, hogy a hadsereg nem fogja elindítani a tankokat - de ha mégis, készek eléjük vetni magukat" - jelentette a riporter.

Forrás: AFP/Miguel Medina

10:37
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Találgatások a kormány és az ellenzék közti tárgyalásokról

Meg nem erősített hírek szerint Omár Szulejmán alelnök (aki korábban az egyiptomi titkosszolgálatot vezette) szombaton tárgyalni fog az ellenzék vezetőivel. A BBC szerint az ellenzéki táborban mindenki azt találgatja, hogy valóban lesznek-e tárgyalások.

10:38
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Ki akarják éheztetni a tüntetőket"

A hadsereg nem engedi meg a tüntetőknek, hogy élelmisztert vigyenek a Tahrír térre - írja a BBC, ripoterük szerint az emberek azt mondják, a hadsereg ki akarja éheztetni a tüntetőket.

10:40
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szulejmán sem akar elnök lenni

Omár Szulejmán egyiptomi alelnök az ABC televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy beszélt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, akinek megígérte, hogy az átalakulási folyamat végén Mubarak távozni fog. A politikus azt mondta, hogy az elnökhöz hasonlóan ő sem akar indulni az elnökválasztáson. Szerinte Egyiptom a hatalomváltás után sem fogja megsérteni az Izraellel kötött békeszerződést.

Forrás: AFP/Patrick Baz
Szulejmán reggel az egyiptomi tévében is megszólalt (további egyiptomi képekért kattintson!)

10:42
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nemzeti egységkormányt követel a Muszlim Testvériség

Egyiptom legnagyobb ellenzéki ereje, a Muszlim Testvériség szerint Mubarak elnöknek és a kormányának mennie kell. "Követeljük a kormány lemondását és azt, hogy formálódjon egy nemzeti egységkormány minden frakció részvételével" - áll a testvériség közleményében az al-Dzsazíra szerint.

10:53
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Obama bátor embernek nevezte Mubarakot"

"Egyiptom nem lesz a következő Tunézia" - mondta az ABC-nek Omár Szulejmán, aki szerint Mubarak elnök semmiképp nem fog külföldre menekülni. Az egyiptomi alelnök szerint Barack Obama amerikai elnök is azt mondta Mubaraknak, hogy "bátor embernek tartja".

11:01
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az alelnök szerint "jól viselkedtek" a mubarakista tüntetők

Omár Szulejmán egyiptomi alelnök védelmébe vette a héten véres zavargásokat kirobbantó mubarak-párti tüntetőket. Szulejmán az ABC televízió riporterének azt mondta, nem tudja, miért mentek az ellentüntetők a Tahrír térre, de szerinte szerinte az utcákon nekik is joguk van kifejezni az elnök iránti szimpátiájukat. Az alelnök elutísította azt a feltételezést, hogy a tüntetők egy része rendőr vagy kormánypárti ügynök volt, szerinte inkább a külföldiek szították az összecsapásokat. Szerinte "a Mubarak-párti tüntetők nagyon jól viselkedtek", és tagadta azt is, hogy a hatóságok fegyverrel lőttek volna le tüntetőket. A hadsereg nem fog erőszakot alkalmazni az emberek ellen - erősítette meg.

11:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Muszlim Testvériség is hajlandó lenne tárgyalni

Az egyiptomi Nile News tévécsatorna szerint két ellenzéki párt már bejelentette, hogy tárgyalna a kormánnyal. A BBC értesülése szerint a betiltott Muzulmán Testvériség is jelezte, hogy hajlandó részt venni a tárgyalásokban, de ennek feltétele, hogy a rezsim teljesítse a nép követeléseit. A BBC tudósítója szerint ez a kijelentés segíthet megoldani a kialakult patthelyzetet.

11:11
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kiment a tüntetőkhöz a védelmi miniszter

Az egyiptomi védelmi miniszter a hadsereg több más vezetőjével kilátogatott a kairói Tahrír térre - jelentette a Reuters.

Forrás: AFP/
Barikád a Tahrír téren (további képekért kattintson!)

11:11
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egy hét szünet után kinyitottak a bankok

Vasárnap egy hét szünet után kinyitottak a bankok Egyiptomban. A tüntetések ellenére az egyiptomi font nem gyengült jelentősen a dollárhoz képest: egy dollár 5,892 fontot ért nyitáskor, majd később 5,9 dollárra gyengült. A válság kirobbanása előtt egy dollárért 5,855 egyiptomi fontot adtak.

Banknyitás előtt a központi bank elnöke azt mondta, hogy az egyiptomi gazdaság át fogja vészelni a zavargások okozta válságot, a bankszektornak pedig nincsenek likviditási problémái. Farouk al-Okdah elmondta, hogy az országnak elegendő devizatartaléka van, a 36 milliárd dollár kilenchavi importra elég, a bankrendszer képes ellátni feladatait. A bankelnök utalt arra is, hogy sok más országgal ellentétben a bankokban elhelyezett betétekre a központi bank garanciát vállal, és nincs korlátozva az átutalások összege. A bankelnök arra számít, hogy a következő napokban gyengülni fog az egyiptomi font, és mintegy 8 milliárd dollár mehet ki az országból.

11:14
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Irán szerint ők ihlették az arab országok "ébredését"

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási vezetője pénteki imájában azt mondta, hogy az arab országokon végigsöprő tüntetések egy "iszlám ébredés" jelei, amelyet az iráni forradalom ihletett - jelentette az AFP. A BBC szerint hasonló állításokat már csütörtökön is hallani lehetett iráni televíziókban.

11:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Ételt és gyógyszereket visznek a Tahrír térre a tüntetők

A BBC tudósítója szerint a tüntetők Kairó középpontjában a szerdai események ellenére nagyon határozottan maradni akarnak, és meg akarják erősíteni a pozícióikat. Az al-Dzsazíra szerint többen is ételt és gyógyszereket visznek a Tahrír térre, ahol jelenleg is hangosan kántálnak az emberek.

11:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Párbeszédet kezdeményez az egyiptomi alelnök

Az állami televízió szerint Omar Szulejmán alelnök párbeszédet kezdeményez a "politikai pártokkal és nemzeti erőkkel".

11:21
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hosszú sorok lehetnek a bankok előtt

A Twitteren keringő képek szerint hosszú sorok állnak a kairói bankfiókok előtt - jelentette a BBC.

11:26
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem avatkozhat közbe a hadsereg

A Tahrír tér bejáratait kormányellenes tüntetők foglalták el, akik megpróbálják megakadályozni, hogy Mubarak elnök támogatói bejussanak a térre. Az al-Dzsazíra szerint a téren lévő katonák azt mondták, hogy nem avatkozhatnak közbe, de el kell választaniuk egymástól az elnök támogatóit és a kormányellenes tüntetőket.

11:28
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre többen sajnálják a "szegény, megalázott Mubarakot"

Az Arabist blog írója szerint a Mubarak-rezsim az elmúlt napokban sikeresen manipulálta az elnökellenes hangulatot, és az elnök visszavonulásáról szóló beszéd után péntekre sokan megváltoztatták a vele ellenséges véleményüket. "Tegnap rengeteg vidéki emberrel beszélgettem, és majdnem mindegyik Mubarak-párti volt. Sajnálták a megalázott öreg embert, és azt gondolták, hogy nem ő, hanem a rossz miniszterek a hibásak, akik félrevezették Mubarakot is" - írta a blogger. Szerinte sokan már azt gondolják, hogy egy új kormány is megoldhatja a problémát.

11:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tízezrek a Tahrír téren

Helyi idő szerint délelőtt 11-kor már tízezrek gyűltek össze a Tahrír téren - jelentette az al-Dzsazíra. A hírtelevízió tudósítója szerint a déli imák után még több embert várnak. Az érkezők személyi igazolványát ellenőrzik a tüntetők, hogy a térre ne juthassanak be rendőrök (az egyiptomi személyi igazolvány tartalmazza az ember foglalkozását is). Az al-Dzsazíra szerint a tüntetők nagyon barátságosak az újságírókkal.

11:36
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Vödrökkel takarják el az arcukat a tüntetők a Tahrír téren - kép

Forrás: AFP/Mohammed Abed

Vödrökkel takarják el az arcukat a tüntetők a Tahrír téren

11:38
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Azonnali átmenetet sürget az EU is

Az EU több vezetője találkozott Brüsszelben délelőtt, hogy megvitassák az egyiptomi helyzetet - jelentette az al-Dzsazíra. A tévé tudósítója szerint az EU az USA döntéseihez igazodik, és most már ők is azonnali átmenetet sürgetnek.

11:41
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Facebookon szerveződnek a Mubarak-hívek

A Facebook közösségi portálon kezdtek szervezkedni a Mubarak elnököt támogató emberek. Egy egyiptomi mubarakista, May Sehata a BBC-nek azt mondta, hogy milliók szeretnék, ha Mubarak elnök maradna, csak ők nem mennek ki a térre tüntetni. A Facebookon állítása szerint 200 000 fiatal gyűlt össze egy csoportban, amely azt ígéri, nem megy tüntetni pénteken, mert az elnök lemondása helyett a stabilitást tartják fontosnak.

11:48
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért az egyiptomi miniszterelnök a tüntetőktől

"Ez egy végzetes hiba, és ha a vizsgálat kideríti, hogy ki a felelős ezért a bűnért, megígérem, hogy elszámoltatható lesz, és meg lesz büntetve azért, amit tett" - mondta Ahmad Shafík miniszterelnök az al-Hajat televíziónak. Szerinte nincs mentség arra, ha valaki békés tüntetőket támad meg, és ezért kér bocsánatot. Korábban az egyiptomi állami televízó azt jelentette, hogy a Tahrír téri összecsapásokat ki fogják vizsgálni.

11:50
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Merkel is változásokra szólított fel

Angela Merkel német kancellár is békés és rendezett változásokra szólította fel Egyiptom vezetőit. A német kancellár szombaton, a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai értekezleten mondott beszédében a demokratikus változásokat és Mubarak elnök távozását követelő egyiptomi tüntetők mellé állt. Szerinte a Nyugat nemtörődömségét jelezné, "ha nem állna ezeknek az embereknek a pártjára".

11:53
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kitalációnak minősítette a kormány az őt ért vádakat

Az egyiptomi kormány szerint nincs közük a Mubarak-párti tüntetők mozgósításához. "Az a vád, hogy a kormány mozgósítja a tüntetőket, egy kitaláció" - mondta a kormány szóvivője a Reutersnek.

11:54
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Miniszter szónokolt a tüntetőknek a Tahrír téren

Az AFP fotóriportere szerint az egyiptomi védelmi miniszter, Mohamed Husszein Tantawi beszédet mondott a Tahrír téri tüntetők előtt. A miniszter katonák gyűrűjében közölte: "Az ember [Mubarak elnök] megígérte, hogy nem indul újra [az elnöki címért]". Ezután megismételte a kormány kérését, miszerint szeretne tárgyalásokat kezdeni a legnagyobb ellenzéki szervezettel, a Muszlim Testvériséggel. Tantawi beszéde közben a katonák felszólították a tüntetőket, hogy üljenek le a földre - írja az al-Dzsazíra.

Forrás: AFP/Khaled Desouki
A miniszter tüntetőknek magyaráz (további képekért kattintson!)

12:00
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Jó barátnak nevezte Mubarakot a korábbi amerikai alelnök

Jó barátnak és jó szövetségesnek nevezte Hoszni Mubarakot az Egyesült Államok korábbi alelnöke, Dick Cheney - írja a BBC.

12:01
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Gránát csapódott egy állambiztonsági épületbe

Egy rakétával hajtott gránátot lőttek ki az egyiptomi el-Aris város állambiztonsági hivatalának székházára - jelentette az AFP. Az épület kigyulladt.

12:04
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Csendes többségről beszél az egyiptomi kormánypárt

Az egyiptomi kormánypárt, az NDP egyik vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy az egyiptomiak "csendes többsége" ellenzi a Tahrír téri eseményeket, Mubarak elnök pedig nem mond le.

12:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A New York Times szerint Németországba küldenék Mubarakot

A New York Times amerikai kormánytisztviselőkre hivatkozva azt közölte: Omár Szulejmán egyiptomi alelnök azt fontolgatja, hogy gyógykezelésre hivatkozva Németországba küldik Hoszni Mubarak elnököt, így tennék lehetővé számára a méltó távozást a hatalomból. Az amerikai lap szerint Mubarak szokásos orvosi ellenőrzésre utazna Németországba, de ezúttal hosszabb időre maradna ott. Más forrásból ezt az értesülést eddig nem erősítették meg.

12:08
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lassan megtelik a Tahrír tér

"Hatalmas lesz a pénteki Mubarak-ellenes tüntetés, könnyen túlszárnyalhatja a keddi milliós menetet is" - jelentette a BBC tudósítója a Tahrír térről, ahol délben már óriási tömeg gyűlt össze. A BBC elé felvételei szerint tele van a tér.

12:12
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Egyek vagyunk"

"Egyek vagyunk, egyek vagyunk" - skandálták a kairói Tahrír téren gyülekező muszlimok a téren az elmúlt napokban elhunytakért imádkozó keresztényeknek - írja az al-Dzsazíra. "Keresztények és muszlimok kéz a kézben egy új hajnalért" - szól egy másik jelszó.

12:16
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az ellenzék nem tárgyal amíg Mubarak hatalmon van

A Reuters jelentése szerint Mohamed el-Baradei és a Muszlim Testvériség is visszautasította az egyiptomi miniszterelnök tárgyalási ajánlatát, azzal az indokkal, hogy először Hoszni Mubarak elnöknek le kell mondania. Az AFP hírügynökség szerint azonban a kormány a Tahrír téri tüntetőkkel tárgyal.

12:22
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Elképesztő" biztonsági ellenőrzések a Tahrír téren

"Elképesztően szigorú biztonsági ellenőrzéseken kell átmennie annak, aki a Tahrír térre akar jutni" - jelentette a BBC helyszíni tudósítója. A teret a hadsereg szögesdróttal vette körül, és négy különböző ellenőrző ponton engedi be az embereket. A környéken sokkal több katona van, mint eddig bármikor a héten. Bent a tüntetők maguk is ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol ellenőrzik az emberek táskáját és igazolványait is.

Forrás: AFP/Marco Longari

12:27
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Imádkoznak a Tahrír téren

Tízezrek borultak le a földre a kairói Tahrír téren a péntek déli ima idején. Az imát több televízió, így a BBC is élőben közvetítette.

Forrás: REUTERS
(további képekért kattintson!)

12:37
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Politikai foglyokról szól a pénteki ima

A Tahrír téren tartott déli ima alatt az imám a politikai foglyok szabadon bocsátását követelte, és az alkotmány megváltoztatásáról beszélt - írja az al-Dzsazíra.

12:39
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Iszlám köztársaság létrehozását sürgeti Irán vezetője

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője arra szólította fel az egyiptomiakat, hogy egy iráni típusú iszlám országot hozzanak létre, és űzzék el Mubarak elnököt. A BBC tudósítója szerint a Tahrír téren is látható egy olyan plakát, amely szerint "az emberek a rendszer bukását akarják", nem csupán Mubarak elnök távozását.

12:41
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Katonák sorakoznak a Tahrír téren

Több tucat rohamsisakos katona sorakozott fel a kairói Tahrír tér északi végén - jelentette a helyszínről az [origo] tudósítója.

Forrás: Reuters/Suhaib Salem

12:42
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Visszaszorították a Mubarak-párti tüntetőket

A BBC tudósítója szerint visszaszorították a Mubarak-párti tüntetőket a tér bejárattától a híd mentén. A tudósító szerint a kormányellenes tüntetők éppen egy a rivális csoporthoz tartozó, súlyosan összevert férfit próbálnak megmenteni, akit viszont több másik ember ütöget és rúgdos.

12:46
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Átmeneti kormánnyal tárgyalna a Muszlim Testvériség

Mohamed Badie, a legnagyobb ellenzéki csoport, a Muszlim Testvériség vezetője az al-Dzsazírának azt mondta, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni egy átmeneti kormánnyal, ha Mubarak elnök távozott.

12:53
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Üvöltés az ima után

Az [origo] Tahrír téren tartózkodó tudósítója szerint a pénteki ima végén a tömeg hangos kiáltozásba kezdett, Mubarak elnökre utalva azt skandálják, hogy "Távozzon! Távozzon!". Tudósítónk szerint a téren több mint 10 ezer ember gyűlt össze.

Forrás: AFP/

12:53
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Zaklatják az újságírókat a Mubarak-párti tüntetők

A BBC szerint a Twitteren többen is azt írják, hogy "megfélelmítik és zaklatják" az újságírókat a Mubarak-párti tüntetők.

13:00
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Zenei fesztiválra hasonlít a tér

Gyülekeznek az emberek a Tahrír téren, sokan énekelnek. "Olyan, mint egy brit zenei fesztivál, azzal a különbséggel, hogy itt összetakarítanak maguk után az emberek" - írta a BBC tudósítója a Tahrír térről.

Forrás: AFP/Patrick Baz

13:01
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az Arab Liga vezetője kacérkodik az elnökké válás gondolatával

Az Arab Liga főtitkára, Amr Mussza bejelentette, hogy megfontolja, induljon-e az egyiptomi elnökválasztáson - írja a BBC.

13:03
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Zokogva imádkoznak a halottakért

Majdnem egymillióan vagyunk a Tahrír téren, és más helyszíneken is sokan vannak - írja egy twitterező a térről. Egy másik szerint az emberek egy része zokog, miközben a halottakért imádkozik. "Lenyűgöző jelenet. Egy történelmi pillanatot élek át" - írja a BBC szerint.

13:04
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az ENSZ főtitkár szerint együtt kell dönteni Egyiptom jövőjéről

Ban Ki-mun ENSZ főtitkár szerint Egyiptomban az összes pártnak le kell ülnie és együtt döntenie a jövőről. A főtitkár ehhez felajánlotta az ENSZ segítségét.

13:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A hadsereg lezárja a tér északi részét

Tudósítónk szerint a hadsereg megpróbálja lezárni a Tahrír térnek a nemzeti múzeum felé eső északi részét.

13:11
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Élő lánccal választják el a katonák a rivális csoportokat

Az al-Dzsazíra tudósítója szerint a katonák élő láncot alkottak a kormányellenes tüntetők barikádjai előtt, hogy távol tartsák Mubarak elnök támogatóit. A Mubarak-pártiak közül sokan fegyvert viselnek a tudósító szerint, és néha elrohannak a barikádok előtt, miközben fenyegetik a túloldalon állókat. Az al-Dzsazíra szerint egyelőre nincs hír szervezett Mubarak-párti tüntetőkről, csupán kisebb csoportokat látni, amelyek fiatal emberekből állnak.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
A katonaság választotta szét a két ellenséges tömeget a Tahrír téren

13:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tüntetők ellenőrzik a tér melletti utcákat

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a tüntetők visszanyerték az ellenőrzést a Tahrír teret körülvevő utcákban és barikádokat építenek.

13:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Keresztények védik az imádkozó muszlimokat Alexandriában

Alexandria központjában is tízezrek gyűltek össze - jelentette az al-Dzsazíra. A tévé tudósítója szerint amikor a muszlim tömegek imádkozni kezdtek, a keresztény fiatalok összekapaszkodva, élő láncként fogták őket közre, hogy megvédjék az imádkozókat a zavarkeltőktől.

13:21
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton megerősítette a Szulejmán elleni merénylet hírét

A müncheni biztonságpolitikai találkozón Hillary Clinton amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy az Omár Szulejmán elleni merényletkísérlet megmutatja, milyen nagy kihívásokkal kell szembenézni az átmenet során. Korábban nem erősítették meg a Fox News amerikai televízió értesülését, amely szerint nem sokkal azután, hogy január 29-én Mubarak alelnökké nevezte ki, megtámadták Szulejmán gépkocsikonvoját. Az alelnök két testőre életét vesztette, de magának Szulejmánnak nem esett bántódása. A merénylet pontos időpontját a Fox News nem közölte.

13:23
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A magyarok többsége elhagyta Egyiptomot

Az Egyiptomban tartózkodó magyarok nagy része a feszült helyzet miatt, távozott az országból, bajba jutott magyar állampolgár nincs Egyiptomban - közölte péntek délelőtt az MTI-vel Kveck Péter kairói magyar nagykövet. Egy hete még mintegy 700 magyar volt Egyiptomban, ez a szám azóta a felére apadt, és a hét végén a többiek is elutaznak. Elsősorban Kairóból, Hurgadából és Alexandriából mentek haza a magyarok, akiknek 90 százaléka turistaként volt az országban. A nagykövet szerint Egyiptomban mintegy kétszáz fős magyar kolónia is tartózkodik, akik jobbára munkavállalók, vállalkozók és a családtagok. Az ő nagy részük nem tervezi a távozást.

13:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Berlusconi Mubarak mellé állt

Hoszni Mubarak elnök hatalomban maradása mellett foglalt állást Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök - jelentette a Reuters. "Remélem, Egyiptomban elindulhat az átalakulás egy demokratikusabb rendszer felé anélkül, hogy szakítani kéne Mubarakkal" - mondta Berlsuconi. Szerinte Mubarak "a térség legbölcsebb emberének, precíz referenciapontnak számít" a nyugat, és mindenek felett az USA számára. "Remélem, megmaradhat a folyamatosság a kormányban" - mondta, ezzel gyakorlatilag teljesen szembefordulva a többi EU-ország véleményével.

Forrás: AFP
Egy korábbi kép Mubarakről és Berlusconiról

13:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Égő gázcsonk a Sínai-félszigeten - kép

Forrás: AFP
Helyi értesülések szerint terroristák robbantották fel a gázvezetéket

13:39
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Esküvőről pletykálnak a tüntetők

A Tahrír téren az a pletyka terjed, hogy hamarosan esküvő lesz a tüntetés közepén - írja a BBC. A hír a Twitteren is terjed, sőt kering egy kép is, amelyen egy fiatal pár látható egy tank előtt.

13:40
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak-párti tüntetők jelentek meg Gízában

Mintegy 3000 ember tüntet Mubarak elnök mellett Egyiptom harmadik legnagyobb városában, Gízában - írja az al-Dzsazíra.

13:42
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Dalba öntötték a tüntetők követeléseit - videó

Egy Rami Esszam nevű egyiptomi fiatalember dalba foglalta a tüntetők követeléseit. A dalt az alábbi videón hallgathatja meg (arabul, angol felirattal):

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=kmESk5eTyeplryKo
13:44
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Muszlim Testvériség tárgyalóasztalhoz ült a kormánnyal

A belpolitikai válság megoldásáról kezdődtek tárgyalások a politikai élet főszereplői között vasárnap délelőtt Kairóban. A nemzeti dialógusnak nevezett párbeszédre az ország újonnan kinevezett alelnöke, Omar Szuleimán tett javaslatot. Az alelnök helyi idő szerint kora délután első ízben találkozott a betiltott, de működő és nagy erőt képviselő iszlám szervezet, a Muszlim Testvériség képviselőivel.

A Muszlim Testvériség egyik vezető tagja interjút adott az [origo]-nak, és azt mondta, semmilyen szerepet nem vállalnak a következő kormányban. 

13:47
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A hadsereg visszaszorítja a Mubarak-pártiakat

A hadsereg visszaszorítja a Mubarakhoz hű tüntetőket, hogy ne tudjanak összecsapni az ellenzéki tüntetőkkel a Tahrír téren - jelentette a BBC.

13:52
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Izraelben is terrortámadásnak tartják a gázvezeték felrobbanását

A Sínai-félszigeten felrobbantott gázvezeték lángja mérföldekről látható - jelentette szemtanúkra hivatkozva a BBC jeruzsálemi tudósítója. Az izraeli hatóságok szerint is terrortámadás történt. Egy egyiptomi tisztviselő szerint a robbanás pont ott történt, ahol elválik az Izraelbe, illetve Jordániába futó csővezeték. A tisztviselő szerint időben sikerült elzárni a gázt, áldozatokról egyelőre nincs hír.

13:54
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tankokkal mennek a katonák Mubarak támogatói felé

Egy szemtanú szerint a hadsereg a Mubarak-párti tüntetők ellen fordította egy tank csövét - jelenetette a Reuters. A tüntetők egy felüljáróról dobálták kővel az ellenzéki tüntetőket. A szemtanú szerint a tank el is indult a tüntetők felé, és katonák is kísérték.

13:58
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Potenciális elnökjelölt látogat a Tahrír térre

Amr Moussza, az Arab Liga vezetője kilátogat a Tahrír téri tüntetésre - jelentette az al-Dzsazíra. A politikus korábban közölte: elképzelhetőnek tartja, hogy indul az egyiptomi elnökválasztáson.

14:02
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Európa szégyelheti magát"

Az [origo] tudósítója szerint sok egyiptomi úgy érzi, hogy a nyugati országok cserbenhagyták őket. "Szegyelheti magát Európa! Miért nem segítenek, amikor megszületik az egyiptomi demokrácia? Egyetlen vezetőtök sem állt fel, hogy távozásra szólítsa fel Mubarakot" - mondta Ali, egy 35 éves gyári munkás tudósítónknak.

14:03
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hatalmas tüntetés Manszúrában is

Több mint 100 000 tüntető gyűlt össze Manszúrában egy twitterező jelentése szerint. Dima Khatib üzenetében a BBC szerint azt írta, hogy a tüntetők nem csak Mubarak távozását akarják elérni, de bíróság elé is állítanék az elnököt.

14:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az egyiptomiak tagadják a Szulejmán elleni merényletet

A Reuters hírügynökségnek egy vezető beosztású biztonsági forrás tagadta, hogy merényletet kíséreltek volna meg Omár Szulejmán alelnök ellen. Korábban a Fox News amerikai televízió számolt be a merényletkísérletről, és Hillary Clinton külügyminiszter is utalt rá.

14:11
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kövekből rajzolnak karikatúrát a tüntetők

Az [origo] tudósítója szerint sokkal többen vannak az utcán Kairóban, mint korábban. Néhány bank és bolt kinyitott, de a többség zárva tart, a bankautomaták előtt óriási sorok állnak. A Tahrír téren továbbra is rengetegen vannak, jó a hangulat, sokan a dobáláshoz gyűjtött kövekből rajzolnak Mubarak-kariktúrákat a betonra, és kirakják az ismert szlogeneket. Sokan befészkelték magukat a tankok lánctalpa elé. Tudósítónk szerint a tér északi részéről eltűnt a katonák kordonja, úgy tűnik, feladták hogy lezárják a tér északi részét.

Forrás: AFP/Patrick Baz

14:13
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Letakarították a felüljárót

A BBC élő képei szerint a katonák kiürítették a felüljártó, ahonnan a Mubarakot támogató tüntetők kővel dobálták az ellenzékieket. A felüljárón egy tank áll, a katonák nagy csoportokban masíroznak a téren.

14:17
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Iszlám elvekre épülő országot akar a Muszlim Testvériség

Isszam al-Arvan, a Muszlim Testvériség egyik vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy szervezetüknek nincs elnökjelöltje, szeretnének inkább egy konszenzusos ellenzéki jelöltet támogatni. A férfi azt mondta, hogy a Muszlim Testvériség egy iszlám alapelvekre épülő államot szeretne, amely demokratikus, és parlamentáris rendszerre, szabad pártalapításra, sajtószabadságra és független, tisztességes igazságszolgáltatásra épül.

14:17
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem diktálhatunk országoknak, hogy ki legyen a vezetőjük"

Elfogadhatatlan, ha az egyiptomi kormány továbbra is támogatja az erőszakot - mondta a brit kormány szóvivője a BBC szerint. A szóvivő nem fejtette ki, hogy ez mit jelent, és azt mondta, nincsenek napirenden az Egyiptom elleni szankciók. "Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy diktáljunk más országoknak, ki legyen a vezetőjük" - mondta.

14:22
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bekerítik az újságírókat

A katonák bekerítik a Tahrír téren az újságírókat az AP hírügynökség jelentése szerint, feltételezhetően azért, hogy megvédjék őket a rájuk támadó Mubarak-párti tüntetőktől. Az AP egyik tudósítója szerint a tér melletti egyik utcában külföldi újságírókat tart fogva a hadsereg.

14:24
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Éljenzés és fújolás a téren

Egy Tahrír téri Twitter-üzenet szerint a tömeg vegyes érzésekkel fogadta az elnökjelöltséget is fontolgató Amr Mousszát, az Arab Liga főtitkárát. Moussza péntek délután ment ki a térre, ahol hatalmas éljenzés és néhány fújolás is hangzott körülötte.

14:25
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Letartóztatták az al-Dzsazíra egyik munkatársát

Az egyiptomi biztonsági erők letartóztatták az al-Dzsazíra arab hírtévé egyik újságíróját a kairói repülőtéren - közölte angol nyelvű honlapján a csatorna, amely szerint az újságírók még mindig nincsenek biztonságban Egyiptomban. A legbiztonságosabb hely a tüntetések központja, a Tahrír tér, de onnan már 500 méterre is előfordulhat, hogy a hatóságok vagy az elnök hívei megtámadják a sajtó munkatársait - írja az al-Dzsazíra.

14:27
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lőtt sebekről számolt be egy Tahrír téri orvos

Dzsamal Moheb, egy a Tahrír téren dolgozó orvos a BBC szerint azt mondta, hogy több tüntetőt kezelt, akiket lelőttek csütörtökön. "Lőfegyverből származó sebekkel találkoztam. 6 milliméteres és 9 milliméteres golyókat használtak. Néhány embernek még mindig benne van a lövedék a testében" - mondta.

14:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Letartóztatták az el-Baradeijel tárgyaló tüntetőket

Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető azt állítja, hogy a tüntetők kilenc vezetőjével találkozott csütörtök este, de amikor elhagyták a házát, mindet letartóztatták - irja Twitter-üzenetében Szultán al-Kvasszemi, a National című szaúdi lap munkatársa.

14:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Ötven sebesültről tud az al-Dzsazíra

Körülbelül ötvenen sérültek meg a Tahrír téri összecsapásokban az al-Dzsazíra tudósítója szerint. A csatorna honlapján egy szemtanúra hivatkozva azt írják, hogy Mubarak támogatói gyújtóbombákat készítenek.

14:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lengyel újságírók őrizetben

A rendőrség őrizetbe vett három lengyel újságírót, egyikük azt mondta, elvették az irataikat és összetörték a kamerájukat, mielőtt szabadon engedték őket - jelentette a BBC. A Guardian egy egyiptomi újságírót idéz, aki azt mondja, kilépett az állami tévétől, mert nem akar része lenni a propagandának. "Csak Mubarak támogatóti mutatják, azt mondják, hogy ők 'az egyiptomiak', és nem mutatják be, hogy emberek halnak meg" - mondta az újságíró.

14:50
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Twitter-forradalom Egyiptomban - kép

Forrás: Reuters/Steve Crisp

14:51
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megostromolták az al-Dzsazíra irodáját

Az al-Dzsazíra arab nyelvű adásának kairói épületét ismeretlenek ostromolták meg, és az irodát összezúzták - írja a BBC.

14:56
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Halálos fenyegetést kapott egy vezértüntető

A Tahrír téri tüntetők egyik vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy több halálos fenyegetést kapott a kormánypárt vezetőitől. Állítása szerint azt mondták neki, hogy ha nem marad otthon, megölik őt és a családját is, de ő ennek ellenére kinn van a téren.

14:58
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tengernyi ember a Tahrír téren

A kairói tüntetésről készült felvételeken jól látszik, hogy az egész tér és a környező utcák is tele vannak emberekkel, az egyik helyszíni tudósító szerint "tengernyi ember" lepte el a környéket. Az al-Dzsazíra felvételein látszik, amint a térhez közel eső Nílus-hídon folyamatosan százak masíroznak a tér felé.

14:58
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kőzápor és vérző fejű tüntetők

"Hatalmas kőzáport zúdítanak egymásra a tüntetők éppen előttem" - jelentette a BBC egyik tudósítója Kairóból. Az újságíró mellett egy vérző fejű tüntető futott el, a tömegek pedig dobokat vernek és kiabálnak.

15:00
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Menekül az ENSZ Kairóból

Az ENSZ két charter repülőgépet küld Kairóba, hogy kimenekítse alkalmazottainak nagy részét az egyiptomi fővárosból - írja a BBC. A világszervezet közölte: ideiglenesen áthelyezik az egyiptomi irodáikat a biztonsági helyzetre való tekintettel".

15:02
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Háromtagú tanácsra hagyhatná hatalmát Mubarak

A Fehér Ház elismerte, hogy folyamatosan tárgyal az egyiptomi vezetőkkel a hatalom rendezett átadásáról - írja a BBC. Amerikai lapok szerint az egyik változat szerint Mubarak elnök egy háromtagú tanácsnak adná át a hatalmat. Az USA vezetői nem tagadták, hogy létezik ilyen terv. Közben az amerikai vezérkari főnök közölte, hogy folyamatos kapcsolatban vannak az egyiptomi hadsereggel, és készen állnak, ha bármiféle válaszlépésre vagy támogatásra lenne szüksége az egyiptomiaknak.

15:02
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Fegyverropogás a Tahrír téren

A Tahrír téren és egy a térre vezető hídon is fegyverropogást lehetett hallani - jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió délután 2 órás híradójában.

15:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megfordultak a katonák tegnap óta

Hatalmas változásnak tűnik, hogy a Tahrír téren álló katonák tegnap még a kormányellenes tüntetőkre szegezték a fegyvereiket, most viszont a Mubarak-pártiakat célozzák - jelentette a BBC egyik tudósítója. A BBC szerint a kormányellenes tüntetők kiszorították a térről a Mubarak-pártiakat, de csak egy vékony sáv választja el őket, miközben automata fegyverek zaja hallatszik.

15:06
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Fiatalok is tárgyalnak a kormánnyal

Az egyiptomi állami tévé a kormány és az ellenzéki képviselők tárgyalásán készült képeket mutatott - írja a BBC. A tárgyaláson ott voltak a Muszlim Testvérség képviselői, El-Baradei, és hat fiatal, akik a tévé állítása szerint a Tahrír téri tüntetőket képviselik.

15:09
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kétszáz Mubarak-párti tüntetőt megfutamítottak

Az al-Dzsazíra tudósítója szerint a tér egyik bejáratánál mintegy 200 Mubarak-párti tüntető jelent meg, de a katonaság feltartóztatta őket. A tüntetők megfutamodtak, a kormánypárti és a kormányellenes emberek nem kerültek egymás közelébe.

15:10
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Beerődítették magukat a tüntetők

Hatalmas pusztítást tapasztalt az [origo] tudósítója a Tahrír téren, ahol a tüntetők felkészültek az újabb összecsapásunkra. A teret bejárva munkatársunk többszintes, masszív barikádrendszert látott minden kijáratnál: a térre több "zsilipen" keresztül lehet csak bejutni, odabent pedig nagy halmokba rakott kődarabok álnak készenlétben.

Forrás: [origo]
A tüntetők barikádokat emeltek a téren

15:10
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bizottság dönthet a reformokról

Mindkét tárgyaló fél, a kormány és a Muszlim Testvériség képviselői is megegyeztek abban, hogy bizottságot állítanak fel az alkotmányos reformlehetőségek tanulmányozására - írja a BBC.

15:11
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A drótakadályt bontják a katonák a Tahrír téren

A BBC arab nyelvű csatornájának tudósítója szerint a katonaság megpróbálja eltávolítani azokat a drótakadályokat, amelyek eddig lezárták a Tahrír tér egyik bejáratát. Ez feszültséget okozott a tömegben, mert attól tartanak, a Mubarak-párti tüntetők visszatérését készítik elő. Az elmúlt napokban halálos áldozatokat is követelő heves összecsapások voltak az elnök hívei és a távozását követelő tüntetők közt. A tüntetőkkel egy magas rangú katonatiszt próbál tárgyalni.

15:14
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Mondj már le!"

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója több vicces transzparenst is látott a Tahrír téren. Egy férfi például egy olyan táblát tartott magasra, amire az volt írva: "Mubarak, mondj már le, már fáj a kezem!"

15:14
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Cigit és gyógyszert is készleteznek a tüntetők

Az épülő 3-as metró megállóját szedik szét a tüntetők, az építkezésről és a kocsikból gyűjtenek vasat a Tahrír téri barikádokhoz - jelentette a téren tartózkodó tudósítónk. A tüntetők ellátása egyre szervezettebb, nem csak élelmiszert és ivóvizet, de cigarettát, pokrócokat és gyógyszereket is felhalmoztak a téren. A készleteket adományként kapják a tüntetők, és tudósítónk szerint kívülről hozzák be a térre.

15:17
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Pál utcai fiúk a kairói barikádokon

Az egyes barikádok védelmét huszonéves fiúk irányítják - jelentette a Tahrír térről az [origo] tudósítója. Egyikük, a 23 éves Mohamed például mérnökhallgató, aki az [origo]-nak azt mondta, szombat óta a téren van, és addig nem megy el, amíg Mubarak meg nem bukik. Tudósítónk szerint a barikádon lévő fiatalok a Pál utcai fiúkra emlékeztetnek.

15:17
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Amerika vár és figyel

Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton üdvözölte, hogy a Muszlim Testvériség párbeszédet kezdett az egyiptomi kormánnyal. Amerika egyelőre "vár és figyeli", hogy hova fejlődnek a tárgyalások - mondta Hillary Clinton.

15:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Napi 310 millió dollár a tüntetések ára

Az egyiptomi pénzügyminiszter, Samir Radwan szerint az ország gazdasága hatalmas sebeket kapott a tüntetések miatt - mondta a miniszter a Reutersnek. A BBC szerint a tüntetések költsége naponta mintegy 310 millió dollárra rúg, hiszen amiatt a turizmus lényegében leállt, a gyárak pedig bezártak.

15:20
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kedvesek a tüntetők a külföldiekkel

A Tahrír téri barikádok mögött sokan a földön alszanak, a hangulat jó, az emberek pedig nagyon kedvesek a külföldiekkel - jelentette az [origo] tudósítója. Külföldi hírügynökségek közben egyre több újságírók elleni fellépésről számoltak be, a hadsereg sok stábot és újságírót elkerített vagy elfogott.

15:23
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A keresztény tüntetők is haragszanak Mubarakra

Az [origo] tudósítója több keresztény, kormányellenes tüntetővel találkozott a Tahrir téren, akik azt mondták, sértőnek érzik, hogy Mubarak elnök a Muszlim Testvériség térnyerésével riogatja az egyiptomiakat.

15:28
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megint bocsánatot kért az egyiptomi kormányfő

Ahmed Safik miniszterelnök beszédet mond a tévében. A kormányfő azt mondja, hogy a helyzet irányíthatatlanná vált, szerdán megszűnt a biztonság Kairóban, és a kialakult helyzet "megsebzi az egyiptomi szíveket". A miniszterelnök ismét megígérte, hogy kivizsgálják a szerdai összecsapásokat, az erőszakot pedig "nem fogják elfelejteni". A miniszterelnök bocsánatot kért, amiért nem tudott a helyzetről. Azt mondta, hogy nem tudta, ilyesmi megtörténhet. Szerinte ki kell deríteni, ki hozta az erőszakos ellentüntetőket a Tahrír térre.

15:34
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Rugalmas párbeszédet kér a kormányfő

A miniszterelnök tévébeszédében arról beszélt, hogy párbeszédet kell kezdeni, de a párbeszédben senki nem ragaszkodhat csökönyösen a saját igazához, mert akkor nincs értelme. Nyitottnak és rugalmasnak kell lennie a tárgyaló feleknek: Ha követelésük van, nem ülhetnek úgy az asztalhoz, hogy csak az ő követelésük lehet a megoldás. Közös nevezőre kell jutnunk, ami mindenkinek elfogadható, és közben biztosítani kell a gyerekeink biztonságát a téren - mondta Safík. "Elfogadhatatlan, hogy az egyiptomi fiatalok a testvéreikre támadnak, molotov-koktéllal és kővel dobálják egymást: ez elfogadhatatlan és elképzelhetetlen" - fogalmazott. "Egy család vagyunk" - tette hozzá.

15:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szemetet is szednek a tüntetők a Tahrír téren

A Tahrír téri tüntetők rendkívül gondosak, még a szemetet is összeszedik maguk után - jelentette Kairóból az [origo] tudósítója.

15:38
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Ömlik a tömeg a Tahrír térre - kép

Forrás: AFP
Még több képért kattintson!

15:42
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tevék még a miniszterelnököt is meglepték

"Én magam is meglepődtem, amikor tevéket és lovakat láttam a Tahrír téren" - mondta Ahmed Shafík kormányfő újságírói kérdésre válaszolva. Szerinte a szerdai összecsapások mindenkit megleptek. Szerdán az utcai harcok kezdetén tevés és lovas emberek támadtak a tömegre.

15:44
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Safík kioktatta a kérdező újságírókat

Ahmed Safík miniszterelnök többször rendreutasította a kérdező újságírókat az általa tartott sajtótájékoztatón. A kormányfő azt követelte, hogy ne tegyenek fel egyszerre több kérdést, ne tegyenek fel indirekt kérdéseket, és ne legyenek sértőek a kérdésekkel. Amikor az egyik újságíró arról kezdett kérdezni, hogy sok újságírót támadnak meg az utcán, szintén közölte, hogy ez egy indirekt kérdés, és nem válaszolt rá.

15:48
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem akarnak tárgyalni a fiatalok

Az AFP szerint a demokráciáért tüntető fiatalok visszautasították Safík miniszterelnök tárgyalási ajánlatát, és azt mondják, csak akkor állnak szóba a kormánnyal, ha Mubarak elnök távozik.

15:51
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megtámadták a Reuters épületét

Az USA külügyminisztériuma aggodalmát fejezte ki a külföldi újságírók elleni támadások miatt, és elítélte a sajtó munkatársai elleni erőszakot. Közben a Reuters tudósítója, Simon Hanna Twitter-üzenetben azt jelentette, hogy egy csapat bűnöző ostromolta meg a Reuters kairói épületét, betörte az ablakokat és az ajtókat. Az újságírókat végül a hadsereg mentette meg, sikerült elmenekülniük.

15:53
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szervezetten vadásztak az újságírókra

A CNN-nek az amerikai külügyminisztérium több, meg nem, nevezett tisztviselője azt mondta, vannak információik arról, hogy az újságírók tucatjainak bebörtönzése szervezett akció volt, amelyet az egyiptomi belügyminisztérium irányított. A csatorna forrásai az USA egyiptomi nagykövetségének információira hivatkoztak.

Hivatalosen ezt az amerikai külügyi szóvivő, Philip J. Crowley nem erősítette meg, csak annyit mondott: "Nem mondhatom meg, hogy ki szervezi mindezt, de a jelek alapján nem véletlenül történik". A Committee to Protect Journalists nevű New York-i újságírószervezet összesítése szerint egyetlen nap alatt 30 riportert tartóztattak le, 26 másikat megtámadtak, 8 riporter felszerelését vették el, és legalább két, újságíróknak szállást adó hotelbe rontottak be, és törték össze a felszereléseket. (A CNN a külföldi újságírokat ért támadások hátteréről itt.)

15:53
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Civil ruhás rendőröknek tartják Mubarak támogatóit

A Tahrír térre utánpótlást szállító tüntetőket sorra tartóztatják le a Mubarak-párti tüntetők, akik közül a gyanú szerint sokan civil ruhás rendőrök - mondta Ahmed Rasid a BBC-nek Kairóból. A tüntető szerint két barátját tartóztatták le, amikor ételért és orvosi felszerelésért mentek: egyikük a Sandmonkey néven író blogger volt. Rasid szerint a Mubarak-pártiak az elfogott tüntetőket átadják a titkosrendőrségnek.

15:58
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Ez polgárháború"

"Ez polgárháború Mubarak támogató és ellenzéke között" - válaszolta egy egyiptomi üzletember, Omar Kalifa a BBC stúdiójában arra a kérdésre, hogy mi folyik most kairó utcáin. Kalifa szerint senki nem tudja, hogy mi fog történni ma vagy holnap Egyiptomban. "Demokráciát akarunk, de előbb oktatás kellene, aztán demokrácia. A demokráciát nem lehet egyik napról a másikra bevezetni" - mondta.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Fedezéket keresve dobálja egymást a két tábor

16:02
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Összeszorult a tömeg a Tahrír téren

"Ha még több ember bepréselődik, egymás vállára kell állnunk" - idézi a BBC az Ali Seif nevű bloggert, aki a Tahrír térről jelentkezett.

16:03
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi állami tévében semmit nem mutatnak a tüntetésből

Az al-Dzsazíra az egyiptomi állami televízió képeit mutatnak, amelyen egy hídon békésen sétálgató embereket mutatnak, miközben egy néző telefonon arról beszél, hogy Szuezben nincsenek jelentős Mubarak-ellenes tüntetések, csak pár száz tüntető látható.

16:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A rend helyreállását hangsúlyozza az állami tévé

Az egyiptomi állami televízió olyan műsorokat sugároz, amelyek a stabilitás visszatérését hivatottak bizonyítani. Egyebek mellett arról számoltak be, hogy Mahmúd Vagdi belügyminiszter rendőrőrsöket látogatott meg Kairóban, és méltatta a rendőrök szerepét a rend és a biztonság fenntartásában.

16:16
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Háborús övezet lett a Tahrir tér

Több száz, egyes jelentések szerint több ezer Mubarak-párti tüntető vonult a kairói Tahrir térre, ahol összecsapás alakult ki köztük és a kormányellenes tüntetők között. Az al-Dzsazíra hírtelevízió élő közvetítésén egymást dobáló, verekedő, helyenként lóról hadakozó tüntetőket látni, a tudósítások szerint nagyon sok a sérült, a hadsereg pedig csak nézi az eseményeket. Magyar idő szerint délután háromkor puskaropogás hallatszott. Az [origo] tudósítója szerint lökdösődéssel indult a konfliktus, a Mubarak elnök mellett tüntetőket kocsikkal szállították a tér közelébe.

Az al-Dzsazírának a téren tartózkodó tudósítója szerint három katonai járművet elfoglaltak a Mubarak-pártiak, később a kocsik a kormányellenes tüntetők birtokába kerültek. A katonák nem tettek válaszlépést. A korábbi eseményekről ebben a cikkünkben olvashat.

16:18
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudnak támadni Mubarak támogatói

A BBC tudósítója szerint valamelyest stabilizálódott a helyzet a Tahrír téren, főleg azért, mert Mubarak támogatói nem nagyon tudnak senkit megtámadni a téren.

16:20
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Ötezer sérült eddig

Ötezer ember sérült meg január 25-e óta az egyiptomi tüntetések során, csak a szerdai eseményeknek 915 sérültje és nyolc halottja van - jelentette az al-Arabíja televízió az egészségügyi miniszterre hivatkozva Szultan al-Kasszemi egyiptomi újságíró twitter-bejegyzése szerint.

16:21
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az al-Dzsazíra élő adása

http://www.origo.hu/s/html/al-player.html
16:24
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Helikopterek a téren

Két helikopter köröz a tér felett - jelentette az al-Dzsazíra tudósítója a helyszínről. Mindenki menekül a térről, ahogy az oda vezető utakon egyre inkább eldurvul a küzdelem.

16:31
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Feltörik a járdát kövekért

A BBC szerint a hadsereg tankokkal igyekszik szétválasztani az egymással csatázó Mubarak elleni és melletti tüntetőket. Dan Nolan, az al-Dzsazíra egyik munkatársa a Twitteren közölte, hogy a katonák a kairói múzeum előtt négy tankot magukra hagytak, amelyekre Mubarak-párti tüntetők másztak fel. Másutt pedig a járdát igyekeznek összetörni, hogy kőmuníciót szerezzenek az utcai harchoz.

16:34
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Obama Egyiptomért imádkozott

"Imádkozunk, hogy véget érjen az erőszak Egyiptomban, hogy valóra váljanak az emberek törekvései, és szebb nap virradjon Egyiptomra és az egész világra" - mondta Barack Obama amerikai elnök Washingtonban egy reggelin a BBC tudósítása szerint.

16:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Főtisztek szemlézik a katonákat

Az al-Dzazíra szerint magas rangú tisztek jelentek meg a Tahrír tér környékére kivezényelt katonák között. Egyikük megszemlélte az egységet a tér egyik bejáratánál, majd lassan elhajtott limuzinjával.

16:39
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kételkednek a kormányban az ellenzékiek

Egyiptomi ellenzékiek a BBC-nek azt mondták, nem hiszik, hogy a kormány a változtatás komoly szándékával ajánlotta fel a reform-előkészítő bizottság felállítását. Az ellenzék továbbra is úgy gondolja, hogy Mubaraknak távoznia kell, mielőtt komoly tárgyalásokba kezdenek - írja a BBC meg nem nevezett ellenzékiekre hivatkozva.

16:41
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Vasárnap néhány órára kinyitnak a bankok

Az egyiptomi központi bank elnökhelyttese az AFP francia hírügynökségnek azt mondta: egy hét szünet után vasárnap, helyi idő szerint 10 órakor kinyitnak a bankok, de csak délután fél kettőig tartanak nyitva.

16:42
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Farkasszemet néznek a tüntetők

Körülbelül 2000-3000 Mubarak-ellenes tüntető néz farkasszemet a Guardian helyszíni tudósítójának jelentése szerint a kairói Tahrír tér mellett. Nincs közöttük harc, pedig alig 5 méterre állnak egymástól, de a kormányellenes tüntetők mögött 300-400 ember látható kövekkel kezében.

16:44
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Eltűnt az al-Dzsazíra egyik újságírója

Feltartóztatták a Tahrír téren az al-Dzsazíra egyik újságíróját - közölte a hírcsatorna internetes kiadása. A BBC szerint nem tudják, hol van most az újságíró, az al-Dzsazíra kérte, hogy azonnal engedjék szabadon.

16:44
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Feszült a helyzet a téren

Rendkívül feszült a helyzet a Tahrír téren Kairóban - jelentette a BBC. Egyelőre nem látni, hogyan lehet megoldani a konfliktust. A Mubarak ellen tüntetők azzal vádolják az elnök szövetségeseit, hogy piszkos trükkökhöz folyamodnak, hogy káoszt keltsenek.

16:49
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem utazhatnak el a korábbi miniszterek

Mohammed Rasid Mohammed korábbi kereskedelmi miniszternek megtiltották a hatóságok, hogy elhagyja Egyiptomot, és befagyasztották bankszámláját is. ABBC szerint több volt miniszter esetében is hasonló intézkedéseket hoztak a hatóságok.

16:52
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tömegek szeretnének pénzhez jutni

Forrás: EPA/Ahmed Khaled
Hosszú sor egy bankfiók előtt vasárnap Kairóban

16:54
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tevés és lovas emberek terelik a tüntetőket

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója is megerősítette, hogy lovakkal és tevékkel közlekedő emberek terelgetik a tüntetőket. A tüntetők szerint rendőrök, akik közül sokan késekkel vannak felfegyverkezve.

16:58
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Sokan gyülekeznek a téren

Több tízezer ember gyűlt össze a Tahrír téren az al-Dzsazíra blogja szerint péntek délutánra. A katari hírcsatorna egy másik tudósítója ugyanakkor kétmillióra teszi a tömeg méretét. A tüntetés vegyes összetételű, gyerekek és nők, keresztények és muszlimok is vannak közöttük, és egyre többen érkeznek. Több tudósító is azt jelezte, hogy nehéz bejutni a térre a biztonsági ellenőrzések miatt. A BBC egyik munkatársa szerint több száz méteres sorokban várnak az emberek a bejutásra.

16:59
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Negyven sérültről tud a BBC

A hadsereg arra kéri a tüntetőket, hogy térjenek haza - közölte a BBC. A brit közszolgálati adó tudósítója úgy tudja, hogy az utóbbi két órában legalább 40 ember megsérült. A Tahrír téren ideiglenes kórházat állítottak fel, hogy ellássák őket.

17:02
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Magas épületekből dobálóznak a Mubarak-pártiak

Az al-Dzsazíra szerint a Kairó központjában kialakult utcai harcok új fordulatot vettek, amikor a kormánypárti tüntetők feljutottak néhány 10 emeletes épületre, és a magasból kezdték kővel, bútorokkal és más tárgyakkal dobálni a kormányellenes tüntetőket.

Forrás: REUTERS/Yannis Behrakis

17:03
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Magán kívül ünnepel a tömeg

Az al-Dzsazíra jelentése szerint üdvrivalgásban tört ki a Tahrír téri tömeg, de egyelőre nem tudni miért. Nem kizárt, hogy annak örülnek, hogy valaki felhívta őket, hogy induljanak az elnöki palotához. "El fog menni, el fog menni" - kiabálják a tüntetők katonákkal kézen fogva a csatorna tudósítója szerint. A BBC azt jelentette, hogy a tömegben arról tanakodnak, elinduljanak-e a palota felé.

17:08
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Sérülteket gyömöszöltek a páncélosok belsejébe

Az al-Dzsazíra képein az látszott, hogy a tömeg páncélos harckocsikon álló fegyveres katonáknak adott át nehezen mozgó, vélhetően összevert embereket. A katonák az embereket átvették a tömegből, felhúzták a járművekre, majd azok belsejébe gyömöszölték őket. A felvételről nem volt egyértelmű, hogy az embereket fogolyként zárták a páncélosokba, vagy fedezékként ajánlották fel nekik a járműveket.

17:10
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Buszok hozták a machetés embereket

Nicholas Kristof, a New York Times munkatársa a Twitteren azt közölte, hogy a Tharír térnek annak a részén, ahol ő állt, azt látta, hogy buszokkal hoztak Mubarak-párti tüntetőket, akiknél machetéket, borotvákat, botokat látott.

17:12
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nyolc halott, 890 sérült

Az egyiptomi egészségügyi miniszter jelentése szerint a Tahrír téri összecsapásoknak nyolc halálos áldozata és 890 sérültje van, kilencen válságos állapotban vannak - jelentette a BBC.

17:13
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Csatatérré vált Kairó központja

Csatatérré vált Kairó központja - jelentette az al-Dzsazíra helyszínen tartózkodó tudósítója. A hírtelevízió felvételein az látszik, hogy az utcákon több ezer fős tömegek állnak szemben egymással, és követ dobálnak egymásra. Nemrég az egyik csapat kődobáló egy több mint ezerfős csapatot futamított meg., az emberek egymás hegyén-hátán menekültek.

17:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Sok a sérült, de nincsenek mentőautók

Három tank áll a Tahrír téren, amelyeket a Mubarak elnököt támogató tüntetők vettek körbe. Az al-Dzsazíra téren lévő tudósítója szinte sikoltozva közölte, hogy nagyon sok a sérült a téren, de nincsenek mentőautók vagy orvosok, akik segíthetnének. A tudósító szerint a tankok csak azért nem tüzelnek, mert mind a két tábor tagjait eltalálnák a lövések.

17:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Vadásznak a külföldi újságírókra

Az Al Arabija tévé a BBC szerint azt jelentette, hogy Mubarak támogatói kairói szállodákat rohantak le, és külföldi újságírókra vadásznak.

17:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lövéseket hallottak a téren

Lövések dördültek a Tahrír tér környékén, de egyelőre nem tudni, ki lőtt és mire - jelentette a BBC.

17:16
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak lemondását pletykálták a téren

Kiderült, mi okozta a tömeg éljenzését pár perccel ezelőtt (lásd a 16.03-as bejegyzést). Az [origo] helyszíni tudósítója szerint elterjedt a híre, hogy lemondott Mubarak, de aztán a tüntetők megállapodtak, hogy csak pletykáról van szó. Közben a tömeg majdnem meglincselt két Mubarak-párti tüntetőt, a katonák mentették ki őket.

17:17
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tétlenek a katonák

Az al-Dzsazíra szerint Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető felszólította a hadsereget, hogy avatkozzon be az összecsapásokba és tegyen rendet a Tahrír téren. A katonák ugyanakkor egyelőre nem mozdulnak, csak figyelik az eseményeket.

17:18
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kőzápor és üvöltés

Folyamatos üvöltés és kőzápor kíséri a Kairóban kitört utcai harcokat, sok a sérült és eszméletlen ember. Az [origo] tudósítója jelenti Kairóból.

17:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Újra kijárási tilalom

Délután 3 óra óta (magyar idő szerint délután 4) ismét kijárási tilalom van érvényben Kairóban, de a tüntetők nem törődnek ezzel, az összecsapások folytatódnak az utcákon.

17:20
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Aktivistáik szabadon bocsátását követeli az Amnesty International

Az egyiptomi hatóságoknak azonnal véget kell vetniük az emberi jogi aktivistákkal és az újságírókkal szembeni fellépésnek - közölte az Amnesty International. A jogvédőknek két munkatársa tűnt el valószínűleg rendőrségi őrizetbe került 28 másik emberrel együtt, amikor lerohantak egy jogi központot. A szervezet szerint nagyszabású támadássorozat zajlik az ember jogi aktivisták ellen.

17:21
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint ég egy bevásárlóközpont

Az AFP szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy ég egy bevásárlóközpont Kairó külvárosában. Egyiptomi twitterezők is írták, hogy hatalmas füstöt látnak, ami akár az Arkadia nevű bevásárlóközpont is lehet.

17:24
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szúrt sebekkel is vittek kórházba embereket

Az [origo] helyszinen tartózkodó tudósítója a tüntetőktől származó információkra hivatkozva azt jelentette, hogy több mint 100 embert szállítottak eddig kórházba a szerdai zavargások miatt. Többeket szúrt sérüléssel kellett ellátni - mondta.

17:25
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak fia sem indul a szeptemberi választásokon

Az alelnök bejelentette, hogy Mubarak fia, Gamal Mubarak sem fog indulni a szeptemberi választásokon. Az alenök az ígéretek szerint hamarosan nyilatkozatot ad - írja a BBC.

17:27
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Politikai átmentet és politikai reformot követel az EU

Haladéktalanul meg kell kezdődnie Egyiptomban az átmenetnek egy széles támogatottságú kormány alakítása felé - köztölték az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteki brüsszeli találkozójukon elfogadott közös nyilatkozatukban. Az uniós vezetők elítélték "az erőszakot és mindazokat, akik erőszakot használnak, vagy erre buzdítanak", és közölték, a polgároknak joga van a szabad és békés tiltakozó akciókhoz. Felszólították az egyiptomi hatóságokat, hogy a lakosság törekvéseit "politikai reformmal, nem pedig elnyomással" próbálják megválaszolni.

17:27
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A nőket mentenék a tüntetők az utcáról

Az al-Dzsazíra utcai tudósítója szerint a legtöbb ember a fején sérült meg, valószínűleg a kődobálás közben. Mentők továbbra sincsenek a téren, az emberek maguk próbálják ellátni a sebeiket, miközben nők és férfiak is utcakövet fejtenek, majd halmokba gyűjtik őket azt muníciónak. A Twitteren közben aktivisták felhívást tettek közzé, hogy a gyerekeket és a nőket ki kell menekíteni az utcai összecsapások helyszínéről.

17:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Figyelmeztető lövéseket adott le a hadsereg

A hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le az összecsapások frontvonalánál található Egyiptomi Múzeum épületéből - jelentette az al-Dzsazíra. A múzeumot a hadsereg azóta tartja megszállás alatt, hogy fosztogatók törtek be oda és megpróbálták kifosztani.

17:32
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Parancsra várnak a katonák

"Nem kaptunk parancsot, ezért nem avatkozhatunk be" - mondta a Tahrír téren álló egyik tank személyzete az al-Dzsazíra tudósítójának, amikor azt kérdezték tőle, mért nem vetnek véget az összecsapásoknak. A parancs ugyanakkor bármelyik pillanatban megérkezhet - jegyezte meg a tudósító az arab hírtelevízió élő adásában.

17:33
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Angela Merkel beszélt Mubarakkal

Angela Merkel német kancellár beszélt Hoszni Mubarakkal, és azt mondta neki, hogy el kell kezdeni a párbeszédet - jelentette a Reuters.

17:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lövések Kairóban

Több hírforrás, köztük a BBC és az al-Dzsazíra is azt jelentette, hogy újra lövések hallatszanak Kairóban a külvárosból és a Tahrír tér felől is.

17:35
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Rendőrök hozták a Mubarak-párti tüntetőket a Tahrír térre

Az al-Dzsazíra tudósítója szerint a kormányellenes tüntetőkre támadó Mubarak-párti tömegeket egy olyan konvoj hozta Kairó központjába, amelynek élén egy furgonban öt egyenruhás rendőrtiszt ült. A tudósító azt nem tudta megmondani, hogy az egyenruhások szolgálatban voltak-e, vagy hogy parancsra cselekedtek-e, sok tüntető azonban azt gondolja, hogy az egész ellendemonstráció és az erőszak kirobbantása is Mubarak elnök műve.

17:36
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tizenöt embert lőttek le Baradeiék szerint

Ibrahim Zadran, a Mohamed el-Baradei ellenzéki vezetőt támogató szervezet egyik tagja azt mondta a BBC-nek, hogy a Tahrír téren 15 embert lőttek le éles lőszerrel a kormánypárt támogatói. A hadseregtől kéri, hogy védje meg az embereket.

17:42
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Füst száll fel a Tahrír téren

Füst száll fel a Tahrír tér mellett álló Egyiptomi Múzeum épületéből, amelyben a hadsereg állomásozik. Az al-Dzsazíra szerint a téren kigyulladt egy épület, de egyelőre nem egyértelmű, hogy melyik az. Az egyik felvételen látszott, ahogy valaki egy nagy, lángoló Molotov-koktélt dobott le egy toronyház tetejéről a térre vezető utcára.

17:47
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Bebörtönzött bűnözők kiengedésével vádolják a kormányt

Egy, a BBC-nek nyilatkozó egyiptomi emberi jogi aktivista, Ammar Saltout azt állította a Mubarak-párti tüntetőkről, hogy fegyvereket és késeket tartanak maguknál, és azzal vádolta a kormányt, hogy szándékosan engedtek ki a börtönökből bűnözőket, illetve, hogy szándékosan küldtek F-16-osokat alacsony repüléssel a Tahrír téren tüntetők fölé.

17:49
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Feltűnt az első mentőautó

Sötétedik Kairóban, kigyúltak az utcai lámpák, miközben egyre nagyobb füst van az Egyiptomi Múzeum előtt. A füst egy közelben lévő tudósító szerint egy Molotov-koktélból származik, épületek nem gyulladtak ki. A téren közben feltűnt az első mentőautó.

17:50
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Ötszáz sérültről tud az ENSZ

Az ENSZ szerint legalább 500 ember megsérült a szerdai összecsapásokban a Tahrír téren - jelentette az al-Dzsazíra. A tévé szerint az ENSZ nem volt biztos a számokban, nagy a káosz.

17:50
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hónapokig is hajlandóak az utcán maradni a tüntetők

A BBC tudósítója szerint a Tahrír téren tüntető tömeg hajthatatlan, és ha kell, akkor akár hónapig is hajlandó folytatni a tiltakozást Mubarak elnök ellen.

17:55
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az Arab Liga főtitkára indulna egy elnökválasztáson

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára, aki ellátogatott pénteken a Tahrír térre is, közölte, jelöltetné magát egy esetleges elnökválasztáson. Azt mondta, arra számít, hogy Mubarak elnöki ciklusa végéig hatalomban marad, de nem kizárt, hogy "más döntést hoz". A téren pénteken megjelent az egyiptomi védelmi miniszter is.

17:56
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem elég a kormány ajánlata a Muszlim Testvériségnek

"Elégtelenek" a kormány által ajánlott reformok a Muszlim Testvériség szerint. Az AFP hírügynökség szerint az egyiptomi ellenzék egyik legjelentősebb szervezete ezt a ma reggeli tárgyalásokkal kapcsolatban mondta, mert a testvériség szerint az ellenézéki erők bevonása a reformfolyamatba "nem megy elég messzire".

17:56
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kép egy tevés támadóról

Forrás: EPA/Hannibal Hanschke
További fotókért kattintson a képre!

17:57
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Molotov-koktélokat dobálnak

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója szerint Kairóban már többfelé Molotov-koktélokat dobálnak a tüntetők. Az nem egyértelmű, hogy ezek Mubarak-párti vagy kormányellenes tüntetők. Az al-Dzsazíra kairói felvételein vélhetően egy vízágyú is feltűnt, a tévé élő képein percenként 3-4 fellobbanó Molotov-koktél repül a levegőbe.

17:59
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hazatérésre szólított fel a főmufti

Az egyiptomi főmufti felszólította a tüntetőket, hogy térjenek haza az otthonaikba - jelentette az al-Dzsazíra. Nic Robertson, a CNN munkatársa azt közölte a Twitteren, hogy a város feszült, és többfelé lehet látni Mubarak-párti tüntetőket.

18:00
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megöltek egy tüntetőt

A BBC tudósítója szerint megöltek egy tüntetőt Kairó belvárosában, több sérült is van, közülük hárman kritikus állapotban vannak.

18:01
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tüntetők közé hajtott egy autó

Az al-Dzsazíra szerint egy rendőrautó hajtott a tüntetők közé azon a felvételen, amit nemrég mutattak be. A videót közölte a Guardian is. A videót ma töltötték fel a YouTube-ra, de nem tudni, hogy pontosan mikor és hol készült.

(A videó sokkoló képeket is tartalmaz)

http://www.youtube.com/v/3wi3K8T3pPQ?fs=1&hl=hu_HU&rel=0
18:01
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tízezrek imádkoztak egyszerre a téren

Lassan véget ér a Tahrír téren a délutáni ima, amelynek során több tízezer ember imádkozott egyszerre, egyes jelentések szerint keresztény misét is tartottak. A Guardian tudósítója szerint vannak arra utaló jelek, hogy a tér közelében fekvő utcákban összecsapások vannak Mubarak támogatói és ellenzői között.

18:02
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak-párti tüntetők - kép

Forrás: AFP/Mohammed Abed
További fotókért kattintson a képre!

18:04
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lemondtak az NPD vezetői

Az egyiptomi állami tévé beszámolója szerint benyújtotta a lemondását Hoszni Mubarak elnök pártja, az NPD vezető testületének több tagja, köztük Gamal Mubarak, az elnök fiatalabbik (korábban apja utódlására esélyesnek tartott) fia - jelentette a BBC. A Reuters hírügynökség úgy tudja, az NPD új főtitkára Hosszam Badravi, akit a párt liberális irányvonalához tartozóként ismernek.

18:07
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Már 13 halottról tud a minisztérium

Az egészségügyi minisztérium frissítette nemrég kiadott jelentését, most már 13 halottról és 1300 sérültről tudnak - jelentette a Guardian.

18:09
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Így rontottak a tömegbe a lovasok - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=1EdRXuDarEZ2LtyI
18:11
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Anarchia a Tahrír téren

Kiújultak az összecsapások a Tahrír téren a Mubarakot támogató és az ellenzéki tüntetők között. A BBC tudósítója szerint a téren totális anarchia uralkodik.

18:13
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az erőszak elkerülésére szólított fel az EU

Catherin Ashton, az EU külügyi főtisztviselője közölte, hogy el kell kerülni az erőszakot. A diplomata arra szólította fel Mubarak elnököt, hogy kezdjen párbeszédet az emberekkel. Azt mondta, Mubaraknak el kell magyaráznia a tüntetések vezetői számára, hogy mi a terve, mit szeretne tenni a választásokig.

18:14
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Utcai harc kövekkel és botokkal - kép

Forrás: AFP/Amr Ahmad
Kattintson a fotókra további képekért!

18:16
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Tahrír téri tömeget kérlelte egy tábornok

A BBC beszámolója szerint az egyiptomi hadsereg egyik tábornoka, Hasszan el-Rovani megpróbálta a tiltakozás befejezésére bírni a Tahrír téri tömeget. "Mindannyótoknak joga van a véleménye kifejezéséhez, de kérlek, óvjátok meg, ami Egyiptomból megmaradt. Nézzetek körül!" - mondta hangosbeszélőjén Hasszan el-Rovani. Az emberek lehurrogták, ezért befejezte a szónoklatot.

Forrás: AFP/Marco Longari
Hasszan el-Rovani a Tahrír téren
(A képre kattintva megnézheti az egyiptomi forrongásról szóló összes galériánkat)

18:17
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Cigi és Red Bull a Tahrír téren ]

Az [origo] tudósítója szerint az üzlet a harcok közben sem állt le, a téren cigit és Red Bullt árulnak.

18:18
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egyre többször lőnek a katonák

Elég sűrűn lőnek a katonák - jelentette az [origo] tudósítója Kairóból. Szerinte ugyanakkor nem világos, hogy mire, de úgy tűnik, hogy a tüntetők felé, ha nem is konkrétan rájuk.

18:18
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Ez életük legszebb napja"

Tudósítónk szerint sok tüntetőn látszik, hogy ez életük legszebb napja, "boldogok és büszkék, hogy most végre megmutathatják Mubaraknak".

18:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Esküvőt is tartottak a Tahrír téren a tüntetők

Összeházasodott két tüntető a Tahrír téren. "Két hete a téren élek, itt mindenki a családom. Nem tudok elképzelni jobb helyet a házasságkötésre" - idézte az újdonsült ara Twitter-bejegyzését a Guardian.

18:26
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A piramisoktól hozták a lovakat és a tevéket

A BBC arab adásának nyilatkozó szemtanúk szerint a délutáni összecsapásokat megelőző lovas és tevés rohamnál használt állatok a gizai piramisoknál dolgozó emberekéi voltak, akiknek nem tetszik, hogy a tüntetések miatt alig érkezik turista a népszerű látványosságokhoz.

18:26
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Huszonhat sérült a tér környékén

Huszonhat ember sérült meg pénteken a Tahrír tér környékén történt összecsapásokban Mubarak hívei és ellenzői között - írja Szultán al-Kasszami egyiptomi újságíró a Twitteren, a BBC arab adására hivatkozva.

18:28
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lefoglalták a BBC felszerelését

A BBC tudósítói twitteren jelentették, hogy biztonsági emberek lefoglalták a felszerelésüket a Hilton hotelben, hogy megakadályozzák a közvetítésüket. "A kormány megpróbálja felhajtani az újságírókat. Aggódom, mi az, amit nem akarnak, hogy lássunk" - írta a Twitteren  Nicholas Kristof, a New York Times újságírója is.

18:28
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Molotov-koktélok a múzeumra

Molotov-koktélokat dobtak ismeretlenek az Egyiptom Múzeum kertjébe. Egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy az általuk okozott tüzet eloltották-e a katonák, vagy a világhíres leleteket bemutató múzeumot tűzveszély fenyegeti.

18:29
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Izrael elnyeli Egyiptomot"

Abbasz al-Lavati, a Gulf News riportere azt küldte a Twitteren, hogy az általa megkérdezett Mubarak-párti tüntetők úgy vélik, ha az elnök távozik, "Izrael elnyeli Egyiptomot".

18:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy Mubarak lemondott a pártelnökségről

Lemondott pártelnöki tisztségéről Hoszni Mubarak egyiptomi elnök - jelentette a Reuters az állami tévé értesülésére hivatkozva. A BBC viszont úgy tudja, Mubarak nem mondott le, sőt a vezetőségből távozók helyére maga nevezte ki az új főtitkárt, két helyettesét és három további tagot.

18:36
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mesterlövészek a Hilton tetején

Mesterlövészek vannak a Hilton Ramsis tetején - jelentette a twitteren egy egyiptomi. Kairóban közben besötétedett.

18:41
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Muszlim Testvériséggel tárgyalna a kormány

Omar Szulejmán alelnök az állami tévének nyilatkozik. Az alelnök szerint a kormány tárgyalásra hívta a legnagyobb ellenzéki csoportosulást, a Muszlim Testvériséget. Szulejmán szerint alkotmányos reformokra van szükség a választások előtt, ehhez szerint legalább 70 napra lesz szükség.

18:41
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Durva harcok vannak"

Kairóban tartózkodó tudósítónk hoteljében rekedt, ahonnan nem engedik ki a biztonságiak. Azt írta, "a tetőről látni, hogy durva harcok vannak".

18:44
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Véres csata folyik"

A CNN munkatársa, Ivan Watson azt üzente a Twitteren, hogy csapdába esett az ellenzéki csoporttal együtt a Tahrír téren. A Mubarak ellen tüntetők közölték vele, "halálukig harcolnak".

18:48
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Elégedetlen a tárgyalásokkal El-Baradei

"Átláthatatlannak" nevezte a vasárnap kezdődött tárgyalásokat Mohamed El-Baradei ellenzéki vezető, aki nem vett részt a megbeszélésen. "Senki sem tudja, hogy ki beszél kihez" - mondta El-Baradei az NBC-nek. Szerinte a probléma az, hogy az egészet a hadsereg szervezi, és hozzátette azt is, hogy a középpontban a kormánynak kellene állnia, és nem pedig Mubaraknak. "Ő egyiptomi, így joga van Egyiptomban élni" - mondta az ellenzéki vezető a tüntetők követeléseinek középpontjában álló egyiptomi elnökről.

18:51
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Több milliárd dollárra becsülik az egyiptomi gazdaság kárát

A francia Credit Agricole szerint 3,1 milliárd dolláros (több mint 600 milliárd forint) kárt okoztak az egyiptomi gazdaságnak a tüntetések. Az ország napi 310 millió dollárt veszít, és várhatóan 20 százalékkal romlik majd az egyiptomi font értéke.

18:55
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Netanjahu szerint évekig tarthat az egyiptomi bizonytalanság

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint akár évekig is eltarthat az egyiptomi bizonytalanság - közölte a France24 televízió.

19:02
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tankok és tüntetők - kép

Forrás: EPA/Hannibal Hanschke

19:04
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Újabb hitelminősítő rontotta le Egyiptom besorolását

A Moody's és a Standard & Poor's után csütörtökön a Fitch Ratings is lerontotta Egyiptom hitelminősítését az elhúzódó belpolitikai válság miatt.

19:06
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Sokan vannak még a téren

Al-Dzsazíra: Még sokan vannak a téren, de nyugodtabb a helyzet, jóllehet a televízió tudósítója szerint sokan kiabálva szaladgálnak, köveket szednek fel. Senki nem tudja, ki van kivel, totális a káosz - mondta a korábbi helyzetről.

19:07
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Sok a halott és a sebesült

Sok a halott és a sebesült, és lekapcsolták az áramot a téren - jelentette az [origo] tudósítója Kairóból. Az al-Arabíja televízió egy helyszínen tartózkodó orvosra hivatkozva jelentette, hogy a téren holttesteket látni. Szultan al-Kasszemi egyiptomi újságíró az arab nyelvű televíziót idézve azt írta a Twitteren, hogy a hadsereg elkezdte szétválasztani a Mubarak-párti és az ellenzéki tüntetőket.

19:09
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tíz áldozatot követelt a Tahrír téri csata

Csütörtökön tíz ember vesztette életét a kairói Tahrír téri összecsapásokban - derül ki a Reuters tudósításából. Egy orvos a hírügynökségnek azt mondta, két ember szaladt oda hozzá, akiket fejlövés ért, de már nem tudott rajtuk segíteni.

19:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tüntetők az al-Dzsazíra adását próbálják fogni

Alexandriai tüntetők óriáskivetítőket állítottak fel, hogy fogni tudják az al-Dzsazíra arab tévécsatornát, amit Mubarak pártja, az NDP január 30-án betiltott, és amelynek kairói irodájába betörtek és az ott fellelhető technikát tönkretették.

19:16
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mecsetben látják el a sérülteket

Az al-Dzsazírán egy fotós nyilatkozik az ideiglenes kórházról, amit egy mecsetben alakítottak ki a Tahrír tér mellett. Azt mondja, pár szobában és egy nagyobb teremben 300-400 sérültet látott, és másodpercenként hoztak újabbakat, sokukat erősen vérezve. Az ideiglenes kórházban szerinte csak elsősegélyt tudnak nyújtani.

19:18
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tér közepén a legbiztonságosabb

A BBC tudósítója, John Simpson szerint a katonák egész délután folyamatosan igyekeznek megakadályozni a Mubarak-párti tüntetőket, hogy bejussanak a Tahrír térre, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy rendet tudjanak tartani. A két fél egyaránt köveket, vasdarabokat hajigált egymásra. A tudósító szerint az ellenzéki tüntetők egyelőre a tér közepén vannak a legnagyobb biztonságban.

19:23
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak bosszút fog állni egy tüntető szerint

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a Tahrír téri tüntetők nincsenek elragadtatva tőle, hogy az Egyesült Államok és az európai országok láthatóan megelégednek egy fokozatos átmenettel, és nem követelik Mubarak elnök azonnali távozását. A téren most is nagyon sokan vannak, és a hangulat, ha lehet, még elszántabb. "A választásokig hátralévő hat hónapot Mubarak arra fogja felhasználni, hogy bosszút álljon mindenkin itt a téren, a tüntetőkön, az újságírókon" - véli Hamdi (40), aki használt alkatrészekkel kereskedik.

19:25
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Visszavonták a Mubarak lemondásáról szóló hírt

Az egyiptomi állami tévé visszavonta azt a hírt, hogy Mubarak lemondott az NPD pártelnöki tisztségéről - közölte a Reuters.

19:26
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Holnap biztos megbukik Mubarak"

A Tahrir téri kormányellenes tüntetők csütörtök délután arról beszéltek az [origo] helyszíni tudósítójának, hogy pénteken biztos megbukik Mubarak elnök, mondván pénteken lesz az "utazás napja". A Tahrír téren lövéseket hallani, de azt nem lehet tudni, ki tüzel.

19:45
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak Montenegroban találhat menedékre

Mubarakot Montenegro fogadhatja be, ha hivatali idejének kitöltése előtt távozni kényszerül a posztjáról -  írták monetengroi lapok. Montenegro nagylelkűségének oka, hogy Mubarak egyik fia, Galam az Orascom Holding egyik tulajdonosa, amelyik tavaly írt alá szerződést a montenegroi kormánnyal egy turisztikai központ megépítéséről.

Montenegro egyébként előszeretettel fogad be elűzött külföldi vezetőket: Thaksin Shinawatra egykori thaiföldi miniszterelnök - akit 2006-ban egy katonai puccs távolított el pozíciójából - tavaly kapott montenegroi állampolgárságot, és éppen egy hotelkompelxumot épít egy montenegroi üdülőszigeten.

19:46
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Letartóztatták az Amnesty International munkatársát

Csütörtök reggel letartóztatták Kairóban az emberi jogokat védő nemzetközi szervezet, az Amnesty International (AI) munkatársát, nem sokkal azután, hogy a katonai rendorség megszállta a Hisham Mubarak Jogi Központot - közölte a szervezet. Az Amnesty International munkatársát Ahmed Seif Al Islammal és Khaled Alival, a Human Rights Watch szakértőivel együtt ismeretlen helyszínen tartják fogva Kairóban. A szervezet semmi nem tud a hollétükről.

Salil Shetty, az Amnesty International főtirkára közölte: követeljük kollégáink és a velük fogva tartottak azonnali és biztonságos szabadon engedését. "Mindannyiuknak lehetové kell tenni, hogy ebben a kulcsfontosságú idoszakban szabadon és félelem nélkül tudják ellenorizni az emberi jogi helyzet alakulását Egyiptomban" - tette hozzá Shetty. 

19:49
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A katonák miatt félnek hazamenni a tüntetők

A BBC tudósítója szerint a Tahrír téri tüntetők azt mondják, túl sokat fektettek bele a tüntetésbe ahhoz, hogy most meghátráljanak. A tudósító szerint attól is félnek, hogyha most elmennek, az ki fogja váltani a biztonsági erők ellenreakcióját.

19:52
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi külügy a katonákat védi

"Ez nem a Tienanmen tér" - mondta Hosszam Zaki, az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője a BBC-nek. A szóvivő szerint a katonák a professzionalizmus példátlan fokáról tettek tanúbizonyságot, és a Tahrír tér a politikai fejlettség "tiszta szimbóluma marad".

19:55
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egymilliárdos veszteségről beszélt az alelnök

Omar Szulejmán egyiptomi alelnök egy tévéinterjúban csütörtökön a BBC szerint azt közölte: körülbelül egymilliárd dollár veszteség érte ez országot a turizmus visszaesése miatt. Hozzátette: a zavargások miatt egymillió turista hagyta el az országot.

20:01
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Több százan tartanak szolidaritási tüntetést Stockholmban

Több száz ember gyűlt össze Stockholmban az al-Dzsazíra szerint, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az egyiptomi tüntetőkkel.

20:06
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Képtelenek ellátni a sebesülteket a Tahrír téren

Az al-Dzsazíra szerint a mentők nem képesek elérni a sebesülteket a Tahrír téren, pedig több száz súlyos sérült is lehet.

20:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A levegőbe lövöldöznek a katonák

Meg nem erősített jelentések szerint lövéseket hallani az Egyiptomi Múzeum irányából - írja a BBC. Egy Twitter-bejegyzés szerint a tüntetők éppen dühösen skandálnak a katonák ellen, a katonák pedig a levegőbe lövöldöznek.

20:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tüntetők a korrupt vezetők azonnali vád alá helyezését követelik

Egy egyiptomi blogger hét pontban fogalmazta meg a tüntetők követeléseit: Mubarak lemondása; a szükségállapot feloldása; a parlament feloszlatása, egy nemzeti átmeneti kormány létrehozása; választott patlament, amely úgy változtatja meg az alkotmányt, hogy lehetőség legyen elnökválasztást tartani; a forradalom mártírjai haláláért felelősök, illetve a korrupt tisztviselők és az ország vagyonát elrablók azonnali vád alá helyezése - írta a Guardian.

20:16
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az alelnök öszeesküvést lát az erőszak mögött

Az új egyiptomi alelnök Omar Szuleimán szerint összeesküvés miatt tört ki az erőszak Hoszni Mubarak elnök hívei és ellenfelei között. Az alelnök a fejleményeket a televízióban elemezte, felelősöket nem nevezett meg, csak felsorolta, hogy szerinte a külföldi érdekek, a Muzulmán Testvériség vagy üzleti körök állhatnak a háttérben.

Omar Szuleimán úgy véli, az államfő azonnali lemondásának követelése ebben a helyzetben "felhívás a káoszra". A politikus közölte, hogy felvették a kapcsolatot a Muzulmán Testvériséggel, amely  egyelőre "habozik, de nem utasította el a párbeszédet".

20:21
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Enyhültek a harcok a múzeum körül

A BBC helyszíni tudósítója szerint enyhültek a harcok az elmúlt fél órában az egyiptomi múzeum körül. "Úgy tűnik, hogy a demokrácia-párti tüntetők nyertek" - írja és hozzáteszi, hogy az ellenzék visszaszerezte az irányítást a Tahrír téren.

20:22
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az amerikai különmegbízott szerint Mubaraknak még maradnia kell

Mubaraknak hatalmon kellene maradnia, hogy felügyelhesse az ország politikai rendszerének átalakulását - mondta az amerikai elnök egyiptomi különmegbízottja, Frank Wisner a BBC tudósítása szerint. A kijelentés ellentmondani látszik az átalakulás azonnali megkezdését sürgető korábbi amerikai nyilatkozatoknak. Az USA külügyminisztériuma egyelőre nem reagált szavaira.

20:32
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szulejmán nem akar elnök lenni

Visszautasította Mubarak elnöki posztját Omár Szulejmán alelnök - írja az AFP hírügynökség jelentésére hivatkozva a Guardian. Korábban Ahmed Safík miniszterelnök a CNN-nek azt mondta, hogy Mubarak szeptember végéig elnök marad.

Forrás: AFP/Al-Masriya TV

Omár Szulejmán alelnök a kép jobboldalán, fölötte Hoszni Mubarak elnök arcképe

20:33
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Belehalt sérüléseibe a múlt héten a tüntetések közben meglőtt újságíró

Elengedték a hadsereg által néhány órája őrizetbe vett Wael Abbas blogger-újságírót. Közben kiderült az is, hogy a múlt héten meglőtt Ahmed Mahmoud - aki az Al Ahram újságírója volt - belehalt sérüléseibe.

20:36
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház szerint Mubarak most megmutathatja

"Úgy gondoljuk, hogy Mubarak elnöknek megvan az esélye arra, hogy megmutassa a világnak milyen ember" - mondta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy Mubarak megkezdheti az átmenetet, amelyre "kétségbeesett" szüksége van az országnak.

20:39
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A környező utcákat is uralják a tüntetők

"A kormányellenes tüntetők a szerdainál jóval nagyobb területet tartanak az ellenőrzésük alatt. A tértől 2-300 méterre lévő össze utcát uralják. Minden sarkon ellenőrzőpont van" - közölte az [origo] helyszíni tudósítója és hozzátette: délután több helyen voltak összecsapások, de a pontokat őrző tüntetők visszaverték a mubarakistákat.

20:49
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Veszélyben a külföldiek és az újságírók egy brit tudósító szerint

Egy Kairóban tartózkodó brit újságíró a BBC-nek azt mondta: az újságíróknak és a külföldieknek egyaránt vigyázniuk kell. Hozzátette: bújkálnom kell, távol kell maradnom az ablakoktól.

20:50
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Két mentőautó érkezett a Tahrír térre

"Nehéz orvosi ellátáshoz jutni" - mondta az al-Dzsazírának egy tüntető, és hozzátette, hogy még mindig hallani lövéseket. Közben két mentőautó érkezett a Tahrír térre, az emberek körbeállták őket

20:50
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök szerint mindegy, hogy Mubarak marad-e a maradék 5 hónapra

Az egyiptomi miniszterelnök, Ahmed Shafiq szerint Mubaraknak joga van hivatalban maradnia a maradék 5 hónapra, és szerinte az is valószínűtlen, hogy átadná a hatalmat Omar Suleiman elnökhelyettesnek. A miniszterelnök szerint ez az öt hónap már igazán nem számít túl sokat.

20:52
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az új egyiptomi kormány első ülése - kép

Az új kormány első üléséről tudósít az egyiptomi állami tévé. Középen Mubarak elnök.

Forrás: AFP/Al-Masriya TV
(A képre kattintva megnézheti az egyiptomi forrongásról szóló összes galériánkat)

21:12
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Tiltakozók újabb csoportja tart a Tahrír tér felé

Többezer tiltakozó tart a Tahrír tér felé, miközben az a hír terjed, hogy a hadsereg a tér kiürítésére készül - olvasható az al-Dzsazíra hírtelevízió internetes oldalán.

21:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak kitart egy tanácsadója szerint

Mubarak egyik közeli tanácsadója azt mondta a BBC-nek, hogy az elnök kitart, és nem teljesíti a tüntetők követeléseit, azaz nem fog azonnal lemondani. "Ő egy katona. Azokat a katonai parancsnokokat, akik feladják a pozícióikat, lelövik" - mondta a BBC-nek Mubarak tanácsadója.

21:22
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem akarnak kiszakadni a tömegből a tüntetők

Házilag készített bombákat dobálnak a Tahrír térre a környező házakból az al-Dzsazíra szerint. Tízezrek vannak még a belvárosban, és a hírtelevízió szerint sok tüntető fél kiszakadni a tömegből, amely viszonylagos biztonságot nyújt nekik.

21:24
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megtámadtak két riportert

Egy csapat gengszter Kairóban rátámadt az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió két munkatársára - közölte a csatorna. Az nem derül ki a híradásból, hogy a támadásban megsérült-e valaki. Helyszíni beszámolók szerint Mubarak elnüök emberei igyekeznek ellehetetleníteni az újságírókat.

21:27
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egyesületbe tömörültek a tüntetést támogató fiatalok

Mubarak lemondásáig nem fogják befejezni a Tahrír tér megszállását azok a fiatalok, akik a tüntetéseket támogatva léptek szövetségre egymással - áll annak a koalíciónak a közleményében, amelyre a "Düh Forradaloma Fiataljainak Egyesült Vezetősége" néven hivatkozik a BBC.

21:29
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Köveket dobálnak a rendszerellenes tüntetők

Forrás: AFP/Marco Longari

Rendszerellenes tüntetők köveket dobálnak Kairóban (a képre kattintva megtekintheti galériánkat)

21:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tetszik az egyiptomi kormánynak az ENSZ-kritika

Az egyiptomi kormánynak nem tetszik, hogy Ban Kimun ENSZ-főtitkár kritizálta az Egyiptomi vezetést. Ban Kimun a héten azt javasolta az egyiptomi kormánynak, hogy "tegye meg azokat a bátor lépéseket", amelyekért a tüntetők küzdenek. Az ENSZ szóvivője megerősítette, hogy teljesen egyetértenek a főtitkár kijelentésével.

21:39
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A dobálás miatt törnek a fejek a téren

"A fejsérülések a leggyakoribbak" - mondta egy Tahrír téri szemtanú a BBC-nek, és hozzátette, hogy ezek a kődobálások miatt vannak. Szerinte több embert hordágyon vittek el a térről.

21:57
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Obama bírálta a hírszerzést az észak-afrikai kudarcok miatt

A Fehér Ház és a kongresszus bírálatának kereszttüzébe kerültek az amerikai hírszerző szolgálatok, amiért nem jelezték előre az egyiptomi zavargások kitörését és az Amerika-barát tunéziai rendszer összeomlását - jelentette pénteken az AP amerikai hírügynökség.

Barack Obama elnök fehér házi tisztségviselők által megüzente James Clappernek, a felderítő szervek munkáját koordináló nemzeti hírszerzési igazgatónak, hogy "csalódott" a hírszerzők munkájában. A szolgálatok ugyanis nem figyelmeztettek arra, hogy a tunéziai tüntetések Zin el-Abidin ben Ali bukásához fognak vezetni, és kevés előzetes értesülés szólt arról, hogy Egyiptomban tömegmegmozdulások készülnek. (MTI)

21:59
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nyugodtabb a tér, de még mindig kántálnak a tüntetők

Nyugodtabbnak tűnik a Tahrír tér a BBC tudósítója szerint, és még mindig a tiltakozók kezén van. A tüntetők még mindig azt kántálják, hogy "a rezsimnek mennie kell".

22:01
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak: Nem akarok egymással harcoló egyiptomiakat látni

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök az ABC amerikai tévétársaság riporterének adott interjújában aztz mondta, nagyon sajnálja, hogy az utóbbi napokban véres összecsapásokra került sor. "Nem akarok egymással harcoló egyiptomiakat látni" - tette hozzá az elnök, aki szerint a zavargásokért nem a kormánya, hanem a Muzulmán Testvériség pártja a felelős.

22:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Az alelnök felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza

"Mielőtt bármiféle tárgyalás is elindulna az ellenzékkel, a tüntetésnek be kell fejeződnie" - mondta Omar Szulejmán egyiptomi alelnök, és felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza.

22:10
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptomi szakértők szerint az alelnök hatalomátvétele a legjobb átmeneti megoldás

Az egyiptomi alelnök Oscar Suleiman szombaton befolyásos független szakértőkkel találkozik, hogy a krízis megoldásáról tárgyaljanak. Az egyik megoldás lehet - ahogy arról a napokban már többször szó esett -  hogy Suleiman veszi át Mubaraktól a hatalmat a fennmaradó 5 hónapra, miközben Mubarak  szimbolikus pozíciót kapna - mondta a Reutersnek Diaa Rashwan kairói politikai elemző, aki maga is részt vesz a holnapi Suleimannal folytatott tárgyalásokon. Rashwan és az úgynevezett Bölcsek Tanácsa is ezt a megoldást támogatja, akárcsak az ellenzéki erők. Azért tartják egyelőre ezt a legjobb átmeneti megoldásnak, mert az ellenzék annyira megosztott, hogy egyelőre nincs reális esélye egy új hatalomnak a kormányzópárton kívül.

22:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

611 ember sérült meg az összecsapások során

Az egyiptomi egészségügyi miniszter szerint 611 ember sérült meg a szerdai összecsapásokban. A miniszter korábban egy ember haláláról is beszámolt.

22:23
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Alexandriában is megjelent a két rivális tábor

A CNN tudósítója szerint Egyiptom második legnagyobb városában, Alexandriában is megjelentek a kormányellenes tüntetők és Hoszni Mubarak elnök támogatói, de egyelőre távol tartják magukat egymástól.

22:36
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem fogják erőszakos eszközökkel eltávolatíni a tüntetőket - ígéri a miniszterelnök

Az egyiptomi miniszterelnök bejelentette, hogy a tüntetőket nem fogják erőszakos eszközökkel eltávolítani. Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szerint a napokban több mint ötezren sérlütek meg az összecsapásokban.

22:37
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"Szolidaritás az egyiptomi emberekkel"

Néhány tüntető egy transzparenst tart a Tahrír téren "Szolidaritás az egyiptomi emberekkel" felirattal. A tér szélén folyamatosan Molotov-koktélokat dobálnak. Az al-Dzsazíra szerint egy csoportnyi kormányellenes tüntető összeverekedett egy másik, valószínűleg Mubarak elnököt támogató csoporttal.

22:40
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kormányellenes tüntetők állása Kairóban - kép

Forrás: AFP/Marco Longari

22:43
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Elengedték az al-Dzsazíra délután eltűnt újságíróját

Több mint hét óra katonai őrizet után elengedték az al-Dzsazíra hírtelevízó vasárnap délután, a Tahrír téren feltartóztatott újságíróját.

22:45
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Obama: Nem az erőszak és az elnyomás fogja megoldani a helyzetet

Barack Obama a kanadai miniszterelnökkel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a helyzetet Egyiptomban nem az erőszak és az elnyomás fogja megoldani. Hozzátette: "szükség van egy átmeneti időszakra, amelyik már most elkezdődik."

22:53
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Széles körű reformokat szeretne Egyiptom az ENSZ főtitkár szerint

Ban Ki-mun szerint Egyiptom "széles körű reformokat és nem elnyomást" szeretne. "Az erőszakos támadások békés tiltakozók ellen nem elfogadhatóak" - mondta az ENSZ főtitkár az orxfordi egyetemen a hallgatóknak. Ban Ki-mun szerint békés átmenetre van szükség.

23:00
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Obama azt mondta Mubaraknak, hallja meg a nép szavát

Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte Mubaraknak menni kell-e, Obama azt válaszolta, hogy a forrongások kitörése óta kétszer beszélt az egyiptomi elnökkel, és mind a kétszer azt javasolta neki, hallagasson a körülötte lévőkre, hallja meg mit akarnak az egyiptomi emberek, és komoly, megfontolt, a szabályokat figyelembe vevő döntést hozzon.

23:11
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Letartózatatták a Baradeit meglátogató tüntetőket

A BBC tudósítása szerint az egyiptomi rendőrség letartóztatott hét fiatal kormányellenes vezetőt, akik a el-Baradeinél tettek látogatást csütörtökön.

23:12
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A tankok alatt is elaludnának a tüntetők

Előrenyomult a hadsereg az Egyiptomi Múzeumnál a Guardian szerint, három fiatal nem hátrált meg, ezért letartóztatták őket. Az al-Dzsazíra szerint a tüntetők azt mondják, inkább alszanak egy tank alatt, minthogy megengedjék bárkinek is, hogy elkergessék őket.

23:18
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Fémpajzsokból építenek falat a tüntetők

Visszavonult a Mubarak elnököt támogató tömeg a Tahrír téren az al-Dzsazíra tudósítója szerint, a kormányellenes tüntetők fémpajzsokból építenek falat. A BBC szerint még mindig sok összecsapás van a tér körül és a Nemzeti Múzeum mellett. "Időről időre lövéseket lehet hallani" - írja a riporter, és ezt azzal magyarázza, hogy szerinte a katonák ezzel próbálják megakadályozni, hogy az emberek túl közel menjenek a tankokhoz.

23:19
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Szögesdrótakadályt húztak fel a katonák

A Tahrír tér északi sarkán katonák szögesdrótakadályt húztak fel a tüntetők által épített barikád elé. A tüntetők közül többen befeküdtek a kettő közötti területre, vélhetően attól tartva, hogy megindulnak a tankok - jelentette a BBC. A kairói nemzeti múzeum elé korábban újabb tankok érkeztek. A téren talán kevesebben vannak, mint pénteken, de az emberek továbbra is nagyon elszántak a BBC tudósítói szerint.

23:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Ünnepeltek a kormányellenes tüntetők

Égő fáklyákkal hadonásznak a kormányellenes tüntetők a fémpajzsaik mögött. Az al-Dzsazíra tudósítója szerint nem sokkal ezelőtt ütemesen verték a pajzsokat, amiért sikerült visszaszorítaniuk a Mubarak-pártiakat.

23:41
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A Muzulmán Testvériség nem tárgyal a kormánnyal

"A Muszlim Testvériség habozás nélkül elutasít bármilyen párbeszédet a rezsimmel" - idézte a Független Hírügynökség az egyiptomi ellenzéki  szervezet szóvivője által kiadott közleményt. Omar Szulejmán egyiptomi alelnök néhány órával korábban közölte, hogy tárgyalásokat ajánlottak a mozgalomnak, de "még hezitálnak". A Muzulmán Testvériség illegitimnek tartja a kormányt, ezért ne hajlandó tárgyalni.

23:44
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Hárman haltak meg az egyiptomi kormány szerint

Az egyiptomi egészségügyi miniszter az al-Arabiya televízió szerint hivatalosan is megerősítette, hogy hárman haltak meg a szerdai összecsapásokban. Korábban többen is orvosokra hivatkozva állították azt, hogy három áldozata van az összecsapásoknak. A miniszter az AP hírügynökségnek azt is elmondta, hogy két fiatalembert a Tahrír téri mentőhöz vittek, az egyik már halott volt, a másik pedig később a kórházban halt bele a sérüléseibe. A harmadik áldozat lezuhant a tér melletti hídról, és bár civil ruhában volt, a miniszter szerint elképzelhető, hogy a biztonsági erőkhöz tartozott.

23:45
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Ban Ki-moon: Elfogadhatatlanok az újságírók elleni támadások

Az egyiptomi eseményekről nyilatkozott magyar idő szerint csütörtökön késő este az AFP hírügynökségnek Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára. Közölte: botrányos és elfogadhatatlan, hogy egyiptomban bántalmazzák, megtámadják és letartóztatják az újságírókat. 

23:58
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Kairó egy másik részén is vannak összecsapások

Az al-Dzsazíra szerint a Tahrír tértől nem messze, az Abdul Menim Riad téren is összecsaptak a kormányellenes tüntetők és Mubarak elnök hívei.

00:05
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Megszólalt az amerikai külügyminisztérium

Az amerikai külügyi tárca szóvivője közölte, nagyra értékelik Frank Wisnernek az elmúlt héten Egyiptomban, különmegbízottként végzett munkáját, de a diplomata hazatérése után immár nem hivatalos minőségében nyilatkozott, hanem saját véleményét mondta, azt a kormánnyal nem egyeztette. A szóvivő Wisnernek arra a nyilatkozatára reagált, mely szerint Mubaraknak hatalmon kellene maradnia, hogy felügyelhesse az ország politikai rendszerének átalakulását. Az egykori kairói nagykövet ezt Egyiptomból való visszatérése után, New Yorkban mondta. Az amerikai diplomácia megerősítette, hogy az azonnali változásokat támogatja Egyiptomban.

00:07
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

A volt amerikai elnökjelölt lemondásra szólította fel Mubarakot

John McCain amerikai szenátor, Barack Obama elnök volt ellenfele a 2008-as választásokon a Twitteren felszólította Mubarokot, hogy "mondjon le és adja át a hatalmát".

00:15
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Egy orvos szerint jóval több sebesült van mint amennyit a kormány mond

Egy Tahrír téri orvos azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy több mint 1500 ember sérült meg eddig a szerdai összecsapásokban. Az egyiptomi egészségügyi miniszter nem sokkal ezelőtt több mint 611 sebesültről beszélt.

00:18
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Nem türelmetlenek a tiltakozók

A Tahrír téri tüntetők tisztában vannak vele, hogy türelmesnek kell lenniük, mire eredményt tudnak elérni - idézi a BBC az AFP hírügynökség tudósítójának tapasztalatait. A beszámoló szerint egy 22 éves diák arról beszélt, hogy az is sokáig tartott, mire a francia forradalom céljai teljesültek. "Ha egész életünkben Mubarak ellen kell küzdenünk, megtesszük" - jelentette ki. Egy másik férfi azt mondta, egy hónap elteltével már biztosan fáradtak lesznek, de aztán végre szabadságban élhetnek.

00:30
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Ellentmondó adatok a halottak számáról

A Tahrír tér még mindig tele van tüntetőkkel, kisebb összecsapásokról szólnak a hírek, mivel a kormánypárti tüntetők folyamatosan szivárognak be a kormány ellen tüntetők közé.

Az egyiptomi egészségügyi miniszter azt nyilatkozta az állami televítióban, hogy 11 ember halt meg, amióta kitört a tüntetés, ami ellentmond az ENSZ legaláb 300 halottról szóló adatainak.

00:31
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Barikádokat állítanak és autókat gyújtanak fel a tüntetők

A CNN tudósítója szerint a kormányellenes tüntetők visszafoglaltak egy nagyobb területet az Egyiptomi Múzeum mellett, barikádokat állítottak fel, és több autót felgyújtottak. A téren lövések hallatszódnak, és Molotov-koktélokat dobálnak.

00:42
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

"A mai nap a legrosszabb"

Egy, a Tahrír tér közelében élő nő azt mondta a BBC-nek, hogy minden alkalommal, amikor a tüntetők megpróbálnak kijutni a térről, akkor az ő utcájukban bújnak el, és folyamatosan kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálóznak, a lakók pedig az erkélyről próbálják eloltani a tüzet. A nő szerint az elmúlt kilenc napban is szörnyű volt a helyzet, de "a mai nap a legrosszabb".

00:48
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Terroristának nézték a Népszabadság fotósát

Egyiptomba érkezésének napján, csütörtökön feltartóztatták, és egy őrszobára, majd egy laktanyába vitték a Népszabadság fotósát, Kurucz Árpádot - számolt be a lap internetes kiadása szombaton. Kurucz Árpád útlevelét, mobiltelefonját elvették, őt magát kiszolgáltatott körülmények között vallatták, bekötött szemmel kísérgették az egyiptomi hatóságok - mint kiderült, érvényes afgán vízuma miatt arra gyanakodtak, hogy terroristákhoz lehet köze. Végül a repülőtérre vitték, és kitoloncolták az országból, mint mondták, "a saját érdekében". A lap munkatársának biztonsága érdekében hazaérkezéséig nem közölte az esetet.

00:51
február 02, 2011
Vágólapra másolva!

Obama szerint Egyiptom már nem lesz a régi

Barack Obama amerikai elnök szerint eljött az ideje a változásnak Egyiptomban. Az elnök a Fox Newsnak adott interjújában kijelentette, hogy Egyiptom "nem lesz olyan, amilyen korábban volt". Obama szerint csak Hoszni Mubarak tudja mit fog tenni, de szerinte Egyiptom "szabad és igazságos" választást akar. A Guardian szerint az elnök azt is megemlítette, hogy a Muszlim Testvériségnek szerinte nincsen többségi támogatottsága.