Harminchárom bányász a felszínen - itt a bányászmentés vége

Események

Vágólapra másolva!
Véget ért a mentőakció Chilében, ahol felszínre húzták az utolsót is a tíz hete 700 méteres mélységben rekedt bányászok közül. A harminchármak műszakvezetőjét pezsgődurranások köszöntötték, majd a elénekelték a chilei himnuszt. Kevesebb, mint 24 óra alatt felhúzták az összes bányászt, majd két és fél óra múlva a hat segítőt. Az utolsó elfelejetette lekapcsolni a villanyt.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül104 bejegyzés
02:01
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Előkészítik az első mentőkabint

Bányamentők gyülekeznek a bányászokhoz vezető kürtő közelében, amelynek hamarosan felemelik a fedelét, és leeresztik a mentőkabint - jelentette a Telegraph.

02:16
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Obama is szurkol

Barack Obama amerikai elnök közleményben biztatta a bányászokat és családjaikat. A hozzátartozókat egy gyors tájékoztatóra hívták a mentés szervezői, feltehetően hogy megbeszéljék velük a mentőakció részleteit, és a bányászok felhozásának sorrendjét.

02:18
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Dekázva örvendezett a volt focista

Egyre gördülékenyebb a bányászok kimentése, már a felszínre is érkezett a huszonhetedik, az egykori tehetséges focista, Franklin Lobos. A bányászcsaládból származó férfi - apja és nagyapja is bányász volt - kicsit dekázott is, az első ölelések után, és focilabdával az ölében feküdt a hordágyra.

02:24
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Gyárkéményként füstölnek a bányászok

A mélyben lévő bányászok eközben úgy füstölnek izgalmukban, mint a gyárkémény - jelentette Twitteren a Guardian tudósítója, aki szerint a bányászok kijelentették, addig nem hagyják el a számukra kijelölt kórházat, amíg utolsó társukat is ki nem húzták.

02:35
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A mélybe rántja a BBC költségvetését a bányás tudósítás

Miközben a huszonnyolcadik bányász, Richard Villaroel felkészül a kimentésre, a Guardian arról ír, hogy a BBC-nek a mentőakcióról adott élő tudósítása várhatóan többe fog kerülni, mint 100 ezer font (31,3 millió forint). Emiatt vissza kell majd fogni a költségeket a lisszaboni NATO-találkozó, a davosi világgazdasági fórum és a cancúni klímacsúcs közvetítése alatt. A brit közszolgálati adó 26 embere dolgozik a chilei mentőakció közvetítésén, amelynek költségei a társaság egyik vezető szerkesztője szerint súlyos pénzügyi helyzetbe sodorják az adót.

02:39
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A lyukhoz görgetik a mentőkabint

Egy utolsó közös fotóra gyűltek össze az akció kezdete előtt a mentőegységek. A BBC szerint a bolíviai bányász csak a negyedik lesz, akit felhoznak előtte egy chilei bányászt, Juan Illanest hozzák ki. A mentőkabint - amit Phoenixnek kereszteltek el - már a chilei elnök is megvizsgálta, a BBC élő adásában látható, hogy a kabint rögzítették a leeresztő kábelhez,és a lyukhoz görgetik.

02:45
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Telefirkált zászlóval integet a huszonnyolcadik

Huszonnyolcadikként húzták fel a hamarosan apukává váló Richard Villaroelt, akit síró kishúga üdvözölt nagy örömmel. A férfi azt kérte a kislánytól, hogy tanuljon jól, amíg lent van, és a kislány jó jegyeket is szerzett - írja BBC. Már csak öt bányász van hátra a harminchárom közül.

02:55
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Még órák vannak hátra a startig

Laurence Golbourne chilei bányászati miniszter közölte, legalább két óra, mire elkezdődik a mentőakció, addig tesztelik a mentőkabint a mentőaknában. A tudósítások előzőleg arról adtak hírt, hogy az akció helyi idő szerint kedd este nyolckor (Magyarországon szerda hajnali egy) kezdődik.

Forrás: AFP
Mentőegységek sürgölődnek a mentőakna körül (nézze meg galériánkat a képre kattintva)

03:08
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Már megvan, ki megy le először a bányászokhoz

A bányászati miniszter szerint már kiválasztották azt a bányamentőt, aki elsőként száll alá a mélységbe, de nem árulta el ki lesz az. Azt is mondta, hogy azt reméli, még (helyi idő szerint) éjfél előtt fel tudják hozni az első bányászt.

03:14
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Négy bányász maradt a mélyben

Juan Aguilar a huszonkilencedik bányász, akit kimentettek. A 49 éves férfi több mint egy éve dolgozott a bányában, amely több ezer kilométerre van otthonától.

03:28
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Húsz nagy helikopter zaja

Egyre hűvösebb van a mentőakció, remény táborának nevezett helyszínén - jelentette a Telegraph. A hideg várhatóan kellemetlenül érinti majd a bányászokat, akik több mint két hónapja 32 Celsius fokos melegben vannak a mélységben. A BBC helyszíni tudósítása szerint a bányászoknak az utolsó napokban nehéz dolguk volt, a közeledő mentőfúrás zaja miatt is. Azt mondták, olyan volt, mintha 20 nagy helikopter zúgott volna a fejük fölött.

03:33
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Felhúzták a "legszerencsésebb szerencsétlent"

A harmincadikként kimentett Raul Bustos felesége szerint a "legszerencsésebb szerencsétlen a világon". Bustosnak építőipari vállalkozása volt, amit tönkretett a februári chilei földrengés és szökőár, és a bányában próbálta újrakezdeni életét. Hosszú csókban forrtak össze feleségével, miután kilépett a mentőkabinból.

03:47
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Buli készül Copiapóban

A BBC azt jelentette, hogy az események súlypontja egyre inkább a közeli Copiapó főterére helyeződik át, ahol hatalmas utcabállal készülnek az utolsó mélyben rekedt bányász kiszabadulására. A Telegraph szerint közben a hozzátartozók szép lassan felszámolják a remény táborát, ahogy azt a táborhelyet nevezték, ahol felverték sátraikat, hogy a mélyben rekedt szeretteik közelében lehessenek.

03:53
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Az összes chilei harang szólni fog

Pinera elnök megkérte az összes chilei templomot, hogy kongassák meg a haragokat, ha az első bányász felért a felszínre. A mentőkapszula már a mentőakna felett lóg, a mérnökök körülötte serénykednek. Pletykák szerint másfél órán belül fent lesz az első bányász - írja a Guardian.

04:02
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Kint van a harmincegyedik bányász

A 24 éves Pedro Cortez érkezett széles mosollyal a mentőkainban, aki barátjával, a már korábban kimentett Carlos Buguenóval együtt kezdett dolgozni a bányában. Cortez egy éve már elvesztette egyik ujját egy bányászbalesetben. Már csak ketten vannak a mélyben a 33 közül.

04:10
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Megvan a mentési sorrend

Telefonkábelt eresztenek le a mentőaknába, hogy javítsák a kapcsolatot a bányászokkal. Közben a hatóságok kiadtak egy listát a bányászok hozzátartozóinak arról, hogy milyen sorrendben fogják felhozni az embereket. A BBC szerint ez lesz a sorrend: Florencio Avalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sanchez, Osman Araya, Jose Ojeda, Claudio Yanez, Mario Gomez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Pena, Carlos Barrios, Victor Zamora, Víctor Segovia, Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Avalos, Carlos Bugueno, Jose Henriquez, Renan Avalos, Claudio Acuna, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raul Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona és Luis Urzua. Florenico Avalos apja azt mondta, nagy megtiszteltetés, hogy fia lehet az első, akit felhoznak a mélyből.

04:27
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Készülnek a kapszula tesztjére

A BBC és a CNN élő adásán látható, ahogy kezdik beengedni a mentőkapszulát a mentőaknába. Ez lesz az első teszt, hogy miként tudják leereszteni és felhúzni az alkalmatosságot a közel 700 méteres mélységbe. A sivatagi hidegben a kapszula körül örvénylő pára miatt olyan, mintha egy kis rakéta kilövésére készülnének.

04:28
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Az újdonsült apukát hozták fel utolsó előttiként

Kiszabadult az utolsó előtti bányász a mélyben rekedt 33 közül. A 29 éves Ariel Ticona a bánya mélyében lett apa, újszülött kislányát Esperanzának (remény) keresztelték, a szülést videón keresztül nézte. A férfi vigyorogva rágózott, miközben átölelte felesége, majd meglapogatta vállát a chilei elnök.

04:34
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Leeresztik a mentőkapszulát

Leeresztik az üres mentőkapszulát az aknába - látható a CNN és a BBC élő adásában. Először 65 méteres mélységbe eresztik, hogy kitapasztalják hogyan viselkedik a járatban. Eközben a közeli Copiapó egyik terén ünnepi hangulatban, zászlókat lengetve figyeli a tömeg a mentés televíziós képeit egy kivetítőn.

04:45
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Énekelve biztatják a bányászokat

"Gyerünk bányászok, elérkezett megmentésetek éjszakája" - ezt kiabálták a mentésben résztvevők, miután leeresztették a Phoenix 2 mentőkabint az első tesztre a mentőaknába.

04:46
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Úton az utolsó bányász, Don Lucho

Jön az utolsó bányász, a műszakvezető Luis Urzua. Az embrei által csak Don Luchónak becézett Urzua feltérképezte a bánya még járható részeit, szigorúan kimérte az ételadagokat, és megszervezte a bányászok életét, amikor 17 napig semmilyen kapcsolatuk nem volt a külvilággal. Ő maga kérte, hogy utolsóként húzzák fel, miután biztonságba helyezték az összes emberét. A mélyben már csak az a hat bányamentő maradt, akik a többieket segítették beszállni a mentőkabinba, de hamarosan ők is feljönnek. A felszínen már készítik a pezsgőket.

04:55
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A felszínen Chile hőse

Pezsgődurranások fogadták az utolsó bányász, Luis Urzua felszínre érkezését. A mentőakna körül fesztiválhangulat alakult ki, még Pinero elnök is sűrűbben pislogott, ahogy közeledett a bányászok műszakvezetője. Urzua bekapcsolt sisaklámpával beszélt az elnökhöz.

Forrás: EPA
Luis Urzua és Pinero elnök a chilei himnuszt éneklik. Kattintson a képre!

04:58
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Visszahúzták az üres mentőkapszulát

Kihúzták a mentőkapszulát az aknából. Ezzel vége az első tesztnek. Hamarosan emberrel is ki fogják próbálni. A mentőkabin körübelül egy átlagos lift sebességével fog leereszkedni, illetve felemelkedni.

05:15
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Küldetés teljesítve

"Küldetés teljesítve Chile" - ez a felirat olvasható azon a kartonlapon, amelyet a hat bányamentő mutat még lent a bánya mélyén a tévékamerának - látható a BBC élő adásában. Ők segítették a bányászok kimentését, most rajtuk a sor, hogy feljöjjenek.

05:16
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Újra üresen küldték le a mélybe a mentőkabint.

Megint leküldték a mélybe a mentőkabint, amelyben ezúttal sem volt ember. Folytatódik a kabin tesztelése. Az első teszt után az egyik munkás egy kalapáccsal ütötte a kabin oldalát, nem tudni miért.

05:23
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Bejelentették ki lesz az első bányamentő, akit leküldenek

Manuel Gonzales, így hívják az első bányamentőt, akit leküldenek majd a mélybe a mentőkabinban - jelentette a CNN. A BBC szerint a férfi 20 éve dolgozik bányában, 12 éve bányamentőként.

05:45
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Ünnep

Chile szerte az utcákon ünnepelnek az emberek. Zászlótenger, könnyek, dudaszó - jelentette a Guardian tudósítója a bánya közelében fekvő Copiapóból.

06:05
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Homokzsákokkal tesztelik a kabint

Homokzsákokat tettek a mentőkabinba, azzal eresztették bele ismét a mentőaknába, majd gyorsan ki is emelték az alkalmatosságot - jelentette a CNN.

06:11
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Készülődik az első bányamentő

Beszállni készül az első bányamentő a mentőkabinba, hogy alászálljon a 68 napja mélyben rekedt bányászokhoz.

06:18
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Elindult az első ember a mélybe

Taps és kiáltások közepette kezdték leereszteni az első embert a bányászokhoz.

06:36
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett a bányászokhoz a mentőkabin

Megérkezett a mélyben rekedt bányászokhoz az első bányamentő. A 33 férfi 68 napja nem látott mást egymáson kívül, a félmeztelen bányászok körbe állták, és tapssal köszöntötték a mentőt - látható a CNN élő adásában.

06:55
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Útnak indult az első bányász a felszínre

Elindult a mentőkabin a felszínre Florencio Avalosszal, az első bányásszal a 33 mélyben rekedt közül. Avalost állapotos felesége várja odafent.

07:11
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első bányász

Megérkezett a felszínre az első kimentett bányász. Érkezését sziréna jelezte előre. A közelben állók hatalmas örömujjongásban törtek ki.

07:16
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Már csak egy bányamentő van lent a mélyben

Az utolsó bányamentő várja, hogy kihúzzák. Eddig ő segített a többieknek bemászni a mentőkabinba. Neki már nem lesz segítsége ehhez.

07:21
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Az utolsó ember is elhagyja a San José bánya mélyét

"Nagy vagy Manuel" - üzenik rádión az utolsó bányamentőnek, mielőtt beszáll a mentőkabinba. A kamerát lent hagyja, látható, ahogy integet, meghajol, bemászik a kabinba, magára csukja az ajtót, majd a Fénix-2-vel együtt eltűnik az aknában.

07:28
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Visszaküldték a mélybe a mentőkabint

Egy újabb bányamentővel visszaküldték a mélybe a mentőkabint a chilei bányászokért.

07:30
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Mosolygó elnök szónokol

Hamarosan mindet kiszabadítják a 33 bányász közül - ígérte rögtönzött beszédben a szélesen mosolygó Sebastian Pinera elnök. "Beteljesült, amiről Chile álmodott" - idézte a BBC.

07:33
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Kiürült a San José bánya mélye

Felszínre hozták az utolsó bányamentőt is a San José bánya mélyéből. Manuel Gonzales volt az első, aki alászállt a bányászokhoz az ismeretlen mélységbe a mentőakció elején. Kifele jövet égve hagyta a lámpákat odalenn. Ezzel véget ért a mentőakció az Atacama sivatagban.

07:52
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Úton a második

Már a második bányász is úton van a felszínre. A 40 éves Mario Sepulveda volt az, aki a bányászokról videókat forgatott a mélyben, a többiek csak műsorvezetőnek becézik, miután sorra meginterjúvolta társait. Már most sok meghívása van különböző beszélgetős műsorokba.

08:09
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Kint van a második bányász

Sepulveda felesége karjaiba omlik, majd ajándékokat oszt egy szatyorból a bányamentőknek, és mindenkit megölel, akit csak ér a közelben.

Forrás: AFP
Sepulveda boldogan integetett még az orvosi vizsgálat közben is (klikkeljen a képre, galéria nyílik)

08:28
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Megviselt mentőkabin

Egyre több a karcolás és a horpadás a bányászokat felszínre hozó mentőkabinon. A BBC szerint aggasztó az ajtajának az állapota, amit feltehetően megütött valami szikla az első teszt során.

08:50
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Jön a harmadik

Úton van a felszínre a harmadik bányász, kiemelése mintegy negyed órán át tart majd. Az 52 éves villanyszerelő Juan Illanes korábban katona volt, aki a BBC szerint Argentína ellen is harcolt a chilei hadseregben annak idején.

09:21
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Kint van a harmadik bányász

A felszínre hozták Juan Illanest, amikor felért, a felesége szaladt felé. A férfi sok ölelést osztott ki a rokonoknak, és a közelben álló politikusoknak is, Pinera is ott van, a Guardian tudósítója szerint úgy tűnik, minden egyes bányászt személyesen akar üdvözölni.

Illanes korábban katona volt, a mentőcsapatok megjegyezték őt, mert segített fegyelmet és nyugalmat tartani a bányászok között. Egy fia van, aki mérnöknek tanul. A feleségével csak egy videón keresztül tudták megünnepelni a születésnapját az idén.

Forrás: AFP
Illanest is megünnepelték (galéria a kép mögött)

09:27
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Érkezik az egyetlen külföldi

A következő bányász, akit felhúznak a mélyből, a bolíviai Mamani Soliz, aki az egyetlen a csoportban, aki nem chilei. Mindössze négy napja dolgozott a bányában, amikor a baleset történt. A bolíviai elnök, Evo Morales korábban megígérte, hogy a helyszínen látogatja meg őt. Egyelőre azonban nem mutatkozik a helyszínen, pedig még azt is megígérte, hogy a kiszabaduló Soliz földet kap Bolíviában.

10:11
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett a negyedik

Felszínre érkezett a 23 éves Carlos Mamani Soliz. Keresztet vetett, aztán boldogan integetett a tapsviharban, amíg a felesége a nyakába borult. Morales elnök egyelőre nem jelent meg - Pinera adta át az üdvözletét -, Solist elvitték egy hordágyon.

11:01
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

19 éves bányász érkezik

A 19 éves Jimmy Sanchez, a 33 nmélyben rekedt bányász legfiatalabbika készülődik a 15 perces útra a felszín felé. Még csak öt hónapja dolgozik bányászként. Amikor a mélyből üzent a családjának, azt mondta, alig várja már, hogy újra ehessen az édesanyja főztjéből.

11:11
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Felszínre érkezett az ötödik bányász

A 19 éves Jimmy Sanchez kissé megilletődve mosolygott, amikor a felszínre érkezett a kapszulában. Az édesapja, Juan megölelte, mielőtt hordágyon elvitték.

11:29
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Érzelgős bányász a következő

A 30 éves Osmán Araya érkezik legközelebb a felszínre. A Guardian riportere szerint ő volt a legérzelgősebb bányászok egyike. Egy, a feleségének küldött üzenetében azt mondta: "Mondjátok meg Angelicának, hogy üdvözlöm. Nagyon szeretlek, kedvesem. mondd meg a mamának, hogy nagyon szeretem. Sosem hagylak el benneteket, ki fogok tartani a végsőkig, amíg újra veletek lehetek." Később azt is üzente, fél, hogy a bezártság összeroppantja. A férfi az idén hagyta ott a szőlőszüretelést - amiből korábban élt - a bányászat kedvéért. A CNN szerint szeret gitározni, és a helyi templomi kórusban is énekel.

Forrás: AFP
Sebastian Pinera elnök üdvözli a felszínre érkező Carlos Mamanit

11:55
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Morales siet a helyszínre

A helyi híradások szerint Evo Morales bolíviai elnök - aki elszalasztotta a legjobb szereplési lehetőséget, mert nem ért oda időben a bányához a bolíviai bányász fogadására - helyi idő szerint fél hat körül érkezik a helyszínre.

12:10
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

"Egy bányász vagyok, kezeljetek úgy"

"Azt szeretném, ha úgy kezelnétek, ami vagyok - csak egy bányász. Folytatni fogom a munkát, mert ez az életem" - mondta a sötét szemüveget viselő Mario Sepulveda, akit másodikként hoztak fel a mélyből. "Nagyon sokáig szeretnék élni, hogy minél több időt tölthessek a családommal" - tette hozzá arra utalva, hogy egy második esélyt kapott az élettől. A bányász beszédét a BBC közvetítette.

Egy helikopter érkezik a helyszínre, minden lámpát átmenetileg le kellett kapcsolni.

12:37
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Felhozták a hatodik bányászt

Mosolyogva érkezett a felszínre a hatodik megmenekülő bányász, Osman Araya. A felesége idegesen várakozott a "Gracias Senor!" ("Köszönöm, Uram!") feliratú pólót viselő Arayára, amíg megölelhették egymást. "Kösz mindenkinek, mindenkinek, aki nekünk segített" - mondta, amikor a hordágyra fektették, mindkét hüvelykujját felemelve.

Araya néhány napja ingerülten nyilatkozott lentről. Azt üzente a bánya vezetőinek, hogy nem akarja tovább kockáztatni az életét. A menedzsment azt válaszolta, hogy tiszteletben tartják a döntését, ha akar, távozhat a társaságtól.

Forrás: AFP

Osman Araya találkozik feleségével

12:40
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

José Ojeda a következő

A 46 éves férfi, José Ojeda Vidal a bányászcsoport titkáraként dolgozott. Ő írta az első üzenetet, amelyen az állt: "jól vagyunk, mind a 33-an". Az egyetlen cukorbeteg a csoportban a CNN szerint.

13:13
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Viccelődnek a mélyben várakozó bányászok

A CNN szerint a bányában lévő kamera képe szerint a kimentésre várakozó bányászok viccelődnek, beszélgetnek, a mentőcsapatok pedig próbálják nyugalomra inteni őket, amíg sorra nem kerülnek.

13:32
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Felért a felszínre a hetedik bányász is

Felért a felszínre a hetedik bányász is, José Ojada. A CNN szerint a mosolygó Ojada a chilei zászlót lengeti.

13:54
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

22: 33 Kint van az egyik galambász

A 27 éves Carlos Bugueno a 23. bányász a felszínen. Ő volt az egyik, aki kezelte a mélybe egy vékony furaton leküldött csomagokat, amiket csak galamboknak neveztek a bányában rekedtek, ezért őt is csak galambásznak becézték.

13:56
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Úton van a felszín felé a "dohányos"

Cigit kért korábban a "dohányos" becenévre hallgató Claudio Lagos, a nyolcadik bányász, aki éppen a felszín felé tart a mentőkapszulában. Maga a bányaügyi miniszter válaszolt neki, és nikotintapaszokat ajánlott, de Lagos ragaszkodott a cigihez.

14:03
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A nyolcadik is kint van

Hamar felért a nyolcadik bányász, aki miután megölelte a körülötte állókat, lefeküdt egy hordágyra, és mutató- és középső ujját egyszerre feltartva fejezi ki örömét.

14:15
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Ajánlott a napszemüveg

Hajnalodik, a felszínre érkező bányászok ezért valószínűleg napszemüveget fognak viselni, mert kéthónapnyi sötétség után zavarhatja őket a fény, írja a CNN.

14:31
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Minden remekül megy a miniszter szerint

A Phoenix becenevű mentőkapszulát dicséri a chilei bányászati miniszter, jelenti a Guardian. Szerinte remekül mennek a dolgok, és a mentőkapszula sem forog annyira, hogy a benne utazó bányászok rosszul legyenek tőle. A miniszter ennek ellenére azt szeretné, hogy minden bányász két napot töltsön a kórházban, elővigyázatosságként.

Forrás: AFP
Laurence Golborne bányászati miniszter (középen) Alfonso Avalos édesapjával (balról) beszél. Kattintson a képre!  

14:47
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Rengetegen érdekődnek

76 műholdas antenna van a helyszínen, jelenti a Guardian. A futball világbajnokságon a lap szerint csak 50 volt.

15:00
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Felért a felszínre a legöregebb bányász is

Megérkezett a mélyből a csapat legöregebb tagja, a 63 éves Mario Gomez. Így már kilenc bányász van a felszínen. A bányász felesége fényképezőgéppel várta férjét, de miután Gomez kilépett a kapszulából, először megölelte, és csak utána fényképezett.

15:26
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Nem megy többet bányába a kimentett bányász

"Többé be nem teszem a lábam semmilyen bányába" - mondta a kilencedikként a felszínre hozott bányász, Mario Gomez, aki 12 éves kora óta dolgozik a felszín alatt, írja a CNN.

15:54
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A tizedik bányásznak valószínűleg orvosra lesz szüksége

Felszínen a tizedik bányász, a 31 éves Alex Vega Salazar. A gépészmérnök Salazarnak korábban voltak vitái feleségével, ezek miatt aggódott is, de a felesége megnyugtatta, hogy szereti, most pedig azonnal a nyakába borult. Salazarnak problémái voltak a vérnyomásával és a veséjével is a CNN szerint, ezért valószínűleg orvosi segítségre lesz szüksége.

16:15
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Ünnepi a hangulat Chilében

A közeli városban, Copiapóban a polgármester felfüggesztette a tanítást, hogy a gyerekek és a szülők otthon tudják nézni a mentőakciót, írja a Guardian egy hírügynökségre hivatkozva. Chile fővárosa, Santiago pedig az autósok dudálásától hangos.

16:31
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Egyre gyorsabban halad a mentés

Több mint tíz órája tart a mentőakció, 22 ember van még a bányában, egy pedig éppen úton a felszín felé. A helyszíni jelentések szerint egyre gyorsabban halad a mentés, írja a CNN. Közben visszatért a pihenésből a chilei elnök, Miguel Pinera is.

16:37
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Már tizenegyen vannak biztonságban

Kiemelték a tizenegyedik bányászt is, Jorge Galleguillost. Mindenki tapsol a mentőkapszula körül, Galleguillos körbejár és a családtagjait ölelgeti.

16:50
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A sas leszállt, megérkezett a bolíviai elnök is

A helyszínre érkezett a bolíviai elnök, Evo Morales is, jelenti a Guardian. Morales nemrég szállt le repülőjével, megnézte a mentőkapszulát, most pedig a sátorban beszélget az egyik bányásszal. Visszafelé magával fogja vinni a csapat egyetlen külföldi tagját, a bolíviai Carlos Mamanit, akit negyedikként mentettek ki.

Forrás: AFP
Evo Morales bolíviai elnök is a helyszínre érkezett. Kattintson a képre!

17:06
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Chilén a világ szeme

Még Iránban is élőben közvetítik a mentést, jelentette a Guardian. A brit miniszterelnök, David Cameron is jókívánságait küldi és "dicsőségesnek" nevezte az akciót.

17:17
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Elnökök fogadják a tizenkettedik bányászt

Megérkezett a tizenkettedik bányász, Edison Pena Villarroel. Pinera chilei, és Morales bolíviai elnök is az akna mellett áll, de a bányász először barátnőjével ölelkezik össze, utána fordul az elnökökhöz, és mindkettőjüket megöleli.

17:28
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Az énekkar-vezető is kijutott

Elvis-rajongó a bányából tizenkettedikként kijutó Edison Pena Villarroel, aki korábban azt kérte, hogy küldjenek le neki zenét. A 34 éves férfi a bányában énekkart is szervezett a 33 csapdába esett emberből, írja a CNN.

17:42
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Leküldtek egy embert a bányába

Egy mentőst is leküldtek a bányába a kapszulával, ami már le is ért. A vörösruhás, sisakos mentőst a még lent tartozkodó 21 bányász kézfogással és ölelésekkel köszöntötte, és már el is indult felfelé a tizenharmadik ember.

18:07
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Apja köszönti a tizenharmadik túlélőt

Apja köszöntötte a tizenharmadik bányászt. Carlos Barrios Contreras zokogva integetett miközben elsétált az aknától. A mentőkapszulát szinte azonnal visszaküldték.

18:12
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Két emeletük is van a bányászoknak

A második és a negyedik emelet van fenntartva a bányászoknak a közeli város, Copiapo kórházában, jelenti a CNN.

18:22
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

"Az ilyen események összekapcsolják az embereket"

"Az ilyen események összekapcsolják az embereket" - mondta Evo Morales, bolíviai elnök a helyszínen, és megköszönte a 32 chilei bányásznak, hogy gondját viselték bolíviai társuknak. Morales és Sebastian Pinera chilei elnök éppen közös sajtótájékoztatót tart.

18:31
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Még ma befejeződhet a mentőakció az elnök szerint

"Talán még ma befejeződik a mentőakció" - mondta Sebastian Pinera, chilei elnök. Pinera szerint egyre gyorsul a mentés, az elején még egy órán keresztül tartott egy ember kiemelése, most viszont már csak negyven perc.

18:44
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Kihúzták a tizennegyediket is, akinek ott sem kellett volna lennie

Újabb bányászt húztak ki a mentőkapszulában, ő a tizennegyedik a sorban. Víctor Zamora Buguenonak egy földrengés elpusztította az előző munkahelyét, ezért érkezett a bányához, de nem kellett volna lent tartózkodnia a balesetkor, mert járművezető volt. Buguenot a chilei elnök azzal vigasztalta, hogy "mostantól jó élete lesz a feleségével".

Forrás: AFP
Víctor Zamora Buguenon előző munkahelyét egy földrengés pusztította el. Kattintson a képre!

19:15
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Kemencéhez hasonlította a bányát a tizenötödik

Egy kemencéhez hasonlította egy korábbi levelében a bányát a tizenötödikként éppen most kimentett Victor Segovia. Segoviának volt már korábban balesete a Guardian szerint: törmelék temette maga alá, de ezt akkor pár törött csonttal megúszta. Újabb mentőst küldenek le a kapszulával.

19:22
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A leghatalmasabb dél-amerikaiak hivogatják a chilei elnököt

Gyakran csörög a mobilja Sebastian Pinera chilei elnöknek. Az előbb Hugo Chávez venezuelai elnök hívta, előtte nem sokkal pedig a brazil majd az argentín elnökkel beszélt, jelenti a BBC.

19:50
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Anyja fogadta a 16. bányászt

Kint van a 16. bányász, Daniel Herrera. A 27 éves férfit édesanyja fogadta könnyek között. Amikor leeresztették érte a mentőkabint, egy ötödik segítő is alászállt, Patricio Sepulveda, a rendőrség különleges egységének tisztje. Herrera sírva feküdt a hordágyra - derül ki a BBC helyszíni élő adásából.

20:26
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Egy dédnagyapa lesz a következő

Omar Reygadas lesz a 17. bányász, akit kimentenek. Az 56 éves bulldózerest dédunokái is várják a felszínen a BBC szerint.

20:44
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Földre térdelt a 17. bányász

"Chi-chi-chi-le-le-le, los mineros de Chile" - ezzel a rigmussal fogadták a körben állók a 17. bányászt a felszínen. Reygadas kezében egy Bibliát szorongatva térdelt a földre, miután kiszállt a mentőkabinból.

21:13
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Esküvőre készül a következő bányász

A 18. bányász Esteban Rojas lesz. A 44 éves karbantartó megígérte, hogy ha a kijut, feleségül veszi barátnőjét, akivel 25 éve élnek együtt.

21:15
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Már csak a legerősebb bányászok vannak hátra

Laurence Golborne chilei bányászati miniszter szerint a mentőakció a tervezettnél gyorsabban halad, ezért még várhatóan az éjszaka folyamán befejeződik. A mélyben tartózkodó 5 bányamentőt hamarosan kiegészíti egy hatodik is a még ott lévő 16 bányász mellett. Őt azért küldik le, hogy egyik társa egy kicsit tudjon pihenni. A Fénix nevű mentőkabin ajtajának hibájáról azt mondta, megoldották a problémát. Golborne azt is közölte, hogy mostanra felhozták a legrosszabb egészségügyi állapotban lévő bányászokat, a mélyben már csak a legerősebbek maradtak.

21:50
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Kereszteket vetett az újabb kiemelt bányász

Kereszteket vetett és a földre térdelt, miután kilépett a mentőkabinból a 18. kimentett bányász. Esteban Rojast barátnője fogadta.

21:53
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Görög nyaralásra invitálták a bányászokat

Egy görög bányatársaság görögországi turistautat ajánlott fel az összes kimentett bányásznak - jelentette a Guardian. Az összes bányászt és egy-egy hozzátartozójukat vendégül látják a görög szigeteken, fedezik odautazásukat is. Az út során odafelé Madridban részt vehetnek egy Real Madrid-meccsen, majd Angliában egy Manchester United-meccset nézhetnek meg.

22:28
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

David Cameron telefonhívása közben érkezett fel a 19.

A 45 éves Pablo Rojas is kint van a lyukból, ő a 19. kimentett bányász. Integet, taps fogadja, orvosnak készülő fiát öleli. Pont érkezése előtt telefonált David Cameron brit miniszterelnök a chilei elnöknek, aki azt mondta Cameronnak, alig várja, hogy találkozzanak.

22:49
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Súper Mario a chilei címlapokon

Súper Mario, ezzel a felirattal jelent meg a chilei Las Ultimas Noticias napilap címlapján a másodikként kimentett Mario Sepulvedának, a bányászok szóvivőjének képe. Közben már úton van a 20. bányász, Dario Segovia a felszínre.

22:59
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Felesége fotózza a huszadikat

 

Felesége fényképezi, amint kiszáll a mentőkabinból Dario Segovia 48 éves vájár. A férfinak az apja is bányász, aki egy alkalommal egy héten keresztül volt egy beomlott bánya foglya a Telegraph szerint. Segoviia fél térdre ereszkedik, chilei zászlót lobogtat, miután kiszállt a kabinból.

23:13
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Következik a csapodár bányászdoktor

Hamarosan indul a mentőkabin Yonni Barriossal. Az 50 éves férfi volt a bányászok szükség-orvosa, akinek orvosi ismeretei kimerültek egy injekció beadásában. Kisgyerekként ugyanis megtanulta, hogyan adja be cukorbeteg édesanyjának a gyógyító injekciókat. A férfi aggódhat, mi lesz kiszabadulása után: kiderült, hogy csalta a feleségét.

23:29
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Szeretője helyett neje várja a huszonegyediket

Ugyan azt kérte, hogy szeretője fogadja a felszínen, Yonni Barriost, a huszonegyedik bányászt ennek ellenére felesége várja a mentőakna mellett.

23:31
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Ismeretlen nő ölelte a huszonegyediket

A BBC és a Telegraph szerint sem lehet biztosra tudni, hogy felesége vagy testvére várta-e az akna mellett Yonni Barriost.

23:48
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Az összefogás erejéről beszélt a csoport vezetője

Küszöbön áll a kimentése annak a 33 bányásznak, akik augusztus elején rekedtek egy chilei rézbánya 700 méteres mélységében. A mentőakció hivatalosan helyi idő szerint este nyolckor kezdődik (magyarországi idő szerint szerda hajnali egykor), bár meg nem erősített hírek szerint akár 1-2 órával hamarabb is elindulhat a mentés. A bányászokat egy mentőkabinban fogják kiemelni egyenként.

"Életünknek olyan szakaszát töltöttük itt, amit egyikünk sem tervezett, és reméljük, soha többé nem kell újra átélnünk, de hát ilyen a bányászok élete" - mondta a Guardiannak Luis Urzua, a bányászok művezetője, akire nemzeti hősként tekintenek Chilében. "Mindig azt mondjuk, amikor lemegyünk, hogy tiszteld a bányát, és reménykedj, hogy kijutsz."

Forrás: AFP
Várakozó hozzátartozók (a képre kattintva galéria nyílik)


23:53
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Egy megjavult kicsapongóval érkezik a mentőkabin

A 43 éves Samuel Avalos lesz a következő, aki öt hónapja dolgozott a bányában. A férfi korábban alkohol- és drogproblémákkal küzdött, és úgy tekintett tíz hetes földalatti rabságára, mint egyfajta bűnhődésre korábbi bűneiért. Ő ellenőrizte a levegő minőségét odalent.

23:59
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Szeretője fogadta a csapodár bányászt

A korábbi információkkal ellentétben nem felesége, nem is testvére, hanem barátnője fogadta a huszonegyedikként felhozott Yonni Barriost, akiről kényszerű fogsága alatt derült ki, hogy szeretője van - jelentette a BBC.

00:04
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Nevetgélve érkezett a huszonkettedik

Hosszú csókkal fogadta élettársa Samuel Avalost, a huszonkettedik felszínre hozott bányászt. Már csak 11 van hátra.

00:10
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Felgyorsult a mentés

Már alig több mint félóránként érkeznek a felszínre a bányászok. Eleinte óránként hoztak fel egyet. A Telegraph szerint a kezelők kitapasztalták, hogy sokkal gyorsabban is le tudják küldeni a mélybe mentőkabint.

00:30
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Szirénaszó jelez minden felszínre hozott bányászt

Szirénaszó és villogó lámpa fogja jelezni minden egyes bányász felszínre érkezését. A mentőakciót a helyszínen kíséri figyelemmel Sebastian Pinera chilei elnök, de odavárják Evo Morales bolíviai elnököt is (a bányászok között bolíviai is van). A Telegraph szerint az első bányász, akit a felszínre hoznak a 31 éves Florencio Avalos lesz, a második a csoport szóvivője, Mario Sepulveda, a harmadik pedig a bolíviai Carlos Mamani.

00:48
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A fogorvosoknak lesz a legtöbb dolguk a bányászokkal

Az összes kimentett bányász fittebb mint korábban, ami a szigorú étrendnek köszönhető. A közeli Copiapóban lévő kórház orvosai ugyanakkor közölték, mindannyijuknak jelentős fogászati beavatkozásokra lesz szüksége. Az egyikük tüdőgyulladásban szenved, ő várhatóan tovább kell, hogy kórházban maradjon, mint a többiek.

00:59
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Kint van a bányászok papja

Az 54 éves José Henriquez lesz a huszonnegyedik kimentett bányász. Az evangélikus lelkipásztor volt a bányászok papja a mélyben. Henriquez 33 éve dolgozik bányában. Felesége könnyekközött ölelte. Isabel Allende chilei író korábban egyfajta mágikus realizmusnak nevezte a BBC szerint a bányászok megmenekülését.

01:15
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Jön az első bányász testvére

Huszonötödikként érkezik a felszínre az elsőként kimentett bányász testvére, Renán Avalos.

01:26
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Már csak nyolc bányász van hátra

Felhozták a huszonötödik bányászt, Renon Avalost. A körben állók a szokásos rigmust kiabálják, felesége a férfi karjaiba omlik. A mélyben már csak nyolc bányász van, ha nem számoljuk a hozzájuk a mentés során leküldött segítőket.

01:42
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

A leggyorsabbat követi a huszonhatodik

Claudio Acuna a bányában ünnepelte 56. születésnapját szeptemberben, felesége focimezt küldött neki. Már úton van kifelé. Az előtte kimentett Renan Avalos felhúzása ment eddig a leggyorsabban: 9 perc 13 másodperc alatt juttatták a felszínre.

01:51
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Tíz perc alatt érkezett a következő

Anyja és felesége üdvözölte a huszonhatodikként felhozott Claudio Acunát. Tíz perc alatt fent volt.

01:56
október 13, 2010
Vágólapra másolva!

Orvosok fogadják majd őket

A felszínre érkező bányászokat orvosok fogadják és vizsgálják meg egy egészségügyi sátorban, amelyet a bánya bejáratánál alakítottak ki. Ha egészségesnek találják őket, egy másik sátorban találkozhatnak családjukkal, majd helikopterrel egy közeli kórházba viszik őket, ahol két napig megfigyelés alatt lesznek.