A Csömöri-patak bioindikációs vizsgálata

Vágólapra másolva!
Türei Dénes kutató diák beszámolója kutatási eredményeiről
Vágólapra másolva!

Vizsgálataim célja az volt, hogy általános képet kapjak az Észak-Pest környékén található Csömöri-patak állapotáról, összehasonlítva más hasonló jellegű patakokkal. Ugyan azon a patakon, ugyan abban az időben bioindikációs és kémiai vízminőség vizsgálatot is végeztem, és arra is kíváncsi voltam, hogy a két módszer eredménye hogy viszonyul egymáshoz. Ezen kívül a patakok bejárása során megfigyeltem a medrek állapotát, a patakot kísérő növénytársulásokat, szennyező források után kutattam és megmértem az egyes patakok vízhozamát.

A Csömöri-patak a közelben található többi patakhoz képest alacsony vízhozamú, hosszát tekintve is kis patak. Csömörnél ered, keresztülfolyik a falu lakott területein, majd Budapestig mezőgazdasági területek között halad. A város lakott területeit elérve betonozott mederbe kerül és szinte azonnal egy föld alatti csőben folytatja útját, így jut át a káposztásmegyeri lakótelep alatt. A felszínre bukkanva pedig a Mogyoródi-patakba torkollik, ami betonmederben folyik a Szilas-patakig, végül pedig a Dunába.
Vizsgálataimat 2002 augusztusában Káposztásmegyeren, azon a szakaszon kezdtem, ahol a patak még a föld alatti szakasz előtt van. Itt a betonlapokkal csak az alján borított medret felváltja a teljesen betonból készült meder. Minden nap ugyan abban az időponban mentem ki a patakhoz, amikor vízmintát vettem kémiai vizsgálat céljából, és bioindikációs vizsgálatot végeztem a Dr. Kriska Györgytől tanult módszerrel. Ehhez a vizsgálathoz egy konyhai tésztaszűrővel makrogerinctelen állatokat gyűjtöttem a patakból, majd általában rendig vagy családig meghatároztam őket. A gyűjtés kb. 30 percet vett igénybe, de ha tovább folytattam, akkor sem találtam már sok újabb fajt. A talált taxonok mindegyikéhez egy pontszám tartozik. A pontszámokból egy egyszerű számítással megkaphatjuk a vízminőségi osztályba sorolást.

Ezen a szakaszon augusztusban 20 egymást követő nap végeztem bioindikációs vizsgálatot. Ezután összehasonlítás céljából más újpesti patakokat is megvizsgáltam illetve a Csömöri-patakot egy másik szakaszán, Rákospalotán a Károlyi S. utca hídjánál is.