Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

aeroszol
Kolloidális méretű folyadékcseppek és szilárd testek összessége, 90%-ban természetes eredetűek (talajerózióból, hullámverés hatására a tengeri sószemcsékből és a vulkáni tevékenységből származnak), mintegy 10% antropogén.

Argo-program
Nagyszabású globális óceánkutató program. 2000-ben kezdődött és végső állapotában 3000 mozgó bóján elhelyezett műszeregyüttessel méri a hőmérsékletet, sótartalmat, áramlási sebességet stb. 2004. szeptember 17-én már 1372 mozgó egység továbbította adatait műholdas kapcsolattal.

biomassza
Egy adott területen az ott található valamennyi élőlény testét felépítő anyag összes tömege. Valamennyi élőlény testében - bár nagyon eltérő mennyiségben - sok víz van, ezért a biomasszát rendszerint szárazanyagra vagy szénre számítják át. A szárazföldek biomasszája mintegy három nagyságrenddel nagyobb az óceánokénál, a növényi biomassza pedig mintegy 120-szorosa az állati biomasszának.

Brundtland-jelentés
A Környezet és Fejlődés Világbizottsága az ENSZ felkérésére 1984-ben alakult meg. Vezetője Gro Harlem Brundtland asszony, a Norvég Királyság akkori miniszterelnöke, aki 22 tagot választott. A bizottság több évi munka után, 1987 februárjában fogadta el a Közös jövőnk című jelentést, ami Brundtland-jelentés néven vált közismertté. Alapgondolata, hogy a Föld minden lakosának joga van emberhez méltó életkörülmények között élni. Ezt a jelenlegi technológiákkal és termelési eljárásokkal, illetve a fejlett országok pazarló fogyasztásával nem lehet megvalósítani.

energiasűrűség
Az egységnyi térfogatban található összes energia értéke.

freonok
A fluorozott szénhidrogének egy csoportja. Például a telített freonok csoportjába tartozik a CFC-11, vegyi képlete: CFCl3, azaz a szén mellett fluort és klórt tartalmaz, tartózkodási ideje a légkörben 45 év, vagy a CFC-12; képlete CF2Cl2, tartózkodási ideje 102 év stb. A telítetlen freonok csoportjának jellemző tagja a HCFC-22. Képlete CHF2Cl, azaz a vegyületben a szén, fluor és klór mellett még hidrogén is szerepel. A CFC-11 hajtógáz, de használják a szigetelőhab-gyártásban is, a CFC-12 szintén hajtógáz vagy hűtőközeg, de a CFC-22 gázt ugyancsak használják hűtőközegként is.

geotermikus energia
A Föld belsejében radioaktív folyamatok folyamatosan hőt termelnek, amely a hidegebb rész, azaz a Föld felszíne felé áramlik. Kis energiasűrűsége miatt a hőáram kevéssé jól hasznosítható. Földtani folyamatok során azonban nagytömegű, környezeténél jóval melegebb kőzetanyag kerülhet a felszínre vagy közvetlen közelébe. A geotermikus erőművek az ebben található hőmennyiséget aknázzák ki. Sokszor melegvizű források vagy artézi kutak vizét is hasznosítják üvegházak vagy lakóházak fűtésére.

Halley Bay
Angol kutatóállomás az Antarktiszon, ahol mintegy 50 éve végeznek különféle meteorológiai és geofizikai méréseket.

megújuló energiahordozók
Természetes megújulásra képes vagy gyakorlatilag tetszőlegesen hosszú ideig rendelkezésre álló energiaforrások. Az első csoportba tartozik a tűzifa és más biológiai eredetű éghető anyag. A második csoportba a víz, a szél, a napsugárzás és a geotermikus energia hasznosítását soroljuk.

Montreáli Egyezmény
A halogénezett szénhidrogének kibocsátásának korlátozását, illetve 1996. január 1-től teljes megszüntetését előíró jegyzőkönyv.

ppm
Milliomodrész; szilárd anyagok esetén megfelel a mg/kg, vizes oldatok esetén a mg/liter mennyiségnek.

sztratoszféra
A légkörnek a troposzféra feletti, 15-50 km magasságban elhelyezkedő második rétege.