Az ausztrálok a legjobbak úszásban

Vágólapra másolva!
Az olimpiai úszóversenyek Ausztrália sportolóinak hatalmas fölényét hozták. A 13 versenyszám közül nyolcat megnyertek.
Vágólapra másolva!

Pénteken délután az olimpiai játékok utolsó előtti napján újra zsúfolásig megteltek az olimpiai úszóstadion lelátói. Ezúttal került sor az úszóversenyek befejező küzdelmeire, amelyek újabb ausztráliai sikert hoztak. Az 5500 főnyi közönség a bajnokság utolsó két úszószámában is a hazaiak győzelmét ünnepelhette. A 400 méteres női gyorsúszásban a várakozásnak megfelelően Lorraine Crapp szerezte meg az olimpiai aranyérmet 4:54.6 -es új olimpiai csúccsal. Az 1500 méteres férfi gyorsúszásba Murray Rose bizonyult a legjobbnak, megnyerte az olimpiai bajnokságot.

Az utolsó napon a 400 méteres női gyorsúszásban indultak magyar úszók. A döntő újabb kellemetlen csalódást okozott a magyar tábornak. Székely Ripszima ugyan megszerezte az ötödik helyet, de Gyenge Valéria rendkívül mérsékelt teljesítményt nyújtva, utolsónak érkezett a célba.

Jó rajt után Crapp, Ruuska, Fraser sorrend alakult ki. 100 méternél csak annyiban változott a helyzet, hogy Fraser és Rouska helyet cserélt. 150 métertől Crapp és Fraser fokozatosan elhúzott a mezőnytől és külön versenyt vívtak. Az utolsó hosszon azonban már Fraser sem tudott tartani Crappal, aki fölényes győzelmet aratott.