Papp Laci bearanyozta a napot

Vágólapra másolva!
Papp Laciban most sem csalódtunk. Fölényes győzelmet aratott az amerikai Torres felett, és ezzel harmadik alkalommal szerezte meg az olimpiai bajnoki címet. "Ha minőségi pofont akarsz, kiskomám, gyere csak Magyarországra" - mondta Papp László a fiatal, színesbőrű versenyzőnek.
Vágólapra másolva!

A népszerű magyar bajnok beváltotta a szerepléséhez fűzött reményeket, nagyváltósúlyban megszerezte az olimpiai aranyérmet, miután legyőzte az amerikai Torrest. A külföldi hírügynökségek jelentésükben mérföldkőnek mondják az olimpiák történetében a magyar Papp László harmadik aranyát. Amikor a szorítóba lépett, felzúgott a kis magyar tábor, de éljenzésüket nyolcezres nézősereg ovációja nyomta el.

A küzdő felek bemutatásakor a magyar ökölvívó hatalmas vastapsot kapott. Tombolt a hatalmas közönség, amikor Papp Laci a gong megszólalása előtt gyors sorozást adott a szorítósarok párnájának. Papp László mindjárt támadólag lépett fel. Húszéves amerikai ellenfele láthatóan tartózkodóan öklözött, csak a védekezésre fordított gondot, és szinte alig próbálkozott ellenütésekkel. Papp László állandóan üldözte ellenfelét, és kemény horgai egymás után értek célba, de az amerikai versenyző feltűnően jól állta azokat.

Papp már az elő menetben nagy pontelőnyre tett szert, ez még tovább fokozódott a második menetben. A menet közepén egy rendkívül kemény jobbhorga találta állon Torrest, amelytől még a keményfejű amerikai is megingott. Papp már többször kipiszkálta fedezékébol Torrest, aki azután már csak állandóan védekezett. A harmadik menetben is folytatódott az egyoldalú küzdelem, a közönség tombolva biztatta a magyar versenyzőt. Az utolsó percekben már nyolcezer ember torkából zúgott a huj, huj, hajrá. Megszólalt a mérkőzés végét jelző gong, győzött Papp László. "Gyönyörű ökölvívás volt" - mondja a kardozó Hámori Jenő, aki nagy rajongója Pappnak.

"Tíz évvel fiatalabb volt nálam, de nem félt tőlem" - emlékszik vissza Papp László. "Távolról ütögetett, de belharcban is jó volt. Néhányszor hagytam, hogy megüssön. Ettől bátrabb lett, aztán egy jobbhorogtól megingott. Majd ballal is betaláltam. A második menetben egy gyomorütéssel kaptam el, ekkor lefogott. A harmadik menetben már végig az történt, amit én akartam. Az öltözőben azt mondta: ő már régóta bokszol, de ilyen nagy ütést még sohasem kapott."

Az ökölvívó sokat köszönhet zseniális edzőjének, Adler Zsigmondnak. Dőry András, aki szintén ökölvívó, és az olimpia alatt állandó edzőtársa Pappnak, elmesélt egy jellemző történetet kettejükről. Ő és Papp edzésképpen bunyóztak, amikor Adler hirtelen leállította a kis házimérkőzést. "Kérdeztem Zsitől, hogy miért állította le Lacit? Erre ő azt válaszolta: 'Figyeld meg, amikor a legjobban megy a bunyó, akkor le kell állítanod, mert ami benne marad, azt majd a következő meccsen adja ki.' A döntő őt igazolta. Senkinek sem volt olyan látnoki szeme ebben a sportágban, mint Zsinek" - mondja Dőry.

Az ökölvívónak Dr. Mező Ferenc, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja adta át az érmet. ""Folyik a küzdelem, egyszerre csak ott terem mellettem a NOB alelnöke, Lord Burghley, egykori olimpiai bajnok gátfutó, és arra kér, menjek le vele a versenybírósághoz" - meséli Mező Ferenc. "Megkért a NOB elnöksége nevében, hogy az ünnepélyes díjkiosztást én végezzem el. Persze boldogan vállaltam."