Vágólapra másolva!
Papp László az ausztrál közönség szívébe is belopta magát, a stadion nézőinek szurkolása közepette ma pontozással győzött a hórihorgas, Európa-bajnok lengyel Pietrzykowski felett. "Most dőlt el Papp aranyérme" - véli Detre András. Egy meccse még hátravan Papp Lacinak: a döntő a 20 éves, amerikai Torresszel.
Vágólapra másolva!

Felzúgott az aréna, amikor a két kiváló ökölvívó a szorítóba lépett. A 183 cm magas lengyel versenyző számára nagy előnyt jelentettek hosszú karjai, de ezt nem tudta érvényesíteni a kitűnő formában öklöző, gyors és kemény Papp Lászlóval szemben.

A kétszeres magyar olimpiai bajnok tetszetős elhajlások után kemény horgokat ütött a lengyel versenyzőre, aki az első két menetben kétszer is a padlóra került. Szinte az egész magyar olimpiai küldöttség az első sorban szurkolt a magyar ökölvívónak. "Zsiga bácsi, az edző azt mondta, hogy az első menetben maradjunk csendben, semmi balhé" - meséli Ferdinándy Géza öttusázó, aki szintén ott volt a mérkőzésen. "Aztán a szünetben mondott valamit Lacinak. Kérdeztük tőle: 'most már lehet?' 'Persze, most már ordítozhattok, amit akartok' -válaszolta. Hát aztán kapott is a srác rendesen."

A harmadik menetben kissé felélénkült a lengyel Európa-bajnok, és egy ideig kiegyenlített volt a küzdelem. A menet közepétől azonban Papp László ismét átvette a kezdeményezést, rengeteget ütött, s amikor a mérkőzés végét jelző gong megszólalt, Pietrzykowski támolygott a szorítóban. A két ökölvívó pompás küzdelmét - amely Papp László fölényes győzelmével végződött - a melbourne-i olimpiai ökölvívóversenyek eddigi legnagyobb tapsával jutalmazta a több ezres nézősereg.

"Olyan őrjöngő közönséget én még nem láttam sporteseményen, mint akkor" - emlékszik Detre András. "Annyira lázba hozták az egész stadiont, hogy szinte fortyogott a katlan kilenc percig. Hatalmas bunyó volt."

A mérkőzés megviselte a mindenben viccet kereső, acélidegzetű ökölvívót is. "A lengyel elleni bunyó délutánján odajött Zsiga bácsi, az edző, és azt mondta: 'Gyerekek, dumáljatok a Lacival, röhögjetek egy kicsit!'" - meséli Ferdinándy. "Papp Laci nyitott szemmel feküdt az ágyon mozdulatlanul, nem tudott elaludni, csak bámulta a plafont. Akármilyen nagy bunyós, o is csak ember. Ahogy az öreggel ott beszélgettünk, egyszer csak nyílik az ajtó, jön Laci. A szobában, ha kinyitottad a szekrényt, az ajtaján volt belül egy tükör. Azt mondja Laci: 'Tudjátok, hogy borotválkozik az öreg? Bekeni magát, kinyitja a szekrényajtót, ugrik egy nagyot, hogy lásson is valamit, aztán húz egyet. Ugrik egyet, húz egyet." Na, ezzel vége volt szomorúságnak. Elkezdtünk röhögni.