Francia vívóé az arany

Vágólapra másolva!
Újra a francia d'Oriola nyerte az egyéni tőrversenyt. A helsinki olimpia bajnoka megelőzte két olasz riválisát. A magyar Gyuricza József, aki tavaly Rómában megverte d'Oriolát, és akit most is a dobogóra vártak, csak az ötödik helyen végzett.
Vágólapra másolva!

A férfi egyéni tőrverseny küzdelmei a végéhez értek. A győzelmet a helsinki olimpia világszerte ismert győztese, d'Oriola szerezte meg. A győztes a a döntő hét mérkőzése közül egyedül egyet veszített el, az olasz Bergaminitől kapott ki 5:3 arányban. "Nagyra értékelem Bergamini ügyességét és tudását. Izgultam a döntő körmérkőzések során, de reménykedtem a győzelemben, és most nagyon boldog vagyok" - mondja d'Oriola, aki saját bevallása szerint még Bergamininél is nagyobb ellenfelet győzött le Melbourne-ben: a villanytőrtől való idegenkedést.

"Igen féltem eddig ettől az ellenféltől" - mondja d'Oriola -, "különösen tavaly Rómában a magyar Gyuriczától elszenvedett vereség után, most már azonban úgy látom, hogy ez sem legyőzhetetlen ellenfél."

A második és a harmadik helyen Bergamini és Spallino, Olaszország két fiatal vívója végzett öt győzelemmel és két vereséggel. Gyuricza József meglepően gyengén szerepelt. A tőrverseny magyar esélyese három győzelemmel és négy vereséggel csupán az ötödik lett.

Négy csoportba osztva 32-en indultak a férfi tőr egyéni versenyében. Rozgonyi György, a vívók mestere szerint Gyuricza jól vívott. "Gyuricza Rómában sokkal jobb volt, de így is megérdemelte volna a dobogóra jutást. De D'Oriola megérdemelte az első helyet" - mondja Rozgonyi.

Indult még a versenyben Somodi Lajos és Fülöp Mihály is, de ők az elődöntőben kiestek. "Az első csoportból Gyuricza mint csoportelső jutott tovább. A teljesen letört Somodi a harmadik csoportból, az idegösszeroppanás határán álló Fülöp a negyedik csoportból esett ki" - magyarázza Rozgonyi.

A vívómester szerint a bírák több esetben a magyar Gyuricza kárára tévedtek. "A két elnök közül az amerikai Bukantz tisztességes, de közepes tudású bíró volt. A másik elnök, a belga Debeur olyan hibákat követett el Gyuricza terhére, amelyek röviden kifejezve magam - érthetetlenek" - mondja Rozgonyi.