Újra Budapesten a Tudomány Világfóruma

Vágólapra másolva!
A Tudomány Világfórumát (World Science Forum - WSF) 2007. november 8-10. között harmadik alkalommal szervezi meg az MTA, együttműködve az EU-val, az UNESCO-val és az ICSU-val, azaz a világ nem kormányzati tudományos szervezeteinek szövetségével.
Vágólapra másolva!

Előzmények

A Fórum időpontjának kiválasztása alkalmazkodik az UNESCO-hoz, hiszen november 10-ét az UNESCO a Tudomány Világnapjául választotta. A Parlamentben tartott utolsó ülés egybeesik a Tudomány Világnapjával. Ily módon időben is egybeolvad Budapesten a magyar és nemzetközi megemlékezés a tudományról, annak jelentőségéről és hangsúlyozza azt az általános meggyőződést, hogy aki a tudásba fektet be, az a jövőt építi.

A Harmadik Világfórum előzményei 1999-re vezethetők vissza, amikor az UNESCO valamint az ICSU együttesen Budapesten tartották a tudomány Világkonferenciáját (WCS). Akkor 134 ország, illetve nemzetközi szervezet képviselői mondták el véleményüket a XXI. század aktuális tudománypolitikai kérdéseiről. A világ csaknem ezer tudósa 25 szekcióban vitatta meg a tudomány és a társadalom kapcsolatát.

A Világkonferencia Magyarország számára nagy nemzetközi sikert hozott. Az UNESCO Közgyűlésén 1999. november elején M. Iaccarino főigazgató-helyettes tájékoztatta a küldöttségeket a budapesti rendezvényről, elismerő értékelést adva a magyar szervezésről és tudományos hozzájárulásról. Az általános vitában 73 ország delegációja mondott köszönetet a Magyar Kormánynak valamint a Magyar Tudományos Akadémiának.

Már a Világkonferencián felvetődött, hogy további rendezvényekkel kellene folytatni a nagyon sikeres tanácskozást, mindig az aktuális kérdések megvitatásával. Ezért született meg a javaslat, hogy Magyarország rendezzen kétévente "World Science Forum"-ot, a Tudomány Világfórumát. A javaslatot felkarolták: az egymást követő magyar államfők és kormányok és egyaránt megadták az ehhez szükséges erkölcsi és anyagi támogatást. A Magyar Tudományos Akadémia vezetői elvállalták a szervezéssel és a végrehajtással járó tevékenységet. Az elképzelés az, hogy Budapest olyan fogalommá váljon a tudomány területén, mint Davos a világgazdaság vonatkozásában. Nagyívű terv, de véghezvihető, ha lesz elég türelem és következetesség a megvalósításban.

Az első ilyen rendezvényt 2003. november 8-10 között, a másodikat 2005. november 10-12 között tartották Budapesten. Mindkét esetben, ahogyan a harmadik Világfórum esetében is, együttműködő partnerek az UNESCO, az ICSU és az Európai Unió voltak. Az első Fórumon háromszáz neves külföldi és mintegy száz magyar tudós vett részt. Az első Világfórum a tudásalapú társadalom kérdéseivel foglakozott és megalapozta a további fórumok rendszeres, kétévenkénti megtartásának lehetőségét, a tudás, a tudomány és a társadalom aktuális kérdéseinek széles körű megvitatását.

A második Világfórum a tudás, az etika, a felelősség kérdéseivel foglalkozott. Ezen a rendezvényen már több mint 400 külföldi vendég, közöttük Nobel-díjasok, számos akadémiai elnök és nemzetközileg ismert tudós vett részt. A plenáris ülések előadói között olyan neves tudományos, vagy közéleti személyek szerepeltek, mint Lámfalussy Sándor, az Európai Monetáris Intézet első igazgatója, Janez Potocnik, az Európai Unió Tudományügyi főbiztosa, Goverdhan Mehta, az ICSU elnöke, Koichiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója, Yongxiang Lu, a Kínai Tudományos Akadémia elnöke vagy Werner Arber és Torsten N. Wiesel Nobel-díjasok. A rendezvényekről beszámoltak a tudományos folyóiratokon kívül a napilapok és a világ televíziói. Három napra Budapest újból a Tudomány fővárosává vált.