Tudománnyal egy jobb életért

Vágólapra másolva!
Június 30-ig jelentkezhetnek tudósok és szakemberek az Euroscience Open Forum jövő évi, barcelonai rendezvényeire.
Vágólapra másolva!
ESOF 2008 - A nyitott tudományért/magazin2/20070221esof.htmlBeharangozónk a 2008-as találkozórólA tudomány fesztiválja/mindentudasegyeteme/20060320atudomany.htmlBeszámolónk az ESOF2006 sajtótájékoztatójáról

Mint arról korábban már hírt adtunk, 2008. július 18-22. között immár harmadik alkalommal rendezik meg az össz-európai tudományfesztivált, az Euroscience Nyílt Fórum (ESOF) elnevezésű rendezvényt. 2004-ben a svéd főváros, Stockholm, 2006-ban München adott otthont a tudomány iránt érdeklődő szakértő és laikus közönségnek, jövő júliusban pedig a katalán főváros, Barcelona látja vendégül az egész világról érkező több ezer résztvevőt.

Ahogy a korábbi alkalmakkor, az ESOF szervezőbizottsága jövőre is bizonyos, előre meghatározott témák köré kívánja csoportosítani a fesztivál programját. A 2008. év javasolt témái: emberi agy és viselkedés (valóban értjük-e, átlátjuk-e az emberi agy működését, s mik a vizsgálatok társadalmi, etikai vetületei); a nagyon nagy és a nagyon kicsi (európai együttműködés a nanotudományok fejlődéséért); a tudománnyal a nyitott társadalomért (mi a kapcsolat a tudományok és a nyitott társadalom között); "testmérnökök" (szervátültetés, anyagtudományok, klónozás és más témák); mit együnk és hogy nézzünk ki? (milyen a tökéletes és egészséges test, mit gondoljunk a diétákról); energiabiztonság és globális felmelegedés (Európa és a globális veszélyforrás); tudománypolitika (az európai tudományos egységes képviseletéért); tudomány és művészet (a két terület hogyan hat egymásra); demográfia a korosodó Európában (az európai korösszetétel változásának hosszútávú hatásai); szűrővizsgálatok (genetika és szűrések).

Az ESOF2008-hoz - mint az előző rendezvényekhez - tudományos kiállítás is kapcsolódik majd. A szervezők olyan intézményeket, alapítványokat és szervezeteket várnak, akik a rendezvényre ellátogató 500 tudományos újságíró, 5 000 regisztrált meghívott és közel 100 000 látogató figyelmét felkeltik izgalmas installációikkal.

Az ESOF célja, hogy a hétköznapi ember és a tudományos kutató számára egyformán érthető nyelven mutassa be Európa vezető kutatási irányzatait az összes tudományágban. A rendezvény jelentékeny mértékben hozzájárulhat az egységes Európai Kutatási Térség (European Research Area, ERA) létrejöttéhez. Az ESOF nem titkolt célja, hogy közvetlen stílusa révén a tudományt vonzóvá tegye a pályaválasztás küszöbén álló fiatalok számára. A program kulcsszereplői a tudománykommunikátorok és tudományos újságírók, akik abban segíthetik a tudósokat, hogy az átlagember is megérthesse, miért fontos a kutatás és innováció. Az ESOF távolabbra tekint, amikor a jogalkotókra is hatást akar gyakorolni: Európa versenyképességének zálogát a kutatási-fejlesztési kiadások arányának növelésében látja a tudományos világ. Az ESOF nem az elefántcsonttoronyba visszavonult tudomány rendezvénye, hiszen lényegi eleme, hogy minél több megvalósult és hasznos találmánnyal ismertesse meg a programok ideje alatt Barcelonába látogatókat.