Budapestre figyelnek Európa kommunikátorai

Vágólapra másolva!
2007. július 1-5. között az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi épülettömbje ad otthont a 16. IST Mobile & Wireless Communications Summit elnevezésű, angol nyelvű konferenciának.
Vágólapra másolva!
16th IST Mobile & Wireless Communications Summithttp://www.mobilesummit2007.orgA konferencia honlapja (angol)

A Budapesti Műszaki Egyetem Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszéke, valamint a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) közös szervezésében július 1-5. között ötnapos, angol nyelvű konferencia számol be a mobil- és vezeték nélküli kommunikáció legújabb eredményeiről. Az IST Mobile & Wireless Communications Summit rangos konferencia, melyet évente rendeznek meg más-más európai országban az Európai Közösség támogatásával. A 2007. évi konferencia különlegessége, hogy Budapest által először látogat a találkozó közép-európai országba.

A július 2-i megnyitó ünnepségen Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, Joao da Silva, az Európai Unió Információstársadalmi és Médiaügyi Főigazgatóságának egyik igazgatója, Gyulai József, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az MTA Műszaki Tudományok Osztályának elnöke, az ME korábbi előadója, valamint Frigyes István egyetemi tanár, a konferencia általános elnöke vesz részt. Szintén aznap Stephen B. Weinstein professzor, kommunikációelméleti szakember tartja meg előadását a szélessávú vezeték nélküli és optikai/vezeték nélküli technológiák integrálási lehetőségeiről.

A konferenciát plenáris szekciók kísérik. A témák igen változatosak: szóba kerülnek a negyedik generációs (4G) technológiák a világ legfejlettebb régióiban (kínai, koreai, japán előadók beszélnek majd erről), különösen annak kapcsán, hogy az általánosan elterjedt 3G-technológiákkal hogyan tudnak kapcsolatba lépni. Július 3-án, másnap a média szerepéről lesz szó az új internet korában, vagyis akkor, amikor a mobil internet a hétköznapok részévé kezd válni, egy sor új technológiai újítást maga után vonva (előadást hallhatnak majd az érdeklődők a netes televízióról és a következő generációs mobilszolgáltatásokról is).

Július 4-én újra a mobil internet lesz a fő téma: a mobilkommunikáció és az internet világa között korábban álló falak mára leomlani látszanak. A fejlesztők kreativitásának köszönhető, hogy ma már számtalan új technológia áll rendelkezésre a két világ határvidékén. Az Európai Unió versenyképessége szempontjából különösen izgalmas kérdéseket boncolgatnak azok az előadók, akik az Ázsiában rohamos gyorsasággal terjedő mobil internetezési szokásokról számolnak majd be. A közeli rádiófrekvenciás kommunikációs technológia (Near Field Communication, NFC) a Philips és a Sony cégeknek köszönheti fejlődését. Vilmos András, a SafePay Systems munkatársa, a StoLPaN projektmenedzsere vezeti az izgalmasnak ígérkező panelbeszélgetést. A mobilkommunikációval foglalkozó szakemberek a találkozón 9 workshop közül választhatnak, melyeket spanyol, norvég, dán, magyar és más országokból érkező kollégáik tartanak majd, elsősorban a mobil hálózatok, a szélessávú kommunikáció, a felhasználóbarát rendszerek, a szélessávú műholdas rendszerek témakörében.