Vágólapra másolva!
A Népszabadság újságírója Pléh Csaba akadémikust, a 10. szemeszter záró előadásának egyik előadóját kérdezte.      
Vágólapra másolva!

Mióta vált fontossá a hálózatok kutatása a társadalomtudományokban?
- Már régóta, hiszen például a szociometria eszköztárában nyolcvan éve jelen van az emberi kapcsolatok ábrázolására szolgáló szociometriai háló. A modern hálózatkutatást viszont egyértelműen az internet indította el, egyszerűen azért, mert olcsóbb és gyorsabb. Régen mindent kérdőívekkel kellett felmérni, ma pillanatok alatt kimutatható például, hogy kivel hány e-mailt vagy sms-t váltottunk egy adott időszakban.

Több élő személyes kapcsolata van egy mai, internethasználó átlagembernek, mint egy száz évvel ezelőttinek?
- Talán igen, de ezen még a szakértők is vitáznak. A lényeg, vagyis hogy egy háromrétegű szociális háló vesz körül minket, nem változott. A legbelső, intim zónánkban 5-7 személy tartozik, akikkel napi kapcsolatban állunk. A következő, hatékonynak nevezett szféra 10-12 emberből áll, a legkülső, tágabb kapcsolati réteg pedig mintegy 150 főt tartalmaz. Sokak szerint az internet és a mobiltelefon mindezt megváltoztatja azáltal, hogy a külső réteg népesebb lesz - a telefon memóriájában kétszer annyi név is kényelmesen elfér, mint a fejünkben. A korábbi korlátokat főleg az szabta meg, hogy mennyi nevet és arcot tudunk megjegyezni, illetve adott esetben mennyi embert tudunk elhelyezni egy fizikai térben, mondjuk egy esküvőn.

Képes lehet az internet megváltoztatni az emberi kapcsolatokat, vagy csak az ismeretségek "adminisztrálásában" segít?
- A fenti gondolatsor folytatása alapján elképzelhető, hogy a világháló hatására a szociális tér tágulni kezd, de ezt ma még egyértelműen nem állíthatjuk, hiszen alig néhány év telt el az internetes közösségi oldalak megjelenése óta.

Mennyire alkalmas az iwiw és a többi közösségépítő alkalmazás a kapcsolati hálók felrajzolására?
- Valószínűleg kevéssé, hiszen nem az összes kapcsolatunkat ábrázolja - gyakran nincsenek rajta például a szüleink vagy a főnökeink. Minden embernek többféle kapcsolati hálózata van, s ezek közül az iwiw csak a kortárscsoporti vonzalmi kapcsolatokat fedi le.

Kimarad-e a közösségépítésből, aki nem internetezik?
- Nem feltétlenül, a valóságos kapcsolatok továbbra is fontosabbak. Ezeket az iwiw és társai csak tükrözik, de nem helyettesítik.

Forrás: Népszabadság