Tudományos kutatás és innováció szakértő szemmel

Vágólapra másolva!
2007. április 25-én az MTA Székházában egynapos konferencián elemzik szakértők a tudományos innováció hazai szerepét.
Vágólapra másolva!
A világpiac irányítása helyett elég, ha meggazdagszunk belőle/magazin2/20070302avilagpiac.htmlBeszélgetés Szabó Gábor akadémikussal, a Magyar Innovációs Tanács elnökével

A Magyar Tudományos Akadémia Kutatásszervezési Intézete, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közös szervezésében megvalósuló program levezető elnöke Csepeli György, a GKM közpolitikai igazgatója. A 9 órakor kezdődő megnyitót Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke, az ME korábbi előadója tartja.

A terep ezután a szakmai előadóké. Braun Tibor címzetes egyetemi tanár a peer review-ról beszél a tudományos kutatásban. Schubert András információkutató a kiválóság mércéi körüli vitákról számol be, majd Pléh Csaba, az MTA főtitkárhelyettese, az ME korábbi előadója beszél arról, van-e helye az értékelésnek a társadalomtudományban?

Balogh Tamás, a GKM főosztályvezetője az alkalmazott kutatási és innovációs programok ex-post értékelési módszereiről tart összefoglalót. Az NKTH elnökhelyettes-asszonya, Vass Ilona a monitoring szerepéről beszél a kutatásértékelésben. A Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács elnöke, Várkonyi Attila a magántőke szemszögéből értékeli az innovációs projekteket. Bottka Sándor szakértő az NKTH IST NCP Irodájának képviseletében összegzi az Európai Unió IST programjának eddigi tanulságait.

A délutáni ülésszakon a délelőtt felmerült kérdéseket vitatják meg a meghívottak. A beszélgetést Pléh Csaba vezeti, beszélgetőtársai: Makara Gábor, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok elnöke; Meskó Attila, az MTA főtitkára, az ME korábbi előadója; Csirik János, az MTA doktori tanácsának titkára; Bedő Zoltán, az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézetének igazgatója; Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, valamint Mosoniné Fried Judit, az MTA KSZI igazgatóhelyettese.

Az előadások, majd az azt követő beszélgetés és vita helyszíne az MTA Roosevelt téri Székházának I. emeleti Felolvasóterme. A rendezvény időpontja: 2007. április 25.

Forrás: MTA