Az emlékezés felemássága

Vágólapra másolva!
Wahrmann Mór nagy magyar ember és nagy magyar zsidó volt. Nemrég vaskos kötet jelent meg munkásságáról.
Vágólapra másolva!
Honszeretet és felekezeti hűséghttp://www.mta.hu/index.php?id=634&no_cache=1&backPid=390&tt_news=3360&cHash=1b10917d9fAz MTA összefoglalója a kötet bemutatójáról

Honszeretet és felekezeti hűség - Wahrmann Mór (1831-1892) címmel az Argumentum Kiadó jelentetett meg egy kötetet a dualizmus korának sokak szerint legjelentősebb magyar zsidó politikusáról. A hétszáz oldalas tanulmánygyűjtemény a történettudomány régi adósságát igyekszik törleszteni. Ahogy Frank Tibor személyes hangú bevezetőjében hangsúlyozza: Wahrmann Mór személyében egy nagy nemzedék elfeledett tagját tisztelhetjük. S bár a kötet tárgya 175 évvel ezelőtt látta meg a napvilágot, az életművével való foglalatoskodás mégsem haszon nélkül való.

A kötet borítója

A kötet borítója

Frank TiborWahrmannWahrmann Mór

Wahrmann életművének kétarcú megítélését jól mutatja az a tény, hogy bár halála után a Lipótvárosban utcát neveztek el róla, az alig fél évszázadig viselhette e nevet. 1952 óta Victor Hugo néven ismerjük az V. kerület eme utcáját, s egészen 1992-ig kellett arra várni, hogy a szomszédos XIII. kerületben - az egykori Pozsonyi közt - átkereszteljék Wahrmann Mór közzé (újabb fintor: azért épp ezt a rövidke szakaszt, mert innen nem nyílnak bejáratok, azaz egy lakónak sem kellett a lakcímváltozás bejelentésével bajlódnia). Működésének tudományos igényű feltárásával egészen a mai napig adós a hazai kutatás. A Frank Tibor szerkesztette kötet jelentőségét az adja, hogy eddig feltáratlan levéltári forrásokat is bőséggel felhasználtak a tanulmányok szerzői.


Díjat kapott az ME/magazin2/20040505dijat.html2004 májusában az ME vezetői átveszik a Wahrmann Mór-érmet

Lássunk néhány témát a kötetből! Varga László a korabeli magyar nagyburzsoázia rajzát adja, Kövér György a "Wahrmann és fia" céget, Welker Árpád Lipótváros legelső képviselőválasztását, Gantner Brigitta a zsidókongresszust, Mary Gluck az Istóczy Győzővel párbajozó politikust mutatja be. Buzinkay Géza a fővárosi élclapok kedvelt hősének, Tóth Vilmos Wahrmann temetésének szentelt egy-egy tanulmányt. A kötet gazdag képmelléklettel, valamint dokumentumgyűjteménnyel egészült ki. Ez utóbbiban egyebek mellett Wahrmann Mór beszédei, felszólalásai találhatók, valamint Mikszáth Kálmánnak a Wahrmannról írott karcolatai. Rövid összefoglalását olvashatjuk a Magyar Tudományos Akadémia által odaítélt Wahrmann Mór-emlékéremnek is. (A Mindentudás Egyeteme vezetői 2004-ben vehették át Vizi E. Szilvesztertől, az MTA elnökétől a Wahrmann Mór-érmet.)

A kötet bevallott szándéka a további kutatások ösztönzése, valamint a még módszeresebb forrásfeltárás. A többféle közelítésmód új, s igen gazdag képet mutat Wahrmann Mórról. Ahhoz, hogy ezt a kivételes személyiséget megismerjük, idézzük fel Frank Tibor kötetnyitó tanulmányának főbb passzusait! A szerző avval kezdi írását, hogy bevallja: a mai Magyarországon alig akad olyan (fiatal) ember, aki ismerné Wahrmann nevét. Frank szerint nagy magyar emberről és nagy magyar zsidóról emlékezünk meg, amikor róla beszélünk, aki nevet szerzett magának a Monarchia felemelkedésének segítésével, a modern Magyarország politikai-gazdasági alapjainak lerakásával, valamint jelentékeny szerepet játszott Budapest főváros egyesítésében is.