Vágólapra másolva!
Október 31-én, az Magyar Tudományos Akadémián átadták az idei Rátz Tanár Úr Életműdíjakat.
Vágólapra másolva!
Rátz Tanár Úr Életműdíjhttp://www.ratztanarurdij.hu/A kezdeményezés honlapja

Az elismeréseket 2006-ban matematikából Thiry Imréné (Budapest) és Pintér Ferenc (Nagykanizsa), fizikából Zsúdel László (Miskolc) és Lang Jánosné (Sopron), biológiából Árendás Veronika (Tata) és Rékási József (Pannonhalma), kémiából pedig Irlanda Dezső (Eger) és Balázs Lórántné (Budapest) kapta meg.

Az egymillió forint jutalommal járó elismerést minden évben a középiskolai reáloktatás azon pedagógusai kapják, akik életművükkel, kiemelkedő munkásságukkal elévülhetetlen érdemeket szereztek a hazai természettudományos középiskolai képzés színvonalának emelésében. A díj évről-évre ismertebb, az idén minden korábbinál több, 123 pályázat érkezett az ország 85 középiskolájából.

A díj névadója, Rátz László (1863-1930) a Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számtalan tehetség műszaki és tudományos pályára állítása fűződik, éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, és jelentős részben neki köszönhető a matematika tanítás hazai reformja.

Az alapítók szándéka az évek alatt nem változott. Az Ericcson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért célja, hogy ösztönözze a hazai képzést, ezen belül támogassa a középiskolák oktatással kapcsolatos személyi feltételeinek kialakítását, és figyelemmel kísérje az e tevékenységhez köthető változásokat. A díjazottak kiválasztásában a kiváló szaktanári munka mellett a tehetségkutatásban, a hátrányos helyzetű diákok támogatásában, illetve a tan- és szakkönyvszerkesztői, -írói munkában elért siker is szempont volt - mondta az alapítvány kuratóriumának elnöke, Kroó Norbert akadémikus, az MTA természettudományi alelnöke.

Honlapunk 2005-ben interjút készített az életműdíj két korábbi kitűntetettjével, Holics Lászlóval és Villányi Attilával, az Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium két tanárával.