Lefokozták a Plútót Prágában

Vágólapra másolva!
Mindig a kicsit bántják. A Naprendszer bolygóinak száma nyolcra csökkent, miután egy augusztusban tartott nemzetközi konferencián törpebolygóvá minősítették a Plútót.
Vágólapra másolva!
Nyolc bolygó maradt a Naprendszerbenhttp://origo.hu/tudomany/vilagur/20060825nyolc.htmlAz [origo] cikke a PlútórólEl a kezekkel a Plútótól!http://www.nol.hu/cikk/415555/Uj Péter jegyzete a Népszabadságban

Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz és a Plútó - talán mindenki fel tudja sorolni a Naprendszer bolygóinak nevét, mert ezt már általános iskolában alaposan megtanítják. A jövő fiataljainak már eggyel kevesebb bolygót kell memorizálniuk, miután az augusztusban Prágában megrendezett Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) XXVI. Kongresszusán összegyűlt csillagászok úgy döntöttek, hogy a Plútót törpebolygóvá minősítik.

Forrás: David A. Aguilar (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)
A Plútó és korábbi holdja, a Charon (Forrás: CFA)


Nagyobb, mint a Plútó, de nem bolygó?

Ráadásul a Naprendszeren belül sorra fedeztek fel olyan égitesteket, melyek méretben vetekedtek a Plútóval, sokszor még nagyobbak is voltak nála (ilyen például a Hubble-űrteleszkóp segítségével megmért, 2003 UB313-nak elnevezett égitest). Ezek szintén sok szempontból eltértek a "klasszikus" bolygóktól, így nehezen lehetett volna bolygóként besorolni őket. Fennállt az a veszély is, hogy ha az új égitesteket is bolygóként könyvelik el, idővel akár ötvenet is nyilván kellett volna tartanunk a Naprendszerben. Mivel ezt sokan tarthatatlannak vélték, ezért az IAU idei kongresszusán új definíció megalkotásáról döntöttek.

Az új definíció szerint, melyet a BBC egyszerűsített, ahhoz, hogy bolygónak nevezhessünk egy égitestet:
- a Nap körül kell keringenie,
- olyan nagynak kell lennie, hogy majdnem gömb alakot vegyen fel,
- keringési pályáján nem lehetnek más testek.

Az első kettő kitétel világos, az újdonságnak számító harmadik azonban akkor válik érthetővé, ha megtudjuk, hogy a Plútót ez alapján taszítják ki a planéták elitklubjából. Ugyanis a Plútó erősen ellipszis alakú keringési pályája keresztezi, illetve átfedi a Neptunuszét. A kis Plútó ennek a "malőrnek" köszönhetően egy új égitest-kategória, a törpebolygók egyik első tagja. Ide tartozik mostantól a már korábban említett 2003 UB313 és a Naprendszer legnagyobb aszteroidája, a Ceres.

Az új Naprendszer

Az új Naprendszer (Forrás: IAU)



A döntéssel nem mindenki ért egyet

Habár a kongresszuson jelen levő több mint négyszáz csillagász végül az új definíciók mellett tette le a voksát, a döntéssel sokan nem értenek egyet. Közéjük tartozik Alan Stern, a NASA kutatója, aki a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a bolygó új definíciója "rémes", "olyan, mintha valamilyen mondvacsinált okból egyes embereket nem-embereknek titulálnánk, csak mert azok hajlamosak közösségben élni." Szintén nem tetszését fejezte ki Owen Gingerich, a Harvard Egyetem professor emeritusa is. Ő a kongresszuson azt az álláspontot képviselte, hogy a kilenc helyett inkább tizenkét bolygós legyen a Naprendszer, de véleményével kisebbségben maradt. Voltak olyan csillagászok is, akik kijelentették: diákjaiknak továbbra is kilenc bolygót fognak tanítani. Mások annyira nem tudnak belenyugodni a Plútó visszasorolásába, hogy petíciót indítottak annak érdekében, hogy a törpebolygó ismét bolygóként tündökölhessen. Kezdeményezésük talán sikerrel jár. Addig azonban nyugodtan kihagyhatjuk a Plútót, ha éppen a Naprendszer bolygóit soroljuk fel.

Forrás: BBC Online