Nyári tábor biológuspalántáknak

Vágólapra másolva!
A Középiskolás Élettudományi Kutatótábort (KÉK) idén ötödször rendezték meg az MTA Szegedi Biológiai Központjában.
Vágólapra másolva!

A Straub Örökség Alapítvány szervezésében 2002 óta évente megrendezik Szegeden a Középiskolás Élettudományi Kutatótábort. Ennek keretében a szervezők határon inneni és túli középiskolás diákok számára biztosítanak lehetőséget a tanórákon megszerzett tudásanyag elmélyítésére és bővítésére. Délelőttönként neves tudósok előadásai (idén a harminc előadó között találjuk például Csermely Pétert, Pósfai Györgyöt, Venetianer Pált, Raskó Istvánt is megtaláljuk), délutánonként laboratóriumi gyakorlatok várják a leendő kutatókat. Először Nagy Tünde főszervezőt kérdeztük.

A rendezvény otthona a Szegedi Biológiai Központ
A rendezvény otthona a Szegedi Biológiai Központ
Hogyan vetődött fel a kutatótábor gondolata?
Szegedi Biológiai KözpontStraub F. Brunó

Hogyan választják ki a diákokat?
- Egy rövid kérdőívvel mérjük fel, hogy milyen témák iránt érdeklődik a diák, mivel foglalkozna szívesen a tábor kéthetes időtartama alatt, miről szeretne bővebben hallani. Meg szoktuk kérdezni, hogy a jelentkezőknek esetleg van-e már olyan dolgozata, amelyet szívesen elhozna és bemutatna itt a társai és a tanárai előtt. A jelentkezéshez mindig szükséges szaktanári ajánlás is.

Milyen kapcsolatban állnak a Kutató Diákokért mozgalommal?
- A kapcsolat Csermely Péter professzor úr, a KutDiák vezetője és Vígh László akadémikus, a Straub Örökség Alapítvány vezetője közötti régi ismeretségnek, szakmai kapcsolatnak köszönhetően jött létre. A tábor több tagja kerül ki a kutató diákok közül. Az ő biológiai felkészülésüket mindenképpen segíti, hogy Csermely professzor megnyitotta a laborját a diákok előtt. A szervezetnek fontos szerep jut még a tábor meghirdetésében, a felhívás minél szélesebb körű terjesztésében is.

A tábor magyar nyelvű középiskolák tanulóinak szól, függetlenül attól, hogy Magyarországon vagy határain túlról érkeznek.
- Igen, ez így van. Az Alapítvány és a támogatóink a bentlakásos elhelyezést, az étkezést, a szabadidős programokat és minden kapcsolódó költséget állnak az utazás kivételével. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a határon túli magyarok is részesüljenek ebből a lehetőségből, ahogy azt is, hogy minél több magyarországi diák is eljusson ide. A negyven fős létszám meghatározásakor mindezeket a szempontokat figyelembe vesszük, így húsz diákot hívunk az ország különböző területeiről, tízet a határon túli területekről, tízet helyet pedig szegedi diákoknak tartunk fenn. A legtöbb határon túli hallgató Erdélyből érkezik, de megfordult már itt több vajdasági diák, illetve Ukrajnából és Szlovákiából is érkezett hozzánk egy-egy középiskolás. Ami a szegedieket illeti: fontosnak gondoljuk, hogy az itt tanulókat ösztönözzük az SzBK-val történő megismerkedésre. A távlati cél mindük esetében azonos: a leendő egyetemi hallgatók tudjanak arról, hogy létezik az SzBK, keressék fel bátran, ha kérdésük van, és ha minden jól alakul, helyezkedjenek el itt.