Halbiológia mesterfokon

Vágólapra másolva!
Idén Takács Péter nyerte a V4-országok tudományos akadémiai által felajánlott díjat kutatásaiért. Interjú a győztessel.
Vágólapra másolva!
Takács Péter

Takács Péter

A visegrádi négyek országaiban működő tudományos akadémiák minden évben kiírnak egy pályázatot, melynek keretében évente egy, akadémiai alkalmazásban álló fiatal kutatót díjaznak. Idén a biológia volt a kijelölt témakör. Kérem, ismertesse röviden saját kutatásait!


Ez igen hatásos belépő a nemzetközi tudományos színtérre. A díj fontosságát az is mutatja, hogy a szervezők a győztes pályázót az országhatárokon túli bemutatkozáshoz segítik hozzá. Kérem, beszéljen a díjról, illetve arról, Ön hogyan él majd a díj nyújtotta lehetőségekkel!
- A díjat strukturális és evolúciós biológiával foglalkozó akadémiai kutatóintézetben dolgozó harmincöt év alatti kutatók számára hirdették meg. Úgy éreztem, hogy a témám ehhez a területhez (a strukturális és evolúciós biológiához) kapcsolódik. Megfeleltem az összes kritériumnak és persze a felajánlott díj is inspirált. Ami a díj nyújtotta lehetőségeket illeti: ez év júniusában a spanyolországi Leonban kerül megrendezésre az Ecology of Stream Fish elnevezésű konferencia. Ez az egyik legfontosabb "seregszemléje" a világ kisvizekkel foglalkozó "halas" kutatóinak. A díjat az ezen a konferencián való részvételre szeretném fordítani.

Ami a pályája folytatását illeti, hosszabb távon csábító lehet egy esetleges külföldi ajánlat? Bár feltételezem, itthon is akad bőven dolga...
- Most kezdünk hozzá egy nagyobb lélegzetű, több éves vizsgálatsorozathoz a Balaton környéki kisvízfolyásokon. Kollégáimmal egy hosszú távú monitorozó rendszer alapjait szeretnénk kidolgozni. Intézetünk "Hal és Bentosz" munkacsoportja Dr. Bíró Péter (az MTA levelező tagja, a BLKI igazgatója) vezetésével a halbiológiai vizsgálatokkal párhuzamosan makrogerinctelen vizsgálatokat is tervez, így a kisvízfolyások táplálékhálózatainak szerveződéséről is fontos információkhoz juthatunk. Ezzel párhuzamosan írom a doktori disszertációmat. A doktori cím megszerzése után, amint alkalmam lesz rá, szeretnék valamilyen külföldi ösztöndíjat megpályázni, akár hosszabb időre is. De ezt inkább csak tapasztalatszerzésnek szánnám, mindenképp Magyarországon szeretnék kutatni, s a magyarországi kisvízfolyásokkal foglalkozni.