Vírusokkal a rák ellen

Vágólapra másolva!
A tudósok megtalálták a módját, hogyan változtassák az emberiség egyik ősi ellenségét a következő nemzedékek jótevőjévé. Azokon a vírusokon végeznek kísérleteket, melyek szervezetünk betegségeiért felelősek. A cél: a rákos sejtek kiiktatása...
Vágólapra másolva!
Cancer Killing Viruseshttp://www.sciencentral.com/articles/view.php3?language=english&type=&article_id=218392060A cikk eredeti változata (angol)

Mi történne, ha egy vírus, amely egyébként legyengíti a szervezetet, ezentúl másképp viselkedne, konkrétan segítene a gyógyulásban? Már volt erre példa korábban is: "A történelem során néha már előfordult, hogy azok, akik influenzások voltak, vagy más vírusfertőzést szereztek, felgyógyultak a rákos betegségükből." - mondja David Curiel, a birminghami University of Alabama Center for Gene Therapy laborjának a vezetője.

Azaz a genetikusok azon munkálkodnak, hogy ezt a különös jelenséget az emberi gyógyítás szolgálatába állítsák. A technika elnevezése vírusterápia, s a célja, hogy a vírusokat a daganatot felderítő és elpusztító "harci egységekké" alakítsák.

Gének közt

Gének közt

David CurielScientific AmericanCuriel

Míg néhány kutató más vírusok felé fordult, amelyek számításaik szerint jobban reagálnak, Curiel és mások a genetikát hívták segítségül, hogy az adenovírus szerkezetét, amely a legtöbb esetben felelős a légúti betegségekért, olyan irányban módosítsák, hogy a daganatos sejteket megfertőzhessék vele. "Az adenovírus egyik előnye, hogy igen alaposan ismerjük a felépítését, így aztán könnyebben módosíthatjuk olyan irányba, amire szükségünk van a kutatásainkhoz." - magyarázza Curiel. "Az adenovírust a tudósok a genetikai kód feltárásánál is alkalmazták, amikor a fehérjék szerkezetével kezdtek foglalkozni. Ebből adódóan az adenovírusról szinte többet tudunk, mint bármely más vírusról. Azok a genetikai beavatkozások tehát, melyeket a víruson elvégzünk, egy rendkívül alapos tudományos háttérrel rendelkeznek."

"A legfontosabb célunk annak elérése, amit a vírus normál esetben egyébként is csinál: az ti., hogy szaporodjon. Mi csupán azt akarjuk, hogy az egészséges sejtek helyett a daganatos sejtekben tegye mindezt." - mondja Curiel. "Úgy módosíthatjuk a vírus mechanizmusát, hogy megfertőzze a rákos sejteket. Vagyis tulajdonképpen azon dolgozunk, hogy még fertőzőbbek legyenek a vírusok." Mindezt úgy érik el, hogy a vírushoz egy olyan molekulát illesztenek, amely a rákos sejteken lévő receptorokkal képes kapcsolódni, az egészséges sejteken viszont nincs meg.

Curiel és munkatársai szó szerint látják, amikor a célpontokat elérik a vírusok, ugyanis a "hozzáadott" gén miatt a sejtek fluoreszkáló fény alatt világítani kezdenek. "A sejtek fényt bocsátanak ki, mi pedig valós időben képesek vagyunk követni, hogy hány vírust hoztunk létre, illetve azok hova kerültek. Ez pontosan megmutatja, milyen hatékonyságú a terápia, amit végzünk. Ez a tesztelés egy új, fontos időszaka."

A kutató hangsúlyozta, hogy a biztonság továbbra is a legfontosabb szempontjuk. 1999-ben egy fiatalember belehalt egy adenovírussal végzett génterápiába. "Ha csupán azzal foglalkoznánk, hogy fertőzőbbé tegyünk egy vírust, az kétes értékű kísérlet lenne. A mi valódi feladatunk az, hogy a vírusokat a rákellenes küzdelembe bekapcsoljuk, így beépített biztonsági rendszerként működhetnek. Természetesen valószínűleg szükség lesz még más fejlesztésekre, de ezekre csak az embereken végzett kísérletek után kerülhet sor."

Forrás: http://www.sciencentral.com