A férfiatlannak tetsző férfiak macsósan kezdenek viselkedni

Vágólapra másolva!
Tedd kérdésessé egy férfi férfiasságát, az illető azonnal "macsósan" kezd viselkedni - derül ki egy nemrég lezárult amerikai kutatásból.
Vágólapra másolva!
Men overcompensate when their masculinity is threatenedhttp://www.news.cornell.edu/stories/Aug05/soc.gender.dea.htmlA cikk eredetije (angol)Robb WillerWiller

Ez például egy "férfias" autó

Ez például egy "férfias" autó



"Úgy véltem, hogy a freudi pszichológiában gyökerező - és hamar széleskörben elismert gondolattá váló - férfias túlkompenzálás elméletét érdemes empirikusan is letesztelni és kiértékelni" - mondja Willer. A fiatal kutató bevallása szerint ezt a régóta ismert elméletet akarta vizsgálni és arra is kíváncsi volt, hogy vajon a túlkompenzálás jelensége segíthet-e megérteni, miért lesz valakiből a háború támogatója, vagy éppen a homoszexualitás gyűlölője.

Willer vezetésével 2004 őszén a Cornell Egyetem diákjainak nemi identitását, nemi öntudatát vizsgálták. A résztvevők - férfiak és nők - véletlenszerű visszajelzést kaptak arra, hogy nőies avagy férfias nemi identitásuk van. Miközben a nők válaszai változatlanok maradtak a visszajelzésektől függetlenül, addig a férfiak válaszait erősen befolyásolták a visszajelzések. A férfiasságukban "megkérdőjelezett" férfiak jellemzően szégyenkezni kezdtek, bűntudatot éreztek, dühösek lettek és ellenségessé váltak, szemben a "férfias válaszokat" kapókkal.

Az iraki háború támogatása szintén túlkompenzálásnak bizonyult
Az iraki háború támogatása szintén túlkompenzálásnak bizonyult
George W. Bush

"A kutatás gyakorlatilag az előre megjósolt eredményeket hozta" - teszi hozzá Willer. "A tanulmány célja alapjában véve az volt, hogy kiderüljön, vajon létezik-e a férfias túlkompenzálás és ha igen, akkor hol és milyen formában. De nem akarjuk azt sugalmazni, hogy kizárólag az általunk felderített tényezők adnak magyarázatot ezekra a viselkedési módokra. Lehet, hogy férfiasságuk ismeretének fényében más változások is végbemennek a férfiak viselkedésében." Erre utal egy nemrég lezárult, szintén Willer által vezetett kutatás, melyben bebizonyosodott, hogy az iraki háború támogatását, a homofóbiát és a nagyméretű autók vásárlását a megkérdezettek túlnyomó többsége férfias cselekedetnek tartotta.

A tudós most kollégáival egy újabb felmérésbe akar kezdeni, melyben a mostani vizsgálatoknál kidolgozott kérdezési módszerekkel - tehát a férfiaságukban bizonytalan férfiak megtalálásával - akarnak kérdéseket feltenni a nők elleni erőszakkal kapcsolatban. Egy másik jövőbeli kutatásban pedig Willer azt tervezi, hogy a férfiak tesztoszteron-szintjének vizsgálatát is bevonja a kutatásokba, hogy kiderüljön, milyen szerepe van a tesztoszteronnak a felderített folyamatokban.

Forrás: Cornell Egyetem