Vágólapra másolva!
Cikkajánlónkban a nemi betegségek legrettegettebbjéről, a HIV-fertőzésről illetve az AIDS-ről találhat információkat. Gyógymód nincs, a felelősségünk közös...
Vágólapra másolva!

HIV és/vagy AIDS?

Háborús helyzet AIDS-fronton

Háborús helyzet AIDS-fronton

AIDS/HIV


Nemi úton terjedő betegségek
Más, nemi úton terjedő, fertőző betegségek: HPV, Chlamydia, herpes, szifilisz, kankó stb. Folyamatosan frissülő oldal aktuális hírekkel, kutatási eredményekkel. A honlap segítségével Ön is felteheti kérdéseit az orvosnak!

A pride.hu különkiadása az AIDS világnapja alkalmából
Tények, a biztonság szerepe, interaktív elemek a szájton. Mi a HIV és az AIDS? Hogyan terjedhet? A biztonságos szexről nőknek, férfiaknak. Hogyan használd az óvszert? HIV-szűrőállomások, segítőszolgálatok.

Mindent az AIDS-ről - egy helyen
Nemzetközi és hazai szervezetek, konferenciák, tanulmányok, hírek, információk a HIV-ről és az AIDS-ről.

AIDS Magyarországon - segélyközpontok, alapítványok

AIDS Segély - Sopron
Az AIDS Segély Alapítvány Sopron weboldala: információk a HIV-vírusról és az AIDS-ről, a társadalom és az AIDS viszonyáról, a jogi háttérszabályozásról, a szűrésekről, statisztikák Magyarországról és az egész világról, a megelőzés jelentőségéről, technikáiról, eszközeiről.

Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat
"Minden, ami két ember között, intim környezetben, a saját boldogságuk, nemi élvezetük érdekében történik, amelyet mindkét fél egyformán elfogad, az az ő számukra természetes. A mi dolgunk, hogy életüket értékükben megőrizzük, a társadalmat elfogadásukra tanítsuk, egészségükben és természetességükben megtartsuk." Rendkívül információgazdag weboldal, amelyen nem csak a HIV/AIDS, hanem más nemi úton terjedő betegségek részletes bemutatását is megtaláljuk, de a tájékozódást segíti a kislexikon, továbbá a civil szervezetek, hatóságok oldalaira vezető linkgyűjtemény. Anonim szűrés.

Az AIDS és a tudomány

Az AIDS-rejtély: Gyógyítjuk, de nem értjük?
Müller Viktor és Számadó Szabolcs cikke a Természet Világából: "Az alagút végén már látszik a fény: az utóbbi évek eredményei felcsillantották a reményt, hogy idovel talán ez a halálos kór is legyozhetové válik majd. A remény fénye azonban nem párosul a megértés világosságával - a betegség folyamatainak jelentékeny része továbbra is homályban marad. Cikkünk e furcsa kettosség nyomába eredve próbál meg betekintést adni a HIV-fertozésrol alkotott számos, gyakran egymásnak ellentmondó elképzelés világába."

Az AIDS biológiája
A BBC dossziéja az AIDS-ről: globális áttekintés, fogalommagyarázat, az AIDS hatása, az AIDS biológiája...

Tapasz AIDS-betegeknek
"Egy magyar biológus-vegyész által vezetett amerikai kutatóintézet hatóanyaga áttörést hozhat az AIDS-es betegek kezelésében. A DermaVir majmokon való sikeres alkalmazásáról a napokban jelentek meg közlemények neves szakfolyóiratokban."

Az immunológia napja
"Az immunológiai kutatások mára már gyakorlati eredményeket hoztak, és több betegség esetében is rendkívül hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre. Április 29-én egész Európában immunológiai rendezvényeket szerveznek, hogy a nagyközönség is megismerhesse a tudományterület jelentőségét, felfedezéseit, kihatásait más tudományokra és mindennapjainkra."

Az AIDS idegrendszeri következményei
A HIV-fertőzés kialakulása, forrása, jellegzetességei, idegrendszeri követkemények, diagnózis, kezelés. Dr. Hegedüs Katalin összeállítása.

Ártatlan áldozatok

Ártatlan áldozatok

Az AIDS jelene


Az AIDS múltja és jövője
Müller Viktor írása a Természet Világában: "A HIV-fertozöttek száma 2000-ben a becslések szerint már több mint harminchatmillió volt - tíz év múlva a legtöbbjük már nem él. A járvány eddig huszonkétmillió életet követelt világszerte, és az áldozatok száma évrol évre növekszik, tavaly elérte a hárommilliót. Honnan támadt ez a veszedelem, és meddig pusztíthat még? Kié lesz a gyozelem az orvostudomány és a vírus halálos játszmájában? Milyen irányba halad a kór evolúciója? Az ENSZ AIDS elleni programjának legutóbbi jelentése így fogalmaz: a kép sötét, apró reménysugarakkal."

A nyál és az AIDS
"Az emberi nyál számtalan egyszerű módon kerülhet egyik embertől a másikig, mint pl.: egyazon üvegből, pohárból való ivás útján, vagy egyazon fogkefe használatakor, ha egy almát, egy darab csokoládét harapdálnak ketten vagy többen, az éttermekben, vendéglőkben, kávézókban nem kellően elmosott evőeszközökkel való evés, illetve nem jól elmosott poharakból való ivás útján, esetleg, ha többben rágnak egy rágógumit stb. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a fogorvosok nagy részénél tapasztalható felelőtlenséget sem."

HIV-érzékenység: fontos genetikai felfedezések
"Amerikai és brit kutatók újabb olyan génekre bukkantak, amelyek befolyásolhatják az egyes emberek HIV-vírussal szembeni érzékenységét. Az eredmények új génterápiás eljárásokat alapozhatnak meg."

AIDS-dosszié 2004
Az origo.hu cikkgyűjteménye a XV. Nemzetközi AIDS Konferencia alkalmából: "Feltartóztathatatlannak tűnik a gyilkos kór: az AIDS-válság 1981-es kezdete óta egyetlen évben sem volt ilyen magas az újonnan fertőzöttek száma. A járványterjedés megakadályozása iránti globális kötelezettségvállalás idei helyszíne Bangkok"