Obama lánya 12 éves, és 175 centi: Lehet valaki túl magas?

Vágólapra másolva!
Nemrég arról számoltak be, hogy Barack Obama amerikai elnök lánya, a 12 éves Malia elérte a 175 cm-es testmagasságot. Az alacsonyak gyakran vágynak arra, hogy magasabbak legyenek, de lehet valaki túl magas?
Vágólapra másolva!

Régebben néhány szülő azt akarta, hogy magas lányuk legyen alacsonyabb, a fiúk esetében pedig pont fordítva - és ehhez orvosi beavatkozást is kértek. A családoknak azt javasolják, hogy akkor keressék fel családorvosukat, ha aggódnak gyermekeik növekedése miatt, mert ez valamilyen alapbetegséget feltételezhet. Ha azonban a diagnózis nem mutat alapbetegséget, Nagy-Britanniában (és szerte a világon) manapság ritka, hogy pusztán társadalmi okokból orvosi beavatkozással korlátozzák, illetve fokozzák egy gyermek testmagasságát.


Az 1990-es évekig azonban gyakori volt, hogy hormonkezelést javasoltak a lányoknak felnőttkori testmagasságuk visszafogására. Úgy vélték, hogy "túl magas" lányok boldogtalanok lesznek, és sosem találnak maguknak férjet.


Peter Hindmarsh és Tim Cole, a londoni University College Gyermekegészségügyi Intézetének munkatársai azt állítják, hogy még mindig van néhány olyan család, akik azért keresik fel őket, hogy megakadályozzák lányuk túl nagy mértékű növekedését.


Magas lányok


Az általuk alkalmazott kezelés során a lányok viszonylag alacsony dózisú szintetikus ösztrogént kapnak, ami a pubertáskor kezdetét eredményezi, és korlátozza a testmagasság növekedését. Hindmarsh professzor szerint azonban az effajta kezeléseket csak ritkán veszik igénybe a családok.


A szakértők szerint a családok jogosan keresik fel orvosukat, ha gyermekük a növekedés felső határát súrolják, mert vannak olyan tünetegyüttesek, amelyek más egészségügyi rendellenességeket okozhatnak, és amelyeknek a fő tünete a gyermekkori rendkívüli testmagasság. A Marfan-szindróma például, amely a szem, a szív és a fő vérerek betegségeit okozhatja, általában arról ismerhető fel, hogy a gyermek rendkívüli testmagasságot ér el.


Kezelés


A lányok felnőttkori testmagasságát korlátozó ösztrogénkezelés azonban az 1950-es évektől egészen az 1990-es évekig számos országban gyakorinak számított, különösen Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Hollandiában és a skandináv országokban.


A pszichológusok is vizsgálták, hogy vajon a beavatkozás boldogabbá tette-e a lányokat. Egy ausztrál tanulmány olyan lányokat hasonlított össze, akik fontolóra vették a kezelést, de végül mégsem vették igénybe, és olyanokat, akik alávetették magukat a kezelésnek. A lányokat 23 és 55 éves koruk között követték nyomon, és az eredmények azt mutatták, hogy a kezelésen átesett nők ugyanolyan valószínűséggel szenvedtek mentális zavaroktól, mint a másik csoport tagjai.


Az egyik leggyakoribb ok, amiért a családok alacsonyabb lányokat akarnak az, hogy a szülők attól félnek, lányuk sosem fog férjhez menni. Egy amerikai tanulmányból azonban az derült ki, hogy a nők testmagassága nem igazán számít. Még a legmagasabb nők is nagy valószínűséggel éltek párkapcsolatban.


Alacsony fiúk

A másik véglet az, hogy sokkal több család kér segítséget abban, hogy fiuk magasabb lehessen, mint abban, hogy a lányuk alacsonyabb legyen. A nagyon magas gyermekekhez hasonlóan néhány gyerek azért rendkívül alacsony, mert valamilyen betegségben szenved, mások azonban egyszerűen csak alacsonyak - utóbbiak esetében nincs szó hormonhiányról vagy más rendellenességekről. Ha egy gyermek például Turner-szindrómában, növekedési hormonhiányban vagy valamilyen más tünetegyüttesben szenved, a magyar egészségbiztosító engedélyezi a növekedési hormonkezelést a testmagasság növelése érdekében.