Az elhízás fokozza a reflux kialakulásának kockázatát

Vágólapra másolva!
Egy tanulmány szerint összefüggés van a túlsúly és a refluxbetegség (GERD) között, ami a nőkre fokozottabban érvényes, mint a férfiakra.
Vágólapra másolva!

Dr. Corazziari, a gasztroenterológia régóta elismert szakértője, már több mint 200 cikket és több mint 20 szakkönyvet publikált. A World Journal of Gastroenterology c. szakfolyóiratban megjelent tanulmánya szerint a teljes népességgel ellentétben a nőknél a túlsúlyosság és az elhízás a GERD kockázati tényezői, míg férfiakra ez kevésbé igaz.


A reflux betegség jellemzője, hogy a nyelőcső alsó körkörös záróizma (LES) nem megfelelően működik, ezért a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe erős gyomorégést kiváltva. A zsíros ételek hosszasan gátolják az izom működését, de ezt a hatást a patkóbélbe kerülő hormon, a kolecisztokinin később felfüggeszti.


Nem a túlzott mértékű zsírfogyasztás, hanem az elhízás fokozza a GERD miatti kórházi felvételek számát. Egy nagyobb étkezést követő gyomorfalfeszülés szintén elernyeszti a záróizmot, és növeli a reflux veszélyét. Ha ezek a folyamatok valóban fontos szerepet játszanak a betegség kialakulásában, akkor a kövér férfiaknál is hasonló eredményeket várhatnánk, ám a különbséget Corazziariék a női nemi hormon, az ösztrogén LES elernyesztő hatásával magyarázzák.