Tévhit, hogy a sok víz megelőzi a ráncokat

Vágólapra másolva!
Évekig a szépségápolás alapszabályának számított, hogy a tiszta, fiatalos bőrért legalább napi nyolc pohár vizet kell meginni. A kozmetikusok, sminkesek, természetgyógyászok és dietetikusok mind egyetértettek abban, hogy a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása átmossa a szervezetet, eltünteti a pattanásokat, kisimítja a ráncokat és belülről hidratálja a bőrt. Az elmúlt években azonban számos bőrgyógyász vetette fel, hogy ez az elmélet mégsem teljesen igaz, a bőr nedvességtartalmát kizárólag a bőr legkülső rétege szabályozza.
Vágólapra másolva!

Az embereket azonban nagyon nehéz erről meggyőzni: a hírességeket is sokszor fényképezik ásványvizes üveggel a kezükben. Egy nemrégiben közzétett vizsgálat is azt igazolta, hogy egyes vizek jobbak az egészségnek, mint mások. Például a szalicint tartalmazó egyik ásványvízfajta gyulladás gátló tulajdonságai révén csökkentheti a ráncok mennyiségét, de csak ha legalább másfél literrel fogyasztunk belőle naponta.


Sokak számára ijesztően soknak hangzik a másfél liternyi ásványvíz és úgy vélik, ha ennyit isznak, akkor folyamatosan ki kell majd járniuk a mosdóba. Ez azonban nem igaz, ráadásul a bőséges folyadékfogyasztás hatására nyugodtabb lehetsz és mélyebben is aludhatsz.


Dr. Howard Murad amerikai bőrgyógyász szerint azonban jobban teszed, ha az öregedés lassítása érdekében inkább az élelmiszerek útján bevitt víz mennyiségét növeled meg, mivel a szervezet ezt jobban tudja hasznosítani. "A friss gyümölcsök és zöldségek révén bevitt víz nemcsak egyszerűen víz, az élelmiszerek szerkezetének része, amely folyamatosan látja el a szervezetet folyadékkal az emésztési folyamat során" - magyarázta az orvos. "Az élelmiszerekben található kötött víz antioxidánsokban és más tápanyagokban is gazdag, amelyek segítenek megőrizni a sejtek épségét."


Murad elmélete szerint a károsodott sejtek az egész szervezet működését károsíthatják, vagyis, ha elegendő kötött vizet fogyasztasz, befolyásolhatod az öregedés folyamatát. Mások azonban úgy vélik, hogy a vízivás nem befolyásolja jelentősen a bőr nedvességtartalmát, ezért egyedül a bőr legkülső rétege felelős. Ha ez ép, megköti a nedvességet, így az nem tud eltávozni, vagyis hidratálni kívülről kell.


Dr. Nick Lowe brit bőrgyógyász szerint ahhoz, hogy a kiszáradás jelei a bőrünkön is megjelenjenek, csaknem halálunkon kellene lennünk. Az ép külső bőrréteg a szervezetben zajló folyamatoktól függetlenül képes visszatartani a nedvességet. Emellett az sem bizonyított, hogy bőséges vízivással a pattanások is elkerülhetők.