Menü: hamburger koleszterinszint-csökkentővel

Vágólapra másolva!
Egyes szakértők azzal az ötlettel áltak elő, hogy a gyorséttermek a hamburger mellé biztosítsanak ingyen koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, hogy ezzel semlegesítsék a szívbetegség kockázatát növelő gyorséttermi étkezés hatásait. Más szakértők szerint azonban ezzel még várni kellene.
Vágólapra másolva!

Az American Journal of Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a koleszterinszint-csökkentő szerek a szívbetegségek tekintetében képesek ellensúlyozni a gyorséttermi ételek által okozott kárt.


"A koleszterin-csökkentő szerek nem semlegesítik a sajtburgerek és sültkrumplik egészségre káros hatásait. A legjobb elkerülni a zsíros ételek fogyasztását. De egy esetleges szívroham kockázatát ezek a szerek nagyjából ugyanolyan mértékben csökkentik, mint amilyen mértékben a gyorséttermi ételek növelik" - mondta el Dr. Darrel Francis. - "Miért ne lehetne a kockázatot csökkentő gyógyszereket ugyanúgy ingyen biztosítani, mint az egészségtelen sót vagy ketchupot? Egy adag ilyen gyógyszer nem kerülne sokkal többe, mint egy kis adag ketchup."


Ugyanakkor Peter Weissberg, a British Heart Foundation orvosigazgatója szerint a koleszterinszint-csökkentők nem varázsszerek. Szerinte inkább szorgalmazni kellene, hogy az emberek egészséges étrendet kövessenek és rendszeresen mozogjanak.


"Ha az éttermek az ételek mellé gyógyszereket adnának, azt hamis üzenetet közvetítenének hamburgerevők felé, hogy biztonságos ilyen ételeket fogyasztaniuk. Ezek a szerek ugyan kompenzálják a koleszterin-bevitelt, de attól még a gyorséttermi ételek magas sótartalmúak, rostban szegények és nagyon sok kalóriát visz be velük a fogyasztó" - mondta el ellenvetéseit a gyógyszerek árusításával kapcsolatban Weissberg.