A világörökség részévé válhat a mediterrán étrend

Vágólapra másolva!
Az olasz kisbabák életében számos emlékezetes pillanat van: az első lépések, az első szavak, az első fog, amit magával visz a fogtündér vagy a fogegérke - és az első elfogyasztott tésztaétel. Így kezdődik az olaszok hosszú élete, amelyben az étkezések kiemelten fontos szerepet játszanak.
Vágólapra másolva!

Az olasz emberek azt vallják, nem azért esznek, hogy éljenek, hanem azért élnek, hogy egyenek. Az étkezés nem arra szolgál, hogy üzemanyagot szolgáltasson, hanem az örömről szól és összetartja a családokat. Az étellel együtt életük kis darabkáit is megosztják másokkal.


Éppen ezért számukra nem meglepő, hogy a mediterrán étrend hamarosan éppúgy a világörökség része lehet, mint a Kínai Nagy Fal, Stonehenge, az egyiptomi piramisok vagy az ausztrál Nagy Korallzátony. 2003-ban az UNESCO ugyanis útjára indíotta a kulturális világörökséget, amelynek soraiban nemzetközi jelentőségű tételek szerepelnek. Ide tartozik például a tangó, mint tánc (Argentína) vagy a csipkeverés (Horvátország). Olaszország pedig a szicíliai bábszínház és a szardíniai pásztorének után a mediterrán étrendet is a listára javasolta.


Görögországgal, Spanyolországgal és Marokkóval együtt Olaszország négy éve már tett hasonló javaslatot, azonban kérésüket elutasították. Az országok az idén újból beadták kérelmüket és kiemelték a mediterrán étrend egészségmegőrzésben játszott fontos szerepét, azt remélve, hogy az UNESCO számukra kedvezően dönt majd novemberben.


Nemcsak finom, egészséges is


Az olasz konyha világszerte igen népszerű, hozzávalóit a legtöbb helyen megtalálhatjuk a szupermarketek polcain, azonban az olaszok haja sokszor égnek áll, amikor külföldön találkoznak olasznak feltünetett ételekkel. A valódi bolognaihoz például nem kell más, mint a hús, a paradicsomszósz, hagyma, bor és a zöldségek - és nincs szükség hozzá fokhagymára sem. Olaszországban körülbelül hatszázféle tésztafajta létezik és minden szószhoz megvan a megfelelő típus, a bolognai mártással például tagliatellét (szélesmetéltet) adnak. A vastag tésztás, paradicsompürével és valamilyen nagyüzemi sajttal készült pizza is messze áll a valóditól.


Olaszországban a hangsúly a friss, szezonális hozzávalókon van. A zöldségek és gyümölcsök az étrend igen fontos részét képezik. Te melyik őszibarackot választanád: a kertben frissen szedett, hamvas gyümölcsöt, vagy azt, amelyik több száz, esetleg több ezer kilométeres utazás után próbálja magát kelletni a szupermarket polcán?


Bár az olaszok nagyon szeretnek enni, mégis tudnak mértéket tartani és az elhízás is ritkább náluk. Kis változtatásokkal akár a magyar konyha is éppolyan egészségessé válhatna, mint a mediterrán étrend, gondoljunk csak az ízletes zöldségekre és gyümölcsökre, amelyek hazánkban teremnek.