Búcsút mondhatunk a keserű gyógyszereknek

Vágólapra másolva!
Egy, a keserű ízt blokkoló vegyület elveheti a mesterséges édesítőszerek keserű mellékízét és könnyebbé teheti az orvosságok lenyelését.
Vágólapra másolva!

Jay Slack, az amerikai Givaudan Flavors Corporation molekuláris biológusa munkatársaival együtt olyan íztelen anyagot fedezett fel, amely irányított hatóanyagként a mesterséges édesítőszerekben használt szacharin és aceszulfám-K receptorait gátolja. A GIV3727 névre keresztelt vegyület az első, amely közvetlenül a keserű íz receptoraira hat, így nem befolyásolja a keserű mellékízű ételek egyéb ízét.


"A rágógumitól a joghurtig bármelyik ételhez vagy italhoz hozzáadható a vegyület" - mondta el a New Scientistnek Slack. A keserű íz igen összetett, összesen 25 különböző receptorral érzékeljük. Az íz érzése valószínűleg azért fejlődött ki, hogy távol tartson bennünket a mérgező növényektől.


Amerikában már engedélyezték a használatát


Korábban számos anyagról, köztük a konyhasóról tartották, hogy képes befolyásolni a keserű íz érzését. Ezekkel a vegyületekkel azonban számos gond akadt: működésüket nem ismertük pontosan, nem voltak specifikusak a keserű ízre vagy nem voltak íztelenek.


A szacharin keserű mellékízét blokkoló anyag létrehozásához Slack és munkatársai a gyógyszerkutatásban használt szűrést alkalmazták. Genetikailag módosított vesesejtekre szerkesztettek olyan receptorokat, amelyekhez a szacharin és az aceszulfám-K kötődik, a kötődést fényfelvillanás jelezte, vagyis akkor volt hatékony egy vegyület, ha nem látszott fény. Így jutottak el a GIV3727-hez.


A vegyület ugyanahhoz a molekuláris csoporthoz kapcsolódik, mint a szacharin és az aceszulfám-K, azonban míg az édesítőszerek aktiválják a receptorokat, a GIV3727 nem. Ezért veszi el azok keserű mellékízét. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) már engedélyezte a vegyület élelmiszerösszetevőként történő alkalmazását.


Könnyebben lecsúszik a gyógyszer is


Az új vegyület más területen is felhasználható lehet. A vizsgálatok szerint a GIV3727 négy másik, a keserű ízt érzékelő receptort is képes gátolni. Slack azonban arra figyelmeztet, hogy a vegyület valószínűleg nem tud tompítani minden keserű ízt, arra azonban kíváncsiak a tudósok, hogy mire képes egyes antibiotikumok esetében, amelyek olyan keserűek, hogy a gyerekek képtelenek lenyelni azokat. A GIV3727 hatásmechanizmusának megértése közelebb vihet bennünket a keserű íz modulációjához és más, az ízérzésben részt vevő receptorok befolyásolásához is.


"A kutatók nagyon sok energiát fektettek a keserű íz kiküszöbölésébe" - nyilatkozta Dennis Drayna, az amerikai National Institute on Deafness and Other Communication Disorders kutatója, aki korábban már vizsgálta az édes íz érzékelésének genetikai hátterét. "Úgy gondolom, az eredmények hatására más szervezetek is elkezdenek vizsgálódni. Véleményem szerint ez lesz a modellje annak, hogyan fog működni ez az iparág a jövőben."


A tanulmány a Current Biology folyóirat legfrissebb számában jelent meg.