Vágólapra másolva!
Egy közép-amerikai skorpió mérge teheti sikeresebbé bypass műtéteket. A beavatkozások során ugyanis az új érszakasz - a sejtek sérülésre adott válaszreakciói miatt - elzáródhat. Ezt a reakciót akadályozná meg a skorpió mérge, a margatoxin. 
Vágólapra másolva!

A szívinfarktus egyik leggyakoribb oka a szívkoszorúér elzáródása. Többnyire bypass műtéttel gyógyítják úgy, hogy egy egészséges érrel hidalják át az elzárult érszakaszt. Sokszor azonban előfordul, hogy az új "folyosó" szintén elzáródik, ha a műtét hatására a szervezet túl sok sejtet termel ezen a részen.


A Leeds Egyetem kutatói most erre találtak megoldást. Kutatásaik szerint a közép-amerikai skorpió mérge, a margatoxin gátolja a sejtek sérülésre adott válaszreakcióit, vagyis megakadályozná az új érszakasz elzáródását.


Az eredmény a kutatókat is meglepte, mivel az eddig használt vegyületekhez képest a margatoxin százszor erősebben fejti ki a hatását. Sőt ezt az erőteljes hatást nagyon kevés molekula váltja ki. A kutatás vezetője, Beech professor szerint nem valószínű, hogy szájon át szedhető gyógyszerként alkalmazhatják majd, inkább az érintett érszakaszt kezelnék vele.