Más betegségeket okoz a stressz a nőknél, mint a férfiaknál

Vágólapra másolva!
Egy új, 20-64 évesek körében végzett kanadai felmérés szerint a kor és a nem igen nagy szerepet játszik abban, hogyan reagálunk a stresszre. A Psychophysiology című lapban publikált kutatás a montreali orvosi egyetem és a város szívgyógyászati szakértőinek közreműködésével készült.
Vágólapra másolva!

"Adataink szerint a nők, akik hajlamosabbak a védekező viselkedésre, nagyobb veszélyben vannak a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, míg férfiaknál ez épp ellentétes mechanizmus létezik: az ő esetükben a kevésbé védekező viselkedés hajlamosít ezekre a megbetegedésekre" - nyilatkozta az AFP-nek Bianca D'Antono, az egyetem professzora.


A védekező viselkedés általában a fenyegető és zavaró ingerek elkerülésével, tagadásával és elnyomásával jár együtt. Nők esetében az erős védekező reakciók magas vérnyomást okoznak, míg az idősebb férfiaknál az enyhe védelmi reakciók okoznak hevesebb szívverést. A kutatók szerint az eltérő reakciók okai a férfiak és nők eltérő szociális szerepköreiből adódik.


Az erős önvédelem hátulütői


"A valahova tartozás érzése alapvető emberi szükséglet - nyilatkozta D'Antono professzor - A legtöbben manapság a szociális kirekesztést életveszélyes fenyegetésként élik meg, ez pedig erős védelmi reakciókat vált ki. Az erős védelmi reakciók persze hasznosak az önbizalom fenntartásában, de egészségügyi problémákat is okozhatnak."


A kutatás során a résztvevőknek négy különböző feladatot kellett végrehajtaniuk, amelyek egyre növekvő stressz-szinttel jártak. Az első feladat során egy semleges szöveget kellett felolvasniuk egy másik önkéntesnek. A második és harmadik feladat végrehajtásához egy előre megírt forgatókönyvet kellett követniük, amelyben a rájuk osztott, sokszor kellemetlen szerepet kellett eljátszaniuk. Az utolsó feladat egy abortuszról szóló vitában való részvételre kötelezte az önkénteseket.


A feladatok végrehajtása közben a kutatók figyelemmel kísérték a résztvevők pulzusát és vérnyomását, valamint a nyál kortizol szintjét. Az eredmények szerint a nők és az idősebb férfiak esetében mutathatók ki megnövekedett kardiovaszkuláris, autonóm és endokrin reakciók stresszes helyzetben. Ezek a reakciók mind potenciális veszélyt jelenthetnek az egészségre.


"Természetesen további kutatásokra van szükség a védekező magatartás egészségre gyakorolt hatását illetően" - írják a kutatók, akiknek mostani kutatását a Kanadai Egészségügyi Kutatási Intézetek szervezet támogatta.