Vágólapra másolva!
Hétfőn, az ENSZ dohányzásellenes világnapján heves bírálattal illették Indonéziát, amely nem tiltotta be a dohányreklámokat, és nem tartatja be a bárokra és éttermekre vonatkozó dohányzási tilalmat.
Vágólapra másolva!

A körülbelül 240 milliós népességű ország egyike a világ utolsó engedékeny rendszereinek a dohányzást illetően, amiért nagy árat fizet azzal, hogy egyre több a függő, különösen a nők és a gyermekek körében. Indonézia a dohánytól és a dohányiparból befolyó adóbevételtől való függését kiválóan érzékeltette az interneten látható videó, amelyen egy kétéves jávai gyerek látható, aki napi 40 szál cigarettát szív.


Endang Rahayu Sedyaningsih egészségügyi miniszter azonban elmondta, hogy a dohányzás és a dohányreklámok szabályozása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, ez pedig gyakorlatilag lehetetlenné tesz egy országos kampányt.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a cigarettafogyasztás a délkelet-ázsiai szigetvilágban az 1990-es években 47 százalékkal emelkedett. A 20 éven felüli férfiak közel 70 százaléka dohányzik, 1995. és 2004. között pedig a rendszeres dohányzás közel háromszorosára, 4,5 százalékra ugrott a felnőtt nők körében.


Alig több mint 200 forint egy doboz cigi


Néhány város, köztük a főváros, Jakarta is korlátozta a dohányzást a nyilvános helyeken, de a tilalmat a többség nem tartja be. A főként a nőket és a kamaszokat célzó dohányreklámok szintén mindenütt jelen vannak, kevés hatással. A Philip Morris PT HM Sampoerna leányvállalata és a többi dohánygyár körülbelül hatmillió indonéziait alkalmaz, és csak az adókból több mint hatmillió dollárnyi bevételt hoz az állami költségvetésnek. Ennek ellenére a cigaretta nemzetközi viszonylatban rendkívül olcsó, egy 20-as doboz alig egy dollárba (kb. 225 Ft) kerül.


"Az új dohányosok számának emelkedése nem választható külön az országra jellemző gyenge szabályozástól és a dohányzással kapcsolatos törvények elégtelen betartatásától" - áll a The Jakarta Globe napilap vezércikkében. "A kormány nem mutat politikai hajlandóságot arra, hogy az egyre erősödő közfelháborodás ellenére felvegye a harcot a dohányiparral."


Indonézia az egyetlen ázsiai ország, amely nem hagyta jóvá a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretmegállapodását.