A cukorbeteg étkezés titka a tervezés (X)

Vágólapra másolva!
Az érintettek jól tudják, hogy a cukorbetegek számára a megfelelő táplálkozás titka nem más, mint a tökéletes szervezés. Néhány praktikus szempont figyelembevételével valóban sokkal könnyebb betartani a diétát. 
Vágólapra másolva!

Tervezze meg étrendjét!


- Legyen biztos abban, hogy dietetikusa ismeri ízlését és tudja, milyen ételeket szeret, amikor megtervezi az étkezési tervét. Ha terv olyan ételt is tartalmaz, amit nem kedvel, vagy kedvencei kimaradnak belőle, biztos lehet benne, hogy nehezebb lesz betartani.

- Étkezzen változatosan! Egy-egy étkezés során a tányérjára minden ételcsoportból és minél színesebb ételek kerüljenek. Lehetőség szerint minél több magas rosttartalmú zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó élelmiszer legyen közöttük.

- Használjon kevés sót, hiszen az rossz hatással lehet a vérnyomására. Óvakodjon az előre gyártott snackektől, ropogtatnivalóktól, ha lehet, az asztali sót helyettesítse más fűszerekkel.

- Olvassa el az ételek címkéit, ismerje meg az összetevőket - így legalább pontosan tisztában lesz, mi is kerül a szervezetébe.

- Ne fogyasszon telített zsírokat. A "rossz" zsírokat tartalmazó ételek, vagy a zsíros húsok növelik a koleszterinszintet. Ugyanakkor egyen minél több halat, vagy növényi olajjal készült ételt, amelyek "jó" zsírokban, például Omega-3, gazdagok.

- Egyen sok rostot! Ehhez jó forrást kínál a teljes kiőrlésű búzaliszt, vagy a magas rosttartalmú gabonafélék, a zöldségfélék, valamint a különféle rostpótlók. A rostok segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.

- Étkezzen rendszeresen, legalább 4 vagy 5 óránként. Soha ne hagyjon ki egy étkezést sem!


Forrás: [origo]


Étkezési tippek


- Nézze meg az orvosa, dietetikusa által összeállított étkezési tervet, és állítsa össze előre napi menüjét.

- Az éttermi adagok sokszor nagyok lehetnek. Válassza szét kisebb adagokra a fogásokat, és amit nem eszik meg, nyugodtan csomagoltassa el.

- Próbáljon meg mindig azonos időpontokban étkezni. Ha valamiért ez nem lehetséges, mindig tartson magánál valamilyen egészséges ropogtatni valót.

- Ha édességéhség gyötri, nézze meg, hogy az étkezési terve alapján melyiket fogyaszthatja.

- Ne féljen megkérdezni a pincért a konyhai folyamatokról és a hozzávalókról. Ma már számos étteremláncban, illetve a weboldalukon olvasható táplálkozási tájékoztató.


A megfelelő étrend kialakításában komoly segítséget nyújthat a rendszeres vércukormérés is. A vércukor-önellenőrzés rendkívül fontos információt nyújthat arról, hogy egyes ételek hogyan befolyásolják az Ön vércukorszintjét. A kapott eredmények birtokában sokkal könnyebb lesz megtervezni a személyre szabott étrendet!


Előzze meg a cukorbetegség okozta szövődményeket!


A Roche célja, hogy innovatív és emberközeli gyógyászati megoldásokkal segítse a cukorbetegek mindennapjait.

Ezért egy olyan egyszerű módszert fejlesztettünk ki, amelynek segítségével Ön és kezelőorvosa is sokkal pontosabb és több információhoz juthat vércukorszintjéről.


Új módszerünk, a 360o View Átfogó Vércukorszint-értékelő Rendszer segítségével 3 nap során kapott 21 mérési adatból az orvosa tiszta képet nyer az anyagcsere egyensúlyáról, és könnyen felállítható lesz az Ön vércukorprofilja. Így orvosa minden eddiginél hatékonyabb kezelési javaslatokat nyújthat. Ön pedig sokkal többet tudhat meg állapotáról, mint azt valaha is gondolta volna.


A vércukormérésben az Accu-Chek® Active vércukormérő készülék segítségére lehet, amely maradéktalanul kielégíti a korszerű vércukormérőkkel szemben elvárható követelményeket.


Esztétikus forma, gombnyomás nélküli mérés, 5 másodperces mérési idő, 7-14-30 napos átlagszámítás lehetősége, étkezés előtti és utáni vércukorértékek megkülönböztetése, fejlett adatelemzés és laboratóriumi pontosság gondoskodik róla, hogy az Accu-Chek® Active hasznos társa lehessen a rendszeres vércukormérésekben.


Az Accu-Chek® Active vércukormérő készüléket keresse a gyógyszertárakban, a kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!


A vércukorméréssel kapcsolatos információkért keresse fel a vercukormeres.hu oldalt! (X)


Az Accu-Chek Active és Softclix készülékek gyógyászati segédeszközök.



A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!