Új megoldást találtak a csontritkulás megfékezésére

Vágólapra másolva!
A Columbia Egyetem kutatói szerint egy szerononin-gátló gyógyszer, az LP533401 napi egyszeri alkalmazása csökkenti a csontritkulást -írja a Nature Magazine. A felfedezés új, csontépítő terápia bevezetését teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

A napjainkban alkalmazott gyógyszerek közül csupán egy van, mely csontépítő hatású, ám az injekciós alkalmazása és a csontdaganatok rizikójának fokozása miatt csak súlyos esetben, rövid ideig alkalmazható. A csontritkulás az idősek és menopauzán átesett nők körében - az ösztrogénszint csökkenése miatt - előforduló, csonttömegvesztéssel járó betegség, lényege, hogy a túlzott csontfelszívódást nem követi fokozott csonttermelődés. A csontok törékennyé válnak, fokozódik a törések kockázata.


"A kórképtől világszerte tízmilliók szenvednek; égetően szükséges tehát az új típusú kezelés. Aktívan dolgozunk a szer emberi alkalmazhatóságán" - mondta Dr. Gerard Karsenty, az egyetem Genetikai és Fejlődéstani Intézetének vezetője, a cikk szerzője.


A tanulmány egy korábbi munkán alapul, melyben Karsenty és csoportja felfedezték, hogy a bélből felszabaduló szerotonin -mely az összes ilyen hormon 95 százaléka - hátráltatja a csontképzést. Ezt a felszabadulást gátolva sikerült most menopauzán átesett egerek csontritkulását csökkenteni. A gyógyszer alkalmazása 6 hétig alacsony dózisban, napi egyszer, szájon át történt.


Eredményeik szerint a csontritkulás megelőzhető volt, illetve a már kialakult esetekben a szer használatával teljes gyógyulás következett be, miközben az agyi szerononin-szint normális volt - ez azt jelenti, hogy az LP533401 nem jut át a vér-agy gáton, így sok mellékhatása elkerülhető. Fontos megjegyezni, hogy eredményeink rágcsálókban születtek, melyeket humán vizsgálatokkal meg kell erősítenünk -fűzi hozzá Dr. Karsenty.