Öt tipp, amely segít megszüntetni az alvásproblémákat

Vágólapra másolva!
Világszerte sokmillió ember gondolja úgy, hogy alvászavarokkal küzd, mert túl későn fekszik le és túl korán kel. Az amerikai National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézetek) szerint azonban a kialvatlanság az emberek mindössze 10 százalékában okoz fennakadást a mindennapi élet során és az esetek felében valamilyen betegség vagy szerhasználat (például koffein) áll a háttérben. 
Vágólapra másolva!

Az emberek gyakran gondolják úgy, hogy gyógyszerekre vagy más kezelésre van szükségük álmatlanság, fogcsikorgatás, jet-lag (időeltolódásból eredő alvászavar), nyugtalan láb-szindróma, horkolás, holdkórosság és hasonlók miatt. Tippjeinkkel azonban elkerülhető a gyógyszeres kezelés és megvalósítható a nyugodt alvás, emellett számos érdekes tényt is megismerhetünk.

1. Sok múlik a szokásokon

A legtöbb ember számára a pihentető éjszakai alvás csak egy karnyújtásnyira van, mindössze néhány egyszerű szabályt kell betartani. A lefekvés ideje minden nap ugyanakkorra essen, és minden éjjel legyen meg a hét óra alvásidő. A lefekvés előtti négy-hat órában tartózkodjunk a koffeintől, a fűszeres ételektől, az alkoholtól és az olyan gyógyszerektől, amelyek gátolhatják az elalvást. A lefekvés körüli rituálék ellazítanak, ugyanez a hatás érhető el a túl erős fények és zajok kizárásával is. Az ágy csak az alvás és a nemi élet színtere legyen, ne a tévézésé, az olvasásé vagy az evésé. A rendszeres mozgás is segíthet elaludni, de ezt ne közvetlenül lefekvés előtt végezzük.

2. Az állatok is sokféleképpen alszanak

A háromujjú lajhár körülbelül 9,6 órát tölt alvással naponta, míg az újszülött delfinek és gyilkos bálnák életük első hónapjában nem alszanak. Ezt azonban senki ne próbálja ki. Már egyetlen kimaradt éjszakai alvás is ingerlékennyé tesz és a koncentrálóképességet is rontja, ennek eredményeképpen súlyos közlekedési és más balesetek következhetnek be.

3. Alvás több részletben

Egy hosszú alvás helyett alternatíva lehet a több, rövidebb szakaszból álló pihenés, az úgynevezett polifázikus alvás a kisbabák mellett az időseknél és számos állatfajnál is megfigyelhető. A legtöbb ember számára azonban egészségesebb és logikusabb, ha annyit alszik éjjel, amennyit csak bír, emellett pedig napközben szunyókál, ha van rá lehetősége. Az EEG vizsgálatok tanúsága szerint az ember alvás-ébrenlét ciklusa kétfázisú: egyrészt éjjel álmosodik el, másrészt pedig dél körül. Nem is lenne rossz, ha lenne egy pihenőszoba a munkahelyen!

4. A korral csökken az alvásigény

Alvás nélkül nem tudunk létezni. Különböző kutatások azt állítják, hogy alvás közben regenerálódik a szervezet és rögzülnek a memóriában tárolt dolgok. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben azt közölte, hogy az alvászavarokhoz vezető éjszakás műszakok valószínűleg hozzájárulnak a daganatok kialakulásához is. A legújabb vizsgálatok szerint az alvásigény azonban jelentősen csökken a kor előrehaladtával.

5. Jobban alszunk, mint gondolnánk

A legtöbb ember nem ismeri az alvásmegvonást, zombik pedig nem léteznek. Egy amerikai nonprofit szervezet, a National Sleep Foundation (Nemzeti Alvásalapítvány) állítása szerint az átlagember 7 órát alszik, amely nem elegendő (az alapítványt az alvást segítő eszközök, többek között az altatók gyártói támogatják). Azonban a Marylandi Egyetem 2009-es felmérése szerint éjszakánként átlagban 8 órát alszunk és ez az alvásmennyiség az elmúlt 40 évben sem csökkent.