Izgalmas újdonságokkal előzhető meg a kokainfüggők visszaesése

Vágólapra másolva!
Agyunk új dolgok iránti ösztönös érdeklődése segíthet legyőzni az erős függőséget kialakító kábítószereket - állítják amerikai kutatók, akik patkányokon végzett kísérletekkel igazolták ezt az elméletet.
Vágólapra másolva!

Az újdonságok főként az erre rendkívül fogékony, kockázatvállaló embereknél törhetik meg a kezelés és visszaesés ördögi körét. A szerhasználattal kapcsolatba hozható helyek fokozott kockázatot jelentenek a leszokott kábítószeresek számára, ezért is olyan magas a visszaesők aránya.


Dr. Carmela Reichel és Dr. Rick Levis, a Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói patkányokat szoktattak hozzá a kokainhoz, majd leszokás után azt vizsgálták, hogy képes-e az újdonság versenyezni a kábítószer utáni vággyal.


Kiderült, hogy az újdonság enyhe szerhasználat esetén képes a patkányokat néhány hétig távol tartani a kábítószertől. A kutatók szerint emberek esetében a búvárkodás, a hegymászás, a rafting és a sízés jelentheti az izgalmas újdonságot, ráadásul ehhez a "terápiához" nincs szükség orvosi beavatkozásra és mellékhatások sincsenek. A tanulmány a Behavioral Neuroscience folyóirat februári számában jelent meg.