Cáfolták a terhességi feledékenység mítoszát

Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók pénteken elvetették azt a feltételezést, mely szerint a terhesség és a gyermekszülés rontja a nők gondolkodási képességét - az állapotra gyakran terhességi feledékenység néven utalnak.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatócsoportjának 20 éves, az egészségről és az öregedésről készített populációs tanulmánya egy női csoport tagjainak mentális működését elemezte a terhesség előtt és alatt, valamint az anyaság korai szakaszában.


"Semmilyen különbséget nem találtunk a nők között a terhesség vagy az anyaság előtt és után, de nem mutattunk ki különbséget a szülő, a terhes, illetve a gyereket nem vállaló nők között sem" - nyilatkozta Helen Christensen, a tanulmány vezető szerzője.

A nőkkel memória és kognitív gyorsasági teszteket végeztettek nyolc év alatt három alkalommal a Path Through Life (Életút) című tanulmány keretében. A vizsgálatsorozat egyébként 20 éven keresztül figyelte 7500 véletlenszerűen kiválasztott ausztrál lakos mentális egészségét.


Christensen szerint az eredmények azért különlegesek, mert a nőkkel jelentkezéskor nem közölték, hogy terhességgel kapcsolatos vizsgálatban vesznek részt, és ez volt az első olyan alkalom, amikor a kutatók az előfeltételezésen alapuló eredményekkel tudták összevetni eredményeiket.


"Nem feltétlenül van jelen az elfogultság, amely akkor áll fenn, amikor olyan vizsgálatot végzünk, melynek során terhességi kutatáshoz toborzunk nőket" - állítja. "Amikor a kognitív tesztet végzik, nem tudják, hogy ez azt hivatott bizonyítani, hogy romlott-e a memóriájuk, vagy valami más a vizsgálat célja."


A British Journal of Psychiatry szaklapban közzétett tanulmány szerint a terhes nőket gyakran figyelmeztetik arra, hogy rövidtávú memóriazavar alakulhat ki bennük, mely állapotot a szakkönyvek "baby-brain" vagy placenta-agy" néven említenek. "Ezt az elméletet tudományos kutatási eredmények és szisztematikus vizsgálatok is alátámasztják" - áll a tanulmányban.


Bár a kísérlet kimutatott bizonyos korlátozott mértékű hatást a kognitív sebességre vonatkozóan a terhesség késői szakaszában, Christensen azonban azt állítja, az eredmények azt igazolják, hogy a terhesség és a gyermekszülés nem gyakorol maradandó hatást a nők mentális képességeire. A kutató szerint az emberek hajlamosak a terhességre fogni azokat a normális emlékezet-kihagyásokat, amelyek egyébként is akármikor megtörténhetnek velünk.