A WHO hamarosan eldönti, véget ért-e a H1N1-világjárvány

Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön bejelentette, még ebben a hónapban összeül a sertésinfluenza-szakértőkből álló rendkívüli bizottság, hogy meghatározza, tetőzött-e a világjárvány. A H1N1 csak az Egyesült Államokban 12 000 áldozatot szedett.
Vágólapra másolva!

"A WHO felkéri rendkívüli bizottságát, tartson megbeszélést a hónap második felében, hogy kiértékelje a helyzetet, és útmutatást nyújtson a WHO számára azzal kapcsolatban, vajon a járvány túl van-e a tetőpontján" - jelentette be Keiji Fukuda, a WHO főigazgatójának sertésinfluenzával kapcsolatos különleges tanácsadója. "Azt reméljük, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk."


Az ENSZ egészségügyi szerve szerint az A(H1N1) influenzajárvány a világ nagy részén visszavonulóban van, és a jelek szerint átmeneti szakaszba került. Fukuda ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tavaly hirdetett világjárvány-riadót nem lehet egyik napról a másikra lefújni. A közeljövőben a sertésinfluenza különböző mértékben továbbra is terjedhet a világ minden részén, és bizonyos területeken helyi járványok alakulhatnak ki. A jelek például arra utalnak, hogy a pándémiás influenza most Nyugat-Afrikában ütötte fel a fejét. "Most látjuk a közösségi fertőzés első jeleit Szenegálban" - nyilatkozta Fukuda.


A WHO adatai szerint több mint 15000 ember vesztett életét a járvány következtében világszerte az óta, hogy az A(H1N1) vírustörzs felbukkant Mexikóban és az Egyesült Államokban. Az USÁ-ban egyébként vélhetően mintegy 12 ezren haltak meg új influenzában, az áldozatok között 1800 volt a gyerek - közölte pénteken a szövetségi betegségmegelőzési központ (CDC).


A tavaly áprilisban kezdődött H1N1-járvány következtében nagyjából ugyanannyi ember került kórházba, mint a hagyományos influenzák esetében. Az új típusú vírus elsősorban gyerekeket és fiatal felnőtteket betegített meg, szemben a hagyományos vírusokkal, amelyek főleg időseket támadnak meg.


A CDC becslése szerint január 16-ig 57 millióan kapták meg a H1N1-fertőzést, és 257 ezer embert kezeltek kórházban. A szervezet ezúttal tág határok között adta meg a becsült adatokat. Így lehetséges, hogy míg január közepén 16 ezer halottról jelentett, most csak 12 ezerről, ami a körülbelüli 8 ezres minimum és 17 ezres maximum adat középértéke. Ugyanígy jött ki a fertőzöttek száma, itt a minimumérték 41, a maximum 84 millió. A kórházba kerültek esetében 183 ezer, illetve 378 ezer a két szélsőérték.


A központ közölte, hogy az októberi fertőzési hullám tetőzése óta folyamatosan csökkent a megbetegedések száma, és már több mint egy hónapja az 50 szövetségi állam egyikében sem lehet kiterjedt járványról beszélni. Egy hagyományos influenzajárványban évente 36 ezren halnak meg a több mint 300 milliós népességű Egyesült Államokban, a halottak 90 százaléka 65 évesnél idősebb.


A CDC egy hete arról számolt be, hogy lecsengeni látszik a H1N1-járvány, miután négy hét óta egy államban sem történtek tömeges megbetegedések. William Schaffner, a nashville-i Vanderbilt Egyetem orvosprofesszora akkor úgy fogalmazott, a járvány fél lábbal már a sírban van. Véleménye szerint nagyon valószínűtlen, hogy a H1N1 újabb hullámban támadjon.