A nikotinpótló szerek kevésbé hatékonyak, mint a gyógyszermentes leszokás

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi hatóságoknak jobban kellene hangsúlyozni, hogy a leghatásosabb módszer a dohányzás abbahagyására a gyógyszer nélküli leszokás, annak ellenére, hogy a gyógyszeripari cégek a nikotinhelyettesítő kezelést reklámozzák - írja egy új tanulmány.
Vágólapra másolva!

A nikotin-kontroll melletti legfőbb érv, hogy a leszokásnak gyógyszerészeti vonzata van, ezért jobb, ha professzionális eszközökkel kezelik a problémát. Ezt az elvet kritizálta Simon Chapman és Ross MacKenzie, Sydney Egyetem orvosi karának munkatársai, a PLos Medicine szakfolyóiratban.


A szakemberek 511, 2007-ben és 2008-ban megjelent tanulmány eredményeit összesítették, így kimutatva, hogy a volt dohányosok kétharmada-négyötöde segédanyag nélkül szokott le. Legtöbben a dohányzás abbahagyását kevésbé élték meg nehezen, mint korábban gondolták.

A gyógyszeres kezelést inkább azok a tanulmányok emelték ki, melyek farmakológiai támogatásban részesültek: a gyógyszeripari támogatású tanulmányok a nikotinhelyettesítő kezelés hatásfokát 51 százalékosnak, ellenben a független vizsgálatok csak 22 százalékosnak ítélték meg.


A szerzők szerint a közszférában történő kommunikáció segítségével kellene helyreállítani a megbillent egyensúlyt, amit a gyógyszercégek anyagi érdekből történő beavatkozása okozott a nikotinhelyettesítő kezelés túlmisztifikálásával.