Szerencsés, akinek telt az ajka

Vágólapra másolva!
A teltebb, feszesebb ajkú nők fiatalabbnak néznek ki koruknál - állítja egy brit kutató. Ez még akkor is igaz, ha a nők egy kicsit ráncosak és néhány ősz hajszáluk is van.
Vágólapra másolva!

David Gunn, az Unilever cég kutatója 250 idősőső nőt vont be vizsgálatába, köztük egypetéjű ikerpárokat is. A résztvevők ajakvastagsága igen változatos volt: a legvékonyabb ajkúaknál a felső és alsó ajak széle közt mindössze 3 milliméter volt a távolság, míg a legteltebb ajkak esetében 2,2 centiméter.

Az öregedés jelei közül a visszahúzódó hajvonal és az őszülő haj genetikailag meghatározott, a ráncokat, a napsugárzás okozta károsodást és a májfoltokat azonban genetikai és környezeti tényezők is befolyásolják.

"Amikor megnéztük, mely emberek néztek ki jobban a koruknál, meglepődve meredtünk az ajkaik közti különbségre" - mondta el Gunn. "Ezt a tulajdonságot nagyon erősen meghatározza a genetika és viszonylag könnyű mérni."

A szakértők előtt régóta ismert, hogy az ajkak térfogata fiatal felnőttkorban éri el a maximumot. Sok embernél az ajkak azonban 30 és 40 éves kor között zsugorodni kezdenek és idősebbnek láttatják az illetőt a koránál.

Bár műtéttel és botox-szal megnövelhető az ajkak mérete, a szakértők vitatják, hogy ez valóban hatásos-e. A kollagén- és szilikonimplantátumoknak, vagy ahogy az USA-ban mostanában csúfolják, a "pontyszájnak" számos hátránya is van.

David Gunn szerint a vékony ajkú középkorú és idősebb nők esetében az ajakfeltöltés nem jár látványos eredménnyel, sőt "furcsán fog az illető kinézni, mivel ajka nem fog illeni arcának ráncszerkezetéhez".

Gunn kutatásáról a PloS One tudományos folyóirat számolt be.