Vágólapra másolva!
A többség kötelességből, ám van aki sportból, sőt olyan is akad aki puszta élvezetből űzi a hólapátolást. A hideg és a fizikai megerőltetés miatt ránk leselkedő egészségügyi rizikó szempontjából azonban mindegy mi a motiváció - íme a lista, milyen veszélyeket rejthet, hogy eltakarítjuk a havat a portánk elől. 
Vágólapra másolva!

1. A hidegben kiújul az asztma

Ha "kifulladunk" hidegben, az kifejezetten ronthat a meglévő tüdőbetegségeken, úgy mint az asztma, krónikus hörgőgyulladás (bronchitis), tüdőtágulat (emfizéma). Ilyen betegségek esetében a hidegben végzett fizikai munka kerülendő: ne habozzunk kivenni köhögő - főleg időskorú - hozzátartozóink kezéből a hólapátot.

2. "Megfázik a hátam"

Ez így nem teljesen igaz, mert a hideg önmagában nem okoz hátfájdalmat. azonban a szervezet védekezőképességét ízületeink szintjén is gyengíti, így egy meglévő gerinc közeli gyulladásos betegség kiújulását okozhatja, de felerősítheti a rossz mozdulatokra, vagy túlterhelésre jelentkező háti fájdalmakat is.

3. Felfázás

Az előzőeknél sokkal valóságosabb probléma, elsősorban hölgyek esetén. A hideg, a hólyag védekezőképességét is gyengíti, így könnyebben alakul ki fertőzés és hólyaghurut. A tüneteket és a gyógymódot mindannyian ismerjük, de fontos tudni, hogy az esetek 1-2 százalékában vesemedence gyulladás alakulhat ki, ami komoly betegség. A derekunknál kissé magasabban jelentkező kétoldali hátfájdalommal illetve láz esetén ajánlatos orvoshoz fordulni, mert ez a vesemedence gyulladás jele lehet.

4. Idegbecsípődés

A lapátolás kifejezetten nehéz fizikai munkának számít. A hidegben ráadásul a szokásosnál merevebb az izomzat, amitől ugrásszerűen megnő a deréktáji sérülések valószínűsége. A hajlott háttal végzett emelő jellegű lapátoló mozdulatok a csigolyák közötti porckorongok túlterhelődését, elődomborodását okozzák, ami irritálja a gerincvelő idegburkait, vagy az ott futó idegszálakat. Az irritáció hirtelen igen erős fájdalmat, majd egy reflexes görcsös izomvédekezést okoz, amit a köznyelv idegbecsípődésnek hív. Ilyenkor abba kell hagyni a lapátolást, és 5-7 nap kényszerpihenő következik.

5. "A hidegtől reumás lesz a kezem"

Ugyan a hideg önmagában reumás betegséget nem okoz, de a legtöbb ízületi gyulladás okozta tünetet súlyosbítja. Reuma, porckopás, autoimmun betegség következtében kialakult kézfájdalmak esetén a hólapátolás (különösen kesztyű nélkül) nem ajánlott.

6. "Lefagy a lábam"

Hóban lépkedve még akkor is lehűl a lábunk, ha a csizmánk viszonylag jól szigetel. A jelenség magyarázatát a hideg hatására bekövetkező reflexes érösszehúzódás adja. A langyos (és nem forró!) vizes lábmelegítés és egy forró (nem langyos!) tea azonban néhány perc alatt megoldja a problémát. Cukorbetegségben és érszűkületben szenvedők fokozott veszélynek vannak kitéve, a hideg akár súlyos fagyást is okozhat. Ezt elkerülendő célszerű olyan speciális zoknit választani, melynek a talpa speciálisan szigetel, és a csizma is legyen hótaposó.

7. Nagy a szívinfarktus rizikója

A hidegben végzett munka, így a hólapátolás is, talán az egyetlen olyan fizikai aktivitás, amelyről kutatók bebizonyították, hogy a veszélyeztetetteknél nagyobb kockázattal okoz szívrohamot, mint más megerőltető tevékenységek. A hideg nemcsak a végtagjaink, de szívünk ereit is összehúzza, a megnövekedett oxigénigény következtében emelkedő pulzusszám pedig hatalmas megterhelést jelent a szívnek. A rossz állapotú koszorúserek ezt a megterhelést nem bírják, ami nemegyszer fatális kimenetelű szívinfarktust okozhat. Beteg szívvel tehát ezerszer gondoljuk meg, hogy hólapátot veszünk-e a kezünkbe, vagy inkább másra hagyjuk ezt a munkát.