Újabb nyomós érv a szoptatás mellett

Vágólapra másolva!
A szoptatás jelentősen csökkenti a nők azon kockázatát, hogy a későbbiekben szívbetegségtől illetve cukorbetegségtől szenvedjenek.
Vágólapra másolva!

A szoptatás több mint felére csökkenti a metabolikus szindróma kockázatát. A metabolikus szindróma olyan állapot, amelyre elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző. E kockázati tényezők együttese nagyban megnöveli a koszorúérbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Amerikai kutatók 20 éves után követéses tanulmányukban 704, 18 és 30 év közötti nő egészségét vizsgálták.

Annak előnyös hatása, hogy valaki szoptatott élete során, kimutatható voltak a súly, a fizikai aktivitás és egyéb életmód faktorok kizárásával is. A kutatás szerint a szoptató nőknél későbbi életükben kisebb eséllyel alakult ki cukor- illetve szívbetegség.

Azok a nők, akiknél a metabolikus szindrómára jellemző tünetek nem alakultak ki, jellemzően nem küzdöttek deréktájon súlyfelesleggel, valamint magasabb volt a HDL jó koleszterin szintjük is.

A metabolikus szindróma előjele a cukorbetegség illetve szív-és érbetegség kialakulásának.

A metabolikus szindróma a 20 és 59 év közötti amerikai nők 18-37 százalékát érinti, a gyerekvállalás évei, illetve a szoptatás felvállalása ezen a statisztikán sokat javíthat.

Dr. Erica Gunderson és kutatótársainak tanulmánya a Diabétesz (Diabetes) amerikai szaklapban jelent meg.